/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 21: Atac în Siria, explozii în Egipt, iar ONU acuză crime de război! Israelul: Ofensiva din Gaza va dura

27 octombrie 2023, ora 20:20

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului

Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

UPDATE Israelul se așteaptă să lanseze în curând ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ofensivă care va fi una dificilă și de lungă durată și va viza distrugerea vastei rețele de tuneluri folosite de Hamas, a declarat vineri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, citat de The Times of Israel.

UPDATE Forţele terestre iraniene au început vineri un exerciţiu major de două zile, într-un context de tensiuni crescute în Orientul Mijlociu, informează DPA.

UPDATE Armata israeliană (IDF) susține că cea mai importantă bază de operațiuni a Hamas se află sub spitalul Al Shifa care este cea mai mare unitate medicală din orașul Gaza.

UPDATE Rusia și-a apărat vineri decizia de a invita o delegație a Hamas la Moscova în fața unor critici puternice din partea Israelului, afirmând că este necesar să mențină contacte cu toate părțile implicate în conflictul israeliano-palestinian, informează Reuters.

UPDATE Ali Bagheri Kani, adjunct al ministrului iranian de Externe, s-a întâlnit la Moscova, joi, cu Mousa Abu Marzook, unul dintre liderii mișcării islamiste Hamas, în contextul în care Rusia încearcă să se prezinte ca fiind o platformă alternativă de mediere pentru evitarea escaladării confruntărilor militare cu Israelul, notează Gândul.

UPDATE În timpul unui interviu pe care îl acorda BBC, Ghazi Hamad, purtătorul de cuvânt al grupării Hamas a fost deranjat de întrebările repetate referitoare la uciderea civililor israelieni în timpul atacului din 7 octombrie 2023. Potrivit spuselor sale, operațiunea din 7 octombrie a fost una militară, dar jurnalistul BBC i-a atras atenția că au existat foarte multe victime civile. Ghazi Hamad a răspuns că a fost vorba despre o ”zonă foarte mare” de acțiune și că au avut loc înfruntări, iar jurnalistul BBC i-a atras atenția că luptătorii Hamas au invadat casele civililor israelieni. Purtătorul de cuvânt al Hamas a spus, apoi, că nu a existat o ”intenție” sau o ”decizie” ca israelieni civili să fie uciși, dar nu a putut să justifice uciderea unor familii în timp ce acestea dormeau, replicând că vrea să oprească interviul și scoțându-și lavaliera, notează Gândul.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a aprobat planul întocmit de forțele armate în vederea invadării fâșiei Gaza pentru a acorda mai mult timp negocierilor și din cauza temerilor unui eșec militar, scrie The New York Times, citând surse diplomatice, militare și guvernamentale din Israel.

UPDATE Cel puţin trei persoane au fost rănite vineri după ce o clădire de locuinţe din partea de sud a metropolei israeliene Tel Aviv a fost lovită de o rachetă cu rază lungă de acţiune lansată de gruparea islamistă Hamas, a anunţat serviciul israelian de urgenţă, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

UPDATE Un oficial de rang înalt al ONU a subliniat vineri că bilanțul morților publicat de autoritățile din Fâșia Gaza „nu a fost niciodată contestat” în conflictele anterioare, în timp ce Washingtonul, Londra și Berlinul au pus la îndoială credibilitatea acestora în actualul război împotriva Israelului, potrivit AFP.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite s-a declarat vineri îngrijorată de comiterea unor crime de război în conflictul dintre Israel și Hamas, transmite agenția AFP. „Suntem îngrijorați de faptul că se comit crime de război. Suntem îngrijorați de pedeapsa colectivă a locuitorilor din Gaza ca răspuns la atacurile atroce ale Hamas, care reprezintă, de asemenea, crime de război”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, într-o conferință de presă la Geneva.

UPDATE Propaganda, imposibilitatea de a merge pe teren în Gaza, presiunea din partea reţelelor sociale, o opinie publică inflamată: mass-media occidentale se confruntă cu dificultăţi majore în acoperirea războiului dintre Israel şi Hamas, ceea ce le obligă să fie foarte atente, comentează vineri France Presse.

UPDATE Teritoriul egiptean a fost lovit de două ori în noaptea de joi spre vineri, în ceea ce pare să fie o serie de incidente legate de războiul dintre Israel și gruparea teroristă din Gaza, notează Antena3.

UPDATE Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas continuă, iar Forțele Armate Israeliene (IDF) anunță că au realizat noi incursiuni limitate în această noapte în Fâșia Gaza. IDF anunță că a efectuat lovituri aeriene și de artilerie asupra unor ținte aparținând grupării teroriste Hamas, inclusiv asupra punctelor de unde membrii Hamas lansează rachete către teritoriul israelian. Mai mulți membri Hamas au fost, de asemenea, ținta atacurilor, mai notează IDF. Toate forțele israeliene au părăsit zona după câteva ore și nu sunt raportate decese sau alte pierderi în rândul acestora, notează Times of Israel, notează Gândul.

UPDATE Armata israeliană (IDF) a expus, joi, în faţa unor jurnalişti arme utilizate de comandouri ale Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi dintre care unele ar fi fost furnizate de Coreea de Nord şi Iran, potrivit IDF.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, avertizează Teheranul să nu atace trupele americane din Orientul Mijlociu, a anunțat Casa Albă, în contextul în care joi,  o serie de atacuri au vizat forțele americane din regiune, potrivit Reuters.

UPDATE Imagini sfâșietoare cu o copilă palestiniană care își plânge mama ucisă în bombardamentele lansate de Israel în Fâșia Gaza în urma atacului Hamas au fost publicate de Al Jazeera. Jurnalistul Muhannad Al-Khatib a documentat un videoclip sfâșietor cu o copilă palestiniană plângând pentru mama ei, care a fost ucisă în bombardamentele israeliene din Gaza. „Spune-mi că ești în viață și nu moartă”, strigă copila, în timp ce împinge o targă cu un trup acoperit cu pânză albă.

UPDATE Departamentul Apărării al SUA va desfăşura circa 900 de militari în Orientul Mijlociu, pentru a întări capacitatea de protecţie a trupelor pe fondul conflictului din Gaza. Aceste forțe nu merg în Israel, a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, informează vineri DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Imagini din satelit difuzate de Maxar Technologies arată amploarea dezastrului din nordul Fâșiei Gaza, în urma bombardamentelor lansate de forțele israeliene după atacul surpriză al Hamas. Cartiere întregi au fost reduse la mormane de moloz.

UPDATE Hamas nu va elibera ostaticii capturați în timpul atacului său asupra Israelului până când nu se ajunge la un acord de încetare a focului, a declarat Abu Hamid, membru al delegației Hamas aflate în vizită la Moscova, scrie ziarul rus Kommersant, citat de Reuters. El a mai susținut că este nevoie de timp pentru a localiza toți ostaticii care au fost luați în Gaza de diferite facțiuni palestiniene. Kommersant a scris, de asemenea, că un membru al delegației Hamas a susținut că în urma bombardamentelor israeliene asupra Gaza au fost uciși 50 dintre ostaticii capturați de către Hamas, iar gruparea nu îi va elibera pe cei în viață până când nu s-a convenit încetarea focului.

UPDATE Israelul a trimis peste noapte tancuri și trupe în Fâșia Gaza într-o a doua incursiune terestră, spun Forțele de Apărare Israeliene. Raidul din apropierea cartierului Shuja'iyya din estul orașului Gaza a fost sprijinit aerian de dronele forțelor aeriene israeliene și elicopterele de luptă. Toate forțele israeliene au părăsit zona după câteva ore fără a avea niciun rănit.

UPDATE Statele Unite nu s-au coordonat cu Israelul și nici nu i-au informat în prealabil despre atacurile aeriene de astăzi în estul Siriei, au declarat oficiali americani reporterilor la briefingul Pentagonului. Aceștia au reiterat că incidentul nu are legătură cu conflictul Israel-Hamas. Oficialii Pentagonului au mai spus că atacurile au ca scop trimiterea unui mesaj clar Iranului.

UPDATE Guvernul israelian va permite poliției să folosească armamentul împotriva cetățenilor israelieni care blochează drumurile sau intrările în orașe în timpul unui „război pe mai multe fronturi”, transmite postul public de radio Kan, citat de publicația The Times of Israel. Poliția va avea nevoie doar de aprobarea unui ofițer superior înainte de a deschide focul în conformitate cu noile reguli, potrivit postului de radio, adăugând că procurorul general Gali Baharav-Miara a fost de acord să accelereze proiectul legislativ promovat de ministrul de extremă dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir.

UPDATE Aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a declarat că „aproape 50” de ostatici ținuți în Fâșia Gaza au fost uciși din cauza atacurilor israeliene.

UPDATE Armata americană a efectuat lovituri împotriva a două baze din estul Siriei, folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și de grupurile pe care le sprijină, a spus Pentagonul, adăugând că acestea au venit ca răspuns la o serie de atacuri împotriva forțelor americane atât în ​​Irak, cât și în Siria. Țintele siriene lovite de SUA au inclus depozite de arme și muniții, relatează Reuters, citând o sursă oficială. Loviturile au fost efectuate de piloți în avioane F-16. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că acțiunile SUA au fost efectuate pentru a proteja personalul american din Irak și Siria și au VENIT ca răspuns la atacurile recente ale milițiilor iraniene. „Aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor SUA sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. Iranul vrea să-și nege rolul în aceste atacuri împotriva forțelor noastre. Nu le vom lăsa”, a spus el, adăugând că vor lua măsuri suplimentare în cazul altor atacuri împotriva forțelor americane continuă. SUA au mai precizat că loviturile sunt „separate și distincte de conflictul dintre Israel și Hamas și nu constituie o schimbare în abordarea noastră”.

UPDATE O rachetă a căzut lângă o unitate medicală din stațiunea egipteană Taba, la Marea Roșie, lângă granița cu Israelul, rănind șase persoane, relatează Al Qahera News din Egipt. Armata Israelului spune că este la curent cu incidentul de securitate de cealaltă parte a graniței sale cu Egiptul fără a face alte precizări.

UPDATE Israelul va folosi, în încercarea de a bloca reațeaua de tuneluri săpate de Hamas sub Fâşia Gaza, o nouă armă, aşa-numitele „bombe burete”, un dispozitiv chimic al armatei care produce o explozie de spumă ce poate bloca breşele şi intrările în tuneluri, scrie The Telegraph. Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au testat „bombele burete” , care nu conţin explozibili, dar sunt folosite pentru a bloca ieşirile sau intrările în tuneluri pe unde pot scăpa militanţii. Ele creează o explozie bruscă de spumă, care se extinde rapid şi apoi se întăreşte.

UPDATE Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu un grup restrâns de lideri musulmani americani la Casa Albă, au declarat două surse familiare cu întâlnirea pentru CNN, în condițiile în care președintele este criticat de această comunitate pentru că nu face mai mult pentru a ușura criza umanitară din Gaza. Se aștepta ca întâlnirea să se concentreze în parte pe eforturile de combatere a islamofobiei, a declarat una dintre surse. Biden a denunțat islamofobia, inclusiv în timpul unui discurs în prime-time săptămâna trecută.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram