/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 610: Coridor suspendat și premiera lăudată de Rusia! Țara care oprește ajutorul militar pentru Kiev

26 octombrie 2023, ora 21:43

Forțele ruse lansează atacuri în mai multe sectoare de pe frontul de est, înregistrând pierderi grele în echipamente militare și soldați la Avdiivka. Asta în timp ce bombardamentele rusești asupra localităților continuă, fiind înregistrați mai mulți morți și răniți, inclusiv copii. Pe de altă parte, Moscova anunță că apărarea antiaeriană a doborât, în premieră, două rachete ATACMS, notează Libertatea. Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, declară că guvernul său opreşte ajutorul militar acordat Ucrainei.

Rusia își antrenează forțele armate pentru a lansa o „lovitură nucleară masivă”, drept ripostă, a anunțat miercuri ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie înăsprite, potrivit HotNews. Între timp, Uniunea Europeană a scăpat de gazul și petrolul rusesc. SUA și Qatar suplinesc mare parte din necesar. Totodată, Ucraina a suspendat utilizarea noului său coridor pentru cereale de la Marea Neagră, din cauza a ceea ce consideră că ar fi riscurile militare foarte mari

UPDATE Ucraina a suspendat folosirea noului coridor pentru cereale din Marea Neagră din cauza amenințărilor avioanelor rusești, a arătat joi firma de consultanță de la Kiev Barva Invest, în condițiile în care guvernul ucrainean nu a făcut vreun anunț oficial în acest sens, relatează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită.

UPDATE Uniunea Europeană nu va reuși să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie, au declarat surse pentru Bloomberg. UE s-a angajat în luna mai să livreze un milion de obuze pe an Ucrainei. Cu toate acestea, acum, după ce au trecut șase luni, doar 30% din obuzele promise au fost livrate, au spus sursele. În acest ritm încetinit, UE riscă să nu-și atingă obiectivul. Potrivit Bloomberg, unele țări au cerut în mod privat prelungirea termenului, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia a pierdut 297.120 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Rusia a pierdut, de asemenea, 5.141 de tancuri, 9.715 vehicule blindate de luptă, 7.155 sisteme de artilerie, 556 sisteme de apărare aeriană, 320 de avioane, 324 elicoptere și 5.389 de drone, potrivit Spotmedia.

UPDATE Țările UE și-au redus drastic dependența de combustibili fosili rusești, în ultimul an, se arată în raportul Comisiei Europene privind starea uniunii energetice în 2023. Mai ales după invadarea Ucrainei, au scăzut și scad în continuare importurile de cărbune, petrol și gaze. Raportul arată că UE a răspuns în mod colectiv și eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina și la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie. Treptat, gazele rusești au fost înlocuite în mare parte cu cele din SUA și Qatar. Țările Uniunii au acoperit necesarul de gaze pentru iarna 2023-2024 în această lună, notează Gândul.

UPDATE Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au emis o declarație comună în care condamnă furnizarea de arme de către Coreea de Nord Rusiei pentru războiul său din Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. „Astfel de livrări de arme vor crește semnificativ numărul victimelor războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în declarație. Moscova a negat semnarea unui acord cu Phenianul, dar imaginile satelitare de la începutul lunii octombrie au confirmat o creștere a traficului feroviar la granița nord-coreeană-rusă. În același timp, instituțiile de presă au raportat că au început livrările de arme, scrie Spotmedia.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că decizia Slovaciei de a opri livrările de arme pentru Ucraina nu va schimba nimic în conflict, pentru că această țară are o contribuţie mică în ajutorul militar acordat Kievului.

UPDATE Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la "un ajutor umanitar şi civil", transmite AFP.

UPDATE Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră. Vorbim de o suspendare temporară a traficului navelor către și dinspre porturi, informează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită. O suspendare de facto a fost deja în vigoare de două zile la cererea armatei, invocând o amenințare din cauza creșterii activității aviației militare ruse în zonă.

UPDATE Un comunicat din partea grupului statelor puternic industrializate (G7), în care va fi anunţată o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti, este aşteptat pentru sfârşitul lunii octombrie. Acesta va fi urmat imediat de o propunere pentru un nou pachet de sancţiuni al UE, cel de al 12-lea, vizând Rusia, au declarat pentru Reuters surse diplomatice. „Avem nevoie acum de aprobarea finală din partea G7 înainte de a traduce aceste elemente în texte legale la nivel european”, a precizat un diplomat european, potrivit Spotmedia.

UPDATE Activele ruseşti îngheţate în Belgia au generat profituri de aproape 3 miliarde de euro, în timp ce statele membre UE continuă să discute ce să facă cu aceşti bani, transmite Bloomberg.

UPDATE Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a sosit joi la Minsk, unde va participa la o conferință de securitate alături de mai multe state aliate ale Rusiei, relatează Ukrinform.

UPDATE Rusia a primit din partea Statelor Unite ale Americii propuneri pe probleme de stabilitate strategică într-o formă informală, iar Moscova le studiază, a anunţat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii, anunță TASS potrivit Rador.

UPDATE Armenia nu vede niciun avantaj în continuarea găzduirii bazelor militare rusești pe teritoriul său după ce Azerbaidjanul a recucerit regiunea contestată Nagorno-Karabah, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat miercuri, 25 octombrie.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dă asigurări că Rusia se retrage "treptat" din Crimeea în ciuda faptului că Moscova a creat "iluzia unei dominații de netrecut" în peninsula ocupată de trupele ruse din 2014, conform 20 Minutos, scrie Rador.

UPDATE Guvernul ceh a anunţat miercuri că va achiziţiona din Israel 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acţiune I-Derby, pentru a-şi întări capacităţile de apărare într-un moment în care războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, informează AFP.

UPDATE În urma atacului rusesc de la Berislav, regiunea Herson,, din această seară, un băiat de 13 ani a murit, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin, citat de Kyiv Independent. Oficialul ucrainean nu a oferit mai multe detalii cu privire la potențialele daune cauzate de atac sau despre armamentului folosit de forțele ruse. Anterior, de dimineață, un localnic de 42 de ani a fost ucis, după un atac cu bombă aeriană ghidată. Berislav, cu o populație de 12.000 de locuitori, 60 de kilometri est de Herson, a fost ocupat temporar de trupele Moscovei până la eliberarea sa în ofensiva de toamnă a Ucrainei, de anul trecut. Orașul suferă atacuri regulate de pe malul stâng al râului Niprului, ocupat de ruși.

UPDATE Circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă în 2023, iar Moscova intenţionează, în plin conflict din Ucraina, să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, spunând că este responsabil de această chestiune, relatează AFP, potrivit Agerpres. "Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta (...) aproape 385.000 de persoane s-au înrolat", a spus Medvedev în cadrul unei reuniuni.

UPDATE Principalul producător de gaze naturale din Rusia, Gazprom și-a redus programul de investiții pentru 2023 la 1,97 trilioane de ruble (21,22 miliarde dolari) de la o estimare anterioară de 2,30 trilioane de ruble, a anunțat marți compania, potrivit Reuters.

UPDATE Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Bahmut. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat pe 24 octombrie că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Fityo a declarat că luptele au avut loc și lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Maloyllinivka (4 km nord de Bakhmut), Andriivka, Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și Pivnichne (20 km sud-vest de Bahmut), notează Adevărul.

UPDATE Vladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, a anunţat că Rusia a efectuat, cu succes, la începutul lunii octombrie, testarea unei rachete  balistice intercontinentale ce poate transporta încărcătură nucleară, numită Yars. Federaţia Rusă a anunţat în acest an suspendarea acordului bilateral nuclear cu SUA, precum şi suspendarea tratatului care interzice testele nucleare. Nu mai încape nicio îndoială că lumea se află oficial în cel de-al Doilea Război Rece, notează Mediafax.

UPDATE Un ofițer de rezervă ucrainean a publicat imagini din satelit și a confirmat că armata rusă a pierdut cel puțin 109 de echipamente militare în apropiere de Avdiivka în perioada 10-20 octombrie, menționează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Este vorba în principal de vehicule blindate de luptă, cum ar fi BMP-1 și BMP-2 și MT-LB; tancuri T-72, T-64, T-80, transportoare de personal blindate și alte vehicule militare. Pierderile de echipamente din zona Avdiivka au depășit pierderile înregistrate de ruși în timpul traversării eșuate a Siverskyi Donețk în mai 2022 și este probabil să depășească pierderile suferite în zona Vugledar în perioada noiembrie 2022 - aprilie 2023. Cifrele pot crește - aproximativ 20 de vehicule militare nu sunt incluse în lista pierderilor din cauza inconsecvenței imaginilor. Alte două surse independente estimează că forțele ruse au pierdut aproximativ 200 de vehicule militare în apropiere de Avdiivka.

UPDATE Unitățile ruse de apărare aeriană au doborât două sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe 25 octombrie, a susținut Ministerul rus al Apărării. Potrivit presei din Rusia, este pentru prima oară când armata rusă doboară rachete fabricate în Statele Unite ale Americii. Ministerul rus al apărării nu a precizat unde au fost interceptate țintele, dar a inclus informațiile în actualizarea sa zilnică despre războiul din Ucraina. Afirmația nu a fost verificată independent în acest moment.

UPDATE Fabricile rusești care produc rachete Kh-47M2 Kinjal folosesc componente importate din mai multe țări ale Uniunii Europene, a informat publicația rusă de investigații The Insider. Rchetele supersonice Kinjal sunt cele mai avansate rachete balistice rusești, cu o viteză de până la 12.000 de kilometri pe oră. Un singur Kinjal costă statul rus 10 milioane de dolari, „aproximativ 50.000 de pensii medii rusești”, a subliniat The Insider.  Rachetele Kinjal și Iskander, sunt produse de Biroul de Proiectare de Inginerie Mecanică (KBM), parte a holdingului Rostec, conglomeratul de apărare deținut de stat. Înregistrările companiei arată că echipamentul este încă importat prin intermediari din Polonia, Germania, Lituania, Letonia și Marea Britanie. Componente de înlocuire au fost furnizate în ianuarie 2023 de la o companie de logistică din Berlin. Iar diferite materiale sunt fabricate de producătorul multinațional suedez de utilaje Sandvik. The Insider a descoperit că Serghei Pitikov, director general KB Mașinostroienia (KBM), o întreprindere de stat de apărare, centru științific de cercetare și dezvoltare specializat în sisteme de rachete situată în Kolomna, Parte a corporației de stat Rostec, are o legătură personală cu Suedia. Fiica lui, Maia, s-a stabilit într-un orășel de lângă Malmo, scrie Libertatea.

UPDATE În discursul său zilnic către națiune, președintele Volodimir Zelenski a declarat atacul cu drone rusești în regiunea Hmelnițkîi, vestul Ucrainei, a vizat centrala nucleară din zonă,, relatează Ukrainska Pravda. „Cel mai probabil, ținta acestor drone a fost centrala nucleară. Unda de șoc a explozie a spulberat ferestrele din incinta centralei”, a spus liderul de la Kiev. Zelenski a mai spus că „fiecare atac rusesc servește drept argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”. Atacul cu drone nu a lovit centrala electrică și nici nu a afectat funcționarea acesteia, dar a întrerupt temporar curentul la unele stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului. De asemenea, a rănit, potrivit lui Zelenski, 24 de oameni în Slavuta.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 609: Explozie lângă centrala atomică și alerta lui Musk! Zelenski: „Ne pregătim de atacuri teroriste”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 608: Atac subacvatic, „eroul” Soloviov și planul lui Rogozin! Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram