Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 95: Un alt lider Hamas, ucis în Siria. Biden spune că lucrează pentru a reduce operațiunile în Gaza

09 ianuarie 2024, ora 15:19

Armata israeliană, sub presiune.  Acest lucru este sugerat de un raport confidențial al Agenției de Informații pentru Apărare a Statelor Unite (DIA), care afirmă că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) ar fi supuse unei presiuni prea mari luptând pe două fronturi în același timp (în Gaza și Liban). Concluzia principală a acestui document, dezvăluită de „The Washington Post”, consideră că este puțin probabil ca Israelul să câștige un război împotriva miliției șiite libaneze Hezbollah, dacă va decide în cele din urmă să deschidă un nou front la granița de nord. 

În ultima zi, trupele IDF au extins operațiunile terestre în Khan Yunis și au efectuat lovituri în care aproximativ 40 de teroriști au fost uciși. În plus, au fost localizate puțuri semnificative de tunel terorist, precum și o varietate de arme, inclusiv douăsprezece puști AK-47, patru lansatoare RPG încărcate, zeci de grenade, cartușe și veste militare.

UPDATE Israelul a anunțat o pauză de 4 ore a atacurilor în centrul Gazei, începând cu ora 14:00, pentru a permite trecerea convoaielor cu ajutoare umanitare.

UPDATE Liderul Hamas Ismail Haniyeh le-a cerut într-un discurs la Doho șefilor de state musulmane să trimită arme luptătorilor din Gaza: „Vedem cum țările lumii trimit cu nemiluita arme ocupanților. A venit timpul ca statele musulmane să susțină cu arme rezistența. Asta nu e doar lupta poporului palestinian”.

UPDATE Mai multe organizații internaționale acuză Israelul că folosește înfometarea cetățenilor din Gaza ca armă în războiul împotriva Hamas și condamnă SUA pentru că susțin în continuare planurile lui Netanyahu.

UPDATE IDF a anunțat că alți 4 soldați au murit în confruntările din Gaza. Bilanțul total al soldaților israelieni uciși de la începutul ofensivei terestre crește astfel la 180. Cei patru sunt Kfar Yehoshua (19 ani), David Schwartz (26 de ani), Yakir Hexter (26 de ani) și Gavriel Bloom (27 de ani).

UPDATE O delegație de înalți oficiali israelieni a ajuns la Cairo pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor. Astfel de discuții fuseseră oprite după asasinarea săptămâna trecută a lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în Hamas.

UPDATE În bătălia în care au murit Schwartz și Hexter, un alt soldat a fost grav rănit. Familia a confirmat ulterior că este vorba de Idan Amedi, faimosul cântăreț și actor din Fauda. El a fost transportat de urgență la spital și supus unei operații „serioase și de lungă durată” și, potrivit ultimelor informații, șansele de supraviețuire sunt bune.

UPDATE Familiile ostaticilor care încă se află în mâinile Hamas au pornit marți dimineață spre punctul de trecere Kerem Shalom. Ei voiau să blocheze în semn de protest vama, acuzând că ajutoarele umanitare sunt lăsate să treacă, dar nu le-a fost permis accesul reprezentanților Crucii Roșii pentru a vizita ostaticii, a vedea care e starea lor și a le oferi ajutorul și îngrijirile medicale necesare. Oamenii au fost însă opriți de poliție, ceea ce a dus la o izbucnire de furie a rudelor ostaticilor: „O să se întoarcă în 136 de sicrie”.

UPDATE Mai multe raiduri ale forțelor israeliene au avut loc noaptea trecută și au continuat dimineață în mai multe localități din Cisiordania ocupată. Confruntări violente au avut loc în tabăra de refugiați de la Tulkarem. Un video șocant circulă pe rețelele sociale. În imagini se vede cum trei palestinieni sunt împușcați de la foarte mică distanță de soldații israelieni. În timp ce zac sângerând pe stradă, un vehicul militar israelian îl calcă pe unul dintre ei, se oprește un moment și apoi continuă trecând cu totul peste. IDF susține că cei trei erau luptători. Totodată, la Tulkarem a avut loc și un atac cu dronă, în urma căruia mai multe persoane au fost rănite. Există informații potrivit cărora forțele israeliene ar fi împiedicat ambulanțele să ajungă la victime. Din 7 octombrie, 340 de palestinieni au fost uciși în raidurile israeliene din Cisiordania ocupată, dintre care 60 doar în Tulkarem.

UPDATE Israelul a revendicat responsabilitatea pentru moartea unui comandant de rang înalt al Hezbollah, a declarat luni ministrul israelian de Externe, Israel Katz, într-un interviu acordat postului israelian Channel 14, relatează CNN. Wissam Tawil, un comandant de rang înalt al forțelor Radwan ale Hezbollah, a fost ucis de un atac israelian cu dronă în mașina sa în sudul Libanului, a relatat anterior CNN citând o sursă de securitate libaneză.

UPDATE Delegația secretarului de stat american Antony Blinken este așteptată să discute astăzi la Tel Aviv despre planul ministrului israelian al Apărării pentru următoarea fază a războiului din Gaza, potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de CNN. Săptămâna trecută, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a prezentat planul armatei pentru următoarea fază a războiului, o propunere potrivit căreia palestinienilor nu ar trebui să li se permită să se întoarcă la casele lor din nordul Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii ținuți de Hamas.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat luni că l-au ucis pe Hassan Akasha, despre care afirmă că era „o figură centrală” din Siria, relatează AFP, citată de Agerpres. Akasha a fost ucis în localitatea siriană Beit Jinn, într-o regiune controlată de guvernul de la Damasc și aflată aproape de Platoul Golan, ocupat de Israel, și de frontiera cu Liban. Hassan Akasha „era o figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate către Israel de Hamas de pe teritoriul sirian în ultimele săptămâni. (…) Nu vom permite ca terorismul (să fie exercitat) de pe teritoriul sirian şi vom face Siria responsabilă pentru orice activitate provenind de pe teritoriul său”, a transmis armata israeliană printr-un comunicat.

UPDATE Președintele american Joe Biden a fost confruntat luni, în timp ce susținea un discurs în Carolina de Sud, de protestatarii de extremă stângă care cer o încetare a focului în Gaza. „Le înțeleg pasiunea și am lucrat în liniște cu guvernul israelian pentru a-i determina să reducă semnificativ operațiunile și să iasă din Gaza”, a declarat președintele american citat de Times of Israel.

UPDATE Şefii instituțiilor israeliene din domeniul securităţii l-au avertizat de mai multe ori în ultimele zile pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că Cisiordania este în pragul unei escaladări majore a violențelor, relatează televiziunea israeliană Channel 12 citată de Times of Israel. Temerile sporite vin în urma reținerii de către Israel a sute de milioane de dolari din veniturile fiscale care aparțin Autorității Palestiniene, pe lângă refuzul de a permite celor aproximativ 150.000 de lucrători palestinieni să se întoarcă la locurile de muncă din Israel și din colonii, potrivit televiziunii israeliene.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 94: IDF a bombardat un complex militar Hezbollah. Blinken își continuă turneul în Orient
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 93: S-a încheiat "dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâșiei Gaza"
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
/PROMO/ „Moldova gândește”: Inundațiile și nepăsarea ne costă scump. Nota de plată – 40 de milioane
/PROMO/ „Moldova gândește”: Inundațiile și nepăsarea ne costă scump. Nota de plată – 40 de milioane
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Blocurile fantomă din localitățile Moldovei. Cine trăiește în aceste apartamente

Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele mobile pentru infracțiuni minore. Decizia Curții de Justiție a UE

missing
04 octombrie 2024, ora 21:06

Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele oamenilor chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de infracțiuni grave, a hotărât vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene, scrie Politico. Decizia vine pe fondul cazului în care o persoană din Austria a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis.

„A considera că doar lupta împotriva infracțiunilor grave poate justifica accesul la datele conținute pe un telefon mobil ar limita în mod nejustificat puterile de investigație ale autorităților competente,” a spus Curtea într-un comunicat de presă în această dimineață. 

O astfel de limitare a puterilor poliției ar însemna un „risc crescut de impunitate pentru infracțiuni,” a precizat Curtea, scrie Digi24

Judecătorii au decis că accesul la datele de pe telefoanele mobile trebuie să fie supus unei revizuiri prealabile de către o instanță sau autoritate independentă, cu excepția cazurilor de urgență maximă. 

Cazul provine din Austria, unde o persoană neidentificată a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului său după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de cannabis. 

Organizația care reunește 34 de grupuri din Europa care luptă pentru drepturile civile digitale (EDRi) a precizat, într-o analiză a cazului publicată anul trecut că datele de pe telefoanele mobile sunt „deosebit de problematice deoarece nu există o modalitate tehnică de a limita accesul poliției la o anumită informație de pe dispozitiv”.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ „Moldova gândește”: Inundațiile și nepăsarea ne costă scump. Nota de plată – 40 de milioane
/PROMO/ „Moldova gândește”: Inundațiile și nepăsarea ne costă scump. Nota de plată – 40 de milioane
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.