Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 123: Oraș din corturi și vizita lui Blinken. Hamas cere eliberarea unui lider-terorist

06 februarie 2024, ora 16:41

Război în Israel, ziua 123. Germania propune soluție de pace cu două state în Orientul Mijlociu. Este punctul de vedere pe care cancelarul german Olaf Scholz l-a reamintit într-o discuție telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Diplomații occidentali încearcă să promoveze o soluție care ar permite israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate și suverane. Este un proiect a cărui perspectivă a fost îndepărtată și mai mult de războiul din Gaza. Germania, la fel ca și Statele Unite, și-a manifestat sprijinul hotărât pentru Israel de la atacul din 7 octombrie 2023 al mișcării islamiste palestiniene Hamas.

UPDATE Forțele de Apărare Israelului au spus că mai multe „proiectile” au fost trase în nordul Israelului din Liban. Se spunea că atacul a vizat Margaliot din nordul Israelului și că artileria a ripostat și a lovit sursele incendiului. Doi soldați au fost răniți ușor, a spus IDF.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au raportat incendii puternice și raiduri continue în mai multe părți ale Gaza de luni, cu zeci de militanți uciși și aproximativ 80 de persoane reținute, potrivit ultimei sale actualizări operaționale.

UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a acuzat armata israeliană că a înăsprit un asediu al complexului medical Nasser și că a pus în pericol viața a 300 de personal medical, a 450 de răniți și a 10.000 de persoane strămutate. Videoclipul filmat marți în imediata apropiere a complexului din apropierea orașului Khan Younis, din sudul orașului, arată un foc intens de arme de calibru mic în timp ce o mână de oameni încearcă să evadeze din zonă.

UPDATE Brigăzile Martirilor Al-Aqsa au anunțat că un comandant superior a fost ucis, împreună cu 13 dintre membrii familiei sale, într-un atac aerian israelian asupra unei proprietăți din Deir al-Balah în weekend. Issam Khattab „Abu Mazen” a fost ucis în casa familiei sale, potrivit Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, o coaliție de grupuri militante palestiniene. Acesta l-a descris drept „unul dintre cei mai proeminenți lideri ai Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa”.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întors în Orientul Mijlociu în timp ce încearcă să facă progrese pe mai multe fronturi: progrese într-un acord privind ostaticii, coordonarea „a doua zi” pentru Gaza și încercând să se asigure că războiul Israel-Hamas nu escaladează. într-un conflict regional mai larg. Blinken și prințul moștenitor al Saudit Mohammed bin Salman au discutat luni despre „coordonarea regională” cu privire la încheierea războiului din Gaza și planurile pentru fâșia după încheierea luptei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Ei au vorbit, de asemenea, despre „necesitatea urgentă de a reduce tensiunile din regiune”.

UPDATE Un oraș cu corturi improvizat, estimat că găzduiește peste 1 milion de civili palestinieni strămuți, se extinde rapid în Rafah, sudul Gazei, potrivit noilor imagini din satelit de la Maxar Technologies. Imaginile arată că o mare parte din zona deschisă anterior din Rafah a fost umplută cu corturi, în mare parte între 10 decembrie și 3 februarie, în timp ce palestinienii strămuți în interior caută adăpost de război. 

UPDATE Conducerea Hamas, inclusiv cel mai înalt oficial al său din Gaza, este „pe fugă”, în timp ce armata israeliană împinge mai spre sud în enclava palestiniană, a susținut luni ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant. Operațiunea militară israeliană din orașul sudic Khan Younis își va „își atinge în curând obiectivele”, pe măsură ce trupele avansează spre sud, spre Rafah – ultimul bastion rămas al Hamas, a spus Gallant într-un briefing televizat. „Forțele noastre operează la sol în cea mai mare parte a teritoriului Fâșiei Gaza”, a spus el.

UPDATE Oficialii americani au declarat luni că Irakul nu a fost notificat înaintea unei serii de  lovituri asupra țintelor legate de Iran  în țară, contrazicând declarațiile anterioare conform cărora guvernul irakian a fost avertizat înainte ca atacurile să aibă loc. „În ceea ce privește acest răspuns specific de vineri, nu a existat o pre-notificare. I-am informat pe irakieni imediat după ce au avut loc loviturile”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-un briefing de luni.

UPDATE Aproximativ 8.000 de persoane strămutate au fost evacuate luni din sediul Societății Semilunii Roșii din Palestina și din spitalul Al-Amal din orașul Khan Younis, din sudul Gazei, a declarat Semiluna Roșie. Aproximativ 80 de pacienți și răniți, 40 de persoane în vârstă strămutate și 100 de personal administrativ și medical au rămas, a adăugat acesta.

UPDATE Hamas cere ca Israelul să-l elibereze pe un cunoscut lider palestinian, Marwan Barghouti. Cererea vine în contextul unor discuții tensionate legate de o eventuală încetare a focului, a informat Associated Press. Barghouti este cel mai cunoscut prizonier deținut de Israel și un potențial viitor președinte palestinian. Astfel că negocierile pentru încetarea focului și eliberarea prizonierilor palestinieni sunt în jurul său. Hamas urmărește să atragă sprijin public pentru partidul lor și recunoașterea poziției rare a lui Barghouti ca unificator între palestinieni. El ispășește cinci condamnări pe viață pentru rolul în mai multe atacuri mortale asupra israelienilor. Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe, Barghouti este „deseori descris de palestinieni drept „Mandela palestinian”. Este văzut ca un potențial succesor prezidențial al lui Mahmoud Abbas.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
/METEO/ Cer senin și vânt slab. Cum va fi vremea astăzi, 6 noiembrie 2024
/METEO/ Cer senin și vânt slab. Cum va fi vremea astăzi, 6 noiembrie 2024
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump

06 noiembrie 2024, ora 23:01

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump cu ocazia realegerii în funcția de președinte al SUA. Totodată, liderul de la Kiev a declarat că primele lupte dintre armata ucraineană și trupele nord-coreene „deschid o nouă pagină a instabilității în lume”, după ce ministrul său al apărării a declarat că a avut loc un „mic angajament”, scrie The Straits Times. Mai mult, liderul NATO susține că trupele nord-coreene care luptă pentru Putin reprezintă un moment „profund periculos” pentru lume.

UPDATE Cel puțin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineață în portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe rețelele de socializare. În spatele atacului, care reprezintă o premieră de la începutul războiului, se află serviciile secrete ucrainene, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din cadrul serviciilor speciale, potrivit HotNews.

UPDATE Radoslaw Sikorski a subliniat necesitatea unei politici europene de securitate mai puternice, reflectând criticile lui Trump privind investiţiile insuficiente ale aliaților NATO. Polonia, care alocă peste 4% din PIB pentru apărare, susţine consolidarea securităţii europene şi rămâne un aliat ferm al Ucrainei. Sikorski a avertizat asupra riscurilor geopolitice crescânde şi a îndemnat Europa să îşi asume un rol activ în propriile strategii de apărare.

UPDATE Locuitorii mai multor regiuni din Rusia susțin că virusul Coxsackie se răspândește în grădinițe și școli. Despre izbucnirea acestuia în stațiunile turcești și aducerea sa în Rusia de către turiști s-a raportat recent pe canalele Telegram, relatează Vtomske.ru. Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, Rospotrebnadzor, a promis să verifice eficacitatea ,,filtrelor de dimineață" în instituțiile pentru copii.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observatorilor electorali ruşi de către autorităţile de la Chişinău, relatează Reuters. Rusia a denunțat alegerile prezidenţiale desfășurate duminică Republica Moldova ca fiind „nedrepte” şi a transmis că nu o consideră pe câștigătoarea Maia Sandu drept preşedintele legitim al ţării.

UPDATE Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat luni 290.000 tone metrice de grâu în cadrul unei licitații internaţionale. Achiziția a inclus 120.000 tone din Ucraina, 120.000 tone din România şi 50.000 tone din Bulgaria. Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu şi cel mai important furnizor al Egiptului, nu a putut participa la licitație din cauza politicilor neoficiale menite să prevină creşterea preţurilor pe plan intern, autorităţile de la Moscova încercând să combată inflația, alimentată şi de cheltuielile militare, potrivit Agerpres.

UPDATE Guvernul german a aprobat, miercuri, un proiect de lege care ar permite armatei să evalueze gradul de disponibilitate a tinerilor de 18 ani de a servi în rândurile sale, în contextul în care Berlinul încearcă să majoreze efectivele militare pentru a răspunde obligațiilor NATO, fără a recurge la recrutare, informează dpa şi Reuters.

UPDATE Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat pe marți că șase prizonieri de război ucraineni au fost executați de trupele ruse lângă orașul Pokrovsk, în regiunea Donetsk, scrie The Kyiv Independent, potrivit Mediafax. Incidentul ar marca o nouă încălcare a Convențiilor de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, calificată de autoritățile ucrainene drept crimă internațională.

UPDATE Ambasada Rusiei la Washington susține că suspiciunile privind faptul că Moscova s-ar afla în spatele alertelor false cu bombă de la unele secții de votare din SUA nu sunt altceva decât „calomnii răuvoitoare”. „Vrem să subliniem că Rusia nu a intervenit și nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări, inclusiv ale Statelor Unite”, susține Ambasada Rusiei într-un comunicat difuzat marți seara.

UPDATE Solicitările autorităților ucrainene către țările membre NATO, în special către Polonia, de a doborî rachete și drone rusești nu sunt încercări de a „atrage” Varșovia în războiul ruso-ucrainean, astfel că declarația făcută în acest sens de către vicepremierul Poloniei este nefondată – se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

UPDATE Trupele nord-coreene care luptă acum pentru Vladimir Putin împotriva Ucrainei reprezintă un moment „extrem de periculos” pentru lume, a declarat miercuri şeful NATO, Mark Rutte. „Aceste legături militare şi economice tot mai strânse între o Rusie nesăbuită şi o Coree de Nord încurajată nu amenință doar securitatea euro-atlantică şi indo-pacifică, ci sunt foarte periculoase pentru securitatea globală”, a scris Rutte într-un editorial pentru Politico publicat miercuri. Rutte a tras un semnal de alarmă cu privire la dependenţa tot mai mare a Moscovei de „prietenii săi autoritari” - Coreea de Nord, Iran şi China - şi a avertizat că implicarea Phenianului în război ar putea marca începutul unei faze „mult mai întunecate” a conflictului, notează Mediafax.

UPDATE Soldații nord-coreeni sunt amestecați cu trupele ruse, purtând uniforme modificare, făcând dificilă estimarea privind existența unor victime nord-coreene, a declarat Umerov.  Se așteaptă ca cinci unități nord-coreene, fiecare având aproximativ 3.000 de soldați, să fie desfășurate în zona Kursk, a mai spus Umerov, potrivit Gândul.

UPDATE Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a transmis că, potrivit datelor centralizate miercuri dimineaţă, la ora 07:30, a fost confirmată doborârea a 38 de drone ruseşti în nouă regiuni: Odesa, Mikolaiv, Kiev, Sum, Kirovohrad, Jitomir, Cerkasi, Cernihiv şi Zaporijjia. Armata ucraineană a adăugat că 20 de drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activităţii desfăşurate de echipamentele de război electronic. Alte două drone rusești se află în spațiul aerian al Ucrainei, astfel că activitatea apărării antiaeriene continuă, scrie Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de marţi spre miercuri, invadatorii ruși au folosit rachete și drone de atac pentru a lansa noi lovituri aeriene asupra teritoriului ucrainean. Ca urmare a activității forțelor și mijloacelor de apărare antiaeriană ucrainene, aproape 40 de drone ruseşti au fost doborâte în spațiul aerian a nouă regiuni ale Ucrainei. Potrivit raportului publicat de Forţele Aeriene ucrainene, noaptea trecută, Rusia a lansat spre regiunea Odesa două rachete de tip Kh-59 și Kh-31P. Rachetele au fost lansate din zona Mării Negre. În plus, ruşii au folosit împotriva Ucrainei un total de 63 de drone de atac de tip Shahed și drone de tip necunoscut. Dronele au fost lansate din direcțiile Briansk, Primorsko-Ahtarsk, Orlov (Rusia) și Ceauda (Crimeea ocupată), potrivit Rador.

UPDATE Statul Major al Ucrainei a raportat că, de la începutul invaziei Rusiei pe 24 februarie 2022, forţele ruse au pierdut aproximativ 702.900 de militari. Această cifră include 1.250 de soldaţi pierduţi în ultimele 24 de ore. Pe lângă pierderile de personal, forţele ruse au suferit şi pierderi semnificative de echipamente, incluzând 9.214 tancuri, 18.592 de vehicule de luptă blindate, 20.170 de sisteme de artilerie şi aproape 28.333 de vehicule şi rezervoare de combustibil. Pierderile aeriene şi navale ruseşti sunt, de asemenea, considerabile, cu 369 de avioane, 329 de elicoptere şi 18.366 de drone distruse. Resursele navale au fost reduse cu 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful serviciului de informaţii din Australia, Andrew Shearer, a criticat sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei în Ucraina, susținând că furnizarea masivă de bunuri cu dublă utilizare, precum şi sprijinul diplomatic şi economic al Beijingului, permit Rusiei să îşi menţină eforturile militare. Shearer a argumentat că acțiunile Chinei sunt la fel de dăunătoare pentru civilii ucraineni ca şi ajutorul militar direct, cum ar fi artileria şi rachetele. Deşi se prezintă ca neutră, China a fost un furnizor important de materiale care ajută Rusia să evite sancţiunile occidentale, inclusiv tehnologii pentru drone şi echipamente militare, scrie Mediafax.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile reprezentanților autorităților ruse despre alegerile din țara noastră, pentru că nu corespund realității. „Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale”, subliniază Chișinăul.

UPDATE „Ei bine, există un val roșu în SUA. Republicanii par să ia totul – Casa Albă, Senatul și Camera Reprezentanților. Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă riscuri mari, dar și speranțe mari.”, a spus deputatul ucrainean Oleksiy Goncearenko, potrivit HotNews.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că o victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA ar fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar a spus că nu este clar în ce măsură Trump ar putea reduce finanțarea americană pentru război.

UPDATE Google a răspuns la acuzaţiile conform cărora imaginile sale de pe hartă ar fi dezvăluit locații militare sensibile din Ucraina, precizând că imaginile prin satelit în cauză au fost realizate cu mai mult de un an în urmă şi provin din surse publice. „Evităm în mod intenționat publicarea celor mai recente imagini din zonele de război active”, a declarat Google, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a pierdut peste 20.000 de militari în ultimele trei luni în Kursk, regiunea din Federația Rusă unde armata ucraineană a declanșat o incursiune la începutul lunii august 2024. Anunțul a fost făcut miercuri de șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, informează Kyiv Independent.

UPDATE Suedia a introdus un nou pachet de ajutor de 9 milioane de euro destinat Ucrainei. Acesta include două nave specializate menite să consolideze capacităţile de securitate maritimă ale Ucrainei. De asemenea, ajutorul va furniza 40.000 de măști de protecţie şi respiratoare pentru a sprijini siguranța personalului Serviciului de Urgenţă al Ucrainei în eforturile lor continue de răspuns.

UPDATE Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a mulțumit celor care, a spus el, au reacționat la trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia în octombrie „nu doar cu cuvinte… ci care pregătesc acțiuni pentru a sprijini apărarea noastră”. „Primele bătălii cu soldații nord-coreeni deschid o nouă pagină de instabilitate în lume”, a spus el. El a spus că Ucraina, acționând împreună cu restul lumii, trebuie „să facă totul pentru ca acest pas al Rusiei de a extinde războiul cu o escaladare reală să eșueze”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri masive, copii uciși, soldați nord-coreeni și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 985: Felicitările lui Zelenski, atac la Harkov și trocul Rusiei. Kievul: Situația pe front e dificilă
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.