/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 22: Raiduri în Gaza, lupte violente și promisiunea lui Musk! Israelul: "Războiul intră într-o fază nouă"

28 octombrie 2023, ora 20:34

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

ONU şi-a exprimat temerile cu privire la o "avalanşă de suferinţă umană" în teritoriul palestinian asediat, iar Adunarea Generală a organizaţiei internaţionale a adoptat vineri o rezoluţie prin care a cerut '"un armistiţiu umanitar imediat". Acest text fără caracter obligatoriu a fost salutat de Hamas, dar respins de Israel, care continuă să bombardeze Gaza şi să efectueze raiduri terestre. Între timp, Israelul afirmă că 150 de „ţinte subterane” au fost lovite în Gaza în timpul celui mai puternic bombardament de până acum. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Hamas a spus că gruparea va elibera toţi ostaticii doar dacă Israelul eliberează toţi prizonierii palestinieni, scrie Reuters.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat sâmbătă că războiul împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas în Fâșia Gaza va fi „lung și dificil”, potrivit AFP.

UPDATE Forţele israeliene desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza, anunţă şeful Statului Major al armetei israeliene, locotenent-generalul Herzi Halevi, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Există mai multe etape într-un război. Noi trecem la următoarea”, anunţă sâmbătă seara, într-o alocuţiune, şeful Statului Major israelian. ”Forţele noastre desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza”, anunţă el. ”Cei mai buni ofiţeri şi soldaţi, bine antrenaţi şi pregătiţi, sunt desfăşuraţi în prezent în Fâşia Gaza”, precizează generalul.

UPDATE Potrivit ultimelor informaţii, Ministerul de Externe al Israelului a anunţat că şi-a rechemat diplomaţii din Turcia şi că va face o reevaluare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia, notează Rador.

UPDATE Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a susţinut sâmbătă, la un miting propalestinian cu sute de mii de persoane, că Israelul e un criminal de război. Liderul turc a reiterat că Hamas nu este o organizație teroristă, în timp ce descria Israelul ca ocupant, relatează Reuters.

UPDATE Interpelat de peste trei milioane de mesaje postate pe X prin hashtagul #StarlinkForGaza, Elon Musk a promis, răspunzând unui mesaj al alesei democrate americance Alexandria Ocasio-Cortez, să ofere o conexiune la Internet ”ONU şi tuturor organizaţiilor internaţionale umanitare recunoscute internaţional care ajută populaţiile din (Fâşia) gaza”. El precizează că niciun terminal nu a încercat, până în prezent, să se conecteze la Starlink din Fâşia Gaza. ”Un blackout al telecomunicaţiilor mi se pare discutabil din punct de vedere moral”, scrie el pe X răspunzând unui mesaj de protest din partea Agenţiei ONU a Telecomunicaţiilor Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor.

UPDATE Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat peste 220 de ostatici într-un atac sângeros în Israel, la 7 octombrie, cere eliberarea deţinuţilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor, relatează AFP.

UPDATE Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, a explicat pe X cum a fost conceput planul de asediu al Fâșiei Gaza. Asediul Gazei, spune el, a constat în special în sufocarea agenților Hamas în tuneluri și ocuparea unei benzi de securitate în interiorul Gazei până la capitularea Hamas, demilitarizarea benzii și eliberarea răpiților.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă că este surprins de escaladarea bombardamentelor israeliene din Gaza și a repetat apelul pentru o încetare imediată a focului pentru furnizarea de ajutoare umanitare. „Am fost încurajat în ultimele zile de ceea ce părea a fi un consens din ce în ce mai mare al comunităţii internațională… pentru nevoia de cel puțin o pauză umanitară în lupte”, a spus Guterres într-un comunicat. „Din păcate, în loc de pauză, am fost surprins de o escaladare fără precedent a bombardamentelor și a impactului lor devastator, subminând obiectivele umanitare menționate”, a spus el. Comentariile lui Guterres urmează escaladării represaliilor lansate de către Israel pentru atacul din 7 octombrie al grupării militante palestiniene Hamas, care a ucis 1.400 de israelieni, potrivit Rador.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat sâmbătă, 28 octombrie, imagini video de la interogatoriul militanților Hamas care au participat la masacrul din 7 octombrie din sudul Israelului și care au fost prinși, imagini în care aceștia confirmă că gruparea islamistă palestianiană are o ascunzătoare sub spitalul Shifa din orașul Gaza, scrie The Times of Israel.

UPDATE Aripa militară a Hamas a declarat sâmbătă că este pregătită să elibereze ostaticii pe care i-a răpit în timpul atacului său pe teritoriul israelian în schimbul eliberării tuturor palestinienilor încarcerați în Israel, transmite agenția AFP. „Prețul de plătit pentru numărul mare de ostatici inamici aflați în mâinile noastre este să golim închisorile de toți deținuții”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al Hamas, Abu Obeida, într-o înregistrare video difuzată de canalul de televiziune al Hamas Al-Aqsa, scrie G4media.

UPDATE Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că războiul împotriva grupării palestiniene Hamas a intrat într-o nouă fază, după bombardamentele din timpul nopţii, care, potrivit declaraţiilor sale, „au făcut pământul să se zguduie”. „Am trecut în altă fază a războiului. Noaptea trecută, pământul din Gaza s-a zguduit. Am atacat atât la suprafaţă, cât şi în subteran, am atacat operativii terorişti de toate rangurile şi din fiecare locaţie. Instrucţiunile pentru forţe sunt clare: acţiunea va continua până la noi ordine”, a declarat Yoav Gallant. Tancurile şi trupele israeliene au intrat în forţă în Gaza, iar armata israeliană a declarat că acestea vor rămâne pe poziţii. Armata israeliană a aruncat fluturaşi din avion prin care îndeamnă din nou civilii palestinieni să se retragă spre sudul Fâşiei Gaza, pentru a evita luptele. Aripa militară a Hamas a declarat că duce lupte la sol cu forţele israeliene şi a precizat că mulţi civili au fost ucişi, scrie Rador.

UPDATE Israelul a oferit mișcării Hamas o încetare a focului în schimbul eliberării tuturor ostaticilor și al eliberării cadavrelor cetățenilor morți ai statului evreu din Gaza, relatează Al Arabiya cu referire la surse. Hamas a respins această propunere din partea israeliană și a cerut, de asemenea, eliberarea prizonierilor palestinieni, potrivit Știripesurse.

UPDATE Invazia lui Putin din Ucraina de acum peste 20 de luni, precum și noul conflict dintre Israel și Hamas a trimis unde de șoc în toată lumea, schimbând strategiile geopolitice din multe țări. Acum, noua ”axă a răului”, cum a fost etichetată alianța China, Rusia și Iran de către liderul minorității republican din Senatul american, Mitch McConnell, reprezintă ”o amenințare imediată la adresa Statelor Unite” și aceasta trebuie abordată de urgență, scrie Ziare.com.

UPDATE Hamas cere lumii să „acționeze imediat” pentru a opri bombardamentul Israelului asupra Gaza, în timp ce lovituri intense lovesc teritoriul palestinian. „Solicităm țărilor arabe și musulmane și comunității internaționale să își asume responsabilitatea și să acționeze imediat pentru a opri crimele și seria de masacre împotriva poporului nostru”, a spus Hamas într-un comunicat.

UPDATE Printr-un anunț de ultimă oră, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a transmis că, prin intermediul unei lovituri aeriene precise, comandatul operațiunilor navale al grupării teroriste Hamas a fost eliminat. Șeful comandamentului naval al grupării teroriste era responsabil pentru încercarea luptătorilor Hamas de a se infiltra în spațiul maritim de lângă Zikim, notează The Jerusalem Post.

UPDATE Gruparea Hamas susține că a blocat ofensiva forțelor armate israeliene din seara trecută. "O tentativă de atac terestru al forțelor de ocupație [israeliene] asupra Fâșiei Gaza pe trei fronturi a eșuat", se arată în comunicatul Hamas. Potrivit Hamas, "inamicul a suferit pierderi grele în privința personalului și a echipamentelor", notează Știripesurse.

UPDATE Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un "armistiţiu umanitar imediat", în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas şi Israel, care a denunţat o "infamie" în timp ce armata sa a anunţat "extinderea" operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.

UPDATE Protestatari care solicită o încetare a focului în Gaza au umplut terminalul Gării Centrale din New York, forțând închiderea temporară a uneia dintre cele mai aglomerate gări din SUA. Organizația Jewish Voice for Peace, care promovează interesele palestinienilor, a organizat o manifestație, scrie Rador.

UPDATE Rude a mai mult de 300 de israelieni ,care sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de intensificarea luptelor. O declaraţie din partea forumului „Familiile ostaticilor şi celor daţi dispăruţi” a solicitat o întâlnire urgentă cu premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre siguranţa acestora, scrie Rador.

UPDATE Armata israeliană a anunţat că „a lovit 150 de ţinte subterane” în nordul Fâşiei Gaza în cursul nopții de sâmbătă, când bombardamente au fost foarte intense, relatează AFP. Aproximativ o sută de avioane de luptă fiind implicate în acest atac, care s-a soldat cu moartea șefului forțelor aeriene ale Hamas, Issam Abu Rukbeh. De asemenea, a fost eliminat și comandantul forțelor navale ale grupării Hamas, care a supravegheat o încercare de infiltrare în Israel cu câteva zile în urmă.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu mai este în contact cu personalul său, instituţiile sanitare şi alţi parteneri din Fâşia Gaza blocată, a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat sâmbătă de DPA.

UPDATE Israelul continuă să efectueze doar „mișcări limitate”, mai degrabă decât o manevră terestră de amploare în Gaza, a declarat un fost șef al forțelor de apărare israeliene responsabil cu afacerile palestiniene.

UPDATE Căruțe trase de măgari, care transportau butoaie uriașe, au stat la coadă la o clădire ONU din centrul Fâșiei Gaza ca să ia apă, notează Digi24.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Erdogan, critică în termeni duri ultima incursiune a forțelor armate israeliene în Gaza. „Bombardamentele din ce în ce mai mari israeliene asupra Gaza, care s-au intensificat aseară, au vizat din nou femei, copii și civili nevinovați, adâncind criza umanitară. Israelul trebuie să iasă imediat din această stare de nebunie și să-și oprească atacurile”, a declarat Erdogan, care a făcut un apel printre turci să participe la „marele miting al Palestinei”, o manifestație „unde vom face aceste apeluri mai puternice și vom striga că suntem alături de poporul palestinian împotriva opresiunii israeliene.”

UPDATE Hamas a declarat sâmbătă că militanţii săi din Gaza sunt pregătiţ'i să facă faţă atacurilor israeliene cu "toată forţa", după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters, informează News.ro.

UPDATE Aripa armată a Hezbollah raportează ciocniri violente între luptătorii săi și armata israeliană."În nordul Teritoriului Palestinian ocupat, au loc ciocniri aprige între luptătorii Hezbollah și trupele regimului sionist", se arată într-o declarație de pe Telegram, scrie Știripesurse.

UPDATE Oficiali din Arabia Saudită au avertizat ferm Statele Unite, în ultimele zile, că o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, scrie Gândul.

UPDATE Lupte terestre au făcut ravagii sâmbătă în Fâşia Gaza, ţinta unor atacuri israeliene fără precedent, la trei săptămâni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, şi izolată de lume din cauza opririi telecomunicaţiilor şi a internetului, notează HotNews.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA îi sfătuieşte pe americanii aflaţi în Liban "să plece acum, cât timp zborurile comerciale rămân disponibile, ca urmare a situaţiei imprevizibile în materie de securitate", relatează CNN.

UPDATE Israelul respinge apelul aprobat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu privire la încetarea imediată a focului în fâşia Gaza şi limitarea operaţiunilor militare în teritoriul palestinian. "Respingem categoric apelul dispreţuitor al Adunării Generale a ONU pentru încetarea focului. Israelul intenţionează să elimine Hamas aşa cum s-a ocupat de nazişti şi ISIS", a scris ministrul israelian de externe Eli Cohen pe X, notează Mediafax.

UPDATE Cu o economie în ruină şi un stat în destrămare, Libanul nu-şi poate permite un alt război între Hezbollah şi Israel, iar Hezbollah, mişcare susţinută de Iran, ştie acest lucru, spun surse citate de Reuters.

UPDATE Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au raportat lupte terestre cu armata israeliană în două sectoare din Fâşia Gaza, după ce Israelul anunţase vineri seara o extindere a operaţiunilor terestre, deşi ulterior a precizat că nu este vorba despre o ofensivă pe scară largă, relatează The Times of Israel. "Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi Al-Bourej (centru). Lupte violente sunt în curs de desfăşurare", a declarat Hamas într-un comunicat de presă.

UPDATE „Nu există negocieri în curs cu Israelul” pentru un potenţial încetare a focului sau schimb de prizonieri, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, potrivit „Al Jazeera”. „Au existat discuţii şi eforturi politice pentru a ajunge la un acord” cu privire la un potenţial încetare a focului şi schimb de prizonieri. Dar, odată cu intensificarea raidurilor israeliene „nu sunt negocieri în curs”, notează Mediafax.

UPDATE În războiul dintre Israel şi organizația teroristă Hamas au fost ucişi cel puţin 29 de jurnalişti, a declarat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), transmite News.ro. Războiul de aproape trei săptămâni dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza a început după un atac pe scară largă asupra civililor israelieni de către teroriștii Hamas la 7 octombrie.

UPDATE Tsahal (armata israeliană) a informat agenţiile internaţionale de presă Reuters şi Agence France-Presse că nu poate garanta siguranţa jurnaliştilor lor care operează în Fâşia Gaza din cauza activităţilor militare în curs de desfăşurare, relatează Reuters. "Forţele de apărare israeliene ţintesc toate activităţile militare ale Hamas în întreaga Fâşie Gaza", a transmis armata israeliană, adăugând că Hamas îşi plasează în mod deliberat operaţiunile militare "în apropierea jurnaliştilor şi a civililor", potrivit Știripesurse.

UPDATE În timp ce zeci de mii de palestinieni fugeau din nordul Fâșiei Gaza după ultimatumul armatei israeliene, un grup de refugiați creștini participau la botezul unui copil de 11 luni, relatează El Pais. Sute de credincioși sunt nevoiți să se ascundă în două biserici din Gaza, dintre care una a fost deja lovită în bombardamente, scrie Digi24.

UPDATE Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) îşi extind activitatea terestră în Gaza în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt militar. "În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza", a declarat IDF într-un comunicat. "Forţele aeriene atacă pe scară largă ţinte subterane şi infrastructura teroristă, foarte semnificativ. În continuarea activităţii ofensive pe care am desfăşurat-o în ultimele zile, forţele terestre extind activitatea terestră în această seară", a anunţat armata israeliană.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că SUA nu vor trasa „linii roşii” pentru Israel, scrie Mediafax.

UPDATE O sursă americană anonimă a declarat ulterior pentru postul de televiziune ABC News că operaţiunea de vineri seara din Gaza este una limitată. Iar purtătorul de cuvânt al IDF, Peter Lerner, a confirmat la acelaşi post de televiziune că acţiunea actuală nu este o operaţiune majoră, aşa cum se aştepta. Întrebat dacă trupele au lansat o invazie terestră în Fâşia Gaza în noaptea de vineri spre sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Peter Lerner, a declarat pentru ABC News: "Ne desfăşurăm activităţile de degajare şi curăţare, pentru a crea condiţii mai bune pentru circumstanţe operaţionale optime la sol. Aşadar, căutăm capacităţi antitanc, distrugem posturile de observare şi vizăm teroriştii acolo unde îi găsim, pe linia frontului sau la periferia Fâşiei Gaza", a continuat el, precizând că trupele "desfăşoară aceste activităţi" de "câteva zile", dar nu poate da detalii din cauza "preocupărilor operaţionale". "Intenţionăm să le dezmembrăm capacităţile, să le distrugem guvernul şi să ne asigurăm că nu vor mai putea folosi niciodată Fâşia Gaza ca punct de pregătire împotriva poporului nostru", a punctat Lerner, potrivit Știripesurse.

UPDATE Adunarea Generală a ONU a votat vineri să aprobe o rezoluţie prin care se cere încetarea imediată a ostilităţilor în războiul dintre Israel şi Hamas. Un total de 120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce 14 ţări, inclusiv SUA şi Israel, au votat împotriva acesteia. Alte 45 de ţări s-au abţinut de la vot, scrie Mediafax.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 21: Atac în Siria, explozii în Egipt, iar ONU acuză crime de război! Israelul: Ofensiva din Gaza va dura
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 20: Raid în Gaza și atac în Liban! Israelul promite invazia și are un mesaj dur pentru Hamas
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/VIDEO/ „Cartonaș galben”: Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă, pentru a participa la recensământ
/VIDEO/ „Cartonaș galben”: Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă, pentru a participa la recensământ
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/METEO/ Vremea va fi însorită, fără precipitații: Temperaturile prognozate pentru astăzi, 12 aprilie 2024
/METEO/ Vremea va fi însorită, fără precipitații: Temperaturile prognozate pentru astăzi, 12 aprilie 2024

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă

12 aprilie 2024, ora 23:02

În noaptea de 12 aprilie, armata rusă a trimis drone Shahed deasupra Ucrainei. Potrivit Forțelor de Apărare de Sud, inamicul viza infrastructura energetică a diferitelor regiuni. Munca intensă de luptă a apărătorilor cu apărare aeriană a durat aproximativ 5 ore. 4 obuze au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk și câte una în regiunea Herson, Nikolaev și Odesa. 

Ca urmare a căderii de resturi de la o dronă doborâtă în Krivoi Rog, un incendiu a izbucnit la o instalație energetică. Oamenii nu au fost răniți. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au adăugat că rușii au lansat 17 drone de atac în toată Ucraina din Crimeea ocupată și o rachetă ghidată X-59 din spațiul aerian al regiunii ocupate Donețk.

UPDATE Procurorii belgieni au deschis un dosar privind interferența Rusiei în Parlamentul European după lansarea unor acuzații că parlamentari au fost plătiți să răspândească propaganda Kremlinului, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, citat de AFP.

UPDATE După luni de amânare, un republican de rang înalt din camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite a declarat că președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă pentru a avansa o finanțare pentru Ucraina printr-un pachet care s-ar abate de la ajutorul de 95 de miliarde de dolari al Senatului și care ar include mai multe cereri republicane, relatează Associated Press și The Guardian. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce privește un pachet de ajutor pentru Ucraina, nu doar din partea lui Joe Biden, care i-a mustrat în repetate rânduri pe republicani, ci și din cauza unei revolte în interiorul partidului, deoarece membri de extremă dreapta se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

UPDATE Cinci persoane au murit și alte 13 au fost rănite în atacul masiv rusesc de joi care a vizat 11 regiuni ucrainene, au declarat vineri autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina trece într-o nouă fază, în care echilibrul de forțe pare că se poate balansa în orice moment, după ce Kievul duce lipsă de muniții. Statele Unite avertizează prin vocea unui general de top că în curând apare un pericol iminent pentru Ucraina. Christopher Cavoli subliniază faptul că rușii vor depăși cu 10 la 1 în privința stocurilor de obuze de artilerie, ceea ce poate crea un mare avantaj pe front de partea Moscovei, potrivit Ziare.com.

UPDATE FBI este preocupată de posibilitatea comiterii unui atac organizat în SUA similar celui soldat cu zeci de morţi luna trecută la o sală de concerte din Rusia, relatează joi agenţia Reuters, citând declaraţii pregătite de directorul agenţiei, Christopher Wray, pentru o audiere în Camera Reprezentanţilor, conform Agerpres.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a adăugat 3.000 de foști mercenari Wagner în forțele speciale Ahmat, considerate un fel de „armată privată” a lui Kadîrov, care a preluat astfel controlul unei forțe considerabile din cadrul armatei ruse, potrivit Fox News.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că bombardamentele mortale vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de "a demilitariza" Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Cel puțin 16 membri ai Parlamentului European au colaborat cu propaganda rusă și au exprimat narațiuni convenabile pentru Kremlin. Politico scrie despre asta după ce a analizat 50 de videoclipuri pe canalul de YouTube Vocea Europei. Vocea Europei este o agenție de presă în limba engleză pe care autoritățile cehe și belgiene au descris-o în martie drept un front pentru propaganda și dezinformarea rusă. Autoritățile cehe au impus sancțiuni împotriva a doi lideri ai Vocea Europei, dintre care unul este prieten de multă vreme cu liderul rus Vladimir Putin, fostul oligarh ucrainean Viktor Medvedciuk. „Dacă acesta este un război al civilizațiilor, sper că civilizația din Ucraina va pierde. Cea mai bună modalitate de a obține pacea este să-i faceți pe ucraineni să se predea”, a declarat Marcel de Graaff, un parlamentar olandez de extremă-dreapta, la o dezbatere în studio găzduită de Vocea Europei.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei întâlniri de la Moscova cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, că Moscova încearcă să rezolve conflictele pe cale pașnică și a calificat drept „un spectacol ciudat” conferința de pace pentru Ucraina din Elveția, unde Rusia nu va fi prezentă, relatează agenția rusă de presă de stat TASS, citată de News.ro.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.

UPDATE România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari, în vreme ce „vechea” rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007 este tot mai îmbătrânită și - implicit - aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare. Criza de personal e accentuată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea „unei noi direcții ofensive” cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării, a avertizat, într-o declarație făcută pentru Digi24.ro, generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu.

UPDATE Preşedintele Vladimir Zelenski a comentat adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a unei noi legi privind mobilizarea. Potrivit unui corespondent UNIAN, șeful statului și-a prezentat evaluarea documentului în cadrul unui briefing comun cu președinții Lituaniei, Gitanas Nauseda și Poloniei, Andrzej Duda, la Vilnius. În special, președintele Ucrainei a fost întrebat dacă noua lege privind mobilizarea ucrainenilor care au călătorit în străinătate îi va forța să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei. „În primul rând, aș dori ca toată lumea să înțeleagă: avem un război. Și începutul unui război este legea marțială. Odată cu introducerea legii marțiale, se introduce mobilizarea. Mobilizarea este în desfășurare și în conformitate cu termenii legislației relevante, a continuat la fiecare trei luni de către parlamentul ucrainean. În mod constant de la începutul războiului. Nu este nimic nou”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia continuă să lovească infrastructura critică din Ucraina. Din această cauză, există posibilitatea ca odată cu apariția vremii reci să nu se poată asigura încălzirea centralizată. Această declarație a fost făcută la postul de televiziune Kiev24 de către șeful biroului de la Kiev al Secretariatului Comunității Energetice, ministrul Energiei și Protecției Mediului al Ucrainei (2019-2020) Alexei Orzhel. El a menționat că rușii continuă să atace centralele termice care furnizează căldură. „Ei continuă să lovească centrale termice. Am văzut că CCE Sumî a fost atacată. Iar centralele termice sunt tocmai acele instalații care furnizează căldură. Prin urmare, trebuie să ne pregătim în mod obiectiv pentru faptul că pot exista cazuri când nu va să fie posibil să se asigure încălzire centralizată”, a spus el. Dacă există încălzire centralizată, atunci există posibilitatea ca acesta să nu poată transporta o astfel de încărcătură care să vă permită să stați confortabil în cameră.

UPDATE Statele Unite ale Americii au reacţionat la ultimul atac masiv al trupelor ruse asupra sectorului energetic al Ucrainei. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești. Rusia a efectuat o nouă serie mare de atacuri aeriene asupra rețelei energetice a Ucrainei peste noapte, în timp ce Vladimir Putin continuă să încerce să rupă spiritul poporului ucrainean și să-l cufunde în întuneric. Rusia a lovit cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, precum și instalații energetice în alte cinci regiuni ale Ucrainei. „Așa cum a spus președintele Zelenski în ultimele zile, Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a-și proteja oamenii și infrastructura critică de rachetele și dronele rusești furnizate de Iran”, a spus ea, în timpul unui briefing. Ea a cerut Camerei Reprezentanților SUA să ia măsuri imediate pentru a aproba un proiect de lege bipartizan de securitate națională, astfel încât Statele Unite să poată trimite Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană.

UPDATE Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni.  Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei. „Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.

UPDATE Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege pentru a revizui normele ce guvernează modul în care armata mobilizează civili în rândurile sale. Rămâne neclar câți noi recruți vor putea fi mobilizați, dacă aceștia vor avea armele necesare și când anume vor fi lăsați la vatră militarii care se află pe front de la debutul războiului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 777: Ploaie de drone, ajutor de urgență și asalt cu motociclete. Zelenski îi răspunde lui Trump
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram