/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 36: Bilanț negru și alerta OMS! Lideri arabi cer încetarea focului, dar Hezbollah și Iranul avertizează

11 noiembrie 2023, ora 21:04

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Cei nouă cetățeni moldoveni, care au fost evacuați din Fâșia Gaza în Egipt pe 10 noiembrie au decolat sâmbătă, 11 noiembrie, din Cairo, iar după câteva ore de zbor, avionul lor a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ministerul de Externe mai spune că aceștia sunt bine.

Israelul se confruntă cu o presiune internațională crescândă, inclusiv din partea principalului său aliat, Statele Unite, pentru a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni din Gaza, pe măsură ce numărul morților continuă să crească. Potrivit ultimului bilanț al ministerului palestinian al Sănătăţii, peste 11.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene de la începutul războiului cu Hamas. În acest timp, luptele s-au intensificat sâmbătă noapte lângă spitalele supraaglomerate din orașul Gaza, care, potrivit oficialilor palestinieni, au fost lovite de explozii și focuri de armă, notează Libertatea. Președintele Franței a remarcat că singura cale de ieșire din situația actuală este anunțarea unei pauze umanitare și a unei noi încetări a focului.

 

UPDATE Armata israeliană a declarat sâmbătă că va ajuta la evacuarea bebeluşilor din cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, pe fondul luptelor intense dintre soldaţi şi militanţi palestinieni din jurul unităţii. Doi bebeluşi prematuri au murit la spital, din cauza lipsei de curent electric, notează Mediafax.

UPDATE Dezinformarea a înflorit pe o serie de platforme online în luna care a trecut de când Hamas a lansat atacul sângeros asupra Israelului, alimentată de reglementările slabe privind conţinutul de pe X, fostul Twitter, şi pe Telegram şi, uneori, susţinută de actori statali, arată o analiză a cotidianului britanic The Guardian, citat de News.ro.

UPDATE Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au transmis sâmbătă că au preluat controlul asupra a 11 posturi militare din Fâşia Gaza de la începutul campaniei terestre, relatează DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Arabia Saudită şi ţările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, declarând, în cadrul unui summit comun arabo-islamic desfăşurat la Riad, că Israelul poartă responsabilitatea pentru "crimele" împotriva palestinienilor, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia foloseşte ”dezinformarea” în tensiunile politice din Orientul Mijlociu, o regiune destabilizată de conflictul dintre Hamas şi Israel, a declarat sâmbătă, la Paris, preşedintele Microsoft, Brad Smith, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele israeliene au ucis un terorist „care a ținut ostatici aproximativ 1.000 de rezidenți din Gaza la Spitalul Rantisi din Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat al armatei istaeliene, conform Sky News.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că ar trebui convocată o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni. "Ceea ce avem nevoie în Gaza nu sunt pauze de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului", a declarat Erdogan în discursul său în cadrul unui summit comun extraordinar islamo-arab de la Riad, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a făcut, sâmbătă, apel la încetarea imediată a asediului asupra Gaza şi a cerut ţărilor islamice să impună sancţiuni împotriva Israelului care să vizeze petrolul şi alte bunuri de consum, notează Rador.

UPDATE Israelul a respins „vehement” ceea ce a numit un alt proiect de rezoluție „unilateral” al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), care cere încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra palestinienilor, transmite Jerusalem Post. „Decizia ignoră complet atacul terorist al teroriștilor Hamas din 7 octombrie, în care au ucis, masacrat și omorât aproximativ 1.200 de persoane și au răpit 240, printre care bebeluși, copii, femei și bătrâni”, a declarat Miniserul de Externe, potrivit G4media.

UPDATE Șeful puternicei grupări Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată a folosit noi tipuri de arme și a lovit noi ținte în Israel în ultimele zile și a promis că frontul din sudul Libanului împotriva inamicului său va rămâne activ, informează Reuters, conform Rador.

UPDATE Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a declarat că a sosit timpul să se treacă la acţiune în ceea ce priveşte conflictul din Gaza, în loc de vorbe, în timp ce se îndrepta spre Arabia Saudită pentru a participa la un summit privind criza. "Gaza nu este o arenă pentru cuvinte. Ar trebui să fie pentru acţiune", a declarat Raisi pe aeroportul din Teheran înainte de a pleca spre Riad, în Arabia Saudită. "Astăzi, unitatea ţărilor islamice este foarte importantă", a adăugat el, notează Mediafax.

UPDATE Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a făcut apel sâmbătă la o încetare imediată și durabilă a focului în Gaza „fără restricții sau condiții”. „Politicile de pedepsire colectivă a populației din Gaza… sunt inacceptabile și nu pot fi justificate prin autoapărare sau orice alte pretenții. Ele trebuie să fie oprite imediat”, a adăugat Abdel Fattah al-Sisi, notează Rador.

UPDATE Zeci de mii de susţinători ai cauzei palestiniene au mărşăluit sâmbătă, 11 noiembrie, prin centrul Londrei, după ce în apropiere au avut loc încăierări între protestatari de extremă dreapta şi poliţie, care a lansat o operaţiune de amploare pentru a evita ciocnirile, notează Ziare.com.

UPDATE ONG-ul israelian Physician for Human Rights-Israel a anunţat sâmbătă că "doi bebeluşi prematuri (sunt) morţi" după oprirea forţată a terapiei intensive neonatale din cauza lipsei de electricitate la spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza şi aflat sub asediu, informează France Presse.

UPDATE Un raid israelian a vizat sâmbătă un vehicul în sudul Libanului, la aproximativ 45 de kilometri nord de graniţa comună, fiind primul atac în profunzime pe teritoriul libanez de la începutul războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, a relatat agenția de presă de stat libaneză, preluată de AFP.

UPDATE Forţele de Apărare Israeliene (IDF) le-au spus locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza că vor pune la dispoziţie sâmbătă două coridoare de evacuare sigure care duc spre sud timp de câteva ore, notează Adevărul.

UPDATE Grupul de cetățeni români și membri de familie evacuați în urmă cu două zile din Fâșia Gaza vor porni spre România cu un zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării – a anunțat astăzi Ministerul de Externe. Ajunși în Egipt, cei 41 au fost preluat și însoțiți de personal diplomatic român până la Cairo, notează Rador.

UPDATE Forțele israeliene nu trag asupra spitalului Al Shifa din orașul Gaza, dar în jurul acestuia au loc ciocniri cu militanții Hamas, a declarat sâmbătă un oficial al apărării, adăugând că oamenii de acolo pot în continuare să părăsească spitalul în siguranță, transmite Jerusalem Post.

UPDATE 41 de români cu dublă cetățenie, evacuați din Gaza și care ar fi trebuit să ajungă sâmbătă în București, au rămas blocați la Cairo după ce avionul militar trimis după ei s-a defectat înainte de decolare.  

UPDATE "Împărtăşim durerea (Israelului). Şi împărtăşim dorinţa lor de a scăpa de terorism. Dar de facto, astăzi, civilii sunt bombardaţi. Aceşti bebeluşi, aceste femei, aceşti bătrâni sunt bombardaţi şi ucişi. Nu există "nicio justificare" şi "nicio legitimitate pentru acest lucru. Prin urmare, îndemnăm Israelul să se oprească", a subliniat şeful statului francez, potrivit Agerpres. Această "reacţie în lupta împotriva terorismului, deoarece este condusă de o democraţie, trebuie să fie în concordanţă cu regulile internaţionale de război şi cu dreptul internaţional umanitar", a spus preşedintele francez.

UPDATE Zeci de protestatari pro-palestinieni, cărora li s-au adăugat sindicaliști, au blocat vineri intrările în fabricile unor producători militari din Regatul Unit și Statele Unite, cerând încetarea vânzărilor de arme către Israel, conform Al Jazeera, scrie Știripesurse.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat vineri decizia Israelului de a accepta "pauze umanitare" în ofensiva sa în nordul Fâşiei Gaza, estimând totodată că rămân încă "multe de făcut" pentru a proteja civilii din acest teritoriu, informează AFP, potrivit Agerpres. "Cred că au fost făcute progrese", a declarat Blinken în timpul unei vizite-fulger la New Delhi. "Însă eu am fost de asemenea foarte clar asupra faptului că mai sunt încă multe de făcut în termeni de protejare a civililor şi livrării de ajutor umanitar", a adăugat el. El a precizat că SUA lucrează asupra unor "planuri concrete pentru a face acest lucru".

UPDATE Israelul se bazează pe câini de atac special antrenați pentru a câștiga cea mai dificilă luptă cu teroriștii Hamas, cea din tuneluri. O astfel de unitate a avut un rol esențial în operațiunile de pe 7 octombrie, notează Digi24.

 

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 34: Moldoveni evacuați și dronă SUA doborâtă! ONU admite că ambele părți au comis crime de război
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 33: Moldoveni evacuați, pauză umanitară și noua fază! Israelul anunță pătrunderea în inima orașului Gaza
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 196: Israel a lansat un atac asupra Iranului. Iran neagă că a fost atacată cu rachete

19 aprilie 2024, ora 09:26

Război în Israel, ziua 195. O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american. De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

UPDATE O rachetă israeliană a lovit Iranul, au declarat doi oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC. Presa de stat iraniană relatează că zborurile au fost suspendate deasupra mai multor orașe, potrivit Associated Press. O explozie a fost auzită la nord-vest de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, potrivit agenției iraniene de presă Fars. Fars a precizat că aceasta s-a produs în apropierea aeroportului internațional al orașului. Dar nu a oferit nicio explicație cu privire la posibila cauză. Provincia Isfahan găzduiește o mare bază aeriană, un important complex de producție de rachete și mai multe situri nucleare.

UPDATE Orașul iranian Isfahan, care se află la aproximativ 350 de km sud de capitala Iranului, găzduiește situri nucleare și o bază aeriană militară, Shahid Salami. IRIB citează „surse de încredere” care afirmă că instalațiile nucleare de la Isfahan sunt „complet sigure”.

UPDATE Fostul secretar de stat adjunct al SUA, Mark Kimmitt, a vorbit pentru BBC News despre semnificația orașului Isfahan și despre motivul pentru care Israelul l-ar fi putut alege ca loc de atac. „Isfahan este într-adevăr, într-o mare măsură, centrul programului nuclear iranian în ceea ce privește pregătirea, cercetarea și, ceea ce unii ar spune, dezvoltarea capacității nucleare iraniene”.

UPDATE  Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

UPDATE Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul „dacă este sigur să facă acest lucru”, în urma informațiilor privind un atac israelian asupra Iranului. „Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid”, a declarat departamentul pentru afaceri externe și comerț pe contul său Smartraveller pe X.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram