La mai bine de o lună de la turul doi al prezidențialelor, fenomenul coruperii pasive a alegătorilor a ajuns să fie discutat și în plenul Parlamentului. Procuratura Generală, CNA și SIS au prezentat astăzi rapoarte și au răspuns la întrebările deputaților. Din 84 de dosare penale pornite de procurori, în instanță au fost transmise doar 14. Totodată, doar 4 la sută din valoarea totală a amenzilor eliberate pe numele celor care și-au vândut votul au ajuns în bugetul statului.
După șeful Centrului Național Anticorupție, la tribuna Parlamentului a prezentat un raport și directorul SIS. Alexandru Musteață a explicat în detalii cum rușilor, prin intermediul fugarului Ilan Șor, le-a reușit să corupă alegătorii din țara noastră, inclusiv preoții care ar fi primit câte 1.000 de dolari pentru a face propagandă anti-UE.
Alexandru Musteață afirmă că una dintre principalele organizații rusești, camuflate de oamenii lui Șor se numește „Evrazia” și că rușii au testat-o pe teritoriul țării noastre, în timp ce o filială similară funcționează deja într-un alt stat. Deputata BCS, Diana Caraman a fost prima care a adresat întrebări șefului SIS.
„- Pe dumneavoastră tot pot să vă cumpere, dacă vorbiți în general despre corupție. Omul care are o poziție clară și dacă este mulțumit de guvernare, nu poate fi cumpărat. Puteți să spuneți oficial, dacă aveți informația, de exemplu despre colaborarea mea cu vreun angajat al ambasadei Rusiei sau demnitari din Federația Rusă. Puteți să spuneți asta, dacă este. Chiar îmi este personal interesant”.
Tot la acest subiect, la tribună a fost audiat și procurorul general. Ion Munteanu a declarat că din 84 de dosare pornite pe faptul coruperii alegătorilor, 14 au fost transmise în judecată.
În timpul campaniei electorale și cu câteva luni înainte, ofițerii de investigație au efectuat peste 500 de percheziții în toată țara. În aceste dosare sunt vizate peste 150 de persoane, printre care și deputați afiliați fugarului Șor, iar valoarea bunurilor sechestrate ajunge la 57 de milioane.