Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 26: Precizări de la Chișinău, evacuare limitată, tabără atacată și risc de extindere! OMS cere armistițiu

01 noiembrie 2023, ora 13:01

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Moldovenii care vor să fie evacuați din Fâșia Gaza, rămân încă blocați, anunță autoritățile de la Chișinău. Între timp, Egiptul a anunțat că permite evacuarea unor persoane, fiind vorba de cele care au nevoie de îngrijiri medicale. În prezent, în Fâșia Gaza se află peste șapte mii de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual.

Israelul și-a extins operațiunile terestre în Gaza în ultimele zile, înaintând spre orașul Gaza din două direcții, cu tancuri pe drumul principal nord-sud, într-o aparentă încercare de a tăia fâșia în două. Încetarea urgentă a focului în Gaza este „o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni", afirmă un înalt oficial ONU. El a declarat că o nouă prăbușire a ordinii civile „va face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, continuarea activității celei mai mari agenții ONU din Gaza", potrivit Sky News, scrie Mediafax. O propunere de armistițiu a avut și șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Între timp, Egiptul a deschis granița pentru cetățenii din Fâșia Gaza. În total, peste 8.000 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza în 24 de zile de război. Armata israeliană a declarat că a zădărnicit un atac aerian al rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen, în timp ce temerile cresc în regiune că războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde.

UPDATE Ministerul de Externe de la Chișinău a elaborat o listă a moldovenilor care așteaptă să fie evacuați, pe care au trimis-o autorităților egiptene. Conform informațiilor oficiale, în prezent, în Fâșia Gaza se află peste șapte mii de cetățeni străini, inclusiv peste 120 de moldoveni. Funcționarul consular al Republicii Moldova se află în Egipt și va oferi asistență cetățenilor noștri la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberând acte de călătorie provizorie. 

UPDATE Iranul a dat de înţeles miercuri, 1 noiembrie, că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi Gaza dacă nu se ajunge în curând la o încetare a focului, întrucât consideră întreaga regiune drept ”casa” sa, informează EFE.

UPDATE Înaltul Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a declarat miercuri, 1 noiembrie, ”îngrozit” de numărul mare de victime în urma bombardării de către Israel a taberei de refugiaţi Jabalia din Gaza şi a făcut apel la părţile combatante să respecte regulile internaţionale de război, relatează Reuters.

UPDATE Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că cei care susțin Israelul în războiul împotriva grupului „aleg partea greșită a istoriei” și l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru război, relatează The Guardian.

UPDATE Armata israeliană refuză miercuri să spună dacă s-a angajat să nu atace Rafah în cadrul unui acord cu Hamas şi Egipt, mediat de Qatar, privind evacuarea străinilor din Fâşia Gaza în Egipt, relatează CNN.

UPDATE Singurul spital din Fâșia Gaza pentru bolnavii de cancer a fost închis miercuri, după ce a rămas fără combustibil, au anunțat oficialii palestinieni din domeniul Sănătății, citați de Reuters.

UPDATE Un nou atac aerian israelian a avut loc miercuri asupra taberei de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza. Atacul are loc la o zi după ce un atac aerian israelian a provocat multiple victime în aceeaşi zonă şi după ce comunicaţiile de telefonie şi internet au fost din nou întrerupte în Gaza, notează Rador.

UPDATE Negocierile extrem de complexe, cu mai multe părți, pentru a asigura eliberarea străinilor din Fâşia Gaza au inclus și solicitarea Hamas de a permite eliberarea unora dintre luptătorii săi ca parte a listei de persoane rănite – o cerere care a fost respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, notează Rador.

UPDATE Președintele american Joe Biden se opune proiectului de lege propus de republicanii din Camera Reprezentanților pentru un pachet de ajutor numai pentru Israel, fără finanțare acordată Ucraina, scrie The Hill.

UPDATE Comandourile americane se află în Israel pentru a ajuta la eforturile de a localiza ostaticii ținuți în Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, relatează The New York Times.

UPDATE Armata israeliană a declarat că forțele sale au "interceptat cu succes" o "rachetă sol-suprafață" trasă spre Israel din zona Mării Roșii cu ajutorul sistemului său Arrow 3, potrivit Știripesurse.

UPDATE Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat miercuri un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel, căruia i-a cerut să pună capăt bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza, potrivit media de stat, transmite Reuters, preluat de Agerpres. 

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) "dă mână liberă teroriştilor pentru a utiliza infrastructura sanitară în acţiunile lor", a declarat ambasada israeliană la Geneva, după mai multe zile de acuzaţii între Israel şi agenţia ONU în legătură cu atacurile asupra spitalelor, potrivit EFE.

UPDATE Preţul petrolului continuă să crească, odată ce războiul dintre Israel şi Hamas, aflat încă sunt control, începe să îndrepte atenţia oficialilor către cererea globală, notează ZF.

UPDATE Până la 500 de străini ar putea să treacă miercuri prin trecerea Rafah, a declarat o sursă egipteană din domeniul securității pentru Reuters.

UPDATE Americanii nu sunt printre primii cetățeni străini din Gaza care ar putea ieși din enclava asediată prin trecerea Rafah, a declarat un oficial occidental pentru CNN.

UPDATE Aripa militară a Hamas a anunţat miercuri că şapte ostatici, inclusiv „trei deţinători de paşapoarte străine”, au fost ucişi marţi în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiaţi Jabaliya din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

UPDATE Un raid aerian israelian a vizat un bloc rezidențial din zona al-Falouja din Jabalia.Blocul este foarte populat, iar supraviețuitorii încearcă să îi ajute pe cei aflați sub dărâmăturile caselor care au fost avariate sau distruse, conform Al Jazeera.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu se angajează, într-o postare pe X, să obţină o ”victorie”, în pofida unor ”pierderi dureroase” a militarilor israelieni în războiul din Fâşia Gaza, scrie Ziare.com.

UPDATE Rebelii Houthi susținuți de Iran publică ieri un prim videoclip care arată lansări de rachete și drone din Yemen în Israel. Unele dintre proiectile au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană și avioanele de luptă israeliene, în timp ce cel puțin unul ar fi aterizat în deșertul iordanian. IDF a spus că nu există risc pentru civilii israelieni în mijlocul atacurilor, deoarece rachetele și dron au fost interceptate deasupra Mării Roșii, potrivit Știripesurse.

UPDATE Un bombardament israelian care a vizat un comandant Hamas în tabăra dens populată de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă, transmite CNN.

UPDATE Un val de rachete a fost tras miercuri din Fâşia Gaza către Israel, relatează CNN. Potrivit unei echipe CNN aflată la Ashkelon, oraș-port la Mediterana, s-au auzit cel puţin zece bubuituri puternice, cel mai probabil rachete interceptate de Iron Dome, sistemul israelian de apărare aeriană. Era neclar dacă au fost interceptate toate rachetele. Locuitorii Ashkelon, situat în apropiere de bariera de securitate cu Fâşia Gaza, au la dispoziţie câteva momente să se adăpostească în cazul unor alerte. Oameni fugeau către adăposturi din oraş, în parcuri, staţii de autobuz şi alte spaţii publice, după ce sirenele au început să urle, notează Știripesurse.

UPDATE Peste 3.500 de copii au fost uciși în Gaza și aproximativ 6.300 au fost răniți, spune directorul campaniei de solidaritate pentru Palestina, Ben Jamal, conform Sky News. Sursa citată a avertizat că există riscul ca oamenii să înceapă să „devină insensibili la situația catastrofală”. „Un copil este ucis la fiecare 10 minute – poate așa putem încerca să înțelegem mai bine acest lucru”, a spus dl Jamal.

UPDATE Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas. Egiptul a deschis punctul de trecere Rafah de la frontiera cu Gaza, iar asta înseamnă că o parte din cetățenii moldoveni aflați în enclavă vor putea fi evacuați. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că evacuarea se va face treptat, iar primii vor părăsi Fâșia Gaza cei care au nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE Ehud Barak, ridicat la gradul de general-locotenent (cel mai înalt posibil în ierarhia armatei israeliene), după 35 de ani de serviciu militar, l-a criticat virulent pe actual premier al țării, Beniamin Netanyahu. Barak a deținut la rândul lui funcția de prim-ministru, în perioada 1999-2001.„În orice țară normală, el ar fi demisionat pe 8 octombrie dimineața... 80% dintre israelieni îl văd pe Netanyahu principalul responsabil pentru acest dezastru fără precedent în istoria țării”, spune Ehud Barak în interviul publicat marți, 31 octombrie, potrivit Ziare.com.

UPDATE Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că au lovit peste 11.000 de ţinte în Fâşia Gaza de la începutul războiului declanşat în urma unui atac fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţile din sudul Israelului în 7 octombrie.

UPDATE ​Premierul egiptean Mostafa Madbouly a declarat marți că țara sa este pregătită să sacrifice „milioane de vieți” pentru a proteja integritatea teritoriului său, un aparent atac la adresa Israelului în contextul conflictului cu Hamas, relatează The Wall Street Journal.

UPDATE Contextul războiului dintre Israel şi Hamas favorizează „represiunea" în Iran prin distragerea atenţiei de la criticile interne la adresa regimului, a declarat marţi raportorul special al ONU pentru drepturile omului în această ţară, informează AFP.

UPDATE SUA şi Israelul iau în considerare posibilitatea de a crea o forţă multinaţională care ar putea include trupe americane, britanice şi franceze în Fâşia Gaza, în cazul în care forţele israeliene reuşesc să înlăture Hamas, potrivit unor surse informate citate de Bloomberg.

UPDATE Bilanțul actual, de 47 de morți, într-un conflict atât de limitat, i-a șocat pe susținătorii grupării, scrie Reuters, care notează că televiziunea al-Manar a transmis zilnic funeralii ale luptătorilor căzuți, înmormântați cu onoruri militare, cu sicriele lor acoperite cu steagul galben și verde al grupării, notează Libertatea.

UPDATE Yemenul intră în război împotriva Israelului. Rebelii Houthi din Yemen au intrat oficial în război cu Israelul după ce au recunoscut că lansează drone și rachete pentru a-i ajuta pe „frații palestinieni”, notează NewsWeek.

UPDATE Cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-un bombardament israelian asupra celei mai mari tabere de refugiaţi palestinieni din Gaza, Jabalia, transmite presa internaţională. Potrivit armatei israeliene, în raidul aerian a fost ucis Ibrahim Biari, un comandant Hamas care ar fi jucat un rol-cheie atât în planificarea, cât și în desfășurarea atacului terorist din 7 octombrie, în urma căruia peste 1.400 de israelieni, majoritatea civili, și-au pierdut viața, scrie Rador.

UPDATE Poliţia din New York a arestat un student de la Universitatea Cornell, acuzat că a postat ameninţări violente la adresa unor colegi de clasă evrei în weekend, transmite BBC. Poliţia spune că el a amenințat că va aduce o armă în campus şi va viola femei evreice şi "va decapita orice copil evreu".

UPDATE În republica rusă Daghestan, proprietara lanțului de mini-hoteluri și apartamente Homestaging, Leila, a refuzat public să închirieze camere și apartamente clienților evrei, notează Ziare.com.

UPDATE Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas, transmite AFP. "O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pace", a scris el în reţeaua X, potrivit RFI.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) apără decizia armatei israeliene de a ataca tabăra de refugiați Jabalya din nordul Gaza. Lovitura israeliană asupra zonei a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă. Purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat marți seară, ora locală, în cadrul unei conferințe de presă, că Israelul a lovit tabăra pentru a-l ucide pe principalul comandant Hamas, Ibrahim Biari, care a fost „esențial în planificarea și executarea atacului din 7 octombrie”, scrie AlephNews.

UPDATE Autoritățile din Egipt au demarat pregătiri pentru a primi miercuri 81 de palestinieni din Fâșia Gaza, bombardată în mod constant de Israel de la sângerosul atac al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian, au anunțat surse medicale și din serviciile egiptene de securitate, relatează AFP, scrie Agerpres.

UPDATE Atacul organizaţiei Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA de la ascensiunea Statului Islamic (ISIS), în urmă cu aproape un deceniu, a apreciat directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray, audiat marţi în Congresul american, notează HotNews.

UPDATE Senatul american a confirmat marţi numirea lui Jack Lew în funcţia de ambasador al SUA în Israel, post rămas vacant mai multe luni, deși cele două țări au o alianță istorică, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Egiptul va deschide miercuri punctul de trecere Rafah pentru a permite palestinienilor răniţi să fie trataţi în spitalele egiptene, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit unor relatări ale presei internaţionale, care citează surse palestiniene şi egiptene, transmite News.ro.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua vineri a doua sa vizită în Israel de la izbucnirea ostilităţilor cu Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel, potrivit news.ro.

UPDATE Zeci de camioane care transportau ajutoare umanitare au intrat marți în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, au confirmat oficialii israelieni și palestinieni. Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat marți seara că a primit 59 de camioane. Până marți seara târziu, 70 de camioane au intrat în fâșie, a declarat purtătorul de cuvânt al Coordonatorului activităților guvernamentale din Israel în Teritori (COGAT).

UPDATE SUA trimit un număr suplimentar de 300 de soldaţi în Orientul Mijlociu, care vor oferi sprijin în domenii precum operaţiuni de deminare şi în comunicaţii, a anunţat Pentagonul marţi, potrivit skynews.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, scrie CNN. „Am declarat că securitatea nu poate fi obținută prin împușcarea și aruncarea mai multor bombe asupra Gaza; vărsând mai mult sânge, ucigând mai mulți copii și distrugând mai multe spitale, școli, moschei, biserici și piețe”, a declarat Erdogan. „Credem că Israelul, care pare să-și fi pierdut complet starea de spirit și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil”, scrie AlephNews.

UPDATE Armata israeliană a emis un comunicat în care explică de ce au bombardat Jabalia, cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza. Oficialii de la Tel Aviv susţin că în urma raidului aerian l-au ucis pe Ibrahim Biari, liderul Hamas responsabil pentru declanşarea atacurilor teroriste din 7 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a negat faptul că în tabără s-ar fi aflat vreun comandant al organizaţiei şi a numit afirmaţia un pretext israelian pentru uciderea civililor, scrie Mediafax.

UPDATE Bolivia întrerupe relațiile diplomatice cu Israelul, invocând „crimele împotriva umanității comise împotriva poporului palestinian” în urma războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat Agenția boliviană de informații (ABI).

UPDATE Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a condamnat "cu fermitate" marţi atacurile comise "de colonişti israelieni împotriva palestinienilor" în Cisiordania ocupată, exprimându-şi "profunda îngrijorare" cu privire la acest subiect, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seara că Israelul nu va accepta un acord de încetare a focului în Gaza, informează The Guardian. Tot luni, trupele IDF au anunțat că au eliberat o femeie-soldat din armata israeliană, în urma unei operațiuni militare, în timp ce Hamas a făcut publică o filmare în care trei ostatice israeliene i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să accepte un armistițiu. „Acum este vremea războiului”, a spus Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă. „Acum e timpul să decidem dacă suntem dispuși să luptăm pentru un viitor al speranței, sau să capitulăm în fața tiraniei și a terorii (...) Biblia spune că este o vreme pentru pace și o vreme pentru război. Acum este vremea războiului”, a spus premierul Israelului, scrie RFI.

UPDATE Un fost apropriat al Kremlinului susține că Rusia își schimbă radical poziția din Orientul Mijlociu, după ce zeci de ani a căutat să aibă o poziție de neutralitate. Acum, președintele Vladimir Putin se întoarce împotriva lui Benjamin Netanyahu, vechiul său prieten, afirmă Abbas Gallyamov, fostul redactor al discursurilor liderului de la Kremlin, scrie Ziare.com.

UPDATE 31 de jurnaliști și-au pierdut viața, din 7 octombrie, în urma conflictului israeliano-Hamas, anunță Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, organism cu sediul la New York. Printre aceștia, 26 de palestinieni, 4 israelieni și un libanez. Totodată, 8 au fost răniți iar 9 jurnaliști sunt dispăruți ori sunt deținuți, scrie RFI.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, "a subliniat necesitatea de a acorda prioritate siguranţei civililor în cadrul operaţiunilor militare", în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi seara cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a informat Pentagonul, scrie news.ro.

UPDATE Benny Gantz, generalul de armată în retragere și lider al Partidului Unității Naționale, membru al cabinetului de război, a postat un mesaj pe rețeaua de comunicare X, fostă Twitter, adresându-se atât evreilor, cât și arabilor din Israel, amintindu-le că și unii și alții sunt  „parte inseparabilă a societății israeliene.” Arabii reprezintă 20% din populația Israelului. Mesajul vine la o zi după ce poliția a trebuit să intervină pentru a calma tensiunile dintr-un cămin studențesc, între evrei și arabi, notează RFI.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden "doreşte să aibă o conversaţie constructivă" cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că întrevederea celor doi lideri va avea loc la San Francisco, unde se va desfăşura la mijlocul lunii noiembrie un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), relatează AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 24: Raiduri aeriene, petrol ieftinit și aeroport luat cu asalt! Hamas se laudă cu sprijinul Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 25: Faza a treia și 8.000 de morți! Israelul atacă din toate părțile Gaza, care a devenit Iadul pe Pământ
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
В Париже перед открытием Олимпиады неизвестные повредили сеть железных дорог: нарушено движение поездов
В Париже перед открытием Олимпиады неизвестные повредили сеть железных дорог: нарушено движение поездов

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram