/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Palmă uriașă pentru Rusia și atac la Harkov. Ajutorul SUA, o binecuvântare Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 173: Bombardamentele în Rafah se intensifică în ciuda armistițiului. Netanyahu anulează o vizită în SUA

27 martie 2024, ora 17:26

Război în Israel ziua 173. Echipa de negociere a Israelului a părăsit Doha, capitala Qatarului, întrerupând negocierile pentru un armistițiu. Delegația israeliană a dat vina pentru acest impas în care au intrat discuțiile, pe Hamas. Israelul și-a rechemat negociatorii de la Doha. Oficialii de la Tel Aviv sunt de părere că negocierile mediate în vederea unui armistițiu în Gaza sunt „într-un punct mort”. Delegația israeliană dă vina pe Hamas ale căror cereri sunt exagerate, conform unui oficial israelian de rang înalt, potrivit Reuters.

UPDATE Mai mulți palestinieni s-au înecat și au fost călcați în picioare în timp ce încercau să ajungă la ajutoarele parașutate în nordul Fâșiei Gaza. Cel puțin 18 oameni au murit. Informațiile provin de la biroul de presă al Guvernului palestinian. Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al Guvernului din Gaza, condus de Hamas, susține că 18 palestinieni au murit în timp ce încercau să strângă ajutorul, potrivit BBC.

UPDATE Ultimele cifre ale victimelor

UPDATE Pontiful în vârstă de 87 de ani a făcut un nou apel pentru pace în Orientul Mijlociu, în timp ce a salutat public un palestinian și un israelian care și-au pierdut ambele fiice în conflict. În timpul audienței generale săptămânale, Francis i-a descris ca fiind doi prieteni „care se iubesc unul pe altul și care au experimentat aceeași răstignire”.

UPDATE Ca răspuns la pretențiile israelienilor că permite ajutor nestingherit în Fâșia Gaza, Gisha – Centrul Legal pentru Libertatea de Mișcare spune că Israelul blochează așa-numitele articole „cu dublă utilizare” necesare pentru răspunsul umanitar și interzice aprovizionarea cu ajutorul în Israel. sau Cisiordania ocupată. Grupul pentru drepturile omului a mai spus că Israelul refuză în mod obișnuit să coordoneze convoaiele de ajutor în nordul Gazei, a întrerupt alimentarea cu electricitate și apă de la sfârșitul lunii octombrie, „limitează combustibilul și refuză vizele umanitare”.

UPDATE Agenția pentru alimentație a ONU spune că în nordul Gazei, malnutriția în rândul copiilor crește într-un ritm record, iar unul din trei copii sub vârsta de doi ani este în prezent subnutriți acut sau „irosit”. Aproximativ 70% din populația din nord se confruntă cu foamete catastrofală, a adăugat Programul Alimentar Mondial.

UPDATE Comisia AP pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți a avertizat că Serviciul Penitenciar Israelian (IPS) persistă în „politica de tortură” atât împotriva „deținuților, cât și a femeilor, care le-a transformat viața într-un iad viu”. Într-o declarație, organizația a spus că deținuții palestinieni sunt izolați de lumea exterioară, fără acces la radio sau alte servicii media, în timp ce IPS le impune amenzi usturătoare. „Am auzit zgomotul unor deținuți care sunt torturați și bătuți, în timp ce sunt blestemați de soldați”, a spus o mărturie a unuia dintre prizonierii de la închisoarea Nafha, care a fost vizitat de un avocat.

UPDATE Statele Unite „vor continua” să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în timp ce Hamas solicită încetarea acestor operaţiuni după mai multe cazuri de înec şi busculade mortale, notează AFP. „Paraşutările de ajutoare sunt una dintre numeroasele modalităţi pe care le folosim pentru a furniza ajutorul de care palestinienii din Fâşia Gaza au atât de disperat nevoie şi vom continua să facem acest lucru”, „acţionând neobosit, în acelaşi timp, pentru a spori sosirea asistenţei umanitare pe uscat”, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE Un oficial israelian, apropiat al șefului Mossad, care conduce negocierile, l-a acuzat pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, că a sabotat negocierile de armistițiu. El l-a acuzat pe șeful palestinian că încearcă să escaladeze acest război în timpul Ramadanului.

UPDATE Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Hamas a făcut cereri „iluzorii”. În opinia sa acest lucru arată că palestinienii nu sunt interesați de un acord. La Tel Aviv, o mulțime de aproximativ 300 de membri ai familiilor ostaticilor și susținători ai acestora au cerut un acord pentru eliberarea prizonierilor. Unii s-au închis în cuști în semn de protest, ținând pancarte cu fotografii ale celor dragi lor.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului și eliberarea tuturor ostaticilor. Rezoluția a fost luată în condițiile în care Statele Unite s-au abținut. Acest lucru arată că există o nemulțumire la Washington față de modul în care este purtat războiul. În replică, premierul Benjamin Netanyahu a anulat o vizită israeliană în Statele Unite. Delegația israeliană la Washington trebuia să discute cu președintele Biden detalii ale viitoare operațiuni la Rafah. Iar analiștii politici consideră că este o dovadă a adâncirii crizei din relațiile israeliano-americane.

UPDATE Armata israeliană a confirmat că l-a „eliminat” pe numărul trei în ierarhia aripii armate a grupării teroriste Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Este vorba despre Marwan Issa care a fost omorât într-un atac în Fâşia Gaza, relatează AFP. Marwan Issa este considerat „unul dintre organizatorii masacrului de la 7 octombrie”.

UPDATE Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, l-a acuzat pe președintele Biden că „sprijină tacit inamicii Israelului”, inclusiv liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar și congresmanul democrat Rashida Tlaib, relatează The New York Times. „În prezent, Biden preferă linia lui Rashida Tlaib și Sinwar liniei lui Benjamin Netanyahu și Ben-Gvir”, a spus el pentru NYT. „M-aș fi așteptat ca președintele Statelor Unite să nu ia linia lor, ci să o ia pe a noastră.”

UPDATE Hezbollah a promis că va riposta unui atac israelian din sudul Libanului, care a ucis cel puțin șapte persoane. „Afirmăm categoric și inevitabil că această agresiune nu va trece fără răspuns și pedeapsă”, a spus Hezbollah, potrivit presei an-Nahar din Liban. Atacul israelian din zona al-Habbariyeh din sudul Libanului a ucis șapte salvatori într-un „centru de urgență”, potrivit unui oficial al grupului politic și armat libanez al-Jamaa al-Islamiya.

/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
„S-a creat blocul criminal organizat Victoria”: Reacția ministrului Spînu, după ce Șor și-a adunat partidele la Moscova
„S-a creat blocul criminal organizat Victoria”: Reacția ministrului Spînu, după ce Șor și-a adunat partidele la Moscova
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 199: Atac din Irak și dorința Iranului. Șeful informațiilor militare israeliene a demisionat

22 aprilie 2024, ora 15:04

Benjamin Netanyahu a făcut o serie de declarații după ce site-ul Axios a relatat că Washingtonul plănuieşte să impună sancţiuni batalionului israelian Netzah Yehuda. Unitatea a acţionat în Cisiordania ocupată. Vineri, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni legate de coloniştii israelieni din Cisiordania. Măsura arată demulțumirile SUA faţă de politicile lui Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie se bazează pe formaţiunile de colonişti. „Dacă are cineva impresia că poate impune sancţiuni unei unităţi a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) - mă voi lupta cu toată puterea mea”, a afirmat Netanyahu într-un comunicat. Pe de altă parte, ministrul israelian Benny Gantz a declarat că a vorbit cu Antony Blinken şi l-a rugat să revină asupra acestei chestiuni. Gantz a afirmat că orice astfel de sancţiune ar fi o greşeală.

UPDATE Ministerul israelian de externe a anunţat, sâmbătă, că i-a convocat, pentru duminică, pe ambasadorii ţărilor din Consiliul de Securitate care au votat în favoarea aderării cu drepturi depline a statului palestinian la ONU. „Ambasadorii Franţei, Japoniei, Coreei de Sud, Maltei, Republicii Slovace şi Ecuadorului vor fi convocaţi”, duminică, şi „le va fi exprimat un protest puternic”, a declarat ministrul pe contul său de Twitter.

UPDATE Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a constatat că cheltuielile militare au crescut pentru prima dată în toate cele cinci regiuni ale globului: Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Oceania și America. Conform raportului, cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2.440 de miliarde de dolari și au înregistrat cea mai mare creștere anuală de mai mult de un deceniu (+6,8%), potrivit DW. SUA și China sunt responsabile pentru aproape jumătate din cheltuielile globale, cu 37%, respectiv 12%. Ambele țări și-au crescut cheltuielile militare anul trecut cu 2,3% (SUA) și 6% (China). Acestea sunt urmate de Rusia, India, Arabia Saudită și Marea Britanie (țara din Europa Centrală și de Vest care a alocat cel mai mare buget pentru Apărare, după o creștere de 7,9% față de anul trecut).

UPDATE Ministerul Sănătății din așa-zisul guvern Hamas a anunțat, sâmbătă, un nou bilanț, de 34.049 de persoane ucise în Fâșia Gaza de la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană, pe 7 octombrie 2023.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a întâlnit, sâmbătă, cu șeful organizației politice a grupării teroriste Hamas, Ismail Haniyeh, și le-a transmis palestinienilor „să se unească”, într-un evident mesaj de sfidare față de Israel, într-o perioadă în care relațiile turco-israeliene au ajuns la un minim. Întâlnirea dintre Erdogan și Hanyieh a durat mai mult de două ore şi jumătate, la Palatul Dolmabahce. E vorba de prima întâlnire oficială a celor doi de la începutul războiului din Gaza, declanșat în octombrie 2023.

UPDATE Generalul-maior Aharon Haliva, 56 de ani, seful Direcției de Informații Militare din Israel, a demisionat luni, 22 aprilie, relatează Associated Press, care citează Forțele Armate (IDF). Haliva este primul oficial de rang înalt al căruia cap a căzut din cauza eșecului de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a atenţionat asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran, informează luni dpa. Într-un interviu pentru cotidianul de largă circulaţie Bild şi alte media ale grupului Axel Springer, acordat la reşedinţa sa oficială de la Ierusalim, Herzog a spus: "În mod clar, cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii din lume este dorinţa Iranului de a avea bomba" nucleară. În faţa acestui pericol, preşedintele Israelului a îndemnat lumea liberă să acţioneze împreună şi "să lupte dacă va fi necesar". El a atenţionat de asemenea împotriva unei politici de conciliere faţă de Iran.

UPDATE Israelul, care sărbătoreşte luni începutul Paştelui evreiesc, se pregăteşte să intensifice presiunea militară în Fâşia Gaza, unde armata sa spune că pregăteşte „următoarele etape ale războiului” împotriva Hamas, relatează AFP. „Vom da noi lovituri dure Hamas – şi asta se va întâmpla în curând. În zilele următoare, vom spori presiunea militară şi politică asupra Hamas, pentru că aceasta este singura modalitate de a ne elibera ostaticii şi de a obţine victoria noastră”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj video difuzat duminică seara.

UPDATE Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat într-un interviu publicat duminică că Siria a avut întâlniri „din când în când” cu Washingtonul, în contextul în care ţara încearcă să iasă din izolare, informează AFP. Statele Unite au fost printre primii care au întrerupt legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil. Multe ţări occidentale şi arabe au rupt, de asemenea, relaţiile cu regimul de la Damasc. În 2023, însă, preşedintele Bashar al-Assad a iniţiat o apropiere de mai multe ţări arabe, consacrată prin revenirea Siriei în Liga Arabă.

UPDATE Cel puţin cinci rachete au fost lansate duminică din oraşul irakian Zummar spre o bază militară americană din nord-estul Siriei, au declarat pentru Reuters două surse de securitate irakiene şi un oficial american. Atacul împotriva forţelor americane este primul de după începutul lunii februarie, când grupurile susţinute de Iran în Irak au încetat atacurile împotriva trupelor americane. Acesta survine la o zi după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani s-a întors dintr-o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Casa Albă.

UPDATE Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul în care premierul israelian a promis că va spori presiunea asupra Hamasului palestinian, relatează AFP.

UPDATE O fetiţă a fost adusă pe lume din pântecele unei palestiniene ucise alături de soţul şi fiica ei de un atac israelian în oraşul Rafah din Gaza, unde 19 persoane au murit în cursul nopţii în urma intensificării loviturilor, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii, potrivit Reuters. Printre cei morţi, ucişi în atacuri asupra a două case, se numără 13 copii din aceeaşi familie, au precizat oficialii. Bebeluşul, care cântăreşte 1,4 kg şi a fost adus pe lume printr-o cezariană de urgenţă, era stabil şi starea sa se îmbunătăţea treptat, a declarat medicul Mohammed Salama. Mama ei, Sabreen Al-Sakani, era însărcinată în 30 de săptămâni. Bebeluşul a fost plasat într-un incubator la un spital din Rafah, alături de un alt bebeluş, cu cuvintele "Bebeluşul martirei Sabreen Al-Sakani" scrise pe o bandă pe piept.

UPDATE Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a atenţionat asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran, informează luni dpa. Într-un interviu pentru cotidianul de largă circulaţie Bild şi alte media ale grupului Axel Springer, acordat la reşedinţa sa oficială de la Ierusalim, Herzog a spus: "În mod clar, cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii din lume este dorinţa Iranului de a avea bomba" nucleară.

UPDATE În pofida unor proteste dure, preşedintele iranian Ebraim Raisi vrea să menţină controale stricte ale poliţiei asupra încălcării de către femei a portului vălului, relatează luni dpa. "Respectarea portului vălului nu ţine doar de religie, ci este o obligaţie politică şi legală pentru femeile iraniene", a declarat Raisi duminică. De aceea "nu există nicio îndoială" că aceste controale trebuie efectuate tot timpul, a spus clericul ultraconservator, potrivit site-ului preşedinţiei.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram