Fostul lider militar a oferit de asemenea argumente pentru lansarea unei operațiuni terestre în Gaza, observând că niciun inamic nu a fost învins fără o astfel de intervenție, scrie publicația Times of Israel. Fostul șef al diviziei Gaza a armatei israeliene (IDF), generalul de brigadă Shmuel Zakai, a vorbit despre planurile forțelor armate ale țării, înaintea unei ofensive terestre așteptate în Gaza. La Știrile Canal 12, el a spus că ororile și eșecul din 7 octombrie, ziua atacului Hamas din Israel, vor fi examinate cu mare atenție atunci când războiul se va încheia. Dar aceste evenimente nu trebuie să submineze încrederea în IDF – „cea mai puternică armată, cu cel mai avansat echipament din lume”, a subliniat el, scrie Libertatea.
„Reziliența națională este o condiție vitală”, a adăugat fostul general. „Esența (a ceea ce trebuie să facă IDF) este de a obține o victorie decisivă care să rezoneze pentru următorul secol în Orientul Mijlociu și să clarifice faptul că nicio armată sau organizație teroristă nu capturează teritoriul statului Israel și nu măcelărește civili”, a mai spus Zakai. „Statul Israel nu are dreptul de a exista dacă la sfârșitul acestei operațiuni Hamas nu este distrus”, a avertizat el. Fostul general a oferit de asemenea argumente pentru lansarea unei operațiuni terestre, observând că niciun inamic nu a fost învins fără o astfel de intervenție.
Și astfel, „toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe distrugerea grupului terorist criminal care a lovit, fără discernământ, copii, femei, bătrâni, supraviețuitori ai Holocaustului. Nu am venit aici să înființăm un stat pentru ca cineva să creadă că poate să facă asta. Toți cei care au făcut asta trebuie distruși”, a mai spus fostul general.
Experții militari au avertizat că misiunea Israelului în Gaza va fi una dificilă. Hamas a reușit să strângă o armată de 30.000-40.000 de oameni și, cel mai probabil, a pregătit din timp o operațiune defensivă în zona urbană densă a Fâșiei. În plus, ofensiva israeliană va fi complicată de prezența ostaticilor luați sâmbăta trecută de teroriști.
Nu în ultimul rând, debutul ofensivei ar putea provoca o extindere a conflictului, prin implicarea altor actori regionali. Iranul a avertizat că va fi nevoit să intervină în cazul în care armata israeliană nu-și va opri ofensiva din Gaza, deși este neclar la ce fel de intervenția s-a referit. Unii observatori se tem de implicarea în conflict a grupării libaneze Hezbollah, susținută și finanțată de Iran.