/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 112: Hamas cere retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza, înainte de eliberarea ostaticilor

26 ianuarie 2024, ora 14:05

În contextul războiului pe care Israelul îl duce împotriva Hamas în Fâșia Gaza și al luptei împotriva altor grupuri proxy susținute de Iran în Orientul Mijlociu, oficialii israelieni din domeniul apărării avansează o serie de acorduri cheie cu Statele Unite în domeniul apărării, care ar permite țării să achiziționeze noi avioane de luptă, elicoptere de atac și o aprovizionare continuă cu muniții, scrie Gândul. Directorul CIA va călători în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelian şi egiptean şi cu prim-ministrul Qatarului în speranţa de a negocia un armistiţiu şi o eliberare a ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, au informat joi Washington Post şi site-ul de ştiri Axios, informează AFP.

UPDATE Joi, Franța și-a exprimat indignarea față de tirurile mortale care au vizat, cu o zi înainte, un adăpost al ONU în sudul Fâșiei Gaza, cerând Israelului să respecte dreptul internaţional, într-o declaraţie a Ministerului său de Externe, transmite AFP, citat de Agerpres. "Siturile Naţiunilor Unite şi personalul umanitar, a căror activitate este esenţială pentru populaţia civilă din Gaza, trebuie protejate în mod absolut", afirmă Quai d'Orsay, amintind că "protecţia civililor este atât o obligaţie morală, cât şi o obligaţie internaţională".

UPDATE Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că este "extrem de îngrijorată" de "situaţia disperată" a civililor din Khan Yunis, epicentrul războiului din sudul teritoriului palestinian asediat, cerând Israelului o încetare umanitară a focului, relatează AFP, informează Agerpres. "Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli, iar dreptul umanitar internaţional se aplică şi luptei împotriva teroriştilor", a declarat Annalena Baerbock. "Israelul trebuie să respecte acest lucru ca toate celelalte state din lume, chiar şi într-un context dificil, în care Hamas încalcă toate regulile şi foloseşte oamenii ca scuturi umane", a adăugat Baerbock, într-un comunicat publicat de ministerul său la Berlin.

UPDATE Ministerul de Externe israelian a cerut ambasadelor din ţară să se asigure că sunt pregătite să facă faţă unei "eventuale escaladări în domeniul securităţii", situaţie ce ar putea duce la întreruperi în alimentarea cu electricitate, a relatat vineri postul de televiziune israelian i24News, citând publicaţia Financial Times, informează Agerpres. MAE israelian a recomandat misiunilor diplomatice străine să se asigure că dispun de generatoare de urgenţă şi telefoane prin satelit, într-un mesaj difuzat oficial la 22 ianuarie.

UPDATE O lovitură israeliană asupra orașului Gaza a ucis 20 de palestinieni și a rănit alți 150, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas. Cei uciși se pare că stăteau la coadă pentru a primi ajutoare alimentare. Armata israeliană a declarat că analizează acest raport.

UPDATE Organizaţia islamistă palestiniană Hamas a solicitat retragerea imediată a trupelor israeliene din Fâşia Gaza înainte de orice discuţii sau convenţii privind o nouă înţelegere pentru eliberarea ostaticilor, conform informaţiilor dpa transmise vineri.

UPDATE Surse din domeniul apărării spun că planurile Israelului de a achiziționa o nouă escadrilă de 25 de avioane de luptă invizibile F35i, o escadrilă de 25 de avioane de luptă F-15IA – varianta israeliană a avansatului F-15EX – și o escadrilă de 12 elicoptere Apache au fost avansate în timpul discuțiilor.

UPDATE Volumul comerțului maritim care tranzitează Canalul Suez a înregistrat o scădere semnificativă de 42% în ultimele două luni din cauza atacurilor rebelilor houthi din Yemen în Marea Roșie, conform datelor ONU, ceea ce atrage îngrijorarea asupra impactului asupra întregului comerț mondial, informează AFP vineri.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA apără Qatarul ca mediator în negocierile dintre Israel și Hamas, după o înregistrare în care premierul Benjamin Netanyahu critică rolul statului din Golf ca fiind „problematic”. În timpul briefingului de presă zilnic, purtătorul de cuvânt adjunct Vedant Patel este întrebat dacă remarcile lui Netanyahu au întârziat discuțiile privind un nou acord de eliberare a ostaticilor, după ce Qatar s-a declarat „îngrozit” de acestea. „Nu am nicio evaluare de oferit cu privire la aceste comentarii sau la unele dintre înregistrările audio care au circulat”, spune Patel.

/ВИДЕО/ В Кишиневе провели акцию в защиту женщин от насилия на фоне трагедии в Оргеевском районе
/ВИДЕО/ В Кишиневе провели акцию в защиту женщин от насилия на фоне трагедии в Оргеевском районе
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
Участники группы "Би-2" попросили гражданство Молдовы. Среди них нет Шуры и Левы
Участники группы "Би-2" попросили гражданство Молдовы. Среди них нет Шуры и Левы
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

24 aprilie 2024, ora 12:35

​Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta, scrie Hotnews. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP. "Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează AFP. "Le mulţumesc şefului majorităţii, Chuck Schumer, şi liderului republican Mitch McConnell pentru leadershipul lor puternic în promovarea acestei legislaţii bipartizane, precum şi tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat în favoarea acesteia", a scris el pe reţelele sociale la scurt timp adoptarea uriaşului pachet de asistenţă.

UPDATE Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului la primele ore ale zilei de miercuri, 24 aprilie, distrugând patru clădiri rezidențiale și rănind două persoane, a informat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Potrivit lui Terekhov, forțele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 lovind o clădire rezidențială din cartierul Shevchenkivskyi al orașului.

UPDATE Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, după un atac cu drone lansat de Ucraina, a anunțat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, citat de Reuters. „Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo”, a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu este clar ce instalaţii au luat foc. Reuters notează că nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

UPDATE Sistemele antiaeriene Patriot, care și-au arătat eficiența în fața rachetelor rusești, pot fi parțial fabricate și asamblate pe teritoriul ucrainean, susține ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Potrivit șefei misiunii diplomatice ucrainene din SUA, Kievul discută cu Washingtonul asupra posibilității de a transfera în Ucraina o parte din producția de sisteme Patriot.

UPDATE Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

UPDATE Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui "tratament corect" în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

UPDATE Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA. „Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

UPDATE Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI
Молодым педагогам увеличат пособие до 200 тысяч леев. Что потребуют взамен?
Молодым педагогам увеличат пособие до 200 тысяч леев. Что потребуют взамен?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram