/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 604: Măcel, scrisoarea mitropolitului și pace cu 10 puncte! Biden: „Putin şi Hamas au un lucru comun”

20 octombrie 2023, ora 17:58

Preşedintele Joe Biden a iniţiat o misiune urgentă de a oferi noi ajutoare în valoare de miliarde de dolari Israelului şi Ucrainei, folosind un discurs din Biroul Oval pentru a afirma că susţinerea SUA este esenţială pentru cei doi aliaţi importanţi, implicaţi în războaie. „Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, după ce s-a întors din Israel. Acesta a mai explicat şi de ce este nevoie ca atât Ucraina cât şi Israelul să fie ajutate în plin război. Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a vorbit la telefon cu preşedintele american Joe Biden despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina în 2024 şi a spus că va fi un „pachet semnificativ de sprijin” de circa 60 de miliarde de euro, scrie HotNews.

Forțele ruse și-au reînnoit asaltul împotriva orașului Avdiivka din regiunea Donețk și au lansat atacuri fără succes în jurul flancurilor orașului, anunță vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Inamicul a reluat acțiunile ofensive și nu încetează să încerce să încercuiască Avdiivka”, transmite armata ucraineană, menționând că trupele ruse au suferit pierderi grele. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat organizarea în cursul acestei luni a unei "reuniuni internaţionale majore" în insula Malta cu privire la formula sa de pace, o propunere în 10 puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede retragerea trupelor ruse din Ucraina, relatează vineri EFE.

UPDATE Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldova Vladimir s-a plâns într-o scrisoare adresată Patriarhului Kirill, de situația Bisericii Ortodoxe din Moldova, după războiul pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Scrisoarea a fost publicată de către ex-deputatul Vlad Cubreacov, care spune că a obținut o copie a scrisorii, parvenită de la Moscova. În textul scrisorii, mitropolitul Vladimir spune că în actualul context regional, Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în rândul moldovenilor din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă. Vladimir mai scrie despre „inevitabila unire a Moldovei cu România și despre influența tot mai mare a Mitropoliei Basarabiei”. Mitropolia Moldovei confirmă autenticitatea scrisorii și spune că aceasta datează din 5 septembrie 2023. 

UPDATE Casa Albă a cerut vineri Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane, dar nu a oferit nicio strategie pentru a obține banii de la un Congres dezorganizat, potrivit AFP.

UPDATE Îngrijorarea ambasadorilor țărilor NATO în Ungaria despre legăturile întreținute de Ungaria cu Rusia a fost discutată joi, 19 octombrie, la Budapesta, în pofida războiului din Ucraina, relatează Agerpres. În marja Forumului internațional „O centură, un drum”, premierul naționalist Viktor Orban s-a întâlnit marți, 17 octombrie, cu președintele Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta a declarat că acesta a fost subiectul principal al întâlnirii, potrivit AFP.

UPDATE O unitate a GRU, agenţia de informaţii militare externe a Rusiei, a aruncat în aer depozite de muniții din Bulgaria și Cehia, țări NATO, arată o vastă anchetă realizată de The Insider, cu sprijinul Der Spiegel. Aceiași sabotori ar fi responsabili și de otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal în Marea Britanie, precum și a unui traficant de arme bulgar, în Sofia. De asemenea, tot ei ar fi plănuit o lovitură de stat în Muntenegru, care a eșuat, potrivit B1.

UPDATE Retorica lui Joe Biden „nu este demnă de un șef de stat”, iar comparația între atacul grupării teroriste Hamas și declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin este „inacceptabilă”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de stat rusă Tass și de Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat „discursul puternic în sprijinul ţării sale” rostit de omologul său american, Joe Biden, după ce liderul american a cerut majorarea sprijinului militar american pentru Ucraina cu alte miliarde de dolari. Zelenski a spus că, împreună, cele două ţări nu vor permite teroriştilor să distrugă democraţia, notează Rador.

UPDATE Kremlinul a calificat vineri drept "inacceptabile" remarcile președintelui american Joe Biden, care l-a comparat pe președintele rus, Vladimir Putin, cu gruparea militantă palestiniană Hamas, notează Reuters.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu gruparea islamistă Hamas pentru că primul doreşte să "şteargă Ucraina de pe hartă", în timp ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas încearcă să "şteargă Israelul de pe hartă". Von der Leyen a făcut această declaraţie într-un discurs la Institutul Hudson din Washington, în care a considerat totodată că "există un singur răspuns pentru democraţii" precum Uniunea Europeană şi Statele Unite, atunci când vine vorba despre conflictul din Orientul Mijlociu, şi acesta este să "ajuţi Israelul", notează Mediafax.

UPDATE Armata ucraineană a informat vineri că a respins un nou asalt rusesc asupra oraşului Avdiivka, centru industrial în estul ţării vizat în ultimele săptămâni de intense atacuri ruseşti, afirmând în acelaşi timp că a provocat „numeroase pierderi” inamicului, scrie France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat vineri SUA că împing lumea într-o `prăpastie foarte adâncă". Declarația fost făcută la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va cere Congresului ajutor financiar urgent pentru Ucraina şi Israel, transmite EFE. "Lumea care urmează SUA continuă să cadă într-o prăpastie foarte adâncă. Se iau decizii care nu sunt doar dovada deteriorării psihice ireversibile a celor care le iau, ci şi a pierderii a ceea ce a mai rămas din ruşine", a scris el pe Telegram.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, în cadrul unei întâlniri cu omologul său nord-coreean, Choe Son Hui, că recomandă rușilor să meargă în vacanță în Coreea de Nord, relatează agenția de presă rusă TASS, potrivit Digi24.

UPDATE Loviturile efectuate de forțele armate ucrainene în noaptea de 16 spre 17 octombrie cu rachete tactice americane ATACMS asupra aerodromurilor din Lugansk și Berdiansk vor forța armata rusă să își mute bazele operaționale și centrele de control departe de linia frontului, consideră serviciile de informații militare britanice, citate de BBC.

UPDATE Rubla rusească s-a apreciat din nou vineri pe bursa de la Moscova în ultima ședință de tranzacționări de săptămâna aceasta, cursul de schimb față de dolar ajungând la cel mai bun nivel din ultima lună pentru moneda națională a Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE România va avea instalat pe teritoriul său, cât mai curând posibil, un sistem nou, modern, de apărare antidronă, au informat, vineri, surse guvernamentale, potrivit Digi24.

UPDATE Ihor Terekhov, primarul oraşului Harkov, al doilea oraş din Ucraina, a decis că a venit timpul să sape adânc - la propriu, scrie FT. Având în vedere că cele mai apropiate baterii de rachete ruseşti se află la doar 40 de secunde de zbor şi că încă vizează oraşul său la 20 de luni de la invazia la scară largă a Moscovei, politicianul a ordonat muncitorilor să construiască o şcoală subterană pentru până la 1.000 de copii până la sfârşitul anului. În subteran se naşte un oraş pararel. Primarul a promis, de asemenea, să construiască anul viitor primul depozit subteran pentru trenurile de metrou din Harkov; staţiile de metrou găzduiesc deja cinci şcoli primare, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a calificat drept zvonuri acuzațiile Statelor Unite referitoare la faptul că R.P.D. Coreeană livrează Rusiei muniții.

UPDATE Pe canalul rus de propagandă „Soloviev Live” a avut loc un atac cu insulte la adresa purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Propagandistul Evgheni Satanovski a confirmat zvonurile despre problemele cu alcoolul ale oficialului rus de rang înalt. Satanovski și-a pierdut cumpătul din cauza declarațiilor antisemite ale lui Zaharova în legătură cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu."Mașa Zaharova, din principiu, nu-i plac prea mult evreii și nu suportă Israelul, și nu prea ascunde acest lucru. O târfă beată, care este, totuși, purtătorul de cuvânt al Ministerului nostru de Externe", a spus propagandistul Kremlinului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seara, în discursul său zilnic către naţiune, organizarea în cursul acestei luni a unei „reuniuni internaţionale majore” în insula Malta cu privire la formula sa de pace, o propunere în zece puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede retragerea trupelor ruse din Ucraina, relatează vineri EFE. Potrivit preşedintelui ucrainean, ONU este „dispusă să trimită un reprezentant la apropiata întâlnire”, care, a explicat el, va reuni din nou „consilieri” din partea preşedinţilor sau a guvernelor care susţin documentul, notează Digi24.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin le-a ordonat exportatorilor ruși care lucrează în sectoare precum energia, metalele, agricultura, produsele chimice și lemnul să-și convertească majoritatea câștigurilor în valută străină în ruble. Kremlinul crede că acest control al capitalului va contribui la întărirea monedei rusești, iar totul se desfășoară în perspectiva campaniei de realegere a lui Vladimir Putin în anul 2024, scrie Gândul.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că, deşi Hamas şi preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă ameninţări diferite, au în comun faptul că doresc să anihileze o democraţie învecinată. Hamas urmăreşte distrugerea statului Israel şi uciderea poporului său, în timp ce îşi foloseşte poporul ca scut uman. În acelaşi timp, Putin neagă statutul de stat al Ucrainei şi susţine că Uniunea Sovietică a creat Ucraina, potrivit Rador. „Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democraţie vecină”, a declarat Biden. Preşedintele american a explicat de ce contează pentru Statele Unite aceste războaie. „Ştiu că aceste conflicte pot părea îndepărtate şi este firesc să ne întrebăm de ce contează asta pentru America. Aşadar, permiteţi-mi să vă împărtăşesc de ce menţinerea securităţii Israelului şi Ucrainei este vital pentru securitatea naţională a Americii. Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, provoacă mai mult haos, moarte şi  distrugere. Alianţele americane sunt cele care ne ţin, America, în siguranţă. Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului, pur şi simplu nu merită”, a punctat Biden, potrivit Mediafax.

UPDATE Reprezentantul partidului israelian de guvernământ Likud, Amir Weightman, a amintit la postul de televiziune propagandist Rusia Today, de sprijinul Kremlinului pentru militanții din gruparea islamistă Hamas, amenințând cu pedepsirea acestor fapte. "Fiți atenți. După ce vom câștiga acest război, ne vom asigura că și Ucraina câștigă și că Rusia plătește pentru acțiunile sale", a spus Whiteman. De asemenea, el a exprimat în fața propagandiștilor că țara lor îi sprijină pe inamicii Israelului, cunoscând și înțelegând atrocitățile pe care militanții Hamas le-au comis în țară."Veți plăti pentru asta. Totul are consecințe. Cei care susțin uciderea evreilor vor plăti", a spus Whiteman, în ciuda încercărilor prezentatorilor de a-l împiedica să vorbească, potrivit Ziare.com.

UPDATE Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a respins acuzaţiile de ''discriminare etnică'' făcute de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, din cauza limitării participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, notează DigiSport.

Statele Unite ale Americii se declară „îngrijorate” de relaţia Ungariei cu Rusia şi consideră că decizia prim-ministrului Viktor Orban de a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin este „îngrijorătoare”, a anunţat, vineri, ambasada americană din Budapesta.

UPDATE Procurorii ruși au anunțat că au depus în instanță primul dosar penal care îl vizează pe Vasili Strijakov, bărbatul acuzat că a pregătit o tentativă de asasinare a lui Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Rusiei, relatează TASS, potrivit HotNews.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie "orientată spre viitor" cu Rusia, a informat agenţia oficială KCNA, scrie AFP.

UPDATE Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană cu tot cu regiunea transnistreană, ca o singură entitate politică, susține ministrul de Externe Nicu Popescu. Declarația a fost făcută la emisiunea Cutia Neagră de la TV8. Declarații similare au fost făcute și de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian în cadrul ședinței Parlamentului. Oficialii susțin că diferendul transnistrean și regimul de la Tiraspol nu pot afecta viteza cu care țara noastră face reformele pentru aderarea la spațiul comunitar.

UPDATE În timpul zilei, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins aproximativ 50 de atacuri rusești în șase direcții, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit armatei ucrainene, operațiunea ofensivă în direcția Melitopol continuă. În direcția Bahmut, apărătorii ucraineni continuă să desfășoare acțiuni ofensive (de asalt) și spun că provoacă pierderi de forță de muncă și echipamente trupelor ruse, notează Libertatea.

UPDATE Forțele ruse și-au reînnoit asaltul împotriva orașului Avdiivka din regiunea Donețk și au lansat atacuri fără succes în jurul flancurilor orașului, anunță vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care precizează că Rusia suferit pierderi grele cu aproape 900 de soldați uciși sau răniți, aproape 50 de tancuri și peste 100 de vehicule blindate distruse sau avariate.

UPDATE Rusia a lansat ofensive fără succes în apropierea așezărilor de pe flancurile orașului Avdiivka, și anume la Stepove și Novokalonove la nord de oraș și în jurul Sieverne la vest, a precizat armata. „În ultima zi, pierderile inamicului includ aproape 900 de soldați uciși sau răniți, aproape 50 de tancuri și peste 100 de vehicule blindate distruse sau avariate”, a spus Statul Major General în actualizarea situației privind ofensiva asupra Avdiivka, dar fără a preciza dacă aceste pierderi privesc doar acest sector. Statul Major a declarat anterior că, în ultima zi, forțele ruse au suferit 1.380 de victime și au pierdut 55 de tancuri și 120 de vehicule blindate pe toate fronturile, potrivit Libertatea.

UPDATE Vladimir Putin „a vizitat cartierul general al forțelor armate ruse din Rostov-pe-Don la întoarcerea de la Perm (Ural)", unde liderul rus și-a petrecut întreaga zi de joi, a precizat Kremlinul într-un comunicat. În timpul vizitei sale, președintele rus s-a întâlnit cu șeful Statului Major și comandantul operațiunilor militare din Ucraina, Valeri Gerasimov, care i-a prezentat un raport privind stadiul ofensivei ruse, potrivit aceleiași surse. Apropiat de granița cu Ucraina, Rostov-pe-Don a devenit un centru operațional pentru forțele rusești din Ucraina. Putin a vizitat ultima dată cartierul general militar de acolo în luna august. El a mai vizitat orașul și în luna martie, notează HotNews.

UPDATE Mass-media de stat din Federația Rusă a descris vizita președintelui Vladimir Putin în China, din această săptămână, drept ”un triumf simbolic asupra Occidentului al liderului rus”. Propaganda coordonată de Moscova transmite că Putin că se bucură de ”prestigiu și respect la nivel mondial”, în ciuda încercărilor de a-l izola. În realitate, liderul rus – care se bazează din ce în ce mai mult pe omologul chinez Xi Jinping – se întoarce de la Beijing fără acordurile majore în materie de energie sau agricultură pe care le dorea. ”Discursul lui Putin și întâlnirea cu Xi reprezintă un memento important pentru ruși cu privire la statutul lui Putin ca lider de clasă mondială. Canalele de televiziune au fost instruite să transmită difuzarea călătoriei șefului statului tocmai în această lumină”, a declarat un oficial de la Kremlin, sub protecția anonimatului, pentru The Moscow Times, potrivit Gândul.

UPDATE Forțele ucrainene au obținut un succes parțial la sud-vest de satul Verbove din regiunea Zaporojie, a raportat joi generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria care luptă pe frontul de sud. În ultima zi, au avut loc 34 de confruntări cu forțele ruse, a declarat comandantul forțelor sudice. Ucraina și-a concentrat recent eforturile în jurul Verbove, un sat la aproximativ 10 kilometri est de Robotine recent eliberat, notează Libertatea.

UPDATE NATO a anunțat că își va intensifica patrulele și supravegherea la Marea Baltică ca urmare a pagubelor cauzate unor infrastructure submarine ale membrilor Alianței, transmite AFP, scrie Agerpres.

UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a folosit miercuri conferința condusă de Beijing a liderilor țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și prezenta ambițiile sale de a remodela ordinea globală. Liderul a dezvăluit că țara sa reprezintă o alternativă la conducerea lumii de către SUA. Xi respinge hegemonia mondială americană și susține China ca o forță pentru stabilitate internațională și punându-l pe Putin în calitate de intermediar de putere globală, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean a anunţat că a vorbit joi şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre modul în care instituţiile ONU pot ajuta poporul ucrainean în timpul iernii, dar şi despre rutele de export de alimente din Ucraina pe Marea Neagră şi despre necesitatea de a proteja porturile ucrainene de atacurile ruseşti. „Bineînţeles, am discutat şi despre situaţia din Israel, Palestina şi Orientul Mijlociu în general. Întreaga lume trebuie consolidată pentru ca pacea să domnească în fiecare regiune a lumii - peste tot pe pământ. Şi, indiferent de ceea ce se întâmplă, toate părţile trebuie să se asigure că civilii obişnuiţi primesc asistenţa necesară şi că pot scăpa de lupte. Orice formă de teroare şi de război este inacceptabilă”, a punctat Zelenski, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit joi la telefon omologului său american, Joe Biden, pentru "sprijinul vital" acordat ţării sale de Statele Unite, salutând în special livrarea rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS dorite de Kiev, notează AFP, potrivit Agerpres. În condiţiile în care unele media occidentale au scris că o parte din ajutorul în arme destinat Ucrainei ar fi redirecţionat către Israel, Volodimir Zelenski şi-a încheiat discursul spunând: „Trebuie să continuăm să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a ne asigura că majoritatea lumii este alături de Ucraina”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 603: Bomba atomică sfântă și invitația lui Putin! Sandu: Rusia nu mai poate șantaja Moldova cu gaz
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 602: Sancțiuni, atacuri și valiza atomică! Zelenski laudă ATACMS, dar Rusia acuză o greșeală gravă
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram