Pe 14 noiembrie este marcată Ziua mondială a diabetului. În ultimii trei ani, în Republica Moldova, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală. Datele Biroului Național de Statistică arată că doar în 2022 au fost înregistrate 10.408 cazuri noi de diabet zaharat, din care 121 de cazuri - la copii. Rata mortalității a constituit 16,5 cazuri la 100 mii locuitori.
Sub sloganul „Acces la îngrijirea diabetului”, Ziua Mondială a acestei maladii se concentrează pentru al treilea an consecutiv asupra necesității unui acces îmbunătățit la serviciile de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire a diabetului.
Diabetul, o boală netransmisibilă, afectează în prezent 1 din 10 adulți. Majoritatea dintre ei au diabet de tip 2, iar 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese în anul 2021. Din totalul global de cheltuieli pentru asistența medicală, diabetului îi revin 9%.
În Republica Moldova, cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism este în jur de 48%, conform studiului STEPS din 2021.
Potrivit aceluiași studiu, una din cinci persoane nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge.
Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire și amputare a membrelor inferioare, etc. Diabetul condiţionează în mediu o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.
Cum putem preveni diabetul
- Adoptă un stil de viață sănătos prin alimentație variată și echilibrată, reducerea consumului de zahăr, sare și grăsimi trans.
- Menține o greutate corporală sănătoasă și practică minim 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul.
- Renunță la fumat și limitează consumul de alcool pentru a diminua riscul complicațiilor asociate cu diabetul zaharat.
- Evită stresul, respectă un regim de muncă și odihnă adecvat.
- Monitorizează constant tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge.
- Gestionează eficient nivelul de zahăr din sânge, fiind cea mai crucială măsură în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului.
- Fii atent la semnalele de alarmă, cum ar fi setea excesivă, urinarea frecventă, scăderea inexplicabilă în greutate, vindecarea lentă a rănilor, vedere încețoșată și lipsa de energie.
- Consultă regulat cu medicul specialist pentru monitorizare și sfaturi adecvate.
Pe 14 noiembrie, clădirea Ministerului Sănătății va fi iluminată în culoarea bleu a campaniei globale. Acțiunea este realizată cu sprijinul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
Din anul 1991, anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, fiind cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de o importanță majoră și menține diabetul ferm în centrul atenției publice și politice.