/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic

missing
06 octombrie 2023, ora 07:05

O situație, pe care am documentat-o, s-a produs în orașul Hîncești, cu mulți ani în urmă. Este vorba de o femeie, pe nume Nina Talmazan, care de mai multă vreme muncea în Federația Rusă. Acasă, se afla soțul ei, care locuia în casa lor comună amplasată într-o zonă pitorească a orașului - locuință pe care au procurat-o după căsătorie, deci aparținea ambilor soți. În 2005, bărbatul, care suferea de alcoolism cronic, s-a adresat autorităților ca s-o declare pe soție decedată, spunând că nu știa nimic despre ea de trei ani. Asta chiar dacă femeia ținea legătura cu el și trimitea bani acasă. 

După ce a obținut prin judecată decesul soției - care era în viață, de fapt - a vândut casa și pământurile vecinilor, care i-au oferit - atenție - 4300 de lei pentru toate bunurile imobile. A fost lăsat să trăiască în casa sa până a murit. După deces, fratele lui a început să-și caute cumnata. A găsit-o în viață, în Rusia, dar fără acte. Au urmat ani de luptă, în instanță, în încercarea de a-i întoarce casa și terenul. Urmăriți întreaga istorie imediat. 

Cazul ne-a fost relatat de fratele lui Ion Talmazan, Dumitru. Mai întâi, în biroul TV8, apoi în orașul Hîncești. Locul filmărilor a fost chiar în fața casei în care a trăit fratele său și soția sa - Nina. 

S-o luăm de la capăt. Casa, amplasată pe strada Sfânta Maria, a fost procurată de cei doi soți în anul 1982, la patru ani după căsătorie. Dar, la Cadastru doar bărbatul și-a înregistrat dreptul deplin de proprietate. Cu timpul, primăria le-a repartizat un teren pentru construcție alături de casă. 

Nu au avut noroc să educe copii. Deși au avut un băiat, acesta a decedat în scurt timp. Ca mulți alții, în acea perioadă, Nina Talmazan a plecat la muncă în Federația Rusă, însă, cât era plecată, ținea legătura cu soțul ei. Cu toate acestea, bărbatul s-a adresat autorităților cu solicitarea de a-i declara soția moartă. A argumentat că de trei ani nu știa nimic despre ea, exact perioada indicată în Codul Civil. 

„În cazul când a fost făcut procesul acesta de judecată, acolo confirmare a fost numai de la fratele că i-a spus o femeie că ea acolo e pe stradă și poate să fie moartă. Și a luat de la starea civilă confirmarea că se poate să o declare decedată pe Nina. - Și confirmare de la vecinii care de fapt au cumpărat proprietatea? - Da, certificatul acela e făcut că ei au confirmat că ea nu a fost din 1997 acasă. Dar în judecată tot ei confirmă că nu au văzut-o din 2004 acasă și nu putea să fie socotită decedată”, ne-a spus cumnatul Ninei, Dumitru Talmazan.

De ce a făcut acest pas? A fost clar ceva mai târziu. La câteva luni după ce a obținut decesul ei, Ion a putut să vândă casa și terenurile ce le aparțineau, fără ca soția să fie informată despre vânzarea averii. 

„Nu putea el să se ducă de unul singur, el era în stare de ebrietate. - Probabil cineva l-a sfătuit, ați reușit să aflați ce s-a întâmplat? - Nu, nu am putut că el a decedat, pe urmă ăștia care sunt implicați nu vor să spună. Dar după materiale se vede clar că nu putea el de unul singur să se ducă să scrie”.

Terenul vândut de Ion Talmazan a fost împărțit în trei bucăți, cumpărate de vecinii săi. Sumele au uimit până și instanța. Un lot a fost vândut cu 104 lei, altul - cu 199 de lei, iar casa - cu 4000 de lei. 

„Când ne-am adresat la Procuratură, acolo ne-au spus că nu e numai un act de vânzare-cumpărare ci trei acte. Dar nu trei, chiar patru. Am cerut explicații, un teren de trei sote și ceva l-a cumpărat Rusu Vasile, un teren de trei și oleacă, l-a cumpărat Rusu Gheorghe și un teren de trei și ceva și casa l-a cumpărat Radu Dubceac”.

Ion Talmazan și-a vândut casa, deși nu avea unde să locuiască. Respectiv, din 2005, anul în care a vândut locuința, și până când a murit - în 2010, a trăit tot acolo, cu acordul noului proprietar. Bărbatul, care se afla la evidența medicului cu diagnosticul de alcoolism cronic, a murit la spital. 

„Când am venit aici, era o femeie și doi copii în casă, ei mi-au zis că fratele Ion e la spital. M-am dus acolo, am ajuns la secția de reanimare și mi-au spus că nu pot să vorbesc cu dânsul. Am întrebat medicul ce are și mi-a spus doar că e grav bolnav. A doua zi dimineața, m-au sunat de la spital și mi-au spus că fratele a decedat. Și al doilea telefon l-am primit de la o familie, nu știu cine, mi-au spus că domnul Talmazan Ion are un însoțitor, dar nu mi-au spus ce și cum. M-am dus la spital și am întrebat dacă se poate să-l vedem și miau spus că nu. Au zis că el are un tutore, domnul Radu Dubceac. El a cumpărat terenul și casa de pe teren. De înmormântat l-a înmormântat tot el (Radu Dubceac), că el a spus că a cumpărat casa, a dat bani”. 

Abia după ce fratele său a decedat, Dumitru Talmazan a aflat că acesta, de cinci ani, vânduse casa și terenurile vecinilor săi. A decis să-și caute cumnata în Federația Rusă pentru a o informa despre tot ce s-a întâmplat în lipsa ei. 

„Am sunat doamnei Nina Talmazan, la Moscova. - Cumnata dumneavoastră? - Cumnata, da. Și mi-a spus că iată, eu nu pot veni acuma, nu am acte, i le-a luat șeful acela unde lucra ea acolo și nu poate face nimic. Mi-a zis să o întreb pe Lida Costiuc, o doamnă care lucra cu ea acolo, dar care venise acasă. Am fost la ea, am întrebat-o și mi-a zis că e fără acte și nu poate să vină acasă. Eu am trimis la Federația Rusă o cerere, să văd dacă ea e acolo și poate să vină acasă. Timp de doi ani de zile nu am reușit nimic. Până în 2012, cu pașaportul alb, eliberat de Ambasada Moldovei în Federația Rusă, ea a venit încoace”.

După ce a reușit să se întoarcă în țară, femeia avea să trăiască încă un șoc. 

„- Cum ați aflat că sunteți moartă, deși erați în viață? - M-am întors acasă și aici am aflat că sunt moartă”.

Întrebată ce părere are despre declarațiile soțului ei și ale vecinilor, care au spus că nu au văzut-o de mai mulți ani, ne-a spus că nu sunt adevărate. 

„- Țineați legătura cu el? - Eu veneam acasă, am făcut reparație, am schimbat ferestrele și ușile. Desigur că țineam legătura. Apoi m-am îmbolnăvit și nu am mai putut să vin. - Și când deja v-ați întors, ați aflat că în Republica Moldova sunteți moartă. - Da. Și casa - vândută”. 

„Procurorul zice, la noi este confirmarea decesului lui Nina. Ea era decedată. Noi atunci prima dată am aflat că ea era decedată, de la 31 august 2005. - Păi și cum a reacționat doamna când a aflat că era decedată? - Ea atunci, nici nu putea...Ea trăia la mine și ne-am adresat la procuratură. Dar avocatul ne-a sfătuit să dăm o cerere ca să se anuleze hotărârea de judecată prin care ea a fost socotită decedată.

- A fost hotărârea de judecată. - Asta știu. - Păi uitați, dacă a fost hotărârea de judecată prin care ea a fost declarată decedată și s-au adresat rude sau persoană împuternicită, noi în baza la hotărârea de judecată întocmim act de deces. - Dar el există, documentul? - Da, am eliberat certificatul de deces. - Dar ea după ce a fost repusă în drepturi, ce s-a întâmplat cu acel document? - Nu mă întrebați, nu e de competența noastră. Chiar nu știu. Cunosc acest caz. - Dar noi putem să vedem documentul acesta undeva? - Nu, nu e posibil.

Din 2012 când a venit Nina acasă, până la sfârșitul lui 2012, începutul lui 2013, noi am făcut actele acestea ca să arătăm că Nina nu e decedată. Trebuia să stăm o lună acolo, până a venit un act, apoi o lună în Monitorul Oficial, mai așteaptă, pe urmă în judecată și s-a întins până în 2013”.

Având deja toate actele în regulă, Nina Talmazan nu s-a oprit aici. Împreună cu fratele soțului ei, au început să lupte pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare a casei și a pământurilor de alături. După ani buni de ședințe de judecată, instanța i-a dat dreptate femeii. S-a dispus repunerea părților în situaţia anterioară încheierii contractelor. 

„- E casa dumneavoastră acum? Vă aparține sau încă e în proprietatea vecinilor? - Acolo au fost patru contracte de vânzare-cumpărare. -Înțeleg, dar la momentul de față, dumneavoastră aveți vreo proprietate acolo? - Nu, nu am nimic. Eu locuiesc la mama”. 

De la avocatul Ninei Talmazan aflăm că încă istoria încă nu s-a terminat. 

„Este decizia Curții Supreme, definitivă, dar acolo în hotărârile acelea s-a făcut o greșeală matematică. Contractul de vânzare-cumpărare al lui Rusu Vasile, în judecată el e cu numărul de înregistrare 9060, dar în realitate el e 7060. - Păi și acum ei vă eliberează doar decizia, da? - Acum pe 18 ne eliberează decizia, pentru ca cei de la cadastru să poată să facă documentele după Talmazan Nina”.

Am încercat să găsim cumpărătorii pentru a discuta cu ei, dar singurul pe care l-am găsit a fost Radu Dubceac. 

„- Vreau doar să mă lămuriți cu o chestie, să-mi spuneți ce e adevărat și ce nu. - Dacă am să pot, vă dau răspuns. - Dar să știți că eu vreau să înregistrez discuția. - Dar eu nu sunt de acord”.

Până la urmă, acesta a fost de acord să ne întâlnim, dar a fost total împotrivă să filmăm discuția. Ne-a primit în biroul său, unde am purtat o conversație de circa jumătate de oră. El s-a declarat un cumpărător de bună credință și ne-a dat asigurări că nu știa că Nina Talmazan era în viață, iar în actele cadastrale ea nu figura în calitate de coproprietară, fiind doar Ion Talmazan. 

Ne-a mai spus că a fost de acord ca acesta să rămână în casă chiar și după ce i-a vândut-o, iar atunci când a decedat, el i-a organizat funeraliile. La finalul discuțiilor, ne-a prevenit că va urmări cu atenție reportajul, iar dacă imaginea îi va fi cumva afectată, va acționa corespunzător. 

Am făcut rost de contactele celui de-al doilea cumpărător, rudă apropiată cu Radu Dubceac, un număr de fix, dar conexiunea nu a mai avut loc, din cauza că numărul este suspendat. Și al treilea cumpărător este rudă cu aceștia. Nu am dat de contactele lui.

În spatele camerei de luat vederi, un angajat al ASP Hîncești, ne-a spus că, în acea perioadă, astfel de situații se întâmplau mai des. Însă, de când cu apariția sistemelor informatice, se mai întâmplă, decât accidental.

Fragment din discuția cu angajatul ASP: „- Uitați aici, ăsta e un certificat, da? Deci el are serie și număr, ele sunt în strictă evidență acum, pentru că sunt introduse în sistemul informatic. Ori atunci nu era așa. - Ele rămâneau doar pe hârtie. - Era așa, vrei certificat? Nați. Vrei certificat de divorț? Na-ți certificat de divorț. Vrei de căsătorie, na-ți de căsătorie. De la 2010 încoace, aceste certificate sunt în evidență”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul

/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte

missing
21 aprilie 2024, ora 21:28

Riscă pierderi de milioane. Pentru că a refuzat să „alimenteze o schemă coruptă” de fabricare a pașapoartelor, Agenția Servicii Publice ar putea fi impusă să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei. Directorul ASP, Mircea Eșanu, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8, că acum sunt într-un arbitraj, dar  atât timp cât va fi la ASP, va contesta orice decizie care ar prejudicia instituția, or există probe foarte clare care dovedesc schema de corupție.

Ecoul dosarului, privind schemele corupte cu pașapoarte, cu implicarea mai multor factori de decizie, printre care Plahotniuc, Andronachi, Vîlcu și alții se face simțit și acum la ASP.  Or, potrivit unei investigații realizate de TV8, aceștia ar fi beneficiat de milioane de euro din fabricarea blanchetelor pentru pașapoarte, iar acum, Agenția suportă consecințele, fiind în arbitraj cu o companie bulgară.

„Arbitrajul este o formă de mediere, noi ne judecăm cu compania bulgară care a moștenit această „gâscă care face ouă de aur”, dar acesta este a doua secvență, deoarece dosarul a fost împărțit în două”, a menționat șeful ASP.

Potrivit lui, prima secvență este din 2014-2019, când schema era aplicată prin compania lituaniană care furniza pașapoarte. După care, au renunțat și au cesionat aceste drepturi unei companii terțe bulgare care a trecut prin mai multe metamorfoze timp de 6 luni.

„Și s-a pomenit o altă companie bulgară cu o denumire similară care a încasat cel puțin 4 milioane jumătate de euro, într-o perioadă relativ scurtă de timp, pentru taxele de royalty”, a declarat Mircea Eșanu.

Dar pe ambele parți ale dosarului sunt multe restanțe: „Compania lituaniană, în care din informațiile pe care noi le avem de la colegii de la spălarea banilor, dar ele nu pot servi drept probă în instanță și trebuiau făcute comisiile rogatorii. Acolo ei demonstrează clar că beneficiar efectiv este Plahotniuc. Pe a doua secvență, unul dintre beneficiarii efectivi este inclusiv Andronachi”, a spus Eșanu.

Chiar și așa, pe primul dosar, din foști angajați ai ASP, au fost puși sub învinuire doar 8 persoane, dintre care 6 deja au fost scose de sub învinuire, pentru că ar fi fost „pești mici” în această schemă. Cât despre a doua parte, lucrurile se complică:

„Compania bulgară pretinde o sumă impresionantă de la noi. De la venirea mea în funcție noi nu am mai plătit aceste royalty. Eu vreau să vă spun sincer, pretenția financiară va depăși 100 de milioane de lei, în cazul în care noi pierdem. Și avem șanse frumoase să pierdem, (...) chiar dacă noi am venit cu probe foarte clare, cu expertize judiciare că semnăturile au fost falsificate, că un act de donație gratuită nu este apriori acceptat, nici măcar nu au mimat o chestiune în schimbul unui dolar să vândă cesionarea acestor drepturi”.

Potrivit lui Eșanu, o condamnare penală ar servi drept suficient temei ca să asigure că ASP-ul nu va plăti aceste despăgubiri, dar ar exista anumite tergiversări pe dosar: „Abia în noiembrie 2023 s-au făcut comisiile rogatorii în Lituania și Bulgaria, sigur nu poți trimite în instanță fără comisiile rogatorii?

Totuși, acesta recunoaște că a refuzat conștient să „alimenteze o schemă de corupție”.

„-Ei spun că ar fi o întrerupere abuzivă, eu consider că am făcut o acțiune cât se poate de corectă, judicioasa, cunoscând clar că e o schemă de corupție.

-Acum pentru că nu ați vrut să alimentați o schemă ilegală, sunteți într-un arbitraj  și riscați să fiți condamnați, ASP-ul, să pierdeți și să fiți obligați să plătiți 100 de milioane de lei?

-Exact. Și pentru că procuratura nu și-a făcut treaba la timp și corect.

-Adică nu puteți demonstra acolo, prin decizii din Republica Moldova că schema este ilegală?

-Așa este”.

Dar, șeful ASP a ținut să menționeze: „Cât eu am să fiu la ASP, noi o să contestăm orice decizie, prin care ei pretind să le plătim acești bani, orice formă de contestare va fi până la capăt. Dar eu abia aștept să văd un judecător, un executor judecătoresc care pune sechestre pe conturile ASP, chiar vreau să văd asta și cine va avea tupeul să o facă”.

Mircea Eșanu a punctat că în curând ar putea fi emisă o decizie în arbitraj, în timp ce răspunsurile de la comisiile rogatorii încă nu au venit. Mai mult, între timp, compania bulgară ar fi fost cumpărată de un cetățean ucrainean, cel mai probabil „un interpus în toată această poveste”.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram