Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 609: Explozie lângă centrala atomică și alerta lui Musk! Zelenski: „Ne pregătim de atacuri teroriste”

25 octombrie 2023, ora 17:57

Scena mondială este presărată cu războaie regionale, precum cele din Ucraina și Israel, ceea ce duc la multiple crize pe piețele internaționale. Însă acum, Statele Unite avertizează asupra unui alt mare pericol ce vine din China, potrivit unui raport recent dat publicității de Pentagon. Analiza Departamentului american al Apărării a subliniat șase scenarii care ar putea determina China să întreprindă acțiuni militare pe scară largă împotriva Taiwanului, potrivit The Defense Post. Într-un interviu audio acordat pe platforma sa de socializare X, miliardarul Elon Musk face previziuni înfiorătoare despre riscul unui conflict armat mondial și crede că războiul din Ucraina trebuie încetat, iar relațiile cu Rusia ar trebui normalizate, notează Mediafax. Între timp, Parlamentul Rusiei a adoptat legea care modifică tratatul de interzicere a testelor nucleare.

Decizia Guvernului Republicii Moldova de a bloca portalurile de știri în limba rusă este o mișcare ostilă față de Rusia și încalcă în mod flagrant legile privind libertatea de exprimare. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, după ce Chișinăul a blocat 22 de site-uri proruse, generatoare de știri false. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, susține că țara sa se pregătește de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice în sezonul rece, dar a dat asigurări că vor fi și răspunsuri în astfel de cazuri. Între timp un atac cu drone ruseşti a avariat în primele ore ale zilei de miercuri clădiri din apropierea centralei nucleare Hmelniţk din vestul Ucrainei, iar 20 de persoane au fost rănite, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

UPDATE Rusia a atacat, noaptea trecută, o zonă aflată în apropierea centralei atomice Hmelnițk, anunță ministerul Energiei din Ucraina. Potrivit autorităților, în urma exploziei au fost avariate ferestrele clădirilor administrative și gospodărești, inclusiv ale unui laborator. Din cauza deteriorării liniilor de transport a energiei electrice, 1.860 de consumatori din orașele Slavuta și Netișin au rămas fără energie electrică.

UPDATE Kremlinul intenționează să crească popularitatea președintelui Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor prin organizarea unei tombole naționale prin care să ofere locuințe și excursii gratuite locuitorilor Rusiei, relatează site-ul de investigații Meduza.

UPDATE Conform noii legi, la reuniunile comisiilor electorale vor putea fi acreditaţi doar jurnaliştii care au contracte de muncă cu instituţiile de presă corespunzătoare, ceea ce îi exclude pe liber profesionişti şi pe reporterii independenţi, relatează Agerpres care citează EFE.

UPDATE Ucraina și Rusia negociază în secret un schimb de prizonieri, trecerea navelor din porturile Mării Negre și întoarcerea copiilor ucraineni, notează The Washington Post. Potrivit publicației, într-o serie de cazuri negocierile au loc cu participarea mediatorilor, printre care: Turcia, Vaticanul, țările din Golful Persic și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Uneori, reprezentanții ruși și ucraineni comunică în persoană, în special la Istanbul, sau prin telefon. Niciuna dintre părți nu încearcă să facă publicitate existenței acestor „canale din spate”. Dar, potrivit reprezentantului GUR, Dmytro Usov, indiferent de relația pe care o avem acum, suntem interesați de revenirea apărătorilor noștri, iar dacă respingem toate canalele de comunicare, nu vom putea face acest lucru.

UPDATE Rusia a devenit cel mai mare cumpărător de mașini chinezești, importurile crescând de cinci ori, în timp ce producătorii auto occidentali ies de pe piața rusă, notează Adevărul. În jurul Moscovei și Sankt Petersburg, fostele reprezentanțe Renault și Audi sunt acum showroom-uri pentru Geely și Chery - doi dintre cei mai mari producători auto din China. Smartphone-urile chinezești sunt cele mai bine vândute în Rusia, după un exod al produselor Samsung și Apple. În plățile de export din Rusia, utilizarea monedei chinezești a crescut vertiginos. Mașinile, telefoanele și yuanul sunt doar câteva dintre modalitățile prin care Moscova și Beijingul își stimulează legăturile comerciale, potrivit unui nou documentar Bloomberg Originals.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat importanţa companiilor producătoare de arme pentru apărarea celor 31 de membri ai alianţei şi pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi a îndemnat la accelerarea producţiei de arme şi muniţii, informează dpa. „Unii investitori au ideea greşită că industria apărării este cumva lipsită de etică”, a spus Stoltenberg miercuri, la Forumul NATO-Industry de la Stockholm. „Însă nu este nimic lipsit de etică în producţia de arme pentru a apăra aliaţii NATO. Nu este nimic lipsit de etică în a ne apăra libertatea. Şi nu este nimic lipsit de etică în a-i ajuta pe soldaţii ucraineni să-şi apere ţara”, a spus el. „Fără industrie, nu există apărare, nu există descurajare şi nu există securitate”, a adăugat Stoltenberg, potrivit Cotidianul.

UPDATE În satul Selenginsk din districtul Kabanski din Buriația, a fost dezvelit monument memorial pentru cei 15 localnici căzuți în „operațiunea militară specială”, așa cum numesc autoritățile ruse invadarea Ucrainei. Unul dintre cei ale căror nume a apărut pe memorial s-a dovedit a fi în viață. Mercenar Wagner, fostul soldat a trebuit să demonstreze în instanță că nu a murit, scrie Meduza, care citează publicația online rusească Takie Dela.

UPDATE „Am primit rapoarte privind sosirea echipamentelor, muniției, noi contracte și o nouă geografie a aprovizionării. Am auzit informații despre front. Kupiansk, Avdiivka – sunt lupte dure, strânse, dar soldații noștri își mențin pozițiile. Inamicul încearcă să distrugă fără discernământ tot ce poate ajunge. Berislav, Borova. Eliminăm consecințele bombardării, ajutăm oamenii. Ne pregătim pentru atacuri teroriste asupra infrastructurii energetice. Anul acesta nu doar ne vom apăra, ci și vom răspunde. Inamicul știe bine acest lucru. Mai întâi, au scos flota din Crimeea, acum își mută și aviația mai departe de granițele noastre”, a precizat Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE Parlamentul Rusiei a finalizat miercuri adoptarea unei legi care retrage ratificarea de către Moscova a tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare. Camera superioară, Consiliul Federației, a aprobat legea cu 156 de voturi și zero împotrivă sau abțineri după ce și Camera inferioară, Duma, a adoptat-o în unanimitate, transmite Reuters.

UPDATE Primarul oraşului ucrainean Kolomia (regiunea Ivano-Frankivsk), Bohdan Stanislavski, a anunțat că autoritățile lucrează la lansarea unei rute feroviare către România. Oficialul ucrainean a menționat că a semnat în acest sens un memorandum cu Vasile Moldovan, primarul orașului Sighetu Marmației, transmite Rador.

UPDATE Forțele Armate ale Ucrainei au înfiinţat un batalion de soldați format în întregime din cetățeni ai Federaţiei Ruse dispuşi să lupte împotriva invaziei dictatorului Vladimir Putin. Potrivit unor informaţii publicate de Bloomberg, Batalionul „Siberia” a reunit zeci de ruși și reprezentanți ai minorităților etnice din Rusia care au călătorit prin țări terțe pentru a se alătura armatei ucrainene. Oficiali din tabăra de antrenament a acestora au precizat că batalionul include oameni din grupuri etnice din republici ruseşti precum Iakutia sau Buriatia, din vasta regiune Siberia de Est. Aceşti minoritari etnici au afirmat că își doresc independența față de Rusia și consideră victoria Ucrainei în război drept un pas către obiectivul respectiv. „Dacă oamenii vor să lupte pentru Ucraina, pentru granițele noastre, pentru prăbușirea acestui regim sovietic rus, de ce nu? Aceasta este alegerea lor și arată că nu toți rușii îl susțin pe Putin” – a declarat instructorul și comandantul lor ucrainean, cunoscut drept „Batia”, scrie Rador.

UPDATE Este posibil ca forţele ruse să fi folosit noi drone Italmas cu rază lungă de acţiune şi variantele acestora pentru prima dată într-un atac recent asupra Oblastului Kiev, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare, notează Mediafax.

UPDATE Armata rusă a bombardat intens orașul Slavuta din regiunea Hmelnîțkîi în noaptea de marți spre miercuri, autoritățile locale ucrainene raportând mai multe victime și pagube materiale. Explozii s-au auzit și în Crimeea, la Sevastopol, dar și Brainsk, pe teritoriul Federației Ruse. Pe front, forțele rusești lansează atacuri puternice în mai multe sectoare din zona de est, inclusiv pe direcțiile Avdiivka, Kupiansk, Lîman, Bahmut și Marinka, notează Libertatea.

UPDATE „Mă rog pentru cei care suferă, sper în găsirea de căi de pace în Orientul Mijlociu, în Ucraina chinuită şi în alte regiuni rănite de război”, a spus Papa Francisc, la finalul Audienţei Generale, scrie Mediafax.

UPDATE Forţele de Apărare ucrainene au respins peste douăzeci de atacuri ruseşti în regiunea Donbass în ultimele 24 de ore. Statul major de la Kiev a făcut cunoscut acest lucru în raportul său zilnic. „Ocupanţii – explică armata ucraineană – continuă să atace în aproape toate direcţiile frontului, în jur de 80 de ciocniri au avut loc în cursul zilei”. În ceea ce priveşte disputatul oraş industrial Avdiivka, ruşii atacă folosind aviaţia, dar Kievul susţine că apărarea rezistă şi îşi menţine poziţiile, notează Mediafax.

UPDATE Liderul prorus al regiunii separatiste Transnistria (estul Republicii Moldova), Vadim Krasnoselski, a pledat marţi pentru reluarea negocierilor pentru soluţionarea conflictului cu Republica Moldova, în formatul „5+2”, în cadrul unei întâlniri cu şefa misiunii OSCE la Chişinău, Kelly Keiderling, transmite Agerpres, care preia EFE.

UPDATE Lituania intenționează să cumpere din Statele Unite 36 de rachete AMRAAMLituania intenţionează să cumpere din Statele Unite 36 de rachete aer-aer AIM-120C-8 AMRAAM, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius, transmite miercuri dpa, conform Agerpres.

UPDATE 16 persoane au fost rănite în urma căderii de resturi de la dronele Shahed lansate de armata rusă şi doborâte pe teritoriul districtului Şepetovski, regiunea Hmelniţki, vestul Ucrainei, a anunţat primarul Vasili Sidor pe Facebook, citat de presa ucraineană. Adjunctul şefului militar regional, Serghei Tiurin, a explicat că „în regiunea Shepetovski, în urma doborârii ţintelor aeriene inamice, resturi au căzut pe infrastructura critică, 16 civili au fost răniţi”, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele parlamentului turc, Numan Kurtulmus, va trimite comisiei de afaceri externe a parlamentului proiectul de lege care aprobă aderarea Suediei la NATO, după ce va reveni miercuri în Turcia de la Praga, a declarat o sursa din parlament, relatează Reuters.

UPDATE Forţele ruse au bombardat oraşul ucrainean Avdiivka. „Inamicul a aruncat aproximativ 40 de bombe aeriene ghidate în două nopţi. Dar numărul de atacuri la sol a fost redus, la jumătate faţă de ieri şi cu o zi înainte”, a declarat Oleksandr Ştupun, purtătorul de cuvânt al grupului, pentru televiziunea naţională. „Nu este surprinzător, având în vedere că în ultimele cinci zile inamicul a avut aproximativ 2.400 de morţi şi răniţi în regiunea Doneţk”. Majoritatea acestor pierderi, a spus el, au avut loc în apropiere de Avdiivka şi de oraşul din apropiere, disputat de mult timp, Marinka. Vitaliy Barabash, şeful administraţiei militare a Avdiivka, a declarat că oraşul se confruntă cu atacuri aeriene şi artilerie necontenite. 

UPDATE Armata rusă consumă zilnic între 10.000 - 15.000 de tone de muniție și combustibil în războiul din Ucraina, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, informează agenția Tass. „Furnizăm 1.500 de tone de apă potabilă trupelor în fiecare zi. Spălăm 350 de tone de haine zilnic”, a spus Șoigu într-o declarație făcută luni în Consiliul Federației Ruse, camera superioară a parlamentului rus. Conform locotenent-colonelului în rezervă Maciej Korowaj, expert militar care s-a specializat în studierea și analiza tacticilor armatei ruse în Ucraina, muniția reprezintă 70% din cele 10-15 mii de tone furnizate zilnic. „Aceste cifre (prezentate de Șoigu) reprezintă doar 50% din necesarul zilnic al întregului grup de armate”, a apreciat expertul militar.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, vizitează postul de comandă al Grupului de Luptă de Est, din partea de sud a regiunii Doneţk. Tass anunţă acest lucru, precizând că „la faţa locului, Şoigu a fost informat despre situaţia, natura ofensivei inamice şi operaţiunile de luptă desfăşurate de trupele ruse în principalele zone tactice”, notează Mediafax.

UPDATE Într-un interviu audio acordat pe platforma sa de socializare X, miliardarul Elon Musk face previziuni înfiorătoare. Directorul platformei de socializare X crede că al Treilea Război Mondial este iminent şi un mare risc pentru civilizație din cauza războaielor şi tensiunilor curente dintre NATO şi  Rusia, Iran şi China. Directorul X este sceptic în privinţa succesului Ucrainei în încercarea de a-şi recupera teritoriile ocupate de Rusia. Elon Musk militează pentru normalizarea relațiilor cu regimul lui Vladimir Putin, acuzat în prezent pentru genocid şi crime comise împotriva umanităţii, potrivit Mediafax.

„Al Treilea Război Mondial este un risc pentru civilizație din care nu ne-am putea reveni.  Cred că a prioritiza prevenirea celui de-al treilea război mondial contează. Primul Război Mondial a fost la origine un conflict regional care a devenit rapid un conflict global. O alianță între Rusia, China şi Iran ar trebui văzută foarte puternică, foarte puternică pentru vest. Baza războiului este puterea economica, în special cea industrială  - adică câte arme, drone, tancuri poți produce. Pentru a fi un conflict global, trebuie să fie două alianţe de superputeri". „Ar trebui să fie un armistițiu care este singura opţiune pe care o avem. Un vot internaţional pentru supravegherea estului Ucrainei ca să vedem dacă ei doresc să facă parte din Rusia sau din Ucraina. Dacă estul Ucrainei vrea să facă parte din Rusia, de ce ar trebui să luptăm să-i forțăm să facă parte din Ucraina?  Nu are sens. Vrem să fim o democrație sau nu? Face Ucraina progrese? Nu, nu o face. Şi ce se întâmplă este că floarea tinereții ucrainene este sacrificată în tranșee, fără câștiguri teritoriale esenţiale. Băieții ăștia mor în fiecare zi. Pentru ce? Din perspectivă umanitară, ar trebui să facem presiuni pentru un armistițiu de pace în aceea regiune şi cred că din punctul de vedere al civilizaţiei ar trebui să restabilim relațiile cu Rusia, știi tu, este o cale logică şi pentru că alternativa este nu o Axă a Răului, ci o Axă de Putere Imensă împotriva Vestului. Nu văd decât consecinţe teribile din prelungirea războiului ruso-ucrainean, nu e niciun beneficiu, doar efecte devastatoare pentru Ucraina şi Statele Unite şi pentru lume. Deci trebuie să încheiem pacea, să normalizăm relațiile cât mai repede posibil. Asta nu este o recompensă pentru Rusia, este pur şi simplu recunoașterea realității şi riscurilor cu care omenirea se confruntă şi să ne asigurăm că va exista probabilitatea unui viitor pozitiv pentru civilizația umană". 

UPDATE Forțele ucrainene vor avea, în curând, capacități de control al focului asupra Crimeei ocupate de Rusia, a promis președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs online la summitul parlamentar al Platformei Crimeea, potrivit Kyiv Independent. O serie de atacuri ucrainene asupra Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea au degradat rețelele de apărare ale Rusiei în peninsulă, a declarat Zelenski, și, deși Ucraina nu deține în prezent controlul complet al cerului deasupra Crimeei, este doar "o chestiune de timp". El a mai spus că Rusia plănuiește o nouă bază navală în regiunea georgiană Abhazia, ocupată de Rusia, pentru a muta navele "cât mai departe posibil de rachetele și dronele navale ucrainene", notează Realitatea.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că locuitorii din zonele ocupate de ruşi simt că prezenţa acestora pe pământul ucrainean nu este una permanentă. ”Ucraina îşi va recâștiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni în mâinile ocupanților. Folosim toate mijloacele pentru a ne asigura că acest război se încheie cu înfrângerea ocupanților”, adaugă el.

UPDATE Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaților şi Senatului din România au dat vot favorabil, cu unanimitate de voturi „pentru”, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale privind aprobarea prealabilă pentru inițierea de către MApN, prin Direcţia generală pentru armamente, a proceduri de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, prin programul de asistentă şi securitate Foreign Militaru Sales (FMS). Este vorba despre „contracte atribuite de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniții aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 milioane dolari, fără TVA”, scrie Realitatea.

UPDATE Consiliul de Administraţie al companiei ruse Gazprom a redus programul de investiţii din 2023 cu 14,5%, la 1.970 miliarde de ruble (21,22 miliarde de dolari), faţă de un nivel estimat anterior de 2.300 miliarde de ruble, în urma scăderii preţurilor la gaze, transmit EFE şi Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Ieri, trupele ucrainene au avansat la sud de Bahmut şi la vest de regiunea Zaporojie: imaginile de geolocalizare arată că forţele ucrainene au avansat la est de Andreevka, la 10 kilometri sud-vest de Bahmut, şi au obţinut un succes parţial la vest de Robotine (în districtul Zaporojie). Statul Major ucrainean, citat de presa naţională, a anunţat că în ultimele 24 de ore armata rusă a pierdut 800 de militari, ducând astfel - conform Kievului - numărul total al militarilor ruşi ucişi în conflict la 296.310, notează Mediafax.

UPDATE Lituania a adresat Federației Ruse o notă de protest în legătură cu înlăturarea de la Vladimir a unui semn memorial ridicat în onoarea liderului Bisericii Catolice din Lituania, Arhiepiscopul Mecislovas Reinis (1884-1953), a relatat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Baltice „Însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse, Alexander Yolkin, a fost chemat la minister și i s-a prezentat o notă de protest în legătură cu distrugerea semnului memorial al lui Reinis, cerând restaurarea acestuia”, se arată în comunicat, potrivit Adevărul.

UPDATE „L-am primit pe ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen. Ucraina apreciază foarte mult sprijinul danez, care a fost puternic încă din primele zile ale războiului pe scară largă, inclusiv 12 pachete de ajutor militar. Am discutat paşii suplimentari pentru a ne consolida capacităţile aeriene şi apărarea aeriană”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris mesajul pe rețelele sociale.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 608: Atac subacvatic, „eroul” Soloviov și planul lui Rogozin! Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 607: Atacurile Rusiei și planurile lui Zelenski! Muratov: "Putin vrea să pună capăt istoriei democraţiei"
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram