Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 602: Sancțiuni, atacuri și valiza atomică! Zelenski laudă ATACMS, dar Rusia acuză o greșeală gravă

18 octombrie 2023, ora 20:39

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat că Kievul a folosit rachete cu rază lungă de acțiune tactică ATACMS, livrate în secret de SUA - gest catalogat de Rusia drept o greșeală gravă. Între timp, Vladimir Putin a apărut la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară, care poate fi folosită pentru a ordona un atac atomic. Totodată, Canada a inclus nouă persoane și șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe lista sancțiunilor anti-Rusia, iar Chișinăul se alătură oficial sancțiunilor internaționale. Războiul prelungit a lăsat o amprentă profundă asupra stării mentale a zeci de mii de copii ucraineni, spun părinții și psihologii consultanți de publicația rusă independentă The Insider. 

Premierul român Marcel Ciolacu s-a aflat miercuri la Kiev unde a participat, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei. Pe de altă parte, Vladimir Putin a reacționat după anumite declarații ale preşedintelui Joe Biden. Agenția de stat TASS controlată de Kremlin a publicat un raport în care spune că premierul armean Nikol Pașinian „urmează calea lui Vladimir Zelenski” și că Armenia însăși se transformă într-o „o altă Ucraina”. Explozii au fost auzite în Zaporojie, fiind activată alarma de atac cu rachetă în regiunile Dnipro și Zaporojie, Nikolaev și Herson, potrivit unei postări pe Telegram a comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, scrie agenția Unian. 

UPDATE Vladimir Putin a spus în ce condiții este dispus să negocieze pacea cu Kievul: "Dacă partea ucraineană dorește un proces de negociere real, este necesar să o facă nu prin niște gesturi teatrale, ci primul lucru care trebuie făcut este anularea decretului președintelui ucrainean de interzicere a negocierilor".

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori, miercuri, la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev, în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru a apăra libertatea Ucrainei, conform news.ro.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei scurte vizite pe care oficialul român a efectuat-o în Ucraina, conform Agerpres.

UPDATE E oficial. Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, începând de astăzi, limba română, și nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu, informează Agerpres.

UPDATE România şi Ucraina vor avea „o abordare nouă” pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Kiev, potrivit Digi24.

UPDATE Forțele rusești au devenit mai puternice când vine vorba de războiul electronic și drone, dispun încă de multe sisteme de artilerie, dar forțele terestre sunt, practic, epuizate, spune Andri Biletski, comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt a Ucrainei, scrie Gândul.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a instruit Forțele Aerospațiale (VKS) ale Federației Ruse să înceapă patrularea constantă a spațiului de deasupra Mării Negre cu aeronave înarmate cu complexe de rachete Kinjal, infrmează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului strategic operațional ucrainean Tavriia, care conduce contraofensiva țării în sud, a declarat luni că forțele sale au doborât trei avioane rusești SU-25, potrivit Adevărul.

UPDATE Liderul de la Kremlin a continuat să vorbească despre ajutorul militar american acordat Ucrainei și a combătut părerile că Rusia pierde războiul: „Dacă Rusia a pierdut războiul, atunci de ce să furnizeze americanii ATACMS? Lăsați SUA să-și recupereze ATACMS și toate celelalte arme (livrate Ucrainei, n.red.). Lasă-l pe Biden să stea la clătite și să vină la ceaiul nostru” a declarat Putin, potrivit Libertatea.

UPDATE Potrivit Kommersant, Ministerul rus al Apărării a raportat că, în noaptea de 17 spre 18 octombrie, 28 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost interceptate și distruse de sistemele de apărare aeriană pe teritoriul mai multor regiuni rusești. Dronele au fost doborâte pe teritoriul regiunilor Belgorod și Kursk, precum și peste Marea Neagră. Potrivit Moscovei, „UAV-urile încercau să efectueze un atac terorist”. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că a atacat cu 18 drone drone o tabără militară din apropierea aerodromului Halino regiunea Kursk. Potrivit serviciului, în apropierea aerodromului militar Halino erau staționați până la 3.000 de soldați ruși și aproximativ 80 de unități de echipament militar. În prezent, numărul exact al victimelor inamice este în curs de clarificare, scrie Libertatea.

UPDATE Legea de revocare a ratificării de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor nucleare şi-a finalizat miercuri trecerea prin camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, potrivit Reuters.

UPDATE Ucraina merită sprijinul, empatia şi toată energia noastră în acest proces de reconstrucţie, a afirmat miercuri Alexandru-Mihai Ghigiu, şef al Cancelariei prim-ministrului României, la Forumul Rebuilding Ukraine, care are loc la Bucureşti, potrivit Știripesurse.

UPDATE The Guardian prezintă povestea lui Branko (un pseudonim) – un sârb care la începutul lui septembrie a zburat de la Belgrad la Moscova. După câteva zile petrecute în capitala Rusiei, a fost dus, împreună cu alți trei conaționali, la un centru de recrutare din Krasnogorsk, oraș situat lângă Moscova, unde cu toții au semnat un contract cu armata rusă. „Totul a decurs extrem de rapid. Într-o singură zi am devenit soldat al Rusiei. Acum aștept să fiu trimis în Ucraina”, le-a spus el jurnaliștilor britanici care l-au contactat pe Telegram, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost filmat în China în timp ce era însoțit de ofițeri care cărau așa-numita valiză nucleară, instrumentul folosit în eventualitatea în care ordonă un atac nuclear, relatează Reuters. Liderul rus s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez, iar apoi a fost filmat în timp ce se îndrepta către o altă întâlnire, înconjurat de securitate și urmat de doi ofițeri ai Marinei ruse, fiecare cu câte o valiză. Camerele au dat zoom pe una dintre ele.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că a discutat cu omologul său chinez, Xi Jinping, inclusiv despre Ucraina și Orientul Mijlociu, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că rachetele americane cu rază lungă de acţiune ATACMS furnizate Kievului nu vor schimba radical situaţia de pe front şi nu vor face decât să prelungească „agonia” Ucrainei, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Preşedintele Joe Biden va cere Congresului SUA un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, a declarat marţi pentru AFP o sursă sub rezerva anonimatului. Pachetul de 100 de miliarde de dolari, dezvăluit iniţial de agenţia Bloomberg, îşi propune să-i reunească pe democraţi, care cer de mai multe săptămâni un ajutor suplimentar pentru Kiev, şi pe republicani, care doresc mai ales fonduri pentru lupta împotriva crizei migranţilor de la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic, notează Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse au lansat proiectile asupra satului Obuhivka, lângă Dnipro, 6 case au fost distruse, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite, a afirmat Serhii Lisak, seful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, și Ministerul ucrainen de Interne, preluați de Ukrainska Pravda. Imaginile arată satul ras de atacul rusesc. De asemenea, în dimineața zilei de 18 octombrie, trupele ruse au lovit regiunea Herson cu bombe aeriene ghidate. Un bărbat și au rănit o femeie au murit. Au fost distruse locuințelor și o instituție de învățământ, scrie Libertatea.

UPDATE Republica Moldova se alătură oficial sancțiunilor internaționale. Guvernul de la Chișinău a aprobat azi mecanismul care prevede implementarea acestor restricții. Astfel, conform proiectului, statele, guvernele ori persoanele și entitățile care au comis genocid, infracțiuni împotriva umanității sau a păcii, infracțiuni de război, tortură sau alte tratamente crude și inumane, inclusiv asasinatele, răpirea de persoane ori detenții arbitrare, vor fi supuse sancțiunilor. Măsurile vor fi aplicate în țara noastră atât asupra cetățenilor străini, cât și moldoveni care vor încălca legea și se vor eschiva de la urmărire penală. De asemenea, vor fi vizate și persoanele care actualmente sau în ultimii zece ani au avut legături cu cei sancționați. Pentru a intra în vigoare, subiectul urmează să fie dezbătut și aprobat în Parlament.

UPDATE „În Ucraina se gândesc la procesul de negociere. Aceasta este o transformare în direcția corectă: e de laudă, dar asta nu este suficient”, a declarat Vladimir Putin în China.

UPDATE ISW îl contrazice pe Putin. Introducerea rachetelor în luptă a fost analizată și de experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care consideră că rușii vor suferi pierderi consistente înainte de a se adapta. Cert este că rezultatul imediat este diminuarea eficienței folosirii elicopterelor de atac de către ruși, care le-au fost de mare ajutor în această vară pentru a contracara și încetini ofensiva ucraineană, notează Spotmedia.

UPDATE Decizia Washingtonului de a trimite rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina a fost „o greşeală gravă” care va avea consecinţe serioase, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei în SUA, după ce Kievul a declarat că a folosit aceste arme pentru prima dată, transmite Reuters. „O nouă eroare a SUA”, astfel a catalogat și Vladimir Putin, aflat în China, livrarea rachetelor ATACMS, menționând că „reprezintă un pericol în plus”, dar „rezultate nu vor fi” și că „Rusia poate respinge atacurile efectuate cu aceste rachete”.

UPDATE „Operațiunea specială” a lui Putin a dus la apariția unui număr mare de veterani cu handicap în Rusia. Mai mult de jumătate dintre ei au amputații de picior sau braț.Aceste date au fost anunțate de ministrul adjunct al Muncii din Federația Rusă, Alexey Vovcenko, vorbind în fața Consiliului Federației.Oficialul a recunoscut că războiul împotriva Ucrainei a dus la apariția unui număr mare de bărbați cu dizabilități severe. Nu a dat cifrele exacte, deoarece acestea sunt un secret militar."Nu voi dezvălui public numărul, dar vreau să spun că persoanele cu dizabilități recunoscute cu amputații reprezintă aproximativ 54% din toți cei examinați. Aceasta este într-adevăr o problemă șocantă. Este foarte mult", a spus oficialul de la Kremlin. El a spus că militarii care participă la „operațiunea specială” își pierd picioarele cel mai des (80% din toate amputații), restul de 20% își pierd brațele, potrivit Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au transferat aproximativ 20 de rachete ATACMS în Ucraina, relatează New York Times, citând surse. Anterior, agenția Associated Press transmisese că 12 rachete au ajuns în Ucraina. 

UPDATE Doi oameni au murit și mai mulți sunt răniți după ce o rachetă a distrus un bloc din orașul ucrainean Zaporojie. Potrivit autorităților, doi bărbați au fost uciși, iar trei persoane au fost rănite, doi bărbați de 25 și 29 de ani, precum și o femeie de 48 de ani. Autoritățile regionale spun că bombardarea a fost efectuată cu rachete S-300.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, la Forumul Rebuilding Ukraine, că Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung în privinţa procesului de reconstrucţie şi a susţinerii integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană, potrivit Știripesurse.

UPDATE Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, Coreea de Nord a trimis Rusiei în ultimele săptămâni 1.000 de containere cu muniții și echipamente militare care vor fi folosite în mod sigur pentru atacuri asupra unor orașe și civili din Ucraina. Dar noi imagini din satelit, obținute de The Washington Post și analizate de centrul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie, sugerează o operațiune mult mai elaborată, notează Business Insider, citat de Adevărul.

UPDATE Liderul militar ucrainian din Zaporojie, Yuriy Malashko a anunțat că rușii au lansat șase lovituri cu rachete pe teritoriul orașului, unul dintre ei a lovit o clădire înaltă din centru. Secretarul Consiliului Local Zaporojie, Anatoly Kurtev, a informat că este în desfășurare o operațiune de căutare și salvare, adaugă agenția Unian, potrivit Adevărul. 

UPDATE Se pare că preşedintele american Joe Biden ia în considerare o cerere suplimentară evaluată la aproximativ 100 de miliarde de dolari care ar include ajutor de apărare pentru Ucraina şi Israel, potrivit Bloomberg, citând surse anonime, potrivit Mediafax.

UPDATE Dimitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean,, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, că o întâlnire la nivel de consilieri de securitate, la care se va discuta soluționarea conflictului, va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, dar nu la Istanbul, după cum a raportat anterior mass-media. Publicația Ukrainska Pravda a citat surse informate care au transmis că negocierile vor avea loc în Malta, scrie Libertatea.

UPDATE Moscova recunoaște că deține controlul asupra celor șase televiziuni moldovenești, incluse zilele trecute de autoritățile canadiene în lista de sancțiuni. Astfel, ambasadorul Rusiei la Ottawa, Oleg Stepanov, leagă decizia Guvernului condus de Justin Trudeau de așa zisa ”tentativă de a răspândi rusofobia”, transmite agenția de presă TASS, scrie Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus de Externe a considerat miercuri că lovitura asupra unui spital din Gaza ce a ucis sute de palestinieni este o „crimă şocantă.”  

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a postat imagini din timpul lansării unei rachete ATACMS.

UPDATE Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei, ci a vrut să lege relaţii strânse cu ea, i-a spus marţi premierul ungar Viktor Orban preşedintelui Vladimir Putin, în marja unui summit al Noilor Drumuri ale Mătăsii, în China, organizat de către preşedintele chinez Xi Jinping, potrivit unui traducător al televiziunii publice ruse, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Ministerul Integrării a anunţat că un fond de 180.000.000 Hrivine, aproximativ 5 milioane dolari, a fost alocat pentru sprijinirea prizonierilor de război ucraineni şi a familiilor acestora, notează Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că o strânsă coordonare cu China în materie de politică externă este crucială într-o lume dificilă, potrivit Reuters. „În condițiile dificile actuale, o strânsă coordonare în materie de politică externă este deosebit de necesară - ceea ce facem, iar astăzi vom discuta și despre toate acestea", i-a spus Putin omologului său chinez Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing, potrivit HotNews.

UPDATE Ucrainenii au folosit în acest atac ATACMS (sisteme de rachete tactice pentru armată), pe care SUA le-au furnizat în secret Kievului, potrivit informațiilor apărute în mai multe publicații americane. Este pentru prima dată în cele 20 de luni de război când ucrainenii au folosit acest tip de rachete. Utilizarea lor pe câmpul de luptă a fost confirmată marți seară de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a transmis „mulțumiri speciale SUA”. „Mulțumim tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina! Mulțumim tuturor celor care ajută! Astăzi, adresăm mulțumiri speciale Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt complet îndeplinite. ATACMS și-au dovedit valoarea”, a transmis Zelenski, într-un mesaj video, citat de agenția ucraineană Unian.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va sosi miercuri la Phenian pentru întâlniri considerate ca pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui Vladimir Putin, care a intensificat cooperarea cu Coreea de Nord, izolată politic, transmite Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Decizia Bulgariei de a impune o taxă asupra tranzitului de gaze rusești este o mișcare „ostilă”, care amenință siguranța aprovizionării, au declarat Ungaria și vecinul său din sud, Serbia, într-o declarație comună marți, scrie B1.

UPDATE Preşedintele ucrainean a afirmat că a avut în cursul zilei o „lungă” întâlnire cu şeful serviciului de informaţii al armatei, generalul Kirilo Budanov, cu privire la „riscurile-cheie” şi la răspunsul care trebuie dat. De asemenea, el a reafirmat că obiectivul Ucrainei rămâne deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an şi a arătat că parlamentul face paşi în acest sens adoptând legislaţia necesară.

UPDATE Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale preluate de Reuters. Rachetele au fost folosite în atacarea aerodromurilor rusești din Luhansk și Berdiansk, în ceea ce armata ucraineană a numit „Operațiunea Libelula”.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat miercuri alinierea profundă a ţării sale cu China, în timp ce a apărut pe scenă ca invitat de onoare la o reuniune globală la Beijing, unde liderul chinez Xi Jinping şi-a prezentat viziunea sa pentru o ordine mondială reformată, notează Mediafax.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete în regiunea Zaporijia din Ucraina. Una dintre acestea a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului. Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite. Atacul a fost lansat la câteva ore după ce armata ucraineană folosit rachete americane cu rază lungă de acțiune și a reușit să distrugă echipamente militare rusești.

UPDATE După ce Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au ajuns în lista celor interziși în Canada, Guvernul de la Ottawa a extins lista sancțiunilor cu încă nouă cetățeni ai Republicii Moldova. Este vorba de persoane asociați cu cei doi oligarhi, dar și promotori ai ideologiei Kremlinului. Decizia guvernului Canadian o vizează pe Vera, una dintre surorile lui Plahotniuc, dar și politicieni din anturajul lui Șor, cum ar fi Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei și foștii deputați ai fracțiunii Șor - Igor Himici și Maria Albot. În lista celor interziși în Canada se numără și consilierii locali din capitală Valeriu Klimenko și Serghei Burgudji, ambii exponenți ai grupului Șor. Amintim că oligarhii moldoveni Vlad Plahotnuc și Ilan Șor mai au și interdicția de a călători în Statele Unite, țările membre UE, dar și Mare Britanie și Elveția. Sancțiunile presupun și înghețarea activelor celor vizați, în cazul în care astfel de active sunt înregistrate pe teritoriul acestor țări.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a respins unele comentarii ale președintelui american Joe Biden, spunând într-un interviu acordat la Beijing că interesele Moscovei nu pot fi suprimate și că politicienii americani ar trebui să învețe să-i respecte pe ceilalți. Putin a răspuns la comentariile președintelui american Joe Biden care a declarat într-un interviu pentru CBS News: „Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă, de fapt, unim toată Europa și Putin este în sfârșit înlăturat, acolo unde nu mai poate provoca genul de probleme pe care le-a cauzat”, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 601: Reuniune la Chișinău, premieră distructivă, atac la Odesa și „operațiunea Libelula”! Rusia ar fi început propria ofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 600: Alerta Maiei Sandu și avertizare de iarnă grea! Podoliak: „Prețul opririi războiului e prea mare”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram