Organizarea unui referendum național înainte de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană presupune și modificări ale Constituției, iar acestea presupun transferul parțial al suveranității statului în mâinile structurilor supranaționale. Astfel, nu putem vorbi despre suveranitatea deplină a Republicii Moldova atâta timp cât pe teritoriul țării noastre sunt trupe străine. Declarațiile au fost făcute de Iurie Ciocan, președintele PSD din Moldova, în cadrul ediției de luni, 5 februarie, a emisiunii „«Новая неделя” de la TV8.
„Este imposibil să vorbim despre independența completă a Moldovei când cele cinci regiuni ale noastre sunt în afara cadrului constituțional al Republicii Moldova. Se bucură de toate beneficiile pe care Moldova le are în relațiile cu UE în ceea ce privește comerțul exterior. Profită de preferințele fiscale, consumă gazele pe care le primim în baza contractelor noastre și ne vând energie electrică, în timp ce nu ne respectă legile”, a spus Iurie Ciocan.
Pe 24 decembrie, președinta Maia Sandu a propus Parlamentului ca în toamna 2024 să fie organizat un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Șefa statului a spus că cetățenii ar trebui să facă o alegere clară cu privire la cursul dezvoltării țării.
Opoziția politică a criticat propunerea, considerând că în acest fel, Maia Sandu ar încerca să asocieze integrarea în UE cu propriul nume, dar și să câștige capital politic.
Potrivit Constituției, președintele are dreptul de a iniția doar referendumuri consultative. Un referendum constituțional sau legislativ poate fi inițiat doar de Parlament.