Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că Republica Moldova a resimţit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi acţiunile hibride ruse pentru destabilizarea sa, însă autorităţile de la Chişinău au acţionat energic, deşi au avut resurse limitate, şi au avut voinţă politică deosebită ca să reaşeze ireversibil Moldova pe drumul către UE, scrie News.ro.
„Dintre ţările din regiune, Republica Moldova a resimţit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi al acţiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa. Autorităţile de la Chişinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat şi pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acţionat însă energic şi au dovedit voinţă politică deosebită pentru a aşeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană”, a declarat Klaus Iohannis, marţi la Palatul Cotroceni, la Întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
El a adăugat că decizia începerii negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova şi Ucrainei reprezintă un obiectiv strategic pe care România l-a susţinut cu tărie.
„Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca şi cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susţinut cu toată tăria”, a mai explicat şeful statului român.
Acesta a mai spus că „România este şi va fi alături de cele două state şi în procesul de negociere, deoarece cunoaştem foarte bine complexitatea acestuia, dar şi beneficiile pentru cetăţeni”.
„Este crucial ca Republica Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii, care să creeze stabilitate şi prosperitate”, a completat preşedintele Iohannis.