/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 122: Un camion cu ajutoare, lovit de armata israeliană. 18 copii palestinieni răniți au ajuns în Italia

05 februarie 2024, ora 17:17

Mai multe vieți au fost curmate în ultimele două zile în urma atacurilor aeriene desfășurate în Gaza centrală și de sud, conform informațiilor furnizate de surse medicale locale. Cel puțin 14 persoane au murit, iar numeroase altele au suferit răni în urma celor trei raiduri aeriene efectuate de forțele israeliene contra teroriștilor palestinieni în zona centrală a Fâșiei Gaza, conform afirmațiilor unui medic de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

UPDATE Agenția de ajutor a Națiunilor Unite din Gaza, UNRWA, a declarat că unul dintre camioanele sale care aștepta să ajute nordul Gazei a fost lovit luni de focul israelian.

UPDATE Optsprezece copii răniți au sosit luni în Italia, iar aceștia urmează să primească tratament medical în spitalele italiene care s-au oferit voluntar să-i trateze, potrivit ministrului italian de externe Antonio Tajani. Copiii fac parte dintr-un grup mai mare de 62 de civili palestinieni din Gaza care au reușit să fugă din enclava distrusă de război la bordul unei nave marine italiene. Au fost întâmpinați de Tajani în La Spezia, în nordul Italiei.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au reiterat un ordin de evacuare către civilii palestinieni la vest de orașul Gaza, în nord, și o mare parte din Khan Younis, în partea de sud a enclavei, pentru a-și părăsi cartierele în alte zone. Armata israeliană a cerut oamenilor din opt cartiere de la vest de orașul Gaza „să-ți evacueze imediat zonele și să treacă prin strada Al-Rashid (Al-Bahr) către adăposturile cunoscute din Deir Al-Balah”.

UPDATE Civilii palestinieni se tem de presiunea armatei israeliene în orașul Rafah din sud, potrivit unui lucrător de ajutor, în timp ce Forțele de Apărare Israelului (IDF) își extind ofensiva în toate părțile teritoriului. „Toată lumea se teme de extinderea operațiunii terestre din Rafah”, a declarat luni Raed Al-Nims, directorul media al Societății Semilunii Roșii Palestiniene din Gaza.

UPDATE Despre un acord pentru eliberarea ostaticilor și întreruperea luptei: un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că este „imposibil” să prezice dacă va exista o descoperire în discuții și când. „Este unul dintre acele lucruri pe care nu le știm pentru că mingea se află acum în terenul Hamas”, a spus oficialul.

UPDATE Senatul SUA a prezentat un pachet de securitate la frontieră în valoare de 118 miliarde de dolari – care, dacă va fi aprobat, include 14,1 miliarde de dolari pentru finanțarea asistenței de securitate pentru Israel. Pachetul propus include, de asemenea, o finanțare de 2,44 miliarde de dolari pentru a sprijini Comandamentul Central al SUA în operațiunile sale din Marea Roșie. O sumă suplimentară de 10 miliarde de dolari va oferi asistență umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania și Ucraina.

UPDATE Cinci luptători din cadrul Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi au fost uciși într-un atac cu dronă asupra unei baze americane din estul Siriei, potrivit unui monitor de război. „Cinci membri ai forțelor speciale ale FDS au fost uciși și aproximativ 20 răniți de un atac cu dronă după miezul nopții asupra câmpului petrolifer Al-Omar”, cea mai mare bază a coaliției conduse de SUA în Siria, a declarat Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

UPDATE  Armata israeliană a anunțat duminică că a preluat controlul asupra complexului ‘Al-Qadsia’ din Gaza, folosit de mișcarea islamistă Hamas pentru pregătirea atacului de la 7 octombrie. Complexul a fost identificat ca centru de instruire pentru formarea teroriștilor Hamas, conform declarației emise de armată. Machetele intrărilor din kibbutz-uri și ale bazelor militare au fost prezentate ca parte a descrierii complexului. Soldații israelieni au intrat și în biroul lui Mohammed Sinwar, comandant al Brigăzilor al-Qassam, ramura armată a Hamas, fratele liderului Yahya Sinwar, considerat creierul atacului de la 7 octombrie.

UPDATE Forțele americane au efectuat duminică lovituri aeriene împotriva a cinci rachete în Yemen – una destinată atacului terestru și celelalte pentru a ținti nave, a declarat armata americană. Loviturile au avut loc la o zi după ce forțele americane și britanice au lansat un val de raiduri aeriene împotriva grupării Houthi din Yemen, susținuți de Iran – a treia lor rundă de acțiuni militare comune ca răspuns la atacurile persistente ale rebelilor asupra transportului maritim.

UPDATE Hossein Amir-Abdollahian, Ministrul de Externe al Iranului, și-a reiterat opoziția față de atacurile conduse de SUA împotriva grupului Houthi, exprimându-și dezaprobarea la o zi după ce SUA și Regatul Unit au efectuat lovituri asupra unor ținte în Yemen.

UPDATE Duminică, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat la criticile unui ministru care a considerat drept nesatisfăcător sprijinul din partea Washingtonului. Acesta și-a exprimat recunoștința față de „prietenii americani”, subliniind totodată că Israelul are autonomie în luarea propriilor decizii. „Nu avem nevoie de ajutor să gestionăm relaţiile noastre cu SUA şi comunitatea internaţională”, a declarat el pe marginea unei reuniuni a cabinetului său de război de la Tel Aviv.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram