Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 610: Coridor suspendat și premiera lăudată de Rusia! Țara care oprește ajutorul militar pentru Kiev

26 octombrie 2023, ora 21:43

Forțele ruse lansează atacuri în mai multe sectoare de pe frontul de est, înregistrând pierderi grele în echipamente militare și soldați la Avdiivka. Asta în timp ce bombardamentele rusești asupra localităților continuă, fiind înregistrați mai mulți morți și răniți, inclusiv copii. Pe de altă parte, Moscova anunță că apărarea antiaeriană a doborât, în premieră, două rachete ATACMS, notează Libertatea. Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, declară că guvernul său opreşte ajutorul militar acordat Ucrainei.

Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie înăsprite, potrivit HotNews. Între timp, Uniunea Europeană a scăpat de gazul și petrolul rusesc. SUA și Qatar suplinesc mare parte din necesar. Totodată, Ucraina a suspendat utilizarea noului său coridor pentru cereale de la Marea Neagră, din cauza a ceea ce consideră că ar fi riscurile militare foarte mari

UPDATE Ucraina a suspendat folosirea noului coridor pentru cereale din Marea Neagră din cauza amenințărilor avioanelor rusești, a arătat joi firma de consultanță de la Kiev Barva Invest, în condițiile în care guvernul ucrainean nu a făcut vreun anunț oficial în acest sens, relatează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită.

UPDATE Uniunea Europeană nu va reuși să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie, au declarat surse pentru Bloomberg. UE s-a angajat în luna mai să livreze un milion de obuze pe an Ucrainei. Cu toate acestea, acum, după ce au trecut șase luni, doar 30% din obuzele promise au fost livrate, au spus sursele. În acest ritm încetinit, UE riscă să nu-și atingă obiectivul. Potrivit Bloomberg, unele țări au cerut în mod privat prelungirea termenului, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia a pierdut 297.120 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Rusia a pierdut, de asemenea, 5.141 de tancuri, 9.715 vehicule blindate de luptă, 7.155 sisteme de artilerie, 556 sisteme de apărare aeriană, 320 de avioane, 324 elicoptere și 5.389 de drone, potrivit Spotmedia.

UPDATE Țările UE și-au redus drastic dependența de combustibili fosili rusești, în ultimul an, se arată în raportul Comisiei Europene privind starea uniunii energetice în 2023. Mai ales după invadarea Ucrainei, au scăzut și scad în continuare importurile de cărbune, petrol și gaze. Raportul arată că UE a răspuns în mod colectiv și eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina și la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie. Treptat, gazele rusești au fost înlocuite în mare parte cu cele din SUA și Qatar. Țările Uniunii au acoperit necesarul de gaze pentru iarna 2023-2024 în această lună, notează Gândul.

UPDATE Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au emis o declarație comună în care condamnă furnizarea de arme de către Coreea de Nord Rusiei pentru războiul său din Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. „Astfel de livrări de arme vor crește semnificativ numărul victimelor războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în declarație. Moscova a negat semnarea unui acord cu Phenianul, dar imaginile satelitare de la începutul lunii octombrie au confirmat o creștere a traficului feroviar la granița nord-coreeană-rusă. În același timp, instituțiile de presă au raportat că au început livrările de arme, scrie Spotmedia.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că decizia Slovaciei de a opri livrările de arme pentru Ucraina nu va schimba nimic în conflict, pentru că această țară are o contribuţie mică în ajutorul militar acordat Kievului.

UPDATE Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la "un ajutor umanitar şi civil", transmite AFP.

UPDATE Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră. Vorbim de o suspendare temporară a traficului navelor către și dinspre porturi, informează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită. O suspendare de facto a fost deja în vigoare de două zile la cererea armatei, invocând o amenințare din cauza creșterii activității aviației militare ruse în zonă.

UPDATE Un comunicat din partea grupului statelor puternic industrializate (G7), în care va fi anunţată o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti, este aşteptat pentru sfârşitul lunii octombrie. Acesta va fi urmat imediat de o propunere pentru un nou pachet de sancţiuni al UE, cel de al 12-lea, vizând Rusia, au declarat pentru Reuters surse diplomatice. „Avem nevoie acum de aprobarea finală din partea G7 înainte de a traduce aceste elemente în texte legale la nivel european”, a precizat un diplomat european, potrivit Spotmedia.

UPDATE Activele ruseşti îngheţate în Belgia au generat profituri de aproape 3 miliarde de euro, în timp ce statele membre UE continuă să discute ce să facă cu aceşti bani, transmite Bloomberg.

UPDATE Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a sosit joi la Minsk, unde va participa la o conferință de securitate alături de mai multe state aliate ale Rusiei, relatează Ukrinform.

UPDATE Rusia a primit din partea Statelor Unite ale Americii propuneri pe probleme de stabilitate strategică într-o formă informală, iar Moscova le studiază, a anunţat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii, anunță TASS potrivit Rador.

UPDATE Armenia nu vede niciun avantaj în continuarea găzduirii bazelor militare rusești pe teritoriul său după ce Azerbaidjanul a recucerit regiunea contestată Nagorno-Karabah, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat miercuri, 25 octombrie.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dă asigurări că Rusia se retrage "treptat" din Crimeea în ciuda faptului că Moscova a creat "iluzia unei dominații de netrecut" în peninsula ocupată de trupele ruse din 2014, conform 20 Minutos, scrie Rador.

UPDATE Guvernul ceh a anunţat miercuri că va achiziţiona din Israel 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acţiune I-Derby, pentru a-şi întări capacităţile de apărare într-un moment în care războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, informează AFP.

UPDATE În urma atacului rusesc de la Berislav, regiunea Herson,, din această seară, un băiat de 13 ani a murit, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin, citat de Kyiv Independent. Oficialul ucrainean nu a oferit mai multe detalii cu privire la potențialele daune cauzate de atac sau despre armamentului folosit de forțele ruse. Anterior, de dimineață, un localnic de 42 de ani a fost ucis, după un atac cu bombă aeriană ghidată. Berislav, cu o populație de 12.000 de locuitori, 60 de kilometri est de Herson, a fost ocupat temporar de trupele Moscovei până la eliberarea sa în ofensiva de toamnă a Ucrainei, de anul trecut. Orașul suferă atacuri regulate de pe malul stâng al râului Niprului, ocupat de ruși.

UPDATE Circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă în 2023, iar Moscova intenţionează, în plin conflict din Ucraina, să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, spunând că este responsabil de această chestiune, relatează AFP, potrivit Agerpres. "Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta (...) aproape 385.000 de persoane s-au înrolat", a spus Medvedev în cadrul unei reuniuni.

UPDATE Principalul producător de gaze naturale din Rusia, Gazprom și-a redus programul de investiții pentru 2023 la 1,97 trilioane de ruble (21,22 miliarde dolari) de la o estimare anterioară de 2,30 trilioane de ruble, a anunțat marți compania, potrivit Reuters.

UPDATE Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Bahmut. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat pe 24 octombrie că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Fityo a declarat că luptele au avut loc și lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Maloyllinivka (4 km nord de Bakhmut), Andriivka, Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și Pivnichne (20 km sud-vest de Bahmut), notează Adevărul.

UPDATE Vladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, a anunţat că Rusia a efectuat, cu succes, la începutul lunii octombrie, testarea unei rachete  balistice intercontinentale ce poate transporta încărcătură nucleară, numită Yars. Federaţia Rusă a anunţat în acest an suspendarea acordului bilateral nuclear cu SUA, precum şi suspendarea tratatului care interzice testele nucleare. Nu mai încape nicio îndoială că lumea se află oficial în cel de-al Doilea Război Rece, notează Mediafax.

UPDATE Un ofițer de rezervă ucrainean a publicat imagini din satelit și a confirmat că armata rusă a pierdut cel puțin 109 de echipamente militare în apropiere de Avdiivka în perioada 10-20 octombrie, menționează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Este vorba în principal de vehicule blindate de luptă, cum ar fi BMP-1 și BMP-2 și MT-LB; tancuri T-72, T-64, T-80, transportoare de personal blindate și alte vehicule militare. Pierderile de echipamente din zona Avdiivka au depășit pierderile înregistrate de ruși în timpul traversării eșuate a Siverskyi Donețk în mai 2022 și este probabil să depășească pierderile suferite în zona Vugledar în perioada noiembrie 2022 - aprilie 2023. Cifrele pot crește - aproximativ 20 de vehicule militare nu sunt incluse în lista pierderilor din cauza inconsecvenței imaginilor. Alte două surse independente estimează că forțele ruse au pierdut aproximativ 200 de vehicule militare în apropiere de Avdiivka.

UPDATE Unitățile ruse de apărare aeriană au doborât două sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe 25 octombrie, a susținut Ministerul rus al Apărării. Potrivit presei din Rusia, este pentru prima oară când armata rusă doboară rachete fabricate în Statele Unite ale Americii. Ministerul rus al apărării nu a precizat unde au fost interceptate țintele, dar a inclus informațiile în actualizarea sa zilnică despre războiul din Ucraina. Afirmația nu a fost verificată independent în acest moment.

UPDATE Fabricile rusești care produc rachete Kh-47M2 Kinjal folosesc componente importate din mai multe țări ale Uniunii Europene, a informat publicația rusă de investigații The Insider. Rchetele supersonice Kinjal sunt cele mai avansate rachete balistice rusești, cu o viteză de până la 12.000 de kilometri pe oră. Un singur Kinjal costă statul rus 10 milioane de dolari, „aproximativ 50.000 de pensii medii rusești”, a subliniat The Insider.  Rachetele Kinjal și Iskander, sunt produse de Biroul de Proiectare de Inginerie Mecanică (KBM), parte a holdingului Rostec, conglomeratul de apărare deținut de stat. Înregistrările companiei arată că echipamentul este încă importat prin intermediari din Polonia, Germania, Lituania, Letonia și Marea Britanie. Componente de înlocuire au fost furnizate în ianuarie 2023 de la o companie de logistică din Berlin. Iar diferite materiale sunt fabricate de producătorul multinațional suedez de utilaje Sandvik. The Insider a descoperit că Serghei Pitikov, director general KB Mașinostroienia (KBM), o întreprindere de stat de apărare, centru științific de cercetare și dezvoltare specializat în sisteme de rachete situată în Kolomna, Parte a corporației de stat Rostec, are o legătură personală cu Suedia. Fiica lui, Maia, s-a stabilit într-un orășel de lângă Malmo, scrie Libertatea.

UPDATE În discursul său zilnic către națiune, președintele Volodimir Zelenski a declarat atacul cu drone rusești în regiunea Hmelnițkîi, vestul Ucrainei, a vizat centrala nucleară din zonă,, relatează Ukrainska Pravda. „Cel mai probabil, ținta acestor drone a fost centrala nucleară. Unda de șoc a explozie a spulberat ferestrele din incinta centralei”, a spus liderul de la Kiev. Zelenski a mai spus că „fiecare atac rusesc servește drept argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”. Atacul cu drone nu a lovit centrala electrică și nici nu a afectat funcționarea acesteia, dar a întrerupt temporar curentul la unele stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului. De asemenea, a rănit, potrivit lui Zelenski, 24 de oameni în Slavuta.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 609: Explozie lângă centrala atomică și alerta lui Musk! Zelenski: „Ne pregătim de atacuri teroriste”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 608: Atac subacvatic, „eroul” Soloviov și planul lui Rogozin! Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram