Doar 17 oameni au votat într-un sat din Taraclia. Este vorba de localitatea Salcia, care până la ora 18:50 au votat 7 femei și 10 bărbați. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), doar 6,85% din numărul total de alegători înscriși în liste s-au prezentat la vot.
Pentru fotoliul de primar în localitate au fost înregistrați doi candidați. Este vorba de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și cel al Partidului Politic „Șansă”, cel din urmă fiind exclus din cursa electorală printr-o decizie a Comisiei Situației Excepționale (CEC). Astfel, în cursă a rămas un singur candidat.
Contactată de TV8, președinta Consiliului Electoral de Circumscripție din localitate, Larisa Caraman, ne-a comunicat că nu cunoaște motivul prezenței scăzute la vot și că în total sunt înscriși 247 de alegători.
„Nu cunosc care e motivul. Da, avem o prezență scăzută la vot, din păcate. Poate candidatul nu este pe placul alegătorilor”, ne-a comunicat Caraman.
La polul opus, localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot rămâne a fi Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 75,95 la sută.
În municipiul Chișinău au votat, până la ora 18, peste 36,19 la sută dintre persoanele cu drept de vot. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al capitalei, unde au votat 35,55 la sută dintre alegători. În suburbii avem înregistrată o prezență de 38,80%.
În mun. Bălți, din totalul de 100 mii de alegători, la secțiile de votare au venit 35,17% dintre alegători.
În municipiul Comrat avem înregistrată o participare de peste 36,71% dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază.
În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
În cadrul acestui scrutin urmează a fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești (comunali), orășenești, municipali și 1.086 raionali/municipali la Chișinău și Bălți.
Secțiile de votare din toată țara s-au deschis la ora 07:00 și vor fi închise la ora 21:00.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în acest scrutin au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.
Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. În turul II acest prag este de 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.
Alegerile sunt declarate nule dacă în cadrul operațiunilor electorale au fost depistate încălcări ale Codului electoral, care au influențat rezultatele votării și atribuirea mandatelor.