/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 45: Ostatici filmați, tunel secret și navă capturată! Israelul extinde operațiunea din Fâșia Gaza

20 noiembrie 2023, ora 09:10

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian, apreciază oficiali, diplomaţi şi analişti americani şi arabi consultați de Reuters.

UPDATE Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt "catastrofei umanitare" care se desfăşoară în Gaza, a declarat luni ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, scrie Adevărul.

UPDATE Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni cu rudele ostaticilor luaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în 7 octombrie, a relatat luni cotidianul The Times of Israel, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că alți trei comandanți Hamas au fost uciși în timpul operațiunilor terestre din Gaza. De asemenea, avioanele de vânătoare dirijate de IDF și de Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare i-au vizat pe luptătorii și infrastructura Hamas din regiune. Trupele israeliene spun că au găsit și un „depozit de arme”, care a fost „lovit” de un avion IDF, scrie Spotmedia.

UPDATE Sirenele de avertizare antirachetă sună în diferite zone din sudul Israelului, inclusiv în Aşdod şi Aşkelon, informează Haaretz. Este pentru prima dată în 24 de ore, potrivit Times of Israel, când rachete cu rază lungă de acţiune sunt lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului, scrie Mediafax.

UPDATE Peste 100 de persoane evacuate din Gaza vor ajunge în Turcia, luni, inclusiv zeci de pacienți care vor primi tratament medical în această țară, a anunțat guvernul turc. Ankara a anunțat de săptămâna trecută că dorește să preia cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza, potrivit Spotmedia.

UPDATE O înregistrare video cu ceea ce Israelul a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub spitalul Al Shifa, cea ai mare unitate medicală din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere împotriva Hamas a fost publicat, duminică, de armata israeliană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. „Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ, potrivit Spotmedia.

UPDATE Numărul persoanelor strămutate în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 1,7 milioane. Acest lucru a fost anunţat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Ajutorarea şi Angajarea Refugiaţilor Palestinieni (UNRWA), precizând că aproximativ 900 de persoane strămutate sunt acum binevenite în şcolile Agenţiei ONU, în timp ce alte sute de mii trăiesc pe străzi. UNRWA a spus că, deşi a notificat Israelul cu privire la locaţia exactă a instalaţiilor sale, peste 70 dintre acestea au fost avariate de bombardament. Mai mult, organizaţia a spus că apa contaminată a dus la răspândirea bolilor şi se teme o epidemie de holeră, potrivit Mediafax.

UPDATE Personalul unuia dintre cele mai mari spitale din nordul Gazei face apel la ajutor urgent de la ONU și Crucea Roșie, după ce forțele israeliene ar fi înconjurat unitatea medicală și au bombardat zona, ucigând cel puțin opt persoane în complexul spitalicesc, conform Al Jazeera.

UPDATE Armata israeliană a declarat că își „extinde” operațiunea în Fâșia Gaza, relatează Agenția France-Presse, citată de The Guardian. Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, și dintr-o tabără de coastă din apropiere să evacueze, în timp ce armata a declarat duminică că „își extinde activitățile operaționale în alte cartiere … din Fâșia Gaza”. După bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat în Gaza a văzut duminică coloane de fum ridicându-se din Jabalia, notează G4media.

UPDATE Israel verifică „minuţios” întreaga listă cu numele prizonierilor palestinieni, pentru a se asigura că niciunul dintre cei care vor fi eliberaţi în baza unui posibil acord cu Hamas nu este în vreun fel legat de mişcarea islamistă. Hamas nu ştie exact unde sunt toţi oamenii răpiţi din Gaza. Acestea sunt câteva dintre obstacolele care, în acest moment, împiedică închiderea acordului dintre Hamas şi Israel, după cum au spus surse egiptene pentru Wall Street Journal. Israelul şi Hamas se apropie de un acord negociat de Qatar şi de Egipt, pentru a ajunge la un armistiţiu şi a-i elibera pe unii dintre cei aproximativ 240 de ostatici ţinuţi în Gaza, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au publicat imagini video care provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza şi în care se văd ostatici aduşi în interiorul spitalului la 7 octombrie, transmite France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Baschetbalistul american Kyrie Irving, jucătorul echipei Dallas Mavericks, stârneşte încă un scandal, după ce în trecut a refuzat să se vaccineze şi a intrat în coliziune cu oficialii NBA. După înfrângerea cu Milwaukee Bucks, scor 125-132, s-a prezentat la conferinţa de presă purtând un keffiyeh, ca mesaj pro-palestinieni, potrivit Mediafax.

UPDATE Bărbați înarmați ai Hamas s-au luptat duminică cu forțele israeliene care încercau să pătrundă în cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, dar, în ciuda luptelor, oficiali americani și israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii reținuți este tot mai aproape, scrie Antena3.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu, au declarat duminică rudele acestora. Cei trei se adaugă zecilor de reprezentanţi mass-media care au murit în cele şase săptămâni de conflict, relatează Reuters. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi în ofensiva israeliană ulterioară, notează Gândul.

UPDATE Iranul a negat orice implicare în capturarea nave și a acuzat la rându-i că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă în lupta sa împotriva Hamas“: „Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 44: Pericol de foamete, apel al Papei, evacuare forțată și „zona morții”. Șeful ONU: "Sunt profund șocat"
/LIVE TEXT/ Război în Israel: Plan din SUA, ultimatum de evacuare și atac la o tabără de refugiați! Un oficial ONU cere încetarea focului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 15:23

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram