/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 23: Noapte de foc, linii roșii și catastrofă umanitară! Israelul anunţă noua etapă: Războiul va fi lung

29 octombrie 2023, ora 18:22

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv

Premierul Benjamin Netanyahu spune că operațiunea la sol a Israelului în Gaza marchează „a doua etapă” a ceea ce spune el va fi un război „lung și dificil” cu Hamas. Vorbind într-o adresă televizată, el confirmă că comandanții israelieni sunt dislocați „în toată Fâșia Gaza”, în timp ce bombardamentele grele continuă. Armata israeliană a cerut sâmbătă populaţiei civile care încă se mai află în nordul Fâşiei Gaza să plece de îndată către partea de sud a acestui teritoriu, într-un apel în care avertizează asupra unei "operaţiuni militare iminente", transmite Reuters. "Lumea nu trebuie să tolereze" ceea ce se întâmplă în Gaza, a declarat sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, făcând apel către toate părţile la dezescaladare și catalogandu-l drept un eșec catastrofal, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE „Lumea este martora unei catastrofe umanitare care se desfăşoară sub ochii noştri”, a pledat Antonio Guterres la Katmandu, capitala Nepalului „Peste două milioane de persoane, care nu au niciun loc unde să meargă în deplină securitate, sunt private de elemente esenţiale vieţii – hrană, apă, adăpost şi îngrijiri medicale – în timp ce sunt supuse unor bombardamente neîncetate”, a adăugat secretarul general al ONU.

UPDATE Actrița Angelina Jolie a luat poziție pe fondul conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și Hamas. Ea spune că „atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile nevinovate pierdute în bombardamentele din Gaza”. Ea cere, în acest context, „încetarea focului”. „Viețile palestinienilor și israelienilor – și viețile tuturor oamenilor la nivel global – contează în mod egal”, scrie ea, într-o postare publicată pe Instagram, potrivit Gândul.

UPDATE Un parlamentar britanic a cărui familie se află în Fâșia Gaza afirmă că oamenii nu mai întreabă unde pot merge în siguranță, ci "unde vrem să fim când vom muri", relatează Sky News.

UPDATE Trupe israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, estimează CNN, pe baza analizei unei înregistrări video publicate de presa israeliană. În această înregistrare video, realizată duminică, militari ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza.

UPDATE Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat duminică împotriva unei prăbuşiri a „ordinii publice” în Fâşia Gaza, la o zi după jefuirea unor depozite şi centre de distribuire a ajutoarelor alimentare pe care le administrează. „Mii de persoane au intrat în mai multe depozite şi centre de distribuire ale UNRWA în centrul şi sudul Fâşiei Gaza”, a afirmat această agenţie a ONU într-un comunicat, relatează France Presse. „Este un semn îngrijorător că ordinea publică începe să se prăbuşească după trei săptămâni de război şi un asediu strict asupra Fâşiei Gaza”, a declarat directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza, Thomas White. „Oamenii sunt înspăimântaţi, frustraţi şi disperaţi”.

UPDATE Focuri de rachete palestiniene din Fâşia Gaza au lovit sudul şi centrul Israelului. Potrivit presei israeliene, sirenele de alertă pentru rachete s-au activat la Tel Aviv, Herzliya şi Ra’anana, iar aproximativ o jumătate de milion de oameni s-au refugiat în adăposturi. Facţiunea militară a Hamas a anunţat că barajul de rachete a fost o ripostă la „masacrarea civililor palestinieni de către Israel”. Bombardamente intense ale artileriei israeliene continuă în Fâşia Gaza, scrie Rador.

UPDATE Forțele israeliene și-au extins operațiunile terestre în Gaza, în timp ce avioanele de luptă au lovit alte sute de ținte Hamas, a declarat duminică armata israeliană, după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că aceasta este a doua fază a unui război care durează de trei săptămâni.

UPDATE Israelul pare că renunță la o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza și efectuează în schimb incursiuni terestre mai limitate, cel puțin inițial, lucru care se aliniază cu sugestiile pe care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a făcut omologilor săi israelieni în ultimele zile, au declarat sâmbătă oficiali americani pentru New Youk Times.

UPDATE În Gaza au fost uciși mai mulți copii în trei săptămâni decât în toate zonele de conflict din lume în fiecare din ultimii trei ani, potrivit organizației Salvați Copiii, citată de Sky News.

UPDATE În ultimele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Israelului ar putea să se contracte cu 11% în ritm anual, pe fondul escaladării războiului cu Hamas, estimează banca americană JPMorgan Chase & Co., transmite Bloomberg.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat duminică, 29 octombrie, că trupele terestre continuă să opereze în partea de nord a Fâșiei Gaza, ucigând mai mulți militanți ai Hamas și distrugând obiective aparținând grupării islamiste palestiniene, relatează The Times of Israel.

UPDATE Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea după ce Semiluna Roșie Palestiniană a transmis că a primit avertismente din partea autorităților israeliene. Semiluna Roșie Palestiniană a precizat că Israelul a cerut evacuarea „imediată” a spitalului Al-Quds din Fâșia Gaza, în contextul în care a fost declanșată operațiunea militară terestră pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Tedros Adhanom Ghebreyesus a scris pe X (fost Twitter) că o astfel de evacuare este, practic, imposibilă, pentru că spitalele sunt pline de pacienți, iar o eventuală mutare le-ar pune viețile în pericol, scrie Gândul.

UPDATE Ministrul israelian de interne, Moshe Arbel, a cerut Autorității pentru Populație și Imigrație să verifice dacă i se poate retrage cetățenia israeliană cunoscutei actrițe israeliano-palestiniene Maisa Abd Elhadi, care a fost pusă sub acuzare pentru că și-ar fi exprimat sprijinul pentru Hamas după ce a publicat pe rețelele de socializare o postare în care vorbea în termeni pozitivi despre asaltul din 7 octombrie al grupării militante palestiniene, scrie The Times of Israel.

UPDATE Șeful companiei de tehnologii auto autonome Mobileye și unul dintre principalii oameni de afaceri din Israel, Amnon Shashua, a cerut duminică înlăturarea imediată a premierului Benjamin Netanyahu și a guvernului său, scrie Reuters.  

UPDATE Israelul are o responsabilitate de a proteja viețile oamenilor nevinovați din Gaza, a declarat consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, duminică, potrivit Reuters.

UPDATE Nu trebuie să rămânem tăcuți în fața unui al doilea Holocaust, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, care a cerut țării sale să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru a protesta împotriva faptului că aceasta nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. "Holocaustul s-a întors, iar noi nu trebuie să tăcem din nou", a spus ea, într-o declarație postată pe X, potrivit The Jerusalem Post.

UPDATE Zece TIR-uri au trecut prin punctul de la Rafah, din Egipt în Fâşia Gaza, şi au fost preluate de Semiluna Roşie palestiniană duminică, relatează CNN şi AFP.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat duminică, 29 octombrie, organizația islamistă palestiniană Hamas că păstrează proviziile din enclavă pentru militanții săi, în detrimentul civililor din Fâșia Gaza, relatează Sky News.

UPDATE China ar putea să atace Taiwan așa cum Hamas a decis să atace Israelul pe 7 octombrie, spune unul dintre liderii Hamas care se află în străinătate, Khaled Meshaal, scrie Le Figaro, citat de News.ro. China consideră că Taiwan face parte din teritoriul său și a organizat mai multe exerciții militare de încercuire a insulei, chiar și anul acesta. Liderul Hamas a recunoscut că Rusia a „beneficiat” de atacul asupra Israelului, pentru că „a deturnat atenția SUA de la Ucraina”.

UPDATE Ministerul Sănătăţii al Hamas a declarat că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul. „Numărul morţilor legat de agresiunea israeliană depăşeşte 8.000 de morţi, dintre care jumătate sunt copii”, a raportat ministerul, în noaptea dintre sâmbătă şi duminică.

UPDATE Armata israeliană a făcut publică o conversație telefonică înregistrată care demonstrează că Hamas ține sub control resursele de combustibil din Fâșia Gaza Hamas și precizează că gruparea teroristă are în prezent cel puțin un milion de litri de benzină.

UPDATE Un grup umanitar care lucrează în Gaza afirmă că a primit ordinul israelian de a evacua spitalul al Quds. Societatea Semilună Roșie Palestiniană a afirmat că spitalul urma să fie „bombardat” într-o postare pe X.

UPDATE Reţeaua de internet era în curs de restabilire duminică în Fâşia Gaza, după ce a fost întreruptă vineri în timpul bombardamentelor intense israeliene, au anunţat organismul de supraveghere al reţelei Netblocks şi compania palestiniană de telefonie Paltel, potrivit AFP.

UPDATE Armata israeliană a confirmat că continuă să extindă operaţiunile terestre în Fâşie. În ultimele 24 de ore – a spus purtătorul de cuvânt al armatei – au fost lovite peste 450 de ţinte „teroare Hamas”, inclusiv centre de comandă operaţionale, posturi de observare şi locuri de lansare de rachete antitanc. Ca parte a extinderii activităţilor terestre – a continuat el – „forţele de luptă combinate au lovit celulele teroriste care încercau să atace soldaţii”. Aseară, un ofiţer şi un soldat au fost răniţi, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au „depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a acuzat Israelul de genocid al palestinienilor și fascism, care „nu este inferior celui al lui Hitler”. Fundația Akhmat-Hadzhi-Kadyrov a pregătit asistență pentru 20.000 de familii din Palestina. Într-o postare pe canalul lui de Telegram, preluată de Kommersant, Kadîrov a promis că va ajuta la continuarea operațiunilor militare în conflictul cu Ucraina, pentru a forța NATO să trimită forțe „în războiul cu noi”.

UPDATE Peste o mie de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit pe străzile din Brooklyn, New York, blocând traficul pe Podul Brooklyn. Demonstraţia s-a extins de-a lungul Flatbush Avenue, strada principală a cartierului. Sute de protestatari au mărşăluit de-a lungul podului, iar unii s-au urcat pe o structură metalică de susţinere pentru a pune un steag palestinian şi un semn pe care scria „Palestina liberă”, potrivit Mediafax.

UPDATE A fost cea mai intensă noapte de bombardamente în Fâșia Gaza. Zeci de clădiri au fost distruse de rachetele lansate. Echipele de salvatori au intervenit de urgență pentru a scoate persoanele de sub dărâmături. Pentru mulți dintre ei, salvarea a venit prea târziu, notează Realitatea.

UPDATE Datele de rețea în timp real arată că în Fâșia Gaza se restabilește conectivitatea la internet, a anunțat grupul de monitorizare a internetului NetBlocks pe rețeaua X, fostul Twitter, relatează BBC. De asemenea, unii jurnaliști din Gaza au scris pe X că au putut efectua apeluri telefonice și accesa rețelele sociale. Ulterior, Compania palestiniană de telecomunicații (Paltel) a anunțat că serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet sunt restabilite treptat în Fâșia Gaza, notează Libertatea.

UPDATE Arabia Saudită a avertizat sâmbătă Israelul împotriva oricărei noi operaţiuni militare terestre în Fâşia Gaza, denunţând o încălcare "nejustificată" a dreptului internaţional, transmite AFP.

UPDATE Souad Al-Alem a fost una dintre cele aproximativ 10.000 de persoane forțate să fugă din orașul palestinian al-Majdal. Era în 1948, ea era tânără, iar trupele israeliene se apropiau de comunitate în timpul războiului arabo-israelian în ceea ce este acum o parte a orașului israelian Ashkelon. Acum, în vârstă de 90 de ani și trăind în Gaza, Al-Alem a fost nevoită să fugă din nou, relatează CNN.

UPDATE Generalul-maior (în retragere) Giora Eiland, fost șef de operațiuni al IDF și fost șef al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru Channel 12 că el crede că Israelul se află într-un „război existențial”. Ca atare, este posibil ca impactul asupra civililor din statul inamic de alături să trebuiască să fie extrem de ridicat, dar ar fi totuși considerat „proporțional”, citează Times of Israel.

UPDATE Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o detensionare imediată a conflictului din Gaza, deplângând pierderile de vieți omenești și ceea ce a catalogat ca fiind un nivel intolerabil de suferință, relatează BBC. Reprezentanții Crucii Roșii comentează rareori în mod public modul în care se desfășoară un anumit conflict, însă sâmbătă seara organizația a emis un avertisment urgent. „Două milioane de civili au fost blocați în Gaza, fără a avea unde să fugă (…) în mijlocul bombardamentelor masive și al unui asediu militar”, atrage atenția Crucea Roșie, vorbind despre un „eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să-l tolereze”.

UPDATE Gruparea teroristă Hamas recunoaște că nu se aștepta ca atacul lansat asupra Israelului pe 7 octombrie să provoace un răspuns atât de puternic al SUA, care au trimis în regiune grupuri de luptă ofensive, precum portavioane, dar și sisteme anti-aeriene și mii de soldați, notează Ziare.com.

UPDATE Un raport al Reuters indică faptul că negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor continuă, potrivit Mediafax.

UPDATE Liderul teroriștilor din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat că este dispus să ofere ostaticii pe care mișcarea sa îi are, în schimbul prizonierilor palestinieni capturați de Israel, scrie Antena3.

UPDATE Germania a trimis peste 1.000 de soldați ai Bundeswehr în Orientul Mijlociu pentru o posibilă evacuare a cetățenilor germani din Israel, informează DW.

UPDATE Premierul Israelului spune că inima lui este frântă după ce s-a întâlnit cu familiile celor răpiţi, promiţând: „Vom folosi orice ocazie pentru a-i readuce pe fraţii şi surorile răpiţi în îmbrăţişarea familiilor lor. Răpirea lor este o crimă împotriva umanităţii”, îl citează publicaţia Times of Israel. Netanyahu îi denunţă şi pe cei care „îndrăznesc să-i acuze pe soldaţii noştri de crime de război” drept ipocriţi şi mincinoşi, scrie Mediafax. 

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza, scrie Mediafax. „Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 22: Raiduri în Gaza, lupte violente și promisiunea lui Musk! Israelul: "Războiul intră într-o fază nouă"
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 21: Atac în Siria, explozii în Egipt, iar ONU acuză crime de război! Israelul: Ofensiva din Gaza va dura
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”
/VIDEO/ Victoria Lungu, despre relația cu fiica ei, Valeria: „M-a blocat pe rețelele de socializare”
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ „Cartonaș galben”: Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă, pentru a participa la recensământ
/VIDEO/ „Cartonaș galben”: Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă, pentru a participa la recensământ

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 779: Noi bombardamente și prognoză alarmantă. Europarlamentari, prinși colaborând cu propaganda rusă

12 aprilie 2024, ora 23:02

În noaptea de 12 aprilie, armata rusă a trimis drone Shahed deasupra Ucrainei. Potrivit Forțelor de Apărare de Sud, inamicul viza infrastructura energetică a diferitelor regiuni. Munca intensă de luptă a apărătorilor cu apărare aeriană a durat aproximativ 5 ore. 4 obuze au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk și câte una în regiunea Herson, Nikolaev și Odesa. 

Ca urmare a căderii de resturi de la o dronă doborâtă în Krivoi Rog, un incendiu a izbucnit la o instalație energetică. Oamenii nu au fost răniți. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au adăugat că rușii au lansat 17 drone de atac în toată Ucraina din Crimeea ocupată și o rachetă ghidată X-59 din spațiul aerian al regiunii ocupate Donețk.

UPDATE Procurorii belgieni au deschis un dosar privind interferența Rusiei în Parlamentul European după lansarea unor acuzații că parlamentari au fost plătiți să răspândească propaganda Kremlinului, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, citat de AFP.

UPDATE După luni de amânare, un republican de rang înalt din camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite a declarat că președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă pentru a avansa o finanțare pentru Ucraina printr-un pachet care s-ar abate de la ajutorul de 95 de miliarde de dolari al Senatului și care ar include mai multe cereri republicane, relatează Associated Press și The Guardian. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce privește un pachet de ajutor pentru Ucraina, nu doar din partea lui Joe Biden, care i-a mustrat în repetate rânduri pe republicani, ci și din cauza unei revolte în interiorul partidului, deoarece membri de extremă dreapta se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

UPDATE Cinci persoane au murit și alte 13 au fost rănite în atacul masiv rusesc de joi care a vizat 11 regiuni ucrainene, au declarat vineri autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina trece într-o nouă fază, în care echilibrul de forțe pare că se poate balansa în orice moment, după ce Kievul duce lipsă de muniții. Statele Unite avertizează prin vocea unui general de top că în curând apare un pericol iminent pentru Ucraina. Christopher Cavoli subliniază faptul că rușii vor depăși cu 10 la 1 în privința stocurilor de obuze de artilerie, ceea ce poate crea un mare avantaj pe front de partea Moscovei, potrivit Ziare.com.

UPDATE FBI este preocupată de posibilitatea comiterii unui atac organizat în SUA similar celui soldat cu zeci de morţi luna trecută la o sală de concerte din Rusia, relatează joi agenţia Reuters, citând declaraţii pregătite de directorul agenţiei, Christopher Wray, pentru o audiere în Camera Reprezentanţilor, conform Agerpres.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a adăugat 3.000 de foști mercenari Wagner în forțele speciale Ahmat, considerate un fel de „armată privată” a lui Kadîrov, care a preluat astfel controlul unei forțe considerabile din cadrul armatei ruse, potrivit Fox News.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că bombardamentele mortale vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de "a demilitariza" Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Cel puțin 16 membri ai Parlamentului European au colaborat cu propaganda rusă și au exprimat narațiuni convenabile pentru Kremlin. Politico scrie despre asta după ce a analizat 50 de videoclipuri pe canalul de YouTube Vocea Europei. Vocea Europei este o agenție de presă în limba engleză pe care autoritățile cehe și belgiene au descris-o în martie drept un front pentru propaganda și dezinformarea rusă. Autoritățile cehe au impus sancțiuni împotriva a doi lideri ai Vocea Europei, dintre care unul este prieten de multă vreme cu liderul rus Vladimir Putin, fostul oligarh ucrainean Viktor Medvedciuk. „Dacă acesta este un război al civilizațiilor, sper că civilizația din Ucraina va pierde. Cea mai bună modalitate de a obține pacea este să-i faceți pe ucraineni să se predea”, a declarat Marcel de Graaff, un parlamentar olandez de extremă-dreapta, la o dezbatere în studio găzduită de Vocea Europei.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei întâlniri de la Moscova cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, că Moscova încearcă să rezolve conflictele pe cale pașnică și a calificat drept „un spectacol ciudat” conferința de pace pentru Ucraina din Elveția, unde Rusia nu va fi prezentă, relatează agenția rusă de presă de stat TASS, citată de News.ro.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.

UPDATE România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari, în vreme ce „vechea” rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007 este tot mai îmbătrânită și - implicit - aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare. Criza de personal e accentuată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea „unei noi direcții ofensive” cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării, a avertizat, într-o declarație făcută pentru Digi24.ro, generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu.

UPDATE Preşedintele Vladimir Zelenski a comentat adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a unei noi legi privind mobilizarea. Potrivit unui corespondent UNIAN, șeful statului și-a prezentat evaluarea documentului în cadrul unui briefing comun cu președinții Lituaniei, Gitanas Nauseda și Poloniei, Andrzej Duda, la Vilnius. În special, președintele Ucrainei a fost întrebat dacă noua lege privind mobilizarea ucrainenilor care au călătorit în străinătate îi va forța să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei. „În primul rând, aș dori ca toată lumea să înțeleagă: avem un război. Și începutul unui război este legea marțială. Odată cu introducerea legii marțiale, se introduce mobilizarea. Mobilizarea este în desfășurare și în conformitate cu termenii legislației relevante, a continuat la fiecare trei luni de către parlamentul ucrainean. În mod constant de la începutul războiului. Nu este nimic nou”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia continuă să lovească infrastructura critică din Ucraina. Din această cauză, există posibilitatea ca odată cu apariția vremii reci să nu se poată asigura încălzirea centralizată. Această declarație a fost făcută la postul de televiziune Kiev24 de către șeful biroului de la Kiev al Secretariatului Comunității Energetice, ministrul Energiei și Protecției Mediului al Ucrainei (2019-2020) Alexei Orzhel. El a menționat că rușii continuă să atace centralele termice care furnizează căldură. „Ei continuă să lovească centrale termice. Am văzut că CCE Sumî a fost atacată. Iar centralele termice sunt tocmai acele instalații care furnizează căldură. Prin urmare, trebuie să ne pregătim în mod obiectiv pentru faptul că pot exista cazuri când nu va să fie posibil să se asigure încălzire centralizată”, a spus el. Dacă există încălzire centralizată, atunci există posibilitatea ca acesta să nu poată transporta o astfel de încărcătură care să vă permită să stați confortabil în cameră.

UPDATE Statele Unite ale Americii au reacţionat la ultimul atac masiv al trupelor ruse asupra sectorului energetic al Ucrainei. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești. Rusia a efectuat o nouă serie mare de atacuri aeriene asupra rețelei energetice a Ucrainei peste noapte, în timp ce Vladimir Putin continuă să încerce să rupă spiritul poporului ucrainean și să-l cufunde în întuneric. Rusia a lovit cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, precum și instalații energetice în alte cinci regiuni ale Ucrainei. „Așa cum a spus președintele Zelenski în ultimele zile, Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a-și proteja oamenii și infrastructura critică de rachetele și dronele rusești furnizate de Iran”, a spus ea, în timpul unui briefing. Ea a cerut Camerei Reprezentanților SUA să ia măsuri imediate pentru a aproba un proiect de lege bipartizan de securitate națională, astfel încât Statele Unite să poată trimite Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană.

UPDATE Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni.  Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei. „Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.

UPDATE Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege pentru a revizui normele ce guvernează modul în care armata mobilizează civili în rândurile sale. Rămâne neclar câți noi recruți vor putea fi mobilizați, dacă aceștia vor avea armele necesare și când anume vor fi lăsați la vatră militarii care se află pe front de la debutul războiului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 778: Atac masiv și alerta unui general american. Cea mai mare termocentrală din Kiev, distrusă complet
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 777: Ploaie de drone, ajutor de urgență și asalt cu motociclete. Zelenski îi răspunde lui Trump
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/PROMO/ Moldova gândește: Agricultura, îngropată în probleme. De ce sunt îngrijorați fermierii
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram