/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 101: Surorile liderului Hamas ucis la Beirut, arestate sub acuzaţia de „incitare la terorism”

15 ianuarie 2024, ora 17:07

Ajuns la ziua 101, războiul dintre Israel şi Hamas este de departe cel mai lung, sângeros şi distructiv conflict dintre cei doi inamici înverşunaţi, notează AP, care prezintă cifrele de până acum. Armata israeliană afirmă că a redus operaţiunile în nordul grav afectat. Dar în sud, unde se ascund liderii Hamas, forțele continuă să avanseze cu toată puterea. Între timp, miliţia libaneză Hezbollah şi Israelul au avut parte de încăierări transfrontaliere aproape în fiecare zi de când a început războiul. 

UPDATE Trei agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au cerut luni Israelului să permită accesul în portul său Ashdod pentru a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres Accesul în acest port „este absolut necesar pentru agenţiile umanitare”, au subliniat într-o declaraţie comună oficialii Programului Alimentar Mondial (PAM), UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Accesul în portul Ashdod, situat la aproximativ 40 km nord de Fâşia Gaza, „ar permite furnizarea unor cantităţi mult mai mari de ajutoare şi apoi transportul acestora direct cu camionul în zonele din nordul Gaza, grav afectat, la care puţine convoaie au reuşit să ajungă” , au declarat cele trei agenţii ONU.

UPDATE ​​​O femeie în vârstă de 79 de ani a fost ucisă, iar 17 persoane au fost rănite luni într-un atac în orașul Ra'anana, din centrul Israelului. Poliția a prins doi suspecți care sunt palestinieni, scrie Haaretz.

UPDATE Şefa diplomaţiei australiene Penny Wong s-a pronunţat în favoarea încetării permanente a focului în Fâşia Gaza, dar a subliniat că în actualul conflict israeliano-palestinian nicio încetare a focului nu poate veni doar de la o parte beligerantă, transmite luni DPA. „Poziţia noastră este că vrem să vedem o încetare a focului durabilă şi că noi considerăm un armistiţiu umanitar imediat drept un prim pas în această direcţie”, a spus Wong luni înaintea plecării într-o deplasare în Israel, Cisiordania şi Emiratele Arabe Unite.

UPDATE Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, acuză Turcia de nerecunoştinţă faţă de ajutorul israelian acordat în trecut, în urma arestării, duminică, a fotbalistului Sagiv Jehezkel, după ce acesta a făcut un gest de susţinere a ostaticilor deţinuţi de Hamas în timpul unui meci.

UPDATE Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o conferință de pace și un calendar pentru implementarea unei soluții cu două state, pe măsură ce conflictul din Gaza a escaladat și Marea Roșie a devenit un nou punct tensionat. La finalul întâlnirii cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, de la Cairo, Wang a spus că membrii comunității internaționale ar trebui să „asculte” cu atenție preocupările legitime din Orientul Mijlociu.

UPDATE Marea Britanie va „aştepta şi va vedea” înainte de a decide să lanseze noi atacuri militare împotriva Houthiilor aliniaţi cu Iranul în Yemen pentru a proteja transportul maritim internaţional, a declarat luni secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. „Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă, pentru că nu vrem să fim implicați în acțiune în Marea Roșie. Dar, în cele din urmă, libertatea de navigație este un drept internațional”, a spus Shapps pentru Sky News, când a fost întrebat dacă Marea Britanie va efectua mai multe lovituri.

UPDATE Armata israeliană le-a arestat pe Dalal şi Fatima al-Arouri, surorile fostului lider adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, care a fost ucis pe 2 ianuarie într-un atac pus pe seama Israelului. Surorile au fost luate în zori din casele lor din al-Bireh şi Aroura, în Cisiordania, sub acuzaţia de "incitare” la terorism. Acest lucru a fost raportat de Radioul Armatei Israeliene, potrivit Jerusalem Post.

UPDATE Soldaţi israelieni au făcut schimb de focuri cu militanţi care încercau să treacă din Liban în Israel şi au ucis patru dintre ei, a anunţat duminică armata israeliană, citată de Reuters. Soldaţii se aflau în patrulare în Har Dov, în jurul zonei disputate Shebaa Farms, potrivit declaraţiei militarilor, când i-au observat pe cei patru, care au deschis focul asupra forţelor israeliene. „În timpul schimburilor de foc, forţele IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) au efectuat foc de artilerie şi mortiere spre zonă”, a spus armata.

UPDATE Membrii familiilor palestinienilor ucişi în campania militară a Israelului în Gaza şi-au împărtăşit experienţele dureroase cu miile de protestatari care s-au adunat sâmbătă în centrul Washingtonului, cerând o încetare imediată a focului, transmite Reuters. Într-una dintre cele mai mari demonstraţii pro-palestiniene de până acum organizate în capitala SUA, protestatarii şi-au repetat apelul către preşedintele american Joe Biden să nu mai trimită arme în Israel şi au scandat ”Palestina liberă” şi ”încetarea focului acum”. Unii au scandat: „De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, un slogan pe care criticii îl interpretează ca un apel la eliminarea Israelului.

UPDATE Un fotbalist israelian care a afişat duminică, în timpul unui meci de campionat din Turcia, un mesaj care făcea referire la conflictul dintre Israel şi Hamas, a fost arestat, fiind anchetat pentru "incitare publică la ură". În plus, el a fost exclus din lot de clubul său.

/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

23 aprilie 2024, ora 17:13

Rusia a lansat marți dimineața un atac cu drone asupra mai multor orașe ucrainene. Administrația Biden pregătește un pachet de ajutor militar mai mare decât de obicei pentru Kiev și va include vehicule blindate, pe lângă artileria și apărarea antiaeriană necesare urgent, potrivit unor oficiali americani citați de Politico. De altfel, Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că îi va trimite „rapid” ajutorul militar „însemnat”, odată ce Congresul american va adopta definitiv noul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Pe front, forțele rusești avansează spre orașul Ceasiv Iar din estul Ucrainei, susține Moscova.

UPDATE Turnul televiziunii din Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, a fost distrus, într-un atac rusesc care nu s-a soldat cu victime. Mai fusese atacat în 2022, dar a rămas ”în picioare”, anunţă autorităţile regionale semnalând întreruperea semnalului. Turnul de 240 de metri s-a surpat de la jumătate. Din imagini nu este clar ce anume a lovit partea superioară a turnului, dar procurorii din Harkov au declarat că Rusia a folosit probabil o rachetă de croazieră Kh-59 în acest atac.

UPDATE În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni. În afară de Germania, celelalte state sunt reticente să renunțe la propriile sisteme Patriot în favoarea Kievului.

UPDATE Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului. Purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic Hortiţia al armatei ucrainene, Nazar Voloşin, negat că trupele ruse ar fi reuşit să intre în oraş şi a susţinut că situaţia acolo se află "sub control", deşi este "dificilă" şi poziţiile trupelor ucrainene sunt sub atacul constant al trupelor ruse.

UPDATE Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, anticipează că Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lui iunie, dar fără urmări catastrofale. "Așa cum prognozăm, vom înfrunta curând o situație provocatoare. Dar nu este catastrofală. Toată lumea trebuie să înțeleagă asta. Armaghedonul nu se va întâmpla, așa cum mulți încep să spună acum. Dar problemele vor apărea de la mijlocul lunii mai", a spus el, într-un interviu pentru BBC News - Ucraina. Budanov declară că predicțiile sale se aplică întregii Ucraine, nu doar zonelor în care se dau lupte. "Ei (rușii) desfășoară o operațiune cuprinzătoare. Nu vom petrece mult timp vorbind despre asta, dar va fi dificil. La jumătatea lunii mai, începutul lunii iunie", a subliniat Budanov.

UPDATE Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa acestor angajamente concrete şi a declarat că încearcă "să facă pe toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă" de nevoia de a face mai mult pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. "Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles, (sistemele) Patriot sunt în capitalele (ţărilor UE). Şi ele sunt cele care trebuie să ia decizii", a indicat Borrell.

UPDATE Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Acesta a spus că din activele ruseşti în valoare de 280 de miliarde de euro îngheţate peste hotare, active de numai 5 până la 6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce active în valoare de 210 miliarde de euro (224 de miliarde de dolari) se află în Uniunea Europeană. Potrivit NBC, Camera Reprezentanţilor a trecut aşa-numitul "REPO Act", care va permite administraţiei lui Joe Biden să confişte active de miliarde de dolari din băncile americane şi să le transfere Ucrainei pentru reconstrucţie.

UPDATE Agenția ucraineană anticorupție l-a informat pe ministrul agriculturii Mikola Solski că este suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală de terenuri deținute de stat în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari, a anunțat marți presa de la Kiev, citată de Reuters. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat că a descoperit o schemă condusă de un actual ministru pentru achiziția ilegală de terenuri deținute de stat în valoare de 291 milioane de grivne (7,35 milioane de dolari).

UPDATE Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 15 din cele 16 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, a anunțat Forțele Aeriene în dimineața zilei de 23 aprilie, relatează The Kyiv Independent. Dronele rusești au fost lansate de la Capul Chauda din Crimeea ocupată și din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina. De asemenea, Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M din regiunea Belgorod. Forțele aeriene ucrainene nu au furnizat nicio informație cu privire la rezultatul lansării rachetelor rusești.

UPDATE Kievul a fost atacat dinspre sud-vest cu drone Shahed, în noaptea de luni spre marți. Șeful Administrației Militare a orașului, Serghei Popko, a anunțat că toate dronele au fost distruse și nu există victime sau pagube în Capitală, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit autorităților orașului, dronele au fost lansate de pe teritoriul regiunii rusești Kursk, au zburat deasupra regiunilor Sumî și Cerkasî și au intrat în Kiev dinspre sud-vest.

UPDATE Forțele ruse au lansat, în noaptea de luni spre marți, un atac cu drone Shahed asupra Odesei, în urma căruia șapte persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, și cel puțin 14 apartamente au fost distruse, relatează autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda. Atacul a vizat sectorul rezidențial din orașul Odesa. În urma loviturilor case ale localnicilor au fost avariate și a avut loc un incendiu. Au fost salvate 34 de persoane, inclusiv trei copii.

UPDATE Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce oficialii locali au declarat că a fost probabil un atac cu rachetă al Rusiei asupra acestei infrastructuri de televiziune, informează Agerpres.

UPDATE 800 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore, conform armatei ucrainene.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram