/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 39: Israelul atacă intensiv, iar Hamas cere armistițiu! OMS: „Cel mai mare spital din Gaza devine cimitir”

14 noiembrie 2023, ora 10:17

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Tancurile israeliene au fost masate marți la porțile principalului spital din Gaza, considerat o ascunzătoare strategică a Hamas, dar Joe Biden a cerut Israelului să dea dovadă de reținere pentru a proteja miile de persoane blocate acolo. Hamas acuză Israelul de „tergiversare" a negocierilor, mediate de Qatar, cu privire la o eventuală eliberare a zeci de ostatici în schimbul unui armistițiu. Israelul „a cerut eliberarea a 100 (de ostatici), noi am informat mediatorii că am putea elibera ostaticii dacă obținem cinci zile de armistițiu - adică o încetare a focului și trecerea ajutoarelor pentru toți oamenii noștri în întreaga Fâșie Gaza - dar inamicul tergiversează", a declarat purtătorul de cuvânt al ramurii armate a Hamas, Abu Obeida, notează HotNews. Între timp, pe rețelele sociale a fost publicată o fotografie cu militarii israelieni care au arborat drapelul național în clădirea legislativului din Gaza. 

UPDATE Premierul Israeului, Benjamin Netanyahu, a catalogat acuzația ONU de crime de război „o porcărie” și a spus despre civilii uciși de bombardamente în Gaza că sunt „victime colaterale”.

UPDATE Un membru important al guvernului de extremă-dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a spus marți că Israelul nu va mai accepta existența unei entități independente în Gaza și că ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte țări, transmite Reuters.

UPDATE Armata israeliană a anunţat marţi că a preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale ale mişcării islamiste palestiniene Hamas în oraşul Gaza, inclusiv asupra Parlamentului şi clădirilor guvernului şi poliţiei, informează AFP.

UPDATE Armata israeliană (IDF) a anunţat că marţi va fi impusă încă o „pauză tactică” de patru ore în operaţiunea militară din Fâşia Gaza. Pauza a fost introdusă pentru a permite organizarea de evacuări şi intervenţia lucrătorilor umanitari.

UPDATE Israel folosește în mod deliberat „forță dispropoționată” în Fâșia Gaza și țintește „infrastructură civilă” într-un efort de a-și limita propriile pierderi și de a-și demonstra „forța militară”, se susține într-un memo confidențial al ambasadei olandeze la Tel Aviv, relatează Politico.

UPDATE Cinci palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene în sectorul Tulkarm din nordul Cisiordaniei ocupate. Cei cinci bărbaţi aveau vârste între 21 şi 29 de ani, a precizat Amin Khader, directorul spitalului Thabet, unde au fost constatate decesele. Martori au relatat despre ciocniri violente în tabăra de refugiaţi locală şi despre o desfăşurare importantă de forţe pentru arestarea tinerilor. Armata israeliană a confirmat pentru AFP o operaţiune în acest sector al Cisiordaniei ocupate, fără însă a preciza motivele sau a comenta bilanţul palestinian. Potrivit Reuters, cel puţin trei dintre palestinieni au fost ucişi de o dronă israeliană marţi dimineaţă în Cisiordania ocupată, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Israelului, Itzhak Herzog, spune că o copie a cărții lui Hitler, Mein Kampf, a fost găsită pe corpul unui membru Hamas într-o bază pe care gruparea o folosea în nordul Gaza, relatează BBC. El a spus că acest lucru arată că unii membri ai Hamas cercetau ideologia antisemită a lui Hitler. Președintele a prezentatla BBC cartea lui Adolf Hitler, spunând că a fost găsită în camera unui copil folosită de un agent din Gaza, care a marcat și secțiunile în care îndemna la masacrarea evreilor, scrie și Times of Israel, notează G4media.

UPDATE Cinci palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene în sectorul Tulkarm din nordul Cisiordaniei ocupate. Cei cinci bărbaţi aveau vârste între 21 şi 29 de ani, a precizat Amin Khader, directorul spitalului Thabet, unde au fost constatate decesele. Martori au relatat despre ciocniri violente în tabăra de refugiaţi locală şi despre o desfăşurare importantă de forţe pentru arestarea tinerilor. Armata israeliană a confirmat pentru AFP o operaţiune în acest sector al Cisiordaniei ocupate, fără însă a preciza motivele sau a comenta bilanţul palestinian. Potrivit Reuters, cel puţin trei dintre palestinieni au fost ucişi de o dronă israeliană marţi dimineaţă în Cisiordania ocupată, potrivit Spotmedia.

UPDATE Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat că le-a spus mediatorilor din Qatar că grupul este gata să elibereze până la 70 de femei și copii deținuți în Gaza în schimbul unui armistițiu de cinci zile, scrie B1.

UPDATE Un atac aerian israelian asupra Ainata, un sat din sudul Libanului, a ucis un civil libanez şi a rănit un altul, conform unei surse de securitate libaneză citată de presă locală. Atacul aerian israelian a vizat o casă de la marginea satului. Armata israeliană anunțase de asemenea că „teroriştii au tras înspre mai multe locuri din nordul Israelului” și că a lovit sursa atacului şi posturi pe care „teroriştii obişnuiau să le folosească pentru a efectua lansări către Israel”, notează Spotmedia.

UPDATE Cel puțin 200.000 de oameni au fugit din nordul Fâșiei Gaza în mai puțin de 10 zile, susțin reprezentanții ONU. Biroul umanitar al ONU (OCHA) estimează că, în total, aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, adică mai mult de două treimi din populația Gaza, și-au părăsit casele. OCHA a avertizat că doar un spital din nordul regiunii mai este capabil să preia pacienți, toate celelalte fiind închise, notează Spotmedia.

UPDATE Armata israeliană a declarat marţi că coordonează transferul de incubatoare în Fâşia Gaza, într-o posibilă măsură care să permită evacuarea nou-născuţilor din cel mai mare spital din Fâşia Gaza. Comunicatul, postat pe reţelele de socializare cu o imagine a unui soldat care descarcă incubatoare dintr-o dubă, a urmat apelurilor de urgenţă de la spitalul Al Shifa cu privire la pacienţii săi, în timp ce forţele terestre israeliene se apropie şi combustibilul pentru generatoare se epuizează, notează Mediafax.

UPDATE Încă 26 de cetățeni români vor fi evacuați, marți, din Fâșia Gaza, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În această dimineață, 86 de români au ajuns în țară, la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Naţională TAROM, notează Digi24.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a recunoscut dezacordurile din cadrul Departamentului de Stat legate de abordarea administraţiei Biden faţă de războiul Israel-Hamas. Luna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a demisionat public în semn de protest faţă de politica administraţiei privind războiul Israel-Hamas. „Ştiu că pentru mulţi dintre voi, suferinţa cauzată de această criză are un impact personal profund. Suferinţa care vine odată cu imaginile zilnice cu bebeluşi, copii, persoane vârstnice femei şi barbaţi care suportă această criză este chinuitoare. O simt eu însumi”, a scris Blinken într-un e-mail adresat personalului, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat că spitalele din Fâșia Gaza trebuie protejate și spune că a sperat la o acțiune „mai puțin intruzivă” din partea Israelului, în timp ce tancurile israeliene au avansat până la porțile principalului spital din enclava asediată, notează Spotmedia.

UPDATE Americanii au efectuat lovituri aeriene de „precizie" în Siria asupra unor instalații folosite de garda revoluționară iraniană, a anunțat Pentagonul, potrivit Știripesurse.

UPDATE Armata israeliană a acuzat Hamas de „teroare psihologică”, după ce gruparea a făcut publică o înregistrare video în care apare o femeie de 19 ani, răpită de militanţii Hamas pe 7 octombrie. În înregistrare apare Noa Marciano, care citeşte un mesaj, afirmând că se află în captivitate de patru zile. Astfel, data înregistrării ar fi în jur de 10 sau 11 octombrie. Ulterior apar imagini cu cadavrul unei tinere femei. Hamas afirmă că Noa Marciano a fost ucisă în urma unui raid aerian al Israelului, pe 9 noiembrie, notează Rador.

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni intensificarea atacurilor împotriva Hamas, promițând că Israelul va duce "războiul până la capăt". "Aceasta nu este nici o «operațiune», nici o «rundă», ci un război până la capăt, le-a transmis acesta soldaţilor israelieni. De asemenea, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a afirmat că Hamas "a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza". De cealaltă parte, palestinienii susțin că în nordul Fâșiei nu mai funcționează nicio unitate medicală.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că alți doi soldați au fost uciși în luptele împotriva teroriștilor Hamas în nordul Fâșiei Gaza, iar numărul deceselor în operațiunea terestră israeliană a ajuns la 46, relatează The Times of Israel.

UPDATE Statele Unite se confruntă cu provocări simultane de securitate în Europa, în nord-estul Asiei și în Orientul Mijlociu, iar o reducere semnificativă a angajamentelor militare americane în aceste regiuni de importanță strategică ar conduce la intensificarea tentativelor Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de vidul de putere, comentează cotidianul Financial Times. Statele Unite se confruntă cu provocări simultane de securitate în Europa, în nord-estul Asiei și în Orientul Mijlociu, iar o reducere semnificativă a angajamentelor militare americane în aceste regiuni de importanță strategică ar conduce la intensificarea tentativelor Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de vidul de putere, comentează cotidianul Financial Times.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital, iar altele s-au adăpostit pe holuri. „În jurul spitalului există cadavre care nu pot fi îngrijite sau nici măcar îngropate sau duse la vreun fel de morgă", a spus el, potrivit News.ro.  „Spitalul nu mai funcţionează deloc aşa cum ar trebui. Este aproape un cimitir", a adăugat Lindemeier. Medicii au vorbit, de asemenea, despre cadavrele care se îngrămădesc şi putrezesc la spital. Dr. Mohamed Abu Selmia a mai declarat pentru BBC că, întrucât autoritățile israeliene nu au acordat încă permisiunea ca trupurile în descompunere să părăsească spitalul pentru a fi îngropate, câinii au intrat acum în incinta spitalului şi au început să mănânce cadavrele.

UPDATE Cel mai mare spital din Gaza devine un cimitir, avertizează Organizația Mondială a Sănătăți. Sub spitalul „Al Shifa” s-ar afla centrul de comandă Hamas, insistă armata israeliană, care prezintă noi dovezi cu planurile teroriștilor. Al-Shifa este „aproape un cimitir”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, cu cadavre îngrămădite atât în interior, cât și în curtea exterioară. Iar zeci de bebeluși născuți prematur și 45 de bolnavi care au nevoie de dializă nu pot fi tratați corespunzător pentru că unitatea medicală a rămas fără energie electrică, spune un purtător de cuvânt al ONU.

UPDATE Armata israeliană a confirmat marţi identitatea unei femei soldat ținută ostatică de Hamas, după publicarea de către aripa armată a mișcării islamiste palestiniene a unui clip video în care apare o tânără în captivitate, notează Digi24.

UPDATE Un post de televiziune irakian a difuzat un videoclip în care apare academiciana israeliană-rusă Elizabeth Tsurkov, care a fost răpită la Bagdad în urmă cu nouă luni. Autoritățile israeliene au dezvăluit abia în luna iulie că Tsurkov a fost răpită, dând vina pe militanții pro-iranieni după ce aceasta a dispărut fără urmă în Irak, la sfârșitul lunii martie, relatează The Guardian, scrie Adevărul.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 38: Demisie la Londra și drapel în bernă la ONU! IDF: Hamas „a pierdut controlul asupra Gaza”
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 37: Atac în Siria și vamă redeschisă! Netanyahu promite victoria, Macron e criticat, iar SUA cer precizări
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram