/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 34: Moldoveni evacuați și dronă SUA doborâtă! ONU admite că ambele părți au comis crime de război

09 noiembrie 2023, ora 17:29

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Cei 36 de cetățeni ai Republicii Moldova, evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței. În jurul orei 13:00, aceștia au ajuns la Chișinău. Primele evacuări din Gaza au avut loc la 1 noiembrie, când au fost scoși de acolo persoanele care aveau nevoie de ajutor medical. La începutul războiului, în
Fâșia Gaza s-au aflat 120 de moldoveni. Acum, acolo au mai rămas peste 80.

Armata israeliană, care desfăşoară operaţiuni terestre împotriva Hamas, a transmis că aproximativ 50.000 de civili au fugit miercuri din nordul enclavei palestiniene către sud prin „culoarul de evacuare" pe care l-a securizat pentru a doua zi consecutiv. Qatar, Egipt și Statele Unite intermediază negocieri pentru a se ajunge la o încetare a focului umanitar de trei zile în Gaza în schimbul eliberării a aproximativ o duzină de ostatici deținuți de Hamas, au declarat pentru agenția AP doi oficiali din Egipt, unul de la Națiunile Unite și un diplomat occidental, care au vorbit sub rezerva anonimatului, scrie The Guardian. O dronă militară americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă miercuri de rebelii Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, au confirmat doi oficiali americani citaţi de Reuters. Reprezentanţii Forţelor de apărare israeliene (IDF) susţin că încă un comandant Hamas a fost ucis într-un raid aerian din Gaza. Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că au fost comise crime de război atât de către Israel, cât şi de către Hamas în conflictul care a izbucnit în urmă cu o lună, relatează CNN.

UPDATE Israelul "facilitează livrarea de ajutor umanitar", a afirmat colonelul Moshe Tetro, responsabil pentru Gaza al organismului din cadrul Ministerului Apărării israelian ce supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene. "Ştim că situaţia civilă din Fâşia Gaza nu este uşoară", a adăugat el, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a ucis „aproximativ 50” de luptători Hamas după ce a efectuat raiduri în ceea ce a numit „cartierul militar” din orașul Gaza - în apropiere de spitalul Shifa, potrivit Sky News.

UPDATE O întâlnire trilaterală a avut loc joi la Doha între şefii CIA şi Mossad şi premierul Qatarului pentru a discuta termenii unui acord pentru eliberarea ostaticilor Hamas şi pentru o pauză în atacurile din Gaza, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre această întâlnire.

UPDATE O rezolvare mai rapidă a luptelor din Fâșia Gaza ar putea ajuta la limitarea dezbinărilor civile ce ar risca să-i stimuleze pe oameni să se alăture militanţilor palestinieni, a declarat principalul consilier militar al preşedintelui Statelor Unite, notează Adevărul.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat joi ''ruşinat şi revoltat'' de un recent val de incidente antisemite din Germania şi a avertizat că Berlinul nu va tolera ura antievreiască, la o ceremonie care a marcat împlinirea a 85 de ani de la pogromul nazist cunoscut drept ''Noaptea de cristal'', relatează Reuters. Ceremonia a avut loc la o sinagogă atacată cu cocteiluri Molotov în seria recentă de atacuri antisemite ulterioare declanșării conflictului dintre Israel și Hamas.

UPDATE Poliţia din Brazilia a arestat miercuri două persoane despre care susţine că plănuiau un atac terorist împotriva comunităţii evreieşti din Brazilia, relatează dpa, conform Agerpres.

UPDATE Puternicele rachete rusești anti-navă achiziționate de Hezbollah îi oferă acesteia mijloacele de a pune în aplicare amenințarea voalată a liderului său împotriva navelor de război americane, afirmă surse familiare cu arsenalul grupului, pentru agenția Reuters. Două surse din Liban, familiarizate cu arsenalul grupului susținut de Iran, au declarat că acesta se referea la capacitățile mult îmbunătățite ale Hezbollah în materie de rachete anti-navă, inclusiv la racheta Yahont (sau P-800 Oniks), de fabricație rusească, cu o rază de acțiune de 300 km.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat joi Israelul de „fanatismul“ în acţiunile din Fâşia Gaza, transmite DPA, conform Agerpres.

UPDATE Agențiile internaționale de presă Reuters și Associated Press au negat joi acuzațiile apărute într-un articol publicat de un site pro-israelian, potrivit cărora reporterii lor ar fi știut dinainte despre atacurile teroriste ale Hamas, scrie Sky News.

UPDATE Viceprim-ministrul Belgiei, Petra De Sutter, cere guvernului belgian să adopte sancţiuni împotriva Israelului şi să investigheze bombardamentele asupra spitalelor şi taberelor de refugiaţi din Gaza, relatează The Guardian.

UPDATE Rebelii houthi au doborât o dronă americană în largul Yemenului, a declarat o sursă din cadrul Departamentului Apărării din SUA, confirmând anunţul făcut anterior de această mişcare rebelă apropiată de Iran, relatează joi AFP, citată de Agerpres.

UPDATE La sfârşitul războiului, premierul Benyamin Netayahu va trebui să convoace noi alegeri politice în termen de 90 de zile. Acest lucru a spus ministrul Muncii israelian, Yoav Ben-Tzur, membru al partidului religios Shas, care face parte din coaliţia de dreapta a primului ministru. „La sfârşitul războiului, Netanyahu va fi obligat să meargă la noi alegeri în termen de 90 de zile. Nu mai putem continua aşa. Opinia publică îşi va spune cuvântul şi apoi vom vedea dacă Netanyahu va primi un mandat”, notează Mediafax.

UPDATE Aproape două treimi dintre români se declară îngrijoraţi foarte mult şi destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creşterea ameninţărilor teroriste fiind cea mai mare temere. Întrebaţi care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina şi Rusia sau cel dintre Israel şi Hamas, aproape 50% au indicat conflictul din Ucraina, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

UPDATE Luptele de stradă fac ravagii în orașul Gaza, luptătorii Hamas folosind tuneluri pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene, în timp ce Statele Unite au subliniat că palestinienii trebuie să guverneze Gaza după război, contrazicând declarațiile Israelului potrivit cărora ar urma să controleze pe termen nelimitat securitatea din enclavă. Armata israeliană a spus că trupele sale au avansat în centrul Gaza City, principalul bastion al Hamas și cel mai mare oraș din enclava de la malul mării, iar grupul islamist a afirmat că inamicul a suferit pierderi grele, potrivit HotNews.

UPDATE Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproape 3%, până la cele mai reduse niveluri din mai mult de trei luni, din cauza preocupărilor legate de scăderea cererii în SUA şi China, transmite Reuters, informează News.ro.

UPDATE Peste 19 persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra unei locuințe din apropierea spitalului din Jabalia, din nordul Gazei, potrivit Ministerului de Interne al Gaza, relatează The Guardian.

UPDATE Armata israeliană a anunțat miercuri că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza, precum și că, de la începutul operațiunilor terestre, Israelul a distrus 130 de tuneluri folosite de grupare în acest teritoriu. Potrivit forțelor israeliene, odată cu extinderea operațiunii terestre din Fâșia Gaza, „luptătorii zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas”, iar localizarea și dezactivarea vastei rețele de tuneluri reprezintă intrarea într-o nouă fază a războiului care a început în urmă cu o lună, potrivit Libertatea.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că au securizat un bastion cheie al Hamas după o bătălie de 10 ore, transmite Sky News. Trupele aparținând Brigăzii Nahal, una dintre principalele unități de infanterie ale IDF, au securizat fortăreața numită „Avanpost 17” în Jabaliya de Vest, în nordul Gaza. IDF a declarat că s-a angajat în lupte “la sol și pe o rută subterană”, sugerând că Hamas ar fi putut folosi o parte din vasta sa rețea de tuneluri în timpul bătăliei, scrie G4media.

UPDATE  O livrare de provizii medicale de urgență și medicamente a ajuns la spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat ONU, subliniind că este nevoie de mult mai multe provizii, relatează The Times of Israel.

UPDATE Volker Türk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că ambele părți implicate în conflict au comis crime de război în ultima lună, relatează CNN. „Atrocitățile comise de grupările armate palestiniene la 7 octombrie au fost odioase, brutale și șocante, au fost crime de război - la fel ca și continuarea luării de ostatici”, a spus Türk, notează Libertatea.

UPDATE Statele Unite au luat "măsuri suplimentare pentru a comunica direct cu Iranul" pentru a asigura că nu caută să escaladeze conflictul în Orientul Mijlociu pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, relateaza CNN citat de Rador Radio Romania.

UPDATE Comandantul secund al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, a declarat pentru BBC că loviturile Israelului asupra civililor din Gaza riscă să provoace un război mai amplu în Orientul Mijlociu, scrie Libertatea.

UPDATE Armata israeliană a anunțat că a distrus 130 de tuneluri Hamas din Fâșia Gaza de când și-a început operațiunile terestre, transmite The Guardian. „Activitatea inginerilor războinici din cadrul echipelor de luptă care luptă în Gaza include distrugerea armelor inamicului, localizarea, expunerea și detonarea puțurilor de tunel. Odată cu extinderea operațiunii terestre din Fâșia Gaza, luptătorii zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas”, a transmis Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. „Ca parte a activității forțelor terestre în Fâșia Gaza, este în curs de desfășurare un efort de descoperire și distrugere a tunelurilor organizației teroriste Hamas, iar de la începutul luptei au fost distruse 130 de tuneluri”, a adăugat acesta, notează Libertatea.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că avioanele de vânătoare au lovit mai multe ţinte Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la recentele atacuri cu rachete, notează The Times of Israel. Printre locațiile vizate se numără mai multe posturi Hezbollah și locații care adăpostesc "bunuri tehnologice". De asemenea, armata israeliană spune că a lovit o celulă din sudul Libanului care se pregătea să efectueze un atac în apropierea taberei Biranit, notează Libertatea.

UPDATE Nouă persoane care aveau legături cu grupuri susţinute de Iran au fost ucise joi într-un atac american la Deir Ezzor, în estul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

UPDATE Aprobările germane pentru exporturi de armament către Israel au crescut în acest an de aproape zece ori faţă de anul trecut, Berlinul tratând cererile de permise ca o prioritate, de când militanţii Hamas au atacat Israelul luna trecută, a declarat miercuri o sursă guvernamentală germană, citată de Reuters.

UPDATE Un stomatolog palestinian din Fâșia Gaza povestește că a primit un telefon din partea serviciilor israeliene de informații, care l-au anunțat că zona în care locuia era pe lista bombardamentelor israeliene și că are două ore la dispoziție să-i evacueze pe oamenii din cartier și să fugă la adăpost, relatează BBC.

UPDATE Cu toate că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se pregătește pentru „un război lung și dificil”, acesta mai are doar câteva săptămâni la dispoziție ca să elimine gruparea Hamas, înainte ca opinia publică să se întoarcă complet împotriva operațiunii militare pe care acesta a lansat-o în Fâșia Gaza, a avertizat fostul premier Ehud Barak. În același timp, un alt fost lider israelian, Ehud Olmert, a spus că Netanyahu a fost „distrus emoțional” de eșecul său uriaș care a dus la atacul din 7 octombrie și de aceea face acum greșeala de a se pregăti să preia controlul asupra enclavei palestiniene pe „termen nelimitat”, scrie Politico, citat de Digi24.

UPDATE Zeci de mii de palestinieni au fugit miercuri din nordul Fâşiei Gaza, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la "tendinţe îngrijorătoare" în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire în teritoriu, după săptămâni de atacuri aeriene israeliene, notează Ziare.com.

UPDATE Punctul de trecere a frontierei Rafah în Gaza a fost închis din cauza unui "incident de securitate" nespecificat, anunţă SUA, potrivit Sky News. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că SUA se așteaptă ca punctul de trecere să fie redeschis la "intervale regulate", astfel încât ajutoarele să poată intra și cetățenii străini să poată pleca, notează Libertatea.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 33: Moldoveni evacuați, pauză umanitară și noua fază! Israelul anunță pătrunderea în inima orașului Gaza
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 32: Primii moldoveni evacuați prin Rafah și lovitură lângă spitalul din Gaza! UE are 5 principii de bază
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

15 aprilie 2024, ora 23:25

În ultimele zile, situația de pe frontul ruso-ucrainean a devenit mai complicată, a declarat Volodimir Zelenski. Potrivit lui, într-un război atât de fierbinte, situația de pe front este întotdeauna dificilă, dar în zilele noastre - și mai ales în direcțiile Donețk - devine din ce în ce mai dificilă. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, relatează luni agenția Reuters, citând patru persoane implicate.

UPDATE Olanda a alocat 4,4 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina până în 2026, a anunțat guvernul olandez, luni, în „memorandumul de primăvară”, document preliminat în care sunt prezentate planurile privind bugetul de stat pentru anul următor. Potrivit guvernului olandez, fondurile vor fi folosite „pentru sprijinul militar și umanitar acordat Ucrainei pentru perioada 2024-2026”.

UPDATE În timp ce fac prăpăd în Ucraina, rușii cer Israelului și Iranului să înceteze războiul. Rusia a chemat luni Iranul şi Israelul la 'reţinere' pentru evitarea oricărei noi 'escaladări' după atacul întreprins de Teheran împotriva teritoriului israelian ca ripostă la lovitura mortală asupra consulatului iranian la Damasc, transmite AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație, scrie Newsweek. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, au confirmat, într-o conferință comună de presă, că armamentul cu rază lungă de acțiune va putea fi utilizat pentru a ataca adânc pe teritoriul țării agresoare, Rusia.

UPDATE Situaţia Ucrainei ar trebui să beneficieze de un ajutor similar celui primit de Israel în urma atacurilor iraniene cu drone şi rachete, au declarat unii oficiali cehi, scrie Euractiv.

UPDATE Forțele ruse au folosit o nouă rachetă de croazieră subsonică aer-sol în bombardamentul care a distrus zilele trecute o importantă centrală electrică din apropierea Kievului, au declarat surse ucrainene.

UPDATE Un tribunal militar rus a pronunțat o sentință de 14 ani de închisoare împotriva unui bărbat de 29 de ani, acuzat că ar fi colaborat cu Ucraina și s-ar fi implicat în activități teroriste, scrie B1.

UPDATE Autorităţile locale ucrainene anunță luni, 15 aprilie, că patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului și războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina - ambele derulate în ciuda apelurilor la reținere - par să expună o slăbiciune crescândă a aliaților occidentali în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, scrie luni, 15 aprilie, Sky News. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci acest lucru ar putea duce la destrămarea unei ordini globale care a favorizat democrațiile liberale în detrimentul regimurilor autoritare după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Libertatea.

UPDATE 15 vapoare rusești au trecut în Marea Meagră într-o singură zi, „escortate” de o navă de luptă, potrivit monitorizării făcute de Ucraina. Cel mai probabil vapoarele erau cu interese comerciale, iar nava de luptă patrulează și pentru a le asigura protecția, notează NewsWeek.

UPDATE Oligarhii și oficialii ruși încearcă să-și modifice biografiile de pe Wikipedia astfel încât să nu mai fie asociați cu sancțiuni, acte de corupție și legături cu Kremlinul, dezvăluie o investigație efectuată de iStories și Wikiganda. În schimb, observă cele două publicații, oligarhii și oficialii ruși caută să adauge informații în care sunt puși într-o lumină pozitivă. iStories și Wikiganda oferă mai multe exemple în acest sens.

UPDATE Un atac al rușilor a lovit luni o unitate de învățământ din regiunea Harkov și a ucis două persoane, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene, citat de Reuters. Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată asupra satului Lukiantsi, situat în apropiere de granița cu Rusia, a precizat într-o postare pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov. Acesta a mai precizat că nu deține informații complete cu privire la numărul persoanelor rănite în urma atacului.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian - a transmis luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, făcând din nou apel către aliați să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

UPDATE Zelenski a anunțat că țara sa a semnat un acord de securitate cu Letonia, „alt pas spre consolidarea apărării noastre împotriva terorii rusești”. „Mulțumim guvernului și poporului leton pentru sprijinul lor constant și pentru disponibilitatea de a ajuta poporul ucrainean. Ucraina a încheiat deja nouă astfel de acorduri: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia. Și vom continua să lucrăm la noi acorduri cu alte țări”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE O creștere dramatică a prețurilor la energie în Europa este inevitabilă dacă distrugerea de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene va continua fără opreliști, a avertizat fostul director executiv al companiei petroliere de stat din Ucraina. Andriy Kobolyev, un fost șef al Naftogaz, a declarat într-un interviu acordat publicației The Guardian: „Rusia încearcă să ducă un război energetic global, iar Ucraina face parte din acest război, iar dacă piețele vor percepe că Rusia câștigă acest război, consecințele vor fi foarte grave. Veți vedea o creștere bruscă a prețurilor pe tot globul”. El a declarat că nu ar mai avea rost să se organizeze alte conferințe privind reconstrucția Ucrainei până când Ucraina nu va fi aprovizionată cu arme pentru a-și salva infrastructura energetică de valul de atacuri cu drone și bombe ghidate Shahed de fabricație iraniană. „Nu va exista o economie ucraineană care să fie reconstruită”, a spus el.

UPDATE Forțele de apărare din sudul Ucrainei au prezentat o înregistrare video cu modul în care arată satul Robotîne din regiunea Zaporojie, care este bombardat fără milă de ruși. „Așa arată acum Robotîne, care nici măcar nu poate fi numit o așezare, deoarece nu mai există populație... Fugind de ruși, oamenii au fost nevoiți să plece, pentru că nu a mai rămas nici măcar o casă... Aceasta este fața `lumii ruse`. Așa acționează cei care pretind că vin și `eliberează` teritoriile noastre... ne eliberează de grădinile înflorite, de casele confortabile, de râsetele copiilor și de viață. Și apoi, lăudându-se pe ruine, raportează despre `succesele de pe front`", a spus sursa citată.

UPDATE Jumătate dintre tinerii francezi sunt dispuși să lupte în Ucraina pentru a proteja Franța, potrivit unui sondaj de opinie citat de Le Parisien. Institutul de Studii Strategice al Școlii Militare (IRSEM) și Direcția Generală pentru Relații Internaționale și Strategie (DGRIS) au intervievat vara trecută 2.300 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Acestea, care fac parte din Ministerul francez al Apărării, au pus întrebarea: „Dacă protecția Franței ar necesita ca țara să se angajeze în războiul din Ucraina, ați fi gata să vă apărați țara?”.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au raportat amenințarea unor atacuri cu rachete balistice rusești dinspre est azi-noapte, iar în orașul Dnipro s-au auzit explozii, scrie Ukrainska Pravda. O alertă de raid aerian a fost emisă în mai multe oblasturi ucrainene. Forțele aeriene au avertizat la ora 03:01 că „o rachetă se îndreaptă spre Kremenchuk", iar alarma aeriană a fost ridicată la 03:32. De asemenea, postul public Suspilne a transmi la ora 03:02 că „au avut loc explozii în Dnipro".

UPDATE Armata ucraineană declară că va distruge cel mai iubit pod al lui Vladimir Putin până la mijlocul lunii iulie. Cu alte cuvinte, Ucraina are aproximativ 100 de zile pentru a efectua un atac decisiv asupra podului Crimeea. Conform The Sun, structura evaluată la câteva miliarde de dolari va fi distrusă prin lovitură de rachetă Storm Shadow, drone maritime și cu ajutorul avioanelor de vânătoare F-16 occidentale. „Pentru Ucraina, acesta este obiectivul numărul unu - o demonstrație grotescă a celor 10 ani de ocupație rusă. Distrugerea sa ar fi un pas important în câștigarea războiului în Marea Neagră, blocând principala rută de aprovizionare militară rusă și blocând mașina militară a lui Putin”, scrie publicația.

UPDATE Casa Albă a cerut ca problema asistenței pentru Ucraina și Israel să fie discutată în Camera Reprezentanților cât mai curând posibil. „Nu aveam nevoie de mementouri despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar noaptea trecută subliniază cu siguranță în mod semnificativ amenințarea cu care se confruntă Israelul într-un cartier foarte, foarte dificil”, a declarat John Kirby, consilier pentru comunicații pentru securitate națională a Casei Albe. Potrivit acestuia, Camera Reprezentanților trebuie doar să aprobe și să voteze proiectul de lege privind ajutorul extern.

UPDATE Rusia plănuiește o altă provocare sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unor informații ale serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice, relatează Reuters. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Forțele rusești au făcut duminică progrese confirmate la est de Ceasov Iar și au continuat operațiunile ofensive în zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele rusești au avansat la nord-est de Kanal Microraion (cea mai estică parte a Ceasov Iar) și de-a lungul unei linii la sud-est de Ceasov Iar. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat că forțele rusești atacă Ceasov Iar și zonele înconjurătoare în mici grupuri de asalt „aproape 24 de ore pe zi" și că direcțiile Bahmut și Avdiivka sunt cele mai active sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei.

UPDATE Ucraina a admis că situația este „tensionată” pe frontul de est, unde o armată rusă „superioară numeric” face presiuni tot mai mari pentru a cuceri orașul strategic Ceasov Iar de la forțele ucrainene, care au stocuri limitate de muniție, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov care a vizitat soldații din zona în care au loc în prezent luptele. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat și el că trupele care apără orașul Ceasov Iar au primit armament suplimentar pentru a bloca mai bine forțele rusești care încearcă să cucerească acest punct strategic. În ciuda pierderilor suferite, rușii desfășoară „noi unități de blindate”, ceea ce le permite să obțină „succese tactice”, a adăugat el, potrivit HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram