/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 20: Raid în Gaza și atac în Liban! Israelul promite invazia și are un mesaj dur pentru Hamas

26 octombrie 2023, ora 08:30

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

UPDATE Israelul nu are niciun interes să intre în război cu vreun alt inamic în afară de Hamas, iar invazia terestră în Gaza va avea loc atunci când vor fi condiţiile potrivite, a declarat joi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, relatează Reuters.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a publicat un document de 212 pagini care ar conţine numele şi numerele de identificare a peste 7.000 de palestinieni ucişi, relatează Sky News.

UPDATE Îngroziţi după atacul şoc al Hamas în aşezări din sudul ţării, în care au fost ucise în jur de 1.400 de persoane, şi îngrijoraţi de reacţia lentă a armatei, israelienii se înarmează acum în număr record, cu binecuvântarea guvernului, scrie joi Reuters.

UPDATE Gruparea islamistă Hamas le-a cerut, joi, palestinienilor să organizeze proteste în masă în teritoriile palestiniene şi în întreaga lume musulmană vineri şi duminică.

UPDATE Rusia şi China au respins, miercuri, prin veto un demers al SUA pentru ca Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze în conflictul dintre Israel şi Hamas, solicitând pauze în lupte pentru a permite accesul ajutorului umanitar, protejarea civililor şi oprirea înarmării Hamas şi a altor militanţi din Fâşia Gaza, conform Reuters.

UPDATE Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a efectuat o vizită surpriză în SUA, legat de conflictul din Gaza, relatează joi dpa, citând MAE de la Teheran.

UPDATE În timp ce urmăresc atacurile aeriene și obuzierele cu țevi fierbinți care lovesc ținte din Gaza, își verifică și reverifică armele personale și comunicațiile, sunt foarte puțini cei care, printre miile de soldați israelieni pregătiți pentru invazie, nu se întreabă în tăcere: „Este aceasta o capcană?”, scrie CNN.

UPDATE Armata israeliană a anunţat, joi dimineaţă, la postul său public de radio, că a efectuat în cursul nopţii o incursiune „relativ amplă” în Fâşia Gaza pentru a ataca poziţii ale Hamas.  Această operaţiune, din timpul căreia armata a postat imagini pe platforma X, a fost efectuată „în vederea pregătirii următoarelor etape ale bătăliei”, relatează AFP, citată de News.ro. Ea a implicat soldaţi la sol, precum şi tancuri, care au lovit „mai multe celule teroriste, infrastructuri şi puncte de lansare a rachetelor”.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden, în remarci care privesc dincolo de război, a declarat miercuri că viitorul ar trebui să includă statul israelian şi cel palestinian unul lângă celălalt. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că conflictul s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu, notează Mediafax.

UPDATE Armata israeliană a anunţat miercuri seară că avioanele sale au lovit Libanul ca măsură de represalii pentru lansarea unei rachete sol-aer, transmite AFP. „Recent, reţeaua de apărare aeriană a armatei israeliene a interceptat o rachetă sol-aer trasă din Liban asupra unei drone a armatei israeliene", a spus armata într-un comunicat.

UPDATE Agenţia ONU care se ocupă de acţiunile umanitare din Gaza (UNRWA) anunţă că va lua o decizie în orele următoare despre câtă asistenţă poate continua să asigure, pe fondul lipsei combustibilului, informează Rador

UPDATE Pentru că există atât de multe cadavre, palestinienii din Gaza îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu numere în loc de nume. Din acest motiv, unele familii din Fâșia Gaza au început să folosească brăţări în speranţa că îi vor putea identifica pe cei dragi dacă aceştia vor fi ucişi, scrie Reuters, informează Agerpres.

UPDATE Comunitățile israeliene din apropierea graniței cu Gaza spun că guvernul ar fi trebuit să fie conștient de o amenințare tot mai mare din partea Hamas. Sunt oamenii care au trăit momentele îngrozitoare din 7 octombrie, atunci când teroriştii au venit cu parapanta în comunităţile lor, scrie Antena3.

UPDATE Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că nu are „încredere în numărul pe care palestinienii îl folosesc" pentru bilanţul morţilor, dar nu a spus de ce este sceptic, relatează News.ro care citează The Guardian.

UPDATE Două rachete au aterizat în interiorul bazei aeriene din Irak Ain al-Asad, la vest de Bagdad, unde se află staţionate forţe americane şi alte forţe internaţionale, au declarat marţi două surse de securitate citate de Reuters.

UPDATE Premierul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că "toată lumea va trebui să dea răspunsuri", inclusiv el însuşi, cu privire la eşecurile care au dus la invazia sângeroasă a Hamas la 7 octombrie, fiind cel mai aproape de a-şi asuma responsabilitatea pentru că nu a anticipat atacul devastator, scrie Times of Israel.

UPDATE Kristalina Georgieva consideră agravarea conflictului dintre Israel și Hamas drept „un alt nor la orizontul unei perspective economice deja sumbre”. Efectele economice ale războiului vor fi „teribile” spune șefa FMI.

UPDATE Parlamentul instalat în estul Libiei a cerut miercuri plecarea imediată a ambasadorilor ţărilor care sprijină Israelul în războiul său împotriva Hamas, citând în special Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Italia, informează joi AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Se aşteaptă ca UE să susţină în unanimitate un apel la o "pauze umanitare" ale bombardamentelor din Gaza pentru a permite ca alimentele, apa şi medicamentele să ajungă la palestinieni. Proiecte anterioare ale unei declaraţii oficiale care urmează să fie semnată joi, în cadrul unui summit al liderilor de la Bruxelles, au propus un apel la "o pauză umanitară" pentru a permite "accesul umanitar rapid, sigur şi neîngrădit şi pentru ca ajutorul să ajungă la cei care au nevoie".

UPDATE Benjamin Netanyahu a promis miercuri seară că invazia terestră din Gaza va avea loc, în ciuda amânărilor repetate, în timp ce Joe Biden a subliniat că, deși Israelul are dreptul de a răspunde atacurilor Hamas, el trebuie să protejeze "viețile civililor nevinovați". "Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi - deasupra pământului, sub pământ, în Gaza şi în afara Gazei", a spus premierul Netanyahu. Israelul se află în mijlocul unei "lupte pentru existenţa sa", a adăugat el, potrivit DPA, citată de Agerpres. Pe de altă parte, experții avertizează că trupele israeliene s-ar putea confrunta cu unele dintre cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial în orașul Gaza și în alte zone dens aglomerate pentru a distruge Hamas.

UPDATE Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a unei cereri a SUA care vrea să aducă în zonă sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja trupele din regiune, potrivit Wall Street Journal, scrie RFI.

UPDATE Val de rachete lansat de Hamas asupra oraşelor din centrul Israelului. Şase oameni, printre care un băiat de 13 ani şi o fată de 14 ani, au fost răniţi în urma tirurilor teroriştilor, notează Antena3.

UPDATE Ura care a determinat atacul terorist al Hamas din Israel de pe 7 octombrie a fost una specifică – acesta a fost un pogrom antisemit -, însă, în avântul său letal, masacrul nu a mai ales. Victimele au fost în proporție copleșitoare evrei israelieni, dar printre cei peste 1.400 de oameni uciși s-au aflat deopotrivă evrei și non-evrei. Ei provin din zeci de țări, printre care Argentina, Brazilia, Regatul Unit, Canada, China, Portugalia, România, Africa de Sud, Tailanda și SUA, scrie The Washington Post, citată de Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 19: Costul unei zile de război și concluzie din SUA! Israelul cere demisia șefului ONU și atacă în Siria
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 18: Spitale copleșite, ostatici eliberați și moment periculos! Soluția Chinei pentru încetarea focului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram