/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 70: Tuneluri inundate, schimbare de strategie și cadavru recuperat: Războiul va mai dura câteva luni

15 decembrie 2023, ora 13:34

În cea de-a 70-a zi de război tensiunile continuă să escaladeze. Un oficial al SUA a purtat discuții cu Israelul despre schimbarea strategiei în Gaza de la o campanie terestră amplă către operațiuni chirurgicale împotriva Hamas pentru a proteja civilii. Totodată, armata israeliană a anunțat că testul pentru inundarea tunelurilor în care se adăpostesc teroriștii Hamas, sub Gaza, a fost un succes.

Acțiune urmărește să distrugă rețeaua subterană de pasaje și ascunzători a teroriștilor și să-i scoată la suprafață. În acest context, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat că războiul din Fâşia Gaza nu se va încheia în câteva luni.

UPDATE Ministrul israelian al Patrimoniului Amihai Eliyahu, din partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit, spune că Israelul „ar trebui să ocupe pe deplin Fâșia Gaza” după război, deoarece consideră că palestinienii sunt „incapabili să controleze teritoriul fără a-l transforma într-un focar de teroare”, scrie The Times of Israel. „Cine vinde astăzi ideea că palestinienii pot reveni la conducerea lucrurilor nu își amintește ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a spus el la Kan Radio.

UPDATE Cel puțin 11 ofițeri de poliție iranieni au fost uciși într-un atac revendicat de jihadiști asupra unei secții de poliție din provincia sud-estică Sistan-Balucistan, a declarat un oficial pentru televiziunea de stat, scrie The Times of Israel. „În atacul terorist asupra sediului poliției din orașul Rask, 11 polițiști au fost uciși, iar alții au fost răniți”, a spus Alireza Marhamati, viceguvernatorul provinciei, adăugând că mai mulți atacatori au fost uciși în atac, care a fost revendicat de grupul jihadist sunit Jaish al-Adl (Armata Justiției)

UPDATE New York Times scrie că Armata israeliană (IDF) ar fi deteriorat sau distrus șase cimitire din Fâșia Gaza, în ultimele săptămâni, publicația spunând că a analizat imagini prin satelit, conform The Times of Israel.

UPDATE Parlamentul israelian a aprobat un buget suplimentar, pentru război, care adaugă 5,5 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de shekeli) la bugetul național, relatează Reuters. Fondurile suplimentare vor ajuta la acoperirea costurilor războiului din Gaza, cum ar fi despăgubirile pentru rezerviștii militari și locuințele de urgență pentru persoanele strămutate în interiorul țării.

UPDATE Mai mulți copii se numără printre persoanele care au decedat în cursul nopții în timpul bombardamentelor israeliene asupra orașelor Khan Younis și Rafah din Fâșia Gaza, relatează BBC. Recent, SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, și-au manifestat o îngrijorare tot mai mare cu privire la numărul victimelor civile și la criza umanitară cauzată de război. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că discuțiile sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre trecerea la o fază mai precisă a operațiunilor militare au fost „constructive”. Relatări neconfirmate sugerează că SUA presează pentru asta până la sfârșitul anului.

UPDATE Armata israeliană a precizat că trupele sale au recuperat cadavrul ostaticului civil Elia Toledano, în vârstă de 28 de ani, care a fost luat de teroriști de la festivalul de muzică Supernova de lângă Kibbutz Reim, pe 7 octombrie, relatează Times of Israel. Cadavrul lui Toledano a fost preluat din Gaza în timpul activității operaționale desfășurate de Unitatea 504 a Direcției de Informații Militare și Brigada 551. După ce trupul său a fost adus înapoi în Israel și identificat de autoritățile medicale și rabinice, familia sa a fost anunțată. Nu existau detalii despre cum a murit sau când.

UPDATE Mii de civili palestinieni au stat blocați în casele lor în timp ce drone israeliene înarmate, vehicule blindate, buldozere militare și cel puțin 1.400 de soldați au efectuat un raid masiv de 60 de ore asupra Jenin, în Cisiordania. Dărâmând ușile, jefuind casele palestinienilor și aruncând în aer altele, locuitorii au descris violența forțelor de ocupație israeliene și ceea ce rezidentul Ahmad al-Azmi a descris ca fiind „ura” soldaților față de toți palestinienii, potrivit Al Jazeera.

UPDATE Armata israeliană a anunțat moartea unui soldat că un soldat a murit în lupte purtate ieri în Gaza, ceea ce urcă la 117 numărul soldaților uciși în ofensiva terestră împotriva Hamas, relatează Times of Israel. Sergentul Oz Shmuel Aradi, un soldat de 19 ani din Batalionul Lahav al Corpului de Inginerie de Luptă, din Kibbutz Hatzor, lângă Ashdod, a fost ucis ieri în acțiune în sudul Gazei. În plus, patru soldați rezerviști au fost grav răniți în luptele de ieri în enclava palestiniană, potrivit armatei.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat joi că dorește ca Israelul să se concentreze pe salvarea vieților civililor, atunci când a fost întrebat dacă dorește ca Israelul să își reducă asaltul asupra Fâșiei Gaza, relatează CNN. Vreau ca ei (israelienii, n.r.) să se concentreze pe cum să salveze viețile civililor. Nu să înceteze să atace Hamas, ci să fie mai atenți”, a spus Biden răspunzând la întrebarea unui reporter după ce și-a încheiat discursul oficial la Institutul Național de Sănătate.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 193: Hamas s-a răzgândit, iar Israel pregătește un răspuns în Iran. Poziția lui Joe Biden

16 aprilie 2024, ora 09:38

Războiul din Orientul Mijlociu a ajuns la un alt nivel. Atacurile asupra Fâșiei Gaza nu au fost puse „pe pauză”, însă, conflictul dintre Iran și Israel se adâncește, scrie Evz.ro. Cabinetul de război al Israelului a decis „să lovească puternic Iranul”, menționând că nu va declanșa un război regional. Pe de altă parte, Iranul a anunțat că „va răspunde imediat și mai puternic decât înainte”, dacă Israelul va riposta.

UPDATE Conflictul dintre Iran și Israel scoate la suprafață tot mai multe informații despre armamentul de care dispune Iranul în acest moment. Un fost inspector de arme al ONU avertizează însă că aceștia au suficient uraniu pentru a putea produce nu mai puțin de 12 bombe nucleară.

UPDATE Urmează ca Guvernul israelian să aibă o nouă ședință, marți, 16 aprilie, când va decide când și cum va ataca Iranul. Statele Unite au asigurat că vor apăra Israelul, dar au anunțat că nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru BBC.  Președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să „gândească atent și strategic”.

UPDATE Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacului său împotriva Israelului, a indicat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, declarându-se preocupat de posibilitatea unor lovituri israeliene împotriva acestor instalaţii, transmit AFP şi Reuters. 

UPDATE Israelul declară că se pregăteşte să răspundă ferm Iranului pentru atacul din weekend. Liderii occidentali avertizează: un război Iran-Israel ar aduce lumea în pragul unui al treilea război mondial. Patru dintre avioanele folosite de britanici pentru interceptarea dronelor şi rachetelor iraniene au plecat spre Orientul Mijlociu de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

UPDATE Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni şeful Camerei inferioare a Congresului american, relatează AFP. 

UPDATE Fostului ministru grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, i s-a interzis intrarea în Germania pentru a participa la o conferință controversată pro-palestiniană la Berlin, pe fondul îngrijorării că unii participanți ar face remarci antisemite. Au fost impuse mai multe interdicții de intrare în Germania, inclusiv una împotriva fostului ministru grec „pentru a preveni orice propagandă antisemită și anti-israeliană în timpul evenimentului”, au declarat autoritățile germane de securitate pentru AFP.

UPDATE Hamas a redus cu mai mult de jumătate numărul ostaticilor pe care este dispusă să îi elibereze în prima fază a unui acord de încetare a focului, a declarat o sursă israeliană apropiată negocierilor, potrivit CNN. În ultima sa contrapropunere, Hamas s-a oferit să elibereze mai puţin de 20 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de şase săptămâni, reducând la mai mult de jumătate numărul de 40 de ostatici care a stat la baza negocierilor de luni de zile, ceea ce reprezintă un pas înapoi semnificativ în cadrul discuţiilor. 

UPDATE În timp ce conflictul s-a mutat între Iran și Israel, negocierile privind medierea conflictului din Gaza au eușuat.Respingerea propunerii făcute de cele trei ţări mediatoare în negocieri - SUA, Egiptul şi Qatarul - arată că şeful Hamas din Fâşia Gaza, Yahya „Sinouar nu doreşte un acord umanitar, nici întoarcerea ostaticilor”, subliniază Mossad, într-un comunicat difuzat de biroul prim-ministrului israelian, citat de sursa amintită.

UPDATE China a condamnat atacul Israelului asupra clădirii unui consulat din incinta ambasadei iraniene din Damasc, afirmând prin ministrul său de externe că răspunsul Iranului a fost un „exerciţiu al dreptului la autoapărare”, transmite CNN.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram