/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 605: Oraș dispărut, măcel cu blindate și tactică nouă! Generalul Armaghedon a fost demis oficial

21 octombrie 2023, ora 21:10

Niciun de semn de pace în Ucraina. În ziua cu numarul 605 de la invazia declanșată de Vladimir Putin, presa din țară vecină publică imagini cumplite despre o altă localitate care a fost ștearsă de pe fața pământului. Presa ucraineană scrie că rușii fac totul felul de încercări pentru a înconjura orașul Avdiivka. Ucrainenii spun că aici, rușii aplică o nouă tactică de atac - sapă tuneluri, atacând pe sub pământ. Asaltul pare să nu aibă succes pentru forțele ruse. Cel puțin dovadă ar fi un video apărut pe rețelele de telegram ucrainene care arată un adevărat măcel printre unitățile blindate ale rușilor, care încearcă să înainteze spre localitate. Ucrainenii susțin că în 10 zile de când rușii s-au activizat în această regiunea ar fi murit câteva mii de soldați. 

Potrivit Unian, noaptea trecută, inamicul rus a lansat câteva zeci de rachete asupra localităților din sudul Ucrainei, din zona Mării Negre. Inclusiv, asupra Odesei, Nicolaev, Herson. Multe dintre rachete însă nu și-au atins ținta, fiind distruse în aer. La Herson o bombă a explodat peste o școală. Serghei Surovikin, numit generalul Armaghedon, fost aliat al liderului Wagner, a fost eliminat oficial de la conducerea forțelor aerospațiale ruse. Astăzi, presa de la Kremlin a scris i-a luat locul un colonel, care până acum era interimar. Surovikin a fost înlăturat, după ce s-a vehiculat că ar fi făcut parte din răscoala armată din luna iunie a Grupului Wagner, condusă atunci de Evgheni Prigojin, care a murit în urma unei catastrofe aviatice.

UPDATE Forțele armate ucrainene a arătat imagini greu de privit ale satului Kleșcheevka, pe flancul sudic al frontului de la Bahmut. Ca urmare a ocupației ruse, așezarea practic a încetat să mai existe.

UPDATE Vladimir Soloviov, principalul propagandist al lui Putin, și-a dat afară un angajat al canalului său media, pentru că respectivul a declarat într-o emisiune că Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, bea mult și este antisemită. Soloviov și-a cerut scuze Ministerului de externe și a spus că nu poate continua colaborarea cu angajatul său, Evgheni Satanovski, notează Digi24.

UPDATE Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

UPDATE Apartamentul din Crimeea al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi al soției sale, Olena Zelenska, va fi scos la licitație pe 30 octombrie, relatează sâmbătă EFE.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele turc Tayyip Erdogan despre Orientul Mijlociu şi formula de pace din Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE Maria Maksakova, fostă deputată a Dumei de Stat a Federației Ruse, lider al opoziției, a dezvăluit, într-un interviu la Freedom TV, că Serghei Lavrov, 73 de ani, ministrul de externe al Kremlinului, și Maria Zaharova, 47 de ani, purtătoarea lui de cuvânt, au fost amanți, notează Adevărul.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a criticat întâlnirea pe care premierul ungar, Viktor Orban, a avut-o cu președintele rus, Vladimir Putin, la Beijing. ”Sper că Orban și-a spălat și dezinfectat măcar mâinile după ce a dat mâna cu Putin”, a declarat Dmitro Kuleba, potrivit pravda.com.ua. Discuțiile dintre Orban și Putin au creat îngrijorare în UE și NATO. Ulterior, ambasadorii NATO la Budapesta au organizat o reuniune pe această temă.

UPDATE Ministerul Justiției al Federației Ruse a inclus în registrul unificat al „agenților străini” pe fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Georgi Kunadze și redactor-șef al publicației Dovod, Ilya Kosîghin, transmite serviciul de presă al ministerului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Israelul ar fi trebuit să ofere mai multă asistență Kievului încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Această declarație a fost făcută de fostul prim-ministru și fost șef al departamentului de apărare israelian Ehud Barak într-o conversație cu jurnaliştii de la Der Spiegel.

UPDATE Consumul de droguri este larg răspândit în rândul forțelor ruse care luptă în Ucraina, în principal pentru că se plictisesc, scrie presa independentă rusă. Un soldat rus a declarat că pe front este ”ca în Las Vegas”.  

UPDATE Propaganda pro-Kremlin nu a lăsat să-i scape ocazia de a mai da o dată vina pe Occident. Astfel, în timp ce comunitatea internațională condamnă atacurile teroriste, în media rusă se vorbește despre o vină a Occidentului și despre arme ucrainene trimise către Hamas, notează Adevărul cu referire la Eurostat. „În timp ce UE și multe țări din întreaga lume au condamnat imediat incursiunile teroriste, poziția oficială a Rusiei a fost una ambiguă. Mai mult, o serie de oficiali de rang înalt ai Kremlinului au intrat într-o ofensivă informațională și au încercat să dea vina pe Occident pentru această escaladare”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene, EU vs Disinfo. Specialiștii europeni mai susțin că crearea de conexiuni între un act oribil și o organizație Occidentală este o specialitate a dezinformării rusești.

UPDATE Presa ucraineană vorbeşte despre o concentrare masivă de forţe ruse la nord de Ucraina, conform BBC, scrie Rador Radio România. Comandantul forţelor armate a fost citat declarând că 90.000 de soldaţi ruşi sunt concentraţi la frontieră şi lansează atacuri cu artilerie, rachete şi drone. Forţele ruse încearcă astfel să distrugă infrastructura de energie, transport şi industrială, a declarat el, însă pregătesc, de asemenea, grupuri de luptă care ar putea declanşa o nouă ofensivă pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Sancțiunile occidentale au lovit drastic economia Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin. Însă, nu toate țările s-au aliniat la măsura venită din Vest, iar o superputere mondială face în continuare afaceri cu Moscova. Astfel, India a crescut cu 225% importurile de petrol din Rusia, un produs critic, în ultimele 6 luni față de aceeași perioadă din 2022, aducând bani grei la bugetul Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE Moscova s-a îndepărtat de poziția echilibrată între Israel și statele arabe și nu a condamnat atacul Hamas. Kremlin vede în acest conflict israelo-Hamas o ocazie pentru a întoarce Occidentului toate acuzațiile ce au fost formulate la adresa Rusiei, în ceea ce privește nerespectarea dreptului internațional și a crimelor comise împotriva civililor. Este un cadou căzut din cer pentru Kremlin, expresia revine în mod constant pe buzele diplomaților occidentali și a observatorilor. Le Monde scrie că represaliile israeliene din Fâșia Gaza, ca răspuns la atacul terorist condus de Hamas pe 7 octombrie, constituie o mană cerească pentru Rusia în războiul dus împotriva Ucrainei dar și în confruntarea cu “Occidentul colectiv” după cum se exprimă Moscova. În afara unei fantasme, că Statele Unite nu mai sunt capabile să asigure armele necesare Kievului și Tel Avivului, există totuși o realitate: conflictul din Orientul Apropiat mută ochii lumii asupra unui nou conflict iar diversiunea este benefică pentru Moscova deoarece diminuează din fermitatea Occidentală în ceea ce privește Ucraina. Situația poate juca în favoarea Rusiei, scria, încă de pe 9 octombrie un cotidian popular rus Moskovski Komsomoleț.

UPDATE În această lume a dezordinii internaționale, în care regulile se prăbușesc una după alta, fiecare criză care apare adâncește noua împărțire a lumii între sfera occidentală, organizată în jurul Statelor Unite și al Europei, și "Sudul global", care cuprinde în mod eterogen restul planetei.Războiul rusesc din Ucraina a dezvăluit, apoi a amplificat, această nouă organizare a lumii, impusă de "puterile emergente" care vor să alunge puterile occidentale din "zonele" lor, scrie Le Figaro, citat de Ziare.com.

UPDATE Comunitatea internaţională este îngrijorată privind deteriorarea situaţiei de securitate din Marea Neagră, regiune văzută de NATO ca fiind de importanţă strategică, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, potrivit Agerpres, la Bucharest Security Conference. "În ultimele patru luni, am fost martori ale atacurilor Rusiei în zona Mării Negre şi în apropiere. Au fost atacate şi porturile ucrainene de la Dunăre. Condamnăm cu fermitate aceste crime de război, care au dus la incidente pe teritoriul nostru naţional. Acest comportament agresiv al Rusiei creează noua postură a acestei ţări la Marea Neagră", a afirmat Odobescu. Ea a evidenţiat caracterul strategic al regiunii Mării Negre.

UPDATE Pagubele asupra mediului cauzate de agresiunea rusă în Ucraina se ridică la peste 55,6 miliarde de euro, a declarat prim-ministrul Denîs Șmîhal, într-un discurs din 20 octombrie, în care a citat cifre de la Ministerul Protecției Mediului. Minele și munițiile neexplodate lăsate în urmă de trupele ruse acoperă aproximativ 174.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei, iar peste 3 milioane de hectare de pădure au fost afectate de război, scrie Realitatea.

UPDATE Ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, David Pressman, a declarat vineri că Washingtonul este "îngrijorat de relaţia Ungariei cu Rusia", adăugând că găseşte "îngrijorătoare" recenta decizie a premierului Viktor Orbán de a se întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, potrivit Reuters.

UPDATE Berlinul a fost păcălit de Rusia, prin filiala locală SEFE, naționalizată, care are un contract pe 20 de ani de livrare de GNL de la instalația Yamal din Siberia cu Germania, care dacă ar fi anulat s-ar plăti despăgubiri de 10 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Compania SEFE din Germania a preluat două cargouri rusești cu GNL destinate Indiei. Berlinul încă face comerț cu gaz natural lichefiat rusesc, deoarece anularea contractului unei firme naționalizate ar putea costa miliarde de euro - creând o dilemă pentru guvern și ar putea aduce beneficii uriașe Moscovei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia și-a mutat delfinii antrenați de marină mai aproape de locul în care au loc lupte în războiul din Ucraina, a informat miercuri, 19 octombrie, Naval News.

UPDATE Din 24 februarie 2022 până în 20 octombrie 2023, Forţele de Apărare ale Ucrainei au eliminat 292.060 de soldaţi ruşi, dintre care 1.380 numai în 19 octombrie, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a raportat neutralizarea a peste 255 de soldați ai forțele armate ucrainene pe direcția Krasnolimansk. Trupele grupului rus „Centru” au lovit aproximativ 130 de ținte ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Krasnolimansk, potrivit purtătorului de cuvânt al grupului „Centru”, Alexander Savchuk, potrivit agenția TASS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 604: Măcel, scrisoarea mitropolitului și pace cu 10 puncte! Biden: „Putin şi Hamas au un lucru comun”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 603: Bomba atomică sfântă și invitația lui Putin! Sandu: Rusia nu mai poate șantaja Moldova cu gaz
/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Situația de pe frontul de est din Ucraina, tot mai tensionată: Rușii și-ar fi intensificat bombardamentele
/VIDEO/ Situația de pe frontul de est din Ucraina, tot mai tensionată: Rușii și-ar fi intensificat bombardamentele
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
Moldova condamnă atacul iranian asupra Israelului. Sandu: Sprijinim eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea
Moldova condamnă atacul iranian asupra Israelului. Sandu: Sprijinim eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea

Zelenski, după atacul Iranului: „Trebuie să-i contracarăm cu hotărâre pe toți cei care vor să facă din teroare o nouă normalitate”

missing
14 aprilie 2024, ora 16:07

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, făcând apel la eforturi pentru a preveni o nouă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

„Acțiunile Iranului amenință întreaga regiune și întreaga lume, la fel cum acțiunile Rusiei amenință un conflict mai amplu, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât și unit din partea lumii”, a scris el pe platforma de socializare X, fostul Twitter.

El a spus că sunetul dronelor - „un instrument al terorii” - este același pe cerul Orientului Mijlociu și al Europei și a făcut apel la acțiuni directe, spunând: „Lumea nu poate aștepta ca discuțiile să continue. Cuvintele nu opresc dronele și nu interceptează rachetele. Doar asistența tangibilă o face. Trebuie să consolidăm securitatea și să-i contracarăm cu hotărâre pe toți cei care vor să facă din teroare o nouă normalitate”, a menționat Zelenski.

Iranul a furnizat mii de drone kamikaze Shahed Rusiei de-a lungul invaziei sale în Ucraina. Acestea au fost folosite pentru a epuiza apărarea antiaeriană ucraineană și pentru a lovi infrastructura departe de liniile de front.

Zelenskiy și-a repetat apelul către Congresul SUA de a aproba un proiect de lege blocat care ar oferi miliarde de dolari de ajutor militar Ucrainei și Israelului.

„Este esențial ca Congresul Statelor Unite să ia deciziile necesare pentru a consolida aliații Americii în acest moment critic”, a declarat el.

Iran a lansat sâmbătă noaptea zeci de drone și rachete balistice spre Israel, într-un atac major, după zile de tensiuni acute în regiune și avertismente din partea SUA și din alte părți cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu. 

Peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Avichay Adraee, citat de The Guardian.

Între timp, IDF a anunțat că interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. 

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică la ora 16.00 ET (20:00 GMT), după ce Israelul i-a cerut să condamne atacul iranian și să desemneze Gărzile Revoluționare drept organizație teroristă.

Totodată, G7 va avea o întâlnire telefonică la mijlocul după-amiezii, potrivit Sky News.

Se așteaptă ca liderii principalelor economii ale Grupului celor șapte să discute despre atacul Iranului.

G7 este format din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia, la care participă și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Italia deține în prezent președinția rotativă.

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram