/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 28: Apelul Angelinei Jolie și încercuirea orașului Gaza! Israelul atacă, iar șeful Hezbollah iese la rampă

03 noiembrie 2023, ora 16:15

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Moldovenii care vor să fie evacuați din Fâșia Gaza, rămân încă blocați, anunță autoritățile de la Chișinău.

Este a 28-a zi a războiului Israel - Hamas. Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii în noaptea de joi spre vineri, în timp ce bombardamentele s-au intensificat, după ce armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza. Armata israeliană a finalizat încercuirea oraşului Gaza, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari. Drone americane survolează Gaza pentru a ajuta la strângerea de informații despre locurile în care sunt ținuți ostaticii luați de gruparea teroristă Hamas. Liderul grupării pro-iraniene Hezbollah s-a adresat, vineri, susținătorilor săi iar presa internațională a comentat în avans că mesajul este unul de natură să influențeze războiul dintre Israel și Hamas.

UPDATE Israelul nu va accepta nicio încetare temporară a focului cu Hamas până când nu vor fi eliberaţi cei peste 240 de ostatici capturaţi de mişcarea islamistă în timpul atacului din 7 octombrie, a declarat, vineri, premierul Benjamin Netanyahu, potrivit Rador.

UPDATE Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a lăudat atacul Hamas din 7 octombrie în primul discursul de la începutul conflictului și spune că atacul va avea consecințe de durată. El a pus ținta atât pe Israel, cât și pe Statele Unite. „Ceea ce se întâmplă în Gaza nu este un război ca alte războaie. Este o bătălie decisivă, decisivă și istorică, iar ceea ce urmează după ea nu este ceea ce a venit înainte. Opinia publică a început să se întoarcă împotriva adevăraților ucigași ai copiilor. Este o bătălie între adevăr și minciună și umanitate versus sălbăticie și barbarie” a spus Naș-rallah. În plus, Hezbollah, spune că nici o altă grupare sau țară nu a ajutat la atacul Hamas de la începutul acestei luni, potrivit AlephNews.

UPDATE Prim-ministrul scoţian, Humza Yousaf, a anunţat vineri că socrii săi au putut părăsi Fâşia Gaza, unde erau blocaţi după atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Liderul Hezbollah n-a declarat război Israelului. S-a dezis de acțiunea „fraților de la Hamas”. Mult așteptatul discurs al liderului organizației teroriste libaneze Hezbollah a făcut referire la faptul că „războiul s-a extins dincolo de Gaza”, dar nu și-a asumat vreo operațiune, notează NewsWeek.

UPDATE În timp ce liderul grupării teroriste Hezbollah a ținut un discurs în Liban, Benjamin Netanyahu a avertizat gruparea să nu testeze Israelul, fiindcă va „plăti scump” dacă o va face, relatează Sky News. „Le spun dușmanilor noștri din nord să nu ne testeze, veți plăti scump” a afirmat premierul israelian. Israelul nu va fi de acord cu nicio încetare temporară a focului cu Hamas până când cei peste 240 de ostatici capturați în timpul atacurilor din 7 octombrie nu vor fi eliberați, a mai spus el. „Israelul refuză o încetare temporară a focului care nu include returnarea ostaticilor noștri”, a subliniat Netanyahu. El a adăugat că forțele țării acționează la capacitate maximă pe toate fronturile, notează G4media.

UPDATE Ambasadorul Rusiei la ONU a declarat joi într-o reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite că, potrivit dreptului internaţional, Israelul nu are dreptul la autoapărare în lupta sa împotriva Hamas, întrucât este un "stat ocupant", au relatat agenţia oficială de presă rusă TASS, oficiosul Rossiiskaia Gazeta şi canalul de televiziune israelian i24news.com, informează Agerpres.

UPDATE Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a descris atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat conflictul cu Israelul, ca fiind „măreț și sacru”, spunând că a fost comis „100% de palestinieni”, potrivit Sky News. Războiul cu Israel s-a extins pe mai multe fronturi, peste granițele Fâșiei Gaza, a mai susținut liderul terorist, relatează Jerusalem Post. Totodată, el a mai spus că atacul terorist a scos la iveală „slăbiciunea și fragilitatea totală a Israelului… este mai fragil decât o pânză de păianjen”, transmite The Guardian. Nasrallah a declarat că Israelul și-a fixat un obiectiv prea înalt atunci când a încercat să „anihileze Hamas” și să elimine liderii săi. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării capacitatea Israelului de a-și atinge obiectivul declarat de a elibera ostaticii deținuți în Gaza, afirmând că a mai fost forțat să negocieze eliberarea prizonierilor în trecut, potrivit G4media.

UPDATE Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut vineri armatei israeliene să se asigure că protejează civilii palestinieni din Fâșia Gaza, în timp ce premierul Irlandei, Leo Varadkar, a observat că operațiunile Israelului depășesc limitele apărării, notează Gândul.

UPDATE Kremlinul a dezminţit vineri un articol din cotidianul american Wall Street Journal, potrivit căruia grupul de mercenari Wagner intenţionează să furnizeze un sistem de apărare antiaeriană islamiştilor Hezbollah din Liban, transmite Reuters.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat vineri, 3 noiembrie, un apel la ajutor de urgență în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru cele aproximativ 2,7 milioane de persoane din Fâșia Gaza și Cisiordania, relatează AFP, citată de The Times of Israel și France 24.

UPDATE Planurile pentru Fâșia Gaza atribuite guvernului israelian au fost publicate de organizația Wikileaks pe platforma X.Potrivit Antena 3, una dintre variantele luate în calcul de statul evreu presupune relocarea populației din Gaza în Egipt, în Peninsula Sinai, scrie Știripesurse.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit vineri în Israel pentru întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni de rang înalt. Aceasta este a treia sa vizită în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie. Blinken a aterizat la Tel Aviv însoţit de ambasadorul recent confirmat al SUA în Israel, Jack Lew.

UPDATE Premierul irlandez Leo Varadkar a descris vineri acţiunile Israelului în Gaza ca fiind „ceva ce se apropie de o răzbunare”, în una dintre cele mai puternice critici la adresa Israelului lansate de un lider al unui stat membru al Uniunii Europene, relatează Reuters.

UPDATE Numărul jurnaliştilor ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas a crescut la 36, potrivit unui comunicat publicat joi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). Bilanţul include 31 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez. Alţi opt jurnalişti au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi, a adăugat acesta. Grupul de susţinere a jurnalismului afirmă că acest conflict dintre Israel şi Hamas din 7 octombrie a fost cea mai mortală perioadă pentru jurnalişti de când a început să monitorizeze situaţia, în 1992, potrivit Spotmedia.

UPDATE Statele Unite dispun de informaţii potrivit cărora grupul de mercenari Wagner intenţionează să furnizeze Hezbollah, miliţia libaneză susţinută de Iran, un sistem de apărare antiaeriană, a relatat The Wall Street Journal, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.

UPDATE Cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale ONU în Fâşia Gaza au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene de joi, potrivit unui bilanţ actualizat. Aproape 20.000 de persoane strămutate se adăposteau în aceste facilităţi administrate de Agenţia ONU pentru ajutor şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) atunci când au fost lovite, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Escaladarea violenţelor s-a soldat cu uciderea a 72 de membri ai personalului UNRWA şi a avariat 50 de instalaţii ale agenţiei începând cu 7 octombrie, a adăugat comunicatul, scrie Spotmedia.

UPDATE NATO are un dialog diplomatic şi politic susţinut cu toate ţările din zona Orientului Mijlociu şi este extrem de „vigilentă” la efectele directe şi indirecte ale conflictului din Israel, a declarat vineri, la Braşov, secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană citat de Agerpres.

UPDATE Israelul a anunțat că încă 4 soldați au murit, bilanțul total ajungând la 23. A crescut însă și numărul jurnaliștilor uciși într-o lună de război între Israel și Hamas, numărul acestora ajungând la 36, în timp ce alţi opt au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a anunțat că ultimele 4 săptămâni au fost cea mai mortală perioadă pentru jurnalişti de când a început să monitorizeze situaţia, în 1992.

UPDATE Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii în noaptea de joi spre vineri, în timp ce bombardamentele s-au intensificat, după ce armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza. Jurnalistul CNN Nic Robertson, aflat în Israel, la Sderot, în apropiere de graniţa cu Gaza, a văzut cum rachete de semnalizare au luminat cerul joi seara timp de mai bine de 30 de minute. Volumul de rachete de semnalizare a fost mai intens decât s-a văzut în ultimele săptămâni, începând cu 7 octombrie. Obiectivul rachetelor de semnalizare părea să se afle în zona Beit Hanoun din nordul Fâşiei Gaza. Se pare că două rachete au fost lansate dinspre Gaza în acest timp. De asemenea, se pare că există o perdea de fum care acoperă terenul, sugerând o posibilă mişcare a trupelor în aceste zone, notează Spotmedia.

UPDATE Premierul Benjamin Netanyahu a declarat unui grup de soldați de elită că forțele israeliene „înaintează” în ciuda „pierderilor dureroase”, relatează AFP. „Suntem în plină campanie. Avem succese foarte impresionante”, a spus el la o bază de lângă Tel Aviv. „Am trecut deja de periferia orașului Gaza. Înaintăm.”, scrie HotNews.

UPDATE Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat, la Londra, că administraţia americană va susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas: „Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra. Şi haideţi să fim clari şi să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, când sute, mii de oameni nevinovaţi au fost ucişi, măcelăriţi – tineri care pur şi simplu asistau la un concert. Şi astfel, nu vom crea nicio condiţie privind sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra. Nu îi spunem Israelului cum ar trebui să ducă acest război”, scrie Spotmeida.

UPDATE Statele Unite au anunţat că 79 de cetăţeni americani au părăsit Fâşia Gaza în cele două zile de la deschiderea punctului de la Rafah, scrie Mediafax.

UPDATE Actrița Angelina Jolie a atacat dur campania aeriană a Israelului în Gaza, pe care a numit-o „bombardarea deliberată a unei populații prinse în capcană” și „crimă”. Într-o postare pe Instagram, Jolie a distribuit o fotografie cu distrugerile provocate de raidurile aeriene israeliene în nordul Fâșiei, spunând: „Gaza a fost timp de două decenii o închisoare în aer liberși devine rapid o groapă comună. 40% dintre cei uciși sunt copii nevinovați și familii întregi sunt ucise”. „Acesta este bombardarea deliberată a unei populații prinse în capcană, care nu are de unde să fugă. În timp ce lumea urmărește și cu sprijinul activ al multor guverne, milioane de civili palestinieni - copii, femei, familii - sunt pedepsiți și dezumanizați, în timp ce sunt privați de hrană, medicamente și ajutor umanitar, contrar dreptului internațional”, a adăugat ea. Actrița a conchis că „liderii lumii sunt complici la aceste crime” atunci când refuză să ceară o încetare a focului, notează Știripesurse.

UPDATE Strategia geopolitică a marilor puteri se schimbă, ea fiind într-un continuu progres din perspectiva celor două războaie din Ucraina și Israel. Este clar pentru toată lumea că Ucraina încearcă să se alăture Occidentului, iar Israelul unui nou Orient Mijlociu. În același timp, Rusia și Iranul au făcut echipă pentru a le bloca pe amândouă. Momentul este crucial, similar celor din 1945 și 1989, dar există două mari obstacole: victoria Kievului împotriva lui Putin și instaurarea Autorității Palestiniene în Gaza, după invazia Tel Aviv-ului. Dacă aceste obiective nu se vor împlini, atunci lumea s-ar putea cufunda într-o criză profundă, iar Putin va aștepta alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, pentru a termina războiul din Ucraina, potrivit The New York Times. Thomas Friedman susține că acest moment, în care există două războaie devastatoare în Ucraina și Israel, este unul crucial, comparabil cu cele din 1945 și 1989, notează Ziare.com.

UPDATE Spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza va deveni o „groapă comună” pe măsură ce electricitatea se va epuiza, a declarat joi un medic de la cea mai mare unitate medicală din enclavă: „Dacă nu există electricitate, acest spital se va transforma într-o groapă comună. Este foarte simplu. Dacă nu putem menţine ventilatoarele în funcţiune, dacă nu putem duce pacienţii noştri grav răniţi înapoi la sala de operaţie, atunci nu există nimic pentru acest loc decât să vină aici şi să moară. Anumite părţi ale spitalului au trebuit să rămână fără lumină în seara asta. Nu am de gând să părăsesc spitalul sau să-mi părăsesc pacienţii. Ziua mea implică operaţii de la ora 08:00 dimineaţa până seara foarte târziu. Aceste operaţii sunt făcute din necesitate, nu dintr-un fel de lux. Şi aşa că, dacă nu sunt acolo, literalmente nu mai este nimeni altcineva care să facă operaţiile”, a spus dr. Ghassan Abu-Sittah pentru CNN, scrie Spotmedia,

UPDATE Comunitatea serviciilor de informaţii ale Statelor Unite consideră - pentru moment - că Iranul şi interpuşii săi îşi calibrează răspunsul la intervenţia militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, provocând totuşi unele daune adversarilor săi, relatează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aşteptat vineri la Tel Aviv, va face presiuni pentru ca Israelul să accepte pauze umanitare în luptele din Gaza, relatează The New York Times (NYT), care citează oficiali ai Casei Albe, scrie news.ro. Potrivit surselor NYT, Blinken, aflat deja la a treia vizită în Israel de la izbucnirea războiului, nu va discuta despre o "încetare a focului", ci despre o serie de scurte perioade fără atacuri pentru a permite eliberarea ostaticilor şi distribuirea de ajutoare. Presa israeliană afirmă, la rândul său, că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi dispus să ia în considerare cererea SUA pentru o scurtă încetare a focului în scop umanitar, relatează The Times of Israel. Ar putea fi vorba de pauze care să dureze câteva ore.

UPDATE ​Cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale Naţiunilor Unite în Fâşia Gaza au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene de joi, potrivit unui bilanţ actualizat al biroului umanitar al ONU, informează CNN.

UPDATE Israelul a anunțat că returnează în Gaza toți muncitorii din Fâșie care erau blocați după atacul Hamas din 7 octombrie și că taie orice legătură cu teritoriul controlat de organizația militantă, notează AFP, scrie Agerpres.

UPDATE Drone americane survolează Gaza pentru a ajuta la colectarea informațiilor despre locațiile ostaticilor luați de gruparea teroristă Hamas, relatează Reuters, citând doi oficiali americani . Unul dintre oficiali spune agenției de presă că zborurile cu drone au început în urmă cu peste o săptămână.

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un plan republican de acordare a unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari Israelului în lupta împotriva Hamas, în ciuda insistențelor democraților care insistau că nu va trecer în Senat și a promisiunii Casei Albe de a se opune prin veto, potrivit Reuters.

UPDATE Israelul a acuzat experții ONU că repetă propaganda Hamas cu privire la situația din Gaza, ceea ce e „deplorabil”, spun aceștia. Șapte experți în drepturile omului mandatați de ONU au spus că civilii din Gaza sunt expuși unui risc grav de „genocid” .

UPDATE Egiptul va ajuta la evacuarea a "aproximativ 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian, informează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Guvernatorul Băncii Angliei susține că războiul Israel-Hamas prezintă un potenţial risc pentru controlul inflaţiei, potrivit Money.

UPDATE Șapte experți raportori în drepturile omului mandatați de ONU consideră că civilii din Gaza sunt expuși unui risc grav de „genocid” și că timpul se scurge. Potrivit raportorilor speciali Israelul intenționează să „decimeze” Fâșia Gaza, notează Adevărul.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 27: Moldoveni reținuți la Paris, bilanț negru și soluția Papei! Orașul Gaza e asediat de armata israeliană
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 26: Precizări de la Chișinău, evacuare limitată, tabără atacată și risc de extindere! OMS cere armistițiu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

15 aprilie 2024, ora 23:25

În ultimele zile, situația de pe frontul ruso-ucrainean a devenit mai complicată, a declarat Volodimir Zelenski. Potrivit lui, într-un război atât de fierbinte, situația de pe front este întotdeauna dificilă, dar în zilele noastre - și mai ales în direcțiile Donețk - devine din ce în ce mai dificilă. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, relatează luni agenția Reuters, citând patru persoane implicate.

UPDATE Olanda a alocat 4,4 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina până în 2026, a anunțat guvernul olandez, luni, în „memorandumul de primăvară”, document preliminat în care sunt prezentate planurile privind bugetul de stat pentru anul următor. Potrivit guvernului olandez, fondurile vor fi folosite „pentru sprijinul militar și umanitar acordat Ucrainei pentru perioada 2024-2026”.

UPDATE În timp ce fac prăpăd în Ucraina, rușii cer Israelului și Iranului să înceteze războiul. Rusia a chemat luni Iranul şi Israelul la 'reţinere' pentru evitarea oricărei noi 'escaladări' după atacul întreprins de Teheran împotriva teritoriului israelian ca ripostă la lovitura mortală asupra consulatului iranian la Damasc, transmite AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație, scrie Newsweek. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, au confirmat, într-o conferință comună de presă, că armamentul cu rază lungă de acțiune va putea fi utilizat pentru a ataca adânc pe teritoriul țării agresoare, Rusia.

UPDATE Situaţia Ucrainei ar trebui să beneficieze de un ajutor similar celui primit de Israel în urma atacurilor iraniene cu drone şi rachete, au declarat unii oficiali cehi, scrie Euractiv.

UPDATE Forțele ruse au folosit o nouă rachetă de croazieră subsonică aer-sol în bombardamentul care a distrus zilele trecute o importantă centrală electrică din apropierea Kievului, au declarat surse ucrainene.

UPDATE Un tribunal militar rus a pronunțat o sentință de 14 ani de închisoare împotriva unui bărbat de 29 de ani, acuzat că ar fi colaborat cu Ucraina și s-ar fi implicat în activități teroriste, scrie B1.

UPDATE Autorităţile locale ucrainene anunță luni, 15 aprilie, că patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului și războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina - ambele derulate în ciuda apelurilor la reținere - par să expună o slăbiciune crescândă a aliaților occidentali în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, scrie luni, 15 aprilie, Sky News. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci acest lucru ar putea duce la destrămarea unei ordini globale care a favorizat democrațiile liberale în detrimentul regimurilor autoritare după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Libertatea.

UPDATE 15 vapoare rusești au trecut în Marea Meagră într-o singură zi, „escortate” de o navă de luptă, potrivit monitorizării făcute de Ucraina. Cel mai probabil vapoarele erau cu interese comerciale, iar nava de luptă patrulează și pentru a le asigura protecția, notează NewsWeek.

UPDATE Oligarhii și oficialii ruși încearcă să-și modifice biografiile de pe Wikipedia astfel încât să nu mai fie asociați cu sancțiuni, acte de corupție și legături cu Kremlinul, dezvăluie o investigație efectuată de iStories și Wikiganda. În schimb, observă cele două publicații, oligarhii și oficialii ruși caută să adauge informații în care sunt puși într-o lumină pozitivă. iStories și Wikiganda oferă mai multe exemple în acest sens.

UPDATE Un atac al rușilor a lovit luni o unitate de învățământ din regiunea Harkov și a ucis două persoane, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene, citat de Reuters. Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată asupra satului Lukiantsi, situat în apropiere de granița cu Rusia, a precizat într-o postare pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov. Acesta a mai precizat că nu deține informații complete cu privire la numărul persoanelor rănite în urma atacului.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian - a transmis luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, făcând din nou apel către aliați să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

UPDATE Zelenski a anunțat că țara sa a semnat un acord de securitate cu Letonia, „alt pas spre consolidarea apărării noastre împotriva terorii rusești”. „Mulțumim guvernului și poporului leton pentru sprijinul lor constant și pentru disponibilitatea de a ajuta poporul ucrainean. Ucraina a încheiat deja nouă astfel de acorduri: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia. Și vom continua să lucrăm la noi acorduri cu alte țări”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE O creștere dramatică a prețurilor la energie în Europa este inevitabilă dacă distrugerea de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene va continua fără opreliști, a avertizat fostul director executiv al companiei petroliere de stat din Ucraina. Andriy Kobolyev, un fost șef al Naftogaz, a declarat într-un interviu acordat publicației The Guardian: „Rusia încearcă să ducă un război energetic global, iar Ucraina face parte din acest război, iar dacă piețele vor percepe că Rusia câștigă acest război, consecințele vor fi foarte grave. Veți vedea o creștere bruscă a prețurilor pe tot globul”. El a declarat că nu ar mai avea rost să se organizeze alte conferințe privind reconstrucția Ucrainei până când Ucraina nu va fi aprovizionată cu arme pentru a-și salva infrastructura energetică de valul de atacuri cu drone și bombe ghidate Shahed de fabricație iraniană. „Nu va exista o economie ucraineană care să fie reconstruită”, a spus el.

UPDATE Forțele de apărare din sudul Ucrainei au prezentat o înregistrare video cu modul în care arată satul Robotîne din regiunea Zaporojie, care este bombardat fără milă de ruși. „Așa arată acum Robotîne, care nici măcar nu poate fi numit o așezare, deoarece nu mai există populație... Fugind de ruși, oamenii au fost nevoiți să plece, pentru că nu a mai rămas nici măcar o casă... Aceasta este fața `lumii ruse`. Așa acționează cei care pretind că vin și `eliberează` teritoriile noastre... ne eliberează de grădinile înflorite, de casele confortabile, de râsetele copiilor și de viață. Și apoi, lăudându-se pe ruine, raportează despre `succesele de pe front`", a spus sursa citată.

UPDATE Jumătate dintre tinerii francezi sunt dispuși să lupte în Ucraina pentru a proteja Franța, potrivit unui sondaj de opinie citat de Le Parisien. Institutul de Studii Strategice al Școlii Militare (IRSEM) și Direcția Generală pentru Relații Internaționale și Strategie (DGRIS) au intervievat vara trecută 2.300 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Acestea, care fac parte din Ministerul francez al Apărării, au pus întrebarea: „Dacă protecția Franței ar necesita ca țara să se angajeze în războiul din Ucraina, ați fi gata să vă apărați țara?”.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au raportat amenințarea unor atacuri cu rachete balistice rusești dinspre est azi-noapte, iar în orașul Dnipro s-au auzit explozii, scrie Ukrainska Pravda. O alertă de raid aerian a fost emisă în mai multe oblasturi ucrainene. Forțele aeriene au avertizat la ora 03:01 că „o rachetă se îndreaptă spre Kremenchuk", iar alarma aeriană a fost ridicată la 03:32. De asemenea, postul public Suspilne a transmi la ora 03:02 că „au avut loc explozii în Dnipro".

UPDATE Armata ucraineană declară că va distruge cel mai iubit pod al lui Vladimir Putin până la mijlocul lunii iulie. Cu alte cuvinte, Ucraina are aproximativ 100 de zile pentru a efectua un atac decisiv asupra podului Crimeea. Conform The Sun, structura evaluată la câteva miliarde de dolari va fi distrusă prin lovitură de rachetă Storm Shadow, drone maritime și cu ajutorul avioanelor de vânătoare F-16 occidentale. „Pentru Ucraina, acesta este obiectivul numărul unu - o demonstrație grotescă a celor 10 ani de ocupație rusă. Distrugerea sa ar fi un pas important în câștigarea războiului în Marea Neagră, blocând principala rută de aprovizionare militară rusă și blocând mașina militară a lui Putin”, scrie publicația.

UPDATE Casa Albă a cerut ca problema asistenței pentru Ucraina și Israel să fie discutată în Camera Reprezentanților cât mai curând posibil. „Nu aveam nevoie de mementouri despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar noaptea trecută subliniază cu siguranță în mod semnificativ amenințarea cu care se confruntă Israelul într-un cartier foarte, foarte dificil”, a declarat John Kirby, consilier pentru comunicații pentru securitate națională a Casei Albe. Potrivit acestuia, Camera Reprezentanților trebuie doar să aprobe și să voteze proiectul de lege privind ajutorul extern.

UPDATE Rusia plănuiește o altă provocare sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unor informații ale serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice, relatează Reuters. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Forțele rusești au făcut duminică progrese confirmate la est de Ceasov Iar și au continuat operațiunile ofensive în zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele rusești au avansat la nord-est de Kanal Microraion (cea mai estică parte a Ceasov Iar) și de-a lungul unei linii la sud-est de Ceasov Iar. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat că forțele rusești atacă Ceasov Iar și zonele înconjurătoare în mici grupuri de asalt „aproape 24 de ore pe zi" și că direcțiile Bahmut și Avdiivka sunt cele mai active sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei.

UPDATE Ucraina a admis că situația este „tensionată” pe frontul de est, unde o armată rusă „superioară numeric” face presiuni tot mai mari pentru a cuceri orașul strategic Ceasov Iar de la forțele ucrainene, care au stocuri limitate de muniție, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov care a vizitat soldații din zona în care au loc în prezent luptele. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat și el că trupele care apără orașul Ceasov Iar au primit armament suplimentar pentru a bloca mai bine forțele rusești care încearcă să cucerească acest punct strategic. În ciuda pierderilor suferite, rușii desfășoară „noi unități de blindate”, ceea ce le permite să obțină „succese tactice”, a adăugat el, potrivit HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram