/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 25: Faza a treia și 8.000 de morți! Israelul atacă din toate părțile Gaza, care a devenit Iadul pe Pământ

31 octombrie 2023, ora 17:43

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

Benjamin Netanyahu a exclus o încetare a focului în Gaza, declarând că „e timpul pentru război” și a salutat salvarea unui ostatic ca dovadă că ofensiva militară a Israelului poate elibera captivii israelieni în timp ce dă lovituri zdrobitoare Hamas. Premierul israelian a felicitat Forțele de Apărare Israelului (IDF) și agenția de securitate Shin Bet pentru eliberarea lui Ori Megidish, un soldat al armatei israeliene, dar bucuria israeliană a fost temperată de un videoclip Hamas cu alte trei prizoniere care rămân în captivitate, notează B1. Încetarea urgentă a focului în Gaza este „o chestiune de viaţă şi de moarte pentru milioane de oameni", afirmă un înalt oficial ONU.

UPDATE Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, în timp ce armata israeliană continuă ofensiva terestră şi atacurile aeriene în enclava palestiniană.

UPDATE  Conflictul dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas și Israel nu dă semne că ar înceta curând. Ba mai mult, Ierusalimul ar fi lansat în urmă cu câteva săptămâni atacuri în sudul Libanului în care ar fi utilizat muniții cu fosfor alb, a transmis marți organizația Amnesty Internațional.

UPDATE Americanii musulmani şi unii activişti ai Partidului Democrat spun că vor depune eforturi pentru a mobiliza milioane de alegători musulmani să nu facă donaţii şi să nu voteze pentru realegerea preşedintelui Joe Biden în 2024, dacă acesta nu ia măsuri imediate pentru a asigura o încetare a focului în Gaza, relatează Reuters.

UPDATE Conflictul dintre Israel și militanții islamiști din Fâșia Gaza reprezintă o sursă puternică de ”incertitudine”, ”o situație periculoasă”, care poate genera brusc creșterea inflației sau chiar stagflație în Uniunea Europeană, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

UPDATE Israelul anunță că a intrat în a treia fază a războiului cu Hamas, anume operațiunea terestră din Fâșia Gaza, a transmis consilierul israelian pe probleme de securitate națională, Tzachi Hanegbi, potrivit Times of Israel.

UPDATE Wall Street Journal informează că numele Israel nu apare pe hărțile digitale online de top de la Baidu și Alibaba. Jurnaliștii americani constată că este o „ambiguitate care se potrivește cu diplomația vagă a Beijingului”, notează Gândul.

UPDATE Societatea de Cruce Roşie Palestiniană a anunțat că marţi dimineaţa devreme Spitalul Al-Quds s-a cutremurat în urma unor „lovituri grele de artilerie şi aeriene” asupra cartierului Tal Al Hawa din împrejurimile oraşului Gaza. Aproximativ 12.000 de civili strămutaţi în interiorul ţării se adăpostesc în spital, potrivit Spotmedia.

UPDATE Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, urmează să susțină vineri un discurs, primul său discurs public de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.Discursul este programat pentru ora 15.00.

UPDATE Khaled Mashal, unul dintre liderii Hamas, care a fost la Moscova săptămâna trecută, a dezvăluit într-un interviu pentru o televiziune egipteană că oficialii ruși i-au spus că vor preda atacul grupării asupra Israelului din 7 octombrie în academiile militare: „Ca să știți, Rusia a beneficiat de pe urma acțiunilor noastre, am distras atenția americanilor de la ei și Ucraina. Rușii ne-au spus că vor studia atacul nostru din 7 octombrie în academiile lor militare. China ia în considerare o abordare similară în Taiwan. Arabii au dat clasă întregii lumi”, scrie Spotmedia.

UPDATE Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a fost criticat de directorul Muzeului Holocaustului de la Yad Vashem, Dani Dayan, pentru că a purtat în timpul sesiunii Consiliului de Securitate de luni o stea a lui David galbenă în piept: „Dezonorează atât victimele Holocaustului, cât și Israelul. Steaua galbenă simbolizează neajutorarea poporului evreu, simbolizează a fi la mila altora. Astăzi avem o țară independentă, o armată puternică. Suntem stăpânii propriilor destine. Ne afișăm cu steagul alb-albastru, nu cu steaua galbenă”. Erdan spusese Consiliului de Securitate că el și colegii săi vor purta în piept o stea galbenă cu mesajul „Să nu se mai repete vreodată”, până când ONU va condamna atrocitățile comise de Hamas, potrivit Spotmedia.

UPDATE Armata israeliană participă la bătălii crâncene în sectorul Gaza. Anunțul a fost făcut de ministerul israelian al Apărării, care a publicat imagini din timpul luptelor.

UPDATE OMS avertizează că o „catastrofă de sănătate publică” este iminentă în Fâșia Gaza. Avertismentul transmis marți, 31 octombrie, de purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, vine în contextul în care Fâșia Gaza se confruntă cu supraaglomerarea, deplasarea în masă a populației și probleme ale infrastructurii, relatează Reuters și Sky News. Reprezentantul OMS a vorbit despre riscul deceselor în rândul civililor care nu are legătură directă cu bombardamentele lansate de Israel. „Este o catastrofă iminentă de sănătate publică profilată odată cu strămutările în masă, suprapopularea, deteriorarea infrastructurii de apă și de canalizare”, a declarat Lindmeier în cadrul unei conferințe de presă, notează Libertatea.

UPDATE Ministrul Benny Gantz a făcut un apel către cetățenii arabi din Israel, insistând că atacurile armatei sunt împotriva grupării teroriste Hamas și nu a lumii arabe: „Întotdeauna, dar cu atât mai mult în aceste vremuri, e important să amintim că cetățenii arabi sunt parte integrată a societății israeliene. Cetățenii israelieni arabi suferă ca și noi toți după masacrarea copiilor nevinovați, a femeilor și a bătrânilor. Parteneriatul destinului există. Astăzi, este important pentru mine să le spun cetățenilor arabi din Israel asta. Suntem în război pentru patrie și voi sunteți o parte inseparabilă din locuitorii ei. Doar împreună, toate părțile din societatea israeliană, vom putea câștiga”, scrie Spotmedia.

UPDATE Reprezentantul palestinian la ONU a descris suferinţa populaţiei din Fâşia Gaza drept "iadul de pe Pământ", relatează marţi agenţia DPA, conform Agerpres.

UPDATE Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor a anunțat că 31 de jurnaliști au murit în mai puțin de o lună de război – 26 în Gaza, 4 în Israel și unul în Liban. Alți 9 jurnaliști sunt fie dați dispăruți, fie se știe că sunt prizonieri: „CPJ investighează și alte informații neconfirmate despre jurnaliști uciși, dispăruți, deținuți, răniți sau amenințați, precum și despre distrugeri aduse mai multor redacții sau locuințe de jurnaliști”, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele israelian Isaac Herzog a susținut planul președintelui francez Emmanuel Macron pentru o coaliție comună pentru lupta împotriva Hamas. „Îmi place ideea lui Macron. Am crezut că este inovator, original, are sens”, a spus Herzog pentru Axel Springer. În timpul vizitei lui Macron în Israel săptămâna trecută, liderul francez a sugerat ca misiunea coaliției internaționale care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic ar trebui extinsă pentru a lupta împotriva Hamas. „Ar trebui să construim o coaliție regională și internațională pentru a lupta împotriva grupărilor teroriste care ne amenință pe toți”, a spus el.

UPDATE Atacurile repetate împotriva forţelor americane în Orientul Mijlociu riscă să atragă Statele Unite într-un conflict cu Iranul, chiar dacă Washingtonul vrea să evite extinderea conflictului între Israel şi Hamas în regiune, notează France Presse într-o analiză publicată marți, în care citează opiniile unui înalt responsabil american şi ale mai multor experţi în problemele Orientului Mijlociu.

UPDATE Banca Mondială (BM) se aşteaptă ca preţul global al petrolului să atingă în medie 90 de dolari pe baril în trimestrul patru din 2023 şi să scadă la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril în 2024, în condiţiile în care încetinirea creșterii economice atenuează cererea, dar a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea majora semnificativ cotația țițeiului, transmite Reuters.

UPDATE Abu Marzouk, unul dintre liderii din Hamas, a vorbit despre despre situația din Gaza. În interviul pentru televiziunea Memri TV, Marzouk, întrebat de ce Hamas a construit 500 km de tuneluri pentru arme, dar nu a construit nimic pentru civilii din Gaza, spune că nu au avut altă variantă. „Am construit tunelurile pentru că nu aveam altă variantă prin care să ne apărăm. Aceste tuneluri sunt făcute pentru a ne proteja de avioane. Luptăm din interiorul tunelurilor. Toată lumea știe că 75% dintre locuitorii din Gaza sunt refugiați”, spune Marzouk, notează AlephNews.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și Autoritatea pentru Valori Mobiliare (ISA) au susținut că au ucis un comandant Hamas într-o operațiune comună, scrie Sky News.

UPDATE Actualul sistem de ajutor pentru Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah este „menit eşecului", a avertizat luni şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, denunţând „pedeapsa colectivă" impusă de Israel.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris drept propagandă psihologică crudă un videoclip făcut ieri public de gruparea Hamas, în care pot fi văzute trei ostatice capturate de mișcare islamistă pe 7 octombrie. Una din femei, identificată de autoritățile israeliene drept Danielle Aloni, îi adresează un mesaj furios prim-ministrului, pe care îl acuză că nu i-a protejat pe cetățenii israelieni în timpul atacului mortal al Hamas și că nu i-a adus înapoi acasă pe cei răniți. Ea cere încheierea unui acord care să le asigure eliberarea în schimbul unor prizonieri palestinieni. Tatăl Daniellei, despre care presa de la București afirmă că s-a născut în România, a declarat aseară, la o conferință de presă, că familia se bucură mult să vadă că fiica lui este în viață. El a mai spus că alți cinci membri ai familiei ar fi ținuți ostatici în Gaza, notează Rador.

UPDATE Armata israeliană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene în Liban, vizând mişcarea şiită Hezbollah, un aliat al Hamas, relatează AFP. „Avioane de luptă au atacat recent infrastructuri ale organizaţiei teroriste Hezbollah de pe teritoriul Libanului”, a indicat armata pe X (fosta platformă Twitter). „Printre infrastructurile atacate au fost distruse arme, poziţii şi locuri folosite de organizaţie”, a adăugat armata.

UPDATE SUA au respins ca "absurde" afirmațiile Rusiei potrivit cărora o revoltă antiisraeliană care a avut loc duminică pe un aeroport din Daghestan a fost organizată de Ucraina şi de Occident, relatează BBC.

UPDATE Aproximativ zece familii franco-israeliene care au rude deţinute de organizaţia palestiniană Hamas au sosit luni seara în apropiere de Paris pentru a „se face auzite", notează Adevărul.

UPDATE Gilad Erdan, ambasadorul israelian la Naţiunile Unite, a criticat luni Consiliul de Securitate al ONU pentru că continuă să nu condamne Hamas pentru atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului, potrivit CNN.

UPDATE Comandantul Hamas care ar fi orchestrat atacurile de la Erez și Netiv Ha’asara, în timpul masacrului mortal comis de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, a fost eliminat, au anunțat marți dimineață, într-o declarație, IDF și Shin Bet, transmite Jerusalem Post.

UPDATE Într-o actualizare recentă, purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat că armata israeliană „atacă din toate părțile Fâșia Gaza”. Autoritățile sanitare din Gaza spun că 8.306 de persoane, inclusiv 3.457 de minori, au fost ucise în atacurile israeliene din 7 octombrie. Oficialii ONU spun că peste 1,4 milioane de civili din Gaza au rămas fără adăpost. Israelul va „intensifica” asistența umanitară pentru palestinienii din Fâșia Gaza, a adăugat Conricus.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului au demolat o casă deținută de oficialul Hamas Saleh al-Arouri, în orașul 'Arura, lângă Ramallah. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată explozia controlată efectuată de IDF. Pe 27 octombrie, șeful Comandamentului Central al IDF, generalul-maior Yehuda Fox a semnat ordinul de demolare. Cu sediul în Liban, al-Arouri este considerat liderul de facto al Hamas în Cisiordania, scrie HotNews.

UPDATE Armata israeliană a reuşit să o salveze pe Ori Megidish, membră a forţelor de apărare israeliene (IDF), într-o operaţiune desfăşurată peste noapte,, relatează The Times of Israel. „Aş dori să transmit un mesaj ostaticilor şi familiilor lor: Noi - IDF şi Shin Bet (serviciul de securitate internă - n.r.) - suntem cu toţii obligaţi, avem obligaţia morală de a-i readuce acasă pe toţi ostaticii", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari. El a precizat că, după ce a fost salvată, Megidish s-a întâlnit cu şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, şi cu şeful Shin Bet, Ronen Bar, întâlnirea fiind descrisă ca "foarte emoţionantă". Hagari a mai spus și că aceasta a reuşit să îşi amintească tot ce a văzut în Fâşia Gaza, ceea ce, potrivit lui, poate fi folosit în operaţiuni viitoare.

UPDATE Japonia a impus un set de sancțiuni persoanelor fizice și unei companii legate de gruparea militantă Hamas din Gaza, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul de Externe japonez. Sancțiunile constau în înghețarea activelor persoanelor și ale unei companii care au contribuit la finanțarea Hamas și sunt în conformitate cu noile sancțiuni anunțate de guvernul Statelor Unite la începutul acestei luni.

UPDATE Hamas a declarat că militanții săi au tras cu mitraliere și rachete antitanc către forțele israeliene din nordul și sudul Gazei, marți dimineața, în timp ce tancurile și infanteria israeliene atacau principalul oraș al enclavei, stârnind îngrijorări cu privire la situația civililor palestinieni. Martorii au spus că forțele israeliene au atacat orașul Gaza din două direcții.

UPDATE Toate ajutoarele umanitare care vor intra în Gaza vor fi verificate. Biroul prim-ministrului Netanyahu a emis o declarație în care reiterează faptul că orice ajutor umanitar permis în Gaza este verificat înainte de intrare. „Ajutorul umanitar permite Israelului o zonă importantă de activitate pentru a-și atinge obiectivele de război”, spune biroul, precizând că ajutorul în cauză nu provine din Israel, ci din surse internaționale, intrând prin Egipt. Oficialii israelieni au declarat că sporirea cantității de ajutor în sudul Fâșiei Gaza va convinge și mai mult civilii să se mute din nord. Ajutoarele sunt alimente și medicamente care sunt verificate fizic de surse de securitate israeliene înainte de a intra.

UPDATE Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a promis că va purta o stea galbenă până când Consiliul de Securitate al ONU va condamna „atrocitățile Hamas” și va cere „eliberarea imediată” a ostaticilor. Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să adopte o serie de rezoluții din cauza lipsei de consens. Steaua galbenă a lui David a fost semnul obligatoriu instituit de naziști pe care evreii au fost obligați să-l poarte ca să-i scoată în evidență în public. Astăzi, fixarea stelei este văzută ca o modalitate de a evoca Holocaustul.

/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Imagini TV8 cu locul unde a fost găsită tânăra dispărută la Orhei. Peste 900 de oameni, implicați în căutări
/VIDEO/ Imagini TV8 cu locul unde a fost găsită tânăra dispărută la Orhei. Peste 900 de oameni, implicați în căutări

Zaharova, supărată pe Statele Unite: „Vor fi umilite ca în Vietnam sau în Afganistan”

missing
21 aprilie 2024, ora 18:25

Federația Rusă, supărată pe Statele Unite. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, susține că ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei  este un „război hibrid” al SUA împotriva Rusiei și că acesta „se va sfârșit într-o umilință similară cu cea din Vietnam sau Afganistan”, relatează Reuters, citata de digi24.ro.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă, cu sprijin bipartizan larg, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în urma obiecţiilor amare din partea unor republicani. 

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina „să lupte până la ultimul ucrainean”, inclusiv cu atacuri „împotriva teritoriului suveran al Rusiei şi împotriva civililor”.

„Imersiunea din ce în ce mai profundă a SUA în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco la fel de puternic şi umilitor pentru Statele Unite precum cele din Vietnam şi Afganistan”, a afirmat Zaharova. 

Ea a spus că ucrainenii obişnuiţi sunt „conduşi cu forţa la sacrificare drept «carne de tun»”, dar că Statele Unite nu mai pariază, acum, pe o victorie ucraineană împotriva Rusiei. 

Liderii Occidentului şi Ucrainei au prezentat războiul din Ucraina drept o acaparare de teritoriu în stil imperial, ceea ce arată că Rusia post-sovietică este, alături de China, unul dintre cele două state care reprezintă cele mai mari pericole la adresa stabilităţii globale.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram