Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

Judecătorul Aureliu Postică, din nou în vizorul CSM. Ar putea fi suspendat din funcție. Este acuzat de fals în declarații

missing
08 noiembrie 2023, ora 12:38

Aureliu Postică, magistrat la Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, a ajuns din nou în vizorul Consiliului Superior la Magistraturii. Membrul CSM, Ion Guzun a propus plenului examinarea suspendării din funcție a judecătorului pe motiv că acesta are statut de inculpat într-un dosar care se află acum pe rol la Judecătoria Hîncești. Postică este acuzat de fals în declarații.

În cadrul ședinței de miercuri a CSM, Ion Guzun a propus examinarea acestui subiect cu invitarea lui Postică la ședința CSM. 

„Solicit a fi inclusă pe agenda CSM suspendarea din funcția a judecătorului Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Aureliu Postică, în temeiul articolului 24, aliniat1 litera „a” din legea cu privire la statutul judecătorului. Anterior, CSM la sesizarea procurorului general l-a suspendat din funcție pe judecătorul Aureliu Postică  pe un capăt de acuzare, dar a fost casată urmărirea penală. Pe alt capăt de acuzare în aceeași hotărâre, CSM a dat acordul pentru începerea urmăririi penale și percheziții. La moment, statutul domnului Postică este de inculpat, dosarul lui se află la judecătoria Hîncești. Capătul de acuzare se referă la articolul 352, indice 1 din Codul Penal care se referă la fals în declarații”, a anunțat Ion Guzun.

Magistratul a refuzat să se prezinte. Postică a solicitat amânarea examinării chestiunii, pe motiv că vrea să angajeze un avocat care să-i apere interesele.  În consecință, Ion Guzun a propus examinarea suspendării magistratului din funcție în lipsa lui, invocând prevederile legii cu privire la CSM. Guzun a argumentat prin articolul 15 aliniat 4, care se referă la citarea în mod obligatoriu persoanele a căror problemă se examinează, cu excepția cazurilor când se examinează suspendarea din funcție a judecătorului în legătură cu pornirea urmăririi penale.

Propunerea lui Guzun nu a fost acceptată. Ceilalți șase membri prezenți la ședință au votat pentru amânarea examinării propunerii de suspendare din funcție a lui Postică.

Amintim că urmărirea penală pe numele lui Postică a fost pornită în luna septembrie 2022, de către Procurorul General interimar, în baza autosesizării Centrului Național Anticorupție. Potrivit investigațiilor, în perioada 2018 – 2021, judecătorul, cu scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de 866.916 de lei, a inclus date incomplete sau false în declarația de avere și interese personale.

Acesta este al doilea capăt de acuzare pe numele lui Postică. Anterior, Postică a scăpat de dosarul pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție luase decizia să îl claseze după ce, în urma acumulării probatoriului, a constatat că lipsesc elementele infracțiunii. Oamenii legii i-au percheziționat locuința și biroul lui Aureliu Postică în luna septembrie 2022, iar ulterior au obținut acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită.

Cele două capete de acuzare au fost conexate într-o singură procedură, iar după acumularea probatoriului, procurorul a luat decizia disjungerii cauzei penale privind îmbogățirea ilicită și clasarea acesteia. 

Aureliu Postică a fost unul din cei 28 de candidați judecători pentru un fotoliu în cadrul CSM. Acesta nu a promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

Aureliu Postică a fost în vara anului 2022 subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Jurnaliștii au scos în vileag că pe lângă cele două apartamente pe care le are în proprietate, acesta și-a mai construit o casă de lux la Durlești, pe un teren de 6 ari. În declarația de avere pentru 2020, magistratul a indicat că a plătit doar 500 de mii de lei pentru casă cu tot cu teren. În următorul an, după ce a fost modificată legea și introdusă obligația de a indica valoarea de piață a bunurilor, Aureliu Postică a estimat doar terenul la 600 de mii de lei, iar casa – deja la două milioane și jumătate de lei. Judecătorul a declarat investiții de 1,2 milioane de lei în casă, pentru materiale de construcție și lucrări de reparație. 

Pentru a investi în casă, familia Postică a luat un credit de la bancă de un milion și jumătate de lei, pe care urmează să-l restituie în 20 de ani, la care a adăugat și bani din vânzarea unui apartament. Pe lângă creditul bancar, judecătorul mai indică în declarații un cont curent în care avea 275 de mii de lei și un alt cont, pe numele soției sale cu peste un milion de lei. 

În afară de banii din conturile bancare, Aureliu Postică mai declară 10 mii de euro pe care i-a depus într-un fond de investiții din Austria. La capitolul cheltuieli pentru anul 2021, judecătorul a mai trecut 105 mii lei, pe care i-a plătit liceului privat Orizont, pentru studiile copiilor. 

Pe de altă parte, familia Postică a avut în 2022 și venituri grase. Judecătorul a câștigat din salariu și activitatea didactica aproape 300 de mii de lei. Iar soția sa a acumulat din afaceri peste un milion de lei.

Diana Postică deține două companii specializate în contabilitate, consultanță fiscală și juridică. Una dintre firme a fost fondată în martie 2021 și a adus venituri de peste 725 de mii de lei chiar din primul an de activitate. Cealaltă companie activează din 2018 și este la fel de profitabilă. 

Jurnaliștii de la „Cutia Neagră PLUS” au aflat că în 2006, pe când lucra în Procuratură, Aureliu Postică și-a cumpărat  un apartament la preț preferențial, într-un bloc din sectorul Ciocana, construit special pentru procurori. Iar peste câțiva ani a obținut gratuit de la Primăria Chișinău un alt apartament, folosindu-se de prevederile Legii Procuraturii, care obligau autoritățile locale să-i asigure pe procurori cu spațiu locativ. Pentru apartamentul de 80 de metri pătrați, cumpărat la preț preferențial, Postică  a plătit doar 436 de mii de lei. În ultima declarație de avere, judecătorul a indicat o valoare de piață pentru acest imobil de 3 ori mai mare – 1,3 milioane de lei.

Aureliu Postică a fost mai întâi procuror, iar de 11 ani activează in sistemul judecătoresc. În ultimii ani, el a judecat câteva dosare care au atras atenția publică, iar soluțiile sale au fost criticate. Aureliu Postică a activat începând cu anul 2000 în Procuratură, iar în august 2011 a fost numit judecător de instrucție la Judecătoria Orhei. Peste 3 ani, a fost transferat la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău, iar din 2019, activează la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. Pe parcursul activității sale, judecătorul nu a fost niciodată sancționat disciplinar, dar a adoptat mai multe decizii controversate. Aureliu Postică a fost președintele completului de judecată care le-a achitat pe cele cinci judecătoare, reținute în 2018 într-un dosar de corupție. Procurorii le învinuiau pe magistrate  că au primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe dosare aflate în examinare. Procuratura Anticorupție a publicat  și imagini video în care era surprinsă o judecătoare cum număra bani și îi repartiza în plicuri. 

În timp ce judecătoarele au fost achitate de completul condus de Postică, un medic vizat în același dosar de corupție a fost condamnat, după ce și-a recunoscut vina. Medicul a povestit în instanță cum a transmis judecătorilor, prin intermediari, o mită de 2000 de euro, pentru a fi favorizat într-un dosar în care era acuzat de malpraxis, pentru care fost ulterior condamnat.

Aureliu Postică a avut tangențe și cu alte două dosare de rezonanță. A examinat în 2016 și a respins cererea avocaților judecătoarei Domnica Manole, care solicitau anularea ordonanței de începere a urmăririi penale pe numele magistratei, emisă de fostul procuror general Eduard Harunjen. Precizăm că în 2019, procurorii au renunțat la învinuire în acel dosar, iar Domnica Manole a fost achitată.

O altă decizie a judecătorului Postică a permis reluarea urmăririi penale pe numele avocatei Ana Ursachi. O ordonanță a procurorilor de neîncepere a urmăririi penale a fost anulată peste 17 ani de la emiterea actului, deși termenul de prescripție în astfel de cazuri era de 10 ani. În 2020, dosarul Anei Ursachi a fost clasat, după o evaluare la Procuratura Generală, fiind declarat unul politic.

Aureliu Postică a fost magistratul care a gestionat și dosarul de rezonanță al fostului deputat român, Cristian Rizea, acuzat de fals în declarații, la completarea actelor pentru obținerea cetățeniei R. Moldova. Dosarul lui Rizea a ajuns în judecată în primăvara anului trecut și de atunci ședințele au fost amânate pe bandă rulantă. Din 21 de ședințe programate, s-au desfășurat doar 7. În aprilie 2023, Rizea a fost extrădat din Republica Moldova.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Criză energetică sau politică? Maia Sandu: Miza Rusiei e să creeze nemulțumiri pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Criză energetică sau politică? Maia Sandu: Miza Rusiei e să creeze nemulțumiri pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă

missing
14 ianuarie 2025, ora 22:30

Carte la domiciliu la Slobozia-Cremene, Soroca. Localnicii umbriți de povara anilor au parte de un serviciu inedit oferit de bibliotecara din sat, care merge zilnic pe la casele lor și le aduce cărți. Bucuroși că cineva le mai pășește pragul și le aduce hrană pentru suflet, bătrânii spun că îi sunt recunoscători femeii care, în timpul pauzei sale de masă, are grijă de ei. 

De patru ani, în fiecare zi, la ora mesei, Clavdia Buzinschi își umple traista cu cărți și pornește prin sat. O face pentru oamenii care nu pot ajunge la bibliotecă, dar sunt dornici de a citi. 

„Pentru un bătrân, mă duc cu o carte, mai discutăm, ei stau singuri la vârsta asta, pentru dânșii este o plăcere. Ori pe Facebook, ori pe telefon mă sună și îmi spun că au nevoie de o carte, dacă este, dacă nu, să le duc ce cărți doresc, ei le citesc pe toate cu mare plăcere. Eu le du, într-adevăr, le duc și ei își aleg”, a menționat bibliotecara Clavdia Buzinschi.

Pentru munca suplimentară pe care o depune, bibliotecara este răsplătită cu câte un zâmbet, un mulțumesc sau o vorbă bună.

„Când e timpul mesei eu plec, că trebuie să plec, asta e o plăcere și acesta e serviciul meu, eu lucrez și asta înseamnă că eu trebuie să fac. Aleg cartea și aici pe ușăscriu, ca să nu mă caute, că-s plecată la grădiniță sau la școală sau sunt la domiciliu, peste jumătate de oră mă întorc. Deja lumea știe. De la 12 până la 13 am masa, dar ultima vreme am schimbat, mă duc la 11 și la 12 sunt înapoi, că vin elevii de clasele primare, să nu mă aștepte”, a punctat bibliotecara Clavdia Buzinschi.

Pentru vârstnicii din satul Slobozia-Cremene, cititul este ca o gură de aer proaspăt, mai ales că alte griji nu mai au. De exemplu, Agafia Cerchez a muncit aproape 40 de ani la școală ca profesoară de limba și literatura română. Acum, la 85 de ani, nu-și imaginează viața fără lectură.

„De subt șerpuia roua lucios, urcând până la sanatoriu, drumul pe care venise în ajun... De asta am și luat și „Cartea foametei”, pe care nu demult am căpătat-o, dacă mai citești și cartea asta cu adevărat. Știm noi de multe cazuri când tremurăm de soarta oamenilor, multe de toate. Proverbul acesta, ai carte, ai parte, s-a adeverit și pentru mine. În anul 63 până în 66 am făcut școală la Chișinău. Eram foarte fericiți pe atunci. Am carte. Și am și parte. Am 300, 3000 de lei tocmai pentru cartea asta care am făcut-o. E bine”, a subliniat Agafia Cerchez.

Clavdia Buzinschi a absolvit Institutul Pedagogic din Bălți, iar apoi, timp de 25 de ani a activat în calitate de directoare și învățătoare în satul Ruslanovca din raionul Soroca. Cu timpul, școala din sat s-a închis, așa că femeia a revenit în localitatea sa de baștină unde și-a găsit menirea. 

„Din 2014 activez ca bibliotecar principal în satul meu natal. Cartea, să vă spun cinstit, mi-a plăcut de mic copil. Mama a fost învățătoare, iar la noi în casă, nu numai la noi în casă, chiar în satul meu natal, cartea este în capul mesei.”, a menționat bibliotecara Clavdia Buzinschi.

Femeia spune că nicăieri nu s-a simțit mai în apele sale ca la bibliotecă.

„Cel mai bătrân om care citește la noi are 92 de ani. Sunt oameni în vârstă și vor să citească, de aceea am pus noi așa un serviciu: „Biblioteca la tine acasă”, a spus bibliotecara Clavdia Buzinschi.

„Chiar oamenii mai în vârstă, la pensie, copiii se duc. Vedem în toată ziua lucrează și trebuie la sat. Am auzit că umblă pe la învățători mai în vârstă, pe la oameni care nu pot să se miște. Trebuie așa ceva să fie într-un sat”.

Localnicii spun că se mândresc că localitatea lor are așa un serviciu unic și o bibliotecară atât de dedicată.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.