Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 612: Pauză ciudată, crime de război și președinte spionat! Scrisoarea trimisă de români lui Zelenski

28 octombrie 2023, ora 23:33

Consiliul European a promis „va oferi un sprijin financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic puternic Ucrainei şi poporului său atât timp cât va fi necesar”. Totodată, candidatura accelerată a Ucrainei a grăbit nevoia UE de a implementa reforme cuprinzătoare, inclusiv reforma tratatelor şi modificări ale structurii de vot a blocului, notează Mediafax.

Între timp, forțele ruse se confruntă cu pierderi semnificative în echipamente lângă Avdiivka, ceea ce ar putea afecta serios capacitatea lor de acțiune pe termen lung, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Aceste pierderi includ sute de vehicule blindate distruse și mii de victime. Totodată, Rusia a pus pe pauză atacurile cu rachete de croazieră lansate din aer împotriva Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spune că Rusia a pierdut o brigadă în luptele de la Avdiivka și le-a mulțumit celor care luptă pe front, precizând că armata se concentrează pe apărarea pozițiilor din Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Melitopol.

UPDATE Serviciile speciale ruse lansează informații despre moartea probabilă a liderului de la Kremlin pentru „propriile lor verificări”, susține diplomatul ucrainean Ruslan Osipenko, notează Ziare.com.

UPDATE Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia, relatează Reuters.  

UPDATE Premierul olandez Mark Rutte a declarat că ar fi interesat să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de Secretar General al NATO, deși vede doar o șansă mică de a fi ales pentru acest post, notează Antena3.

UPDATE Colonelul-general Viktor Afzalov a fost numit comandant al forțelor aerospațiale rusești, a confirmat vineri Ministerul rus al Apărării, notează NewsWeek.

UPDATE Invazia lui Putin din Ucraina de acum peste 20 de luni, precum și noul conflict dintre Israel și Hamas a trimis unde de șoc în toată lumea, schimbând strategiile geopolitice din multe țări. Acum, noua ”axă a răului”, cum a fost etichetată alianța China, Rusia și Iran de către liderul minorității republican din Senatul american, Mitch McConnell, reprezintă ”o amenințare imediată la adresa Statelor Unite” și aceasta trebuie abordată de urgență, scrie Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei noaptea trecută. Potrivit ucrainenilor, este vorba de o rachetă balistică Iskander-M din Voronej și șase drone Shahed-131/136 din apropierea Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai. De asemenea, forţele ucrainene susţin că au distrus cinci Shahed-uri deasupra regiunilor Herson și Mykolaiv. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a raportat că atacul forțelor ruse vizează infrastructura critică și instalațiile militare, notează Antena3.

UPDATE Femeile care au soți și rude care luptă în conflictul cu Rusia au cerut vineri demobilizarea lor după 18 luni de serviciu militar. Ele au organizat manifestaţii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev, unde au ocupat Piaţa Independenţei, locul revoluţiei din 2014 care a răsturnat regimul pro-rus, conform The New York Times. Femeile au afişat pancarte cu mesaje prin care solicitau ca soldaţii să fie înlocuiţi de alţii, subliniind că aceştia sunt obosiţi şi că victoria depinde de toţi cetăţenii. Unele au venit la protest cu copiii lor mici, chiar şi cu nou-născuţi.
Deputatul Oleksí Goncearenko, membru al partidului fostului preşedinte Petro Poroşenko, a propus un proiect de lege care ar permite soldaţilor să se întoarcă acasă după ce au luptat cel puţin 18 luni în război.  El a cerut şi o întâlnire între femeile protestatare şi preşedintele Volodimir Zelenski, notează Spotmedia.

UPDATE Trupele ucrainene au înaintat puțin pe malul estic (stâng) al Niprului din regiuneaHerson și au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, susțin analiștii de la Institul pentru Studiul Războiului, notează NewsWeek.

UPDATE Inginerii civili ucraineni au primit instruire în Marea Britanie pentru a învăța tehnici de protecție a infrastructurii critice naționale împotriva atacurilor cu drone și rachete rusești, anunță Ministerul Apărării din UK pe X, fosta Twitter, scrie Spotmedia.

UPDATE Tentativa de asasinat asupra fostului deputat ucrainean pro-rus Oleh Ţariov a fost o operațiune specială planificată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) – scrie agenţia RBC. „Acesta este de mult timp pe lista trădătorilor care trebuie să răspundă pentru crimele comise. Țariov este o țintă absolut legitimă. Acesta nu este doar un fanatic al ‘lumii ruse’, ci o persoană care a venit personal cu tancurile rusești pentru a captura Kievul” – a subliniat o sursă din SBU. Aceasta nu a dezvăluit detaliile operațiunii speciale, însă, potrivit informaţiilor din presă, fostul politician ucrainean, un aliat al ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost vizat de două focuri de armă. Surse din SBU au remarcat că starea de sănătate a lui Ţariov este critică şi că medicii încearcă să-i salveze viaţa. „Dar există șanse mari ca acesta să moară” – a adăugat sursa, potrivit Rador.

UPDATE Conform informațiilor oferite de Statul Major General al Armatei Ucrainene, conflictul cu Rusia a dus la pierderea a 298.420 de soldați ruși. În plus, forțele rusești au suferit pierderi semnificative de echipament militar, inclusiv 5.167 de tancuri, 9.749 de vehicule blindate de luptă, 9.524 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.180 de sisteme de artilerie, 834 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 558 de sisteme de apărare aeriană, 320 de avioane, 324 de elicoptere, 5.390 de drone și 20 de ambarcațiuni, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia a desfășurat delfini militari în Marea Neagră împotriva Ucrainei. Misiunile lor vizează împiedicarea și detectarea scafandrilor mobilizați de Ucraina, scrie Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de interne, Ihor Kirilenko, a declarat că anchetatorii instituţiei pe care o conduce au înregistrat până acum peste 98.000 de crime de război comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Oficialul a menționat că în Ucraina a fost creată o bază de date specială numită „Criminal de război”, care conţine informaţii despre 240.000 de persoane implicate în războiul declanşat de Rusia. „Fiecare persoană care a comis crime împotriva poporului ucrainean trebuie pedepsită. Acești criminali de război nu vor avea o viață liniştită în nicio țară democratică” – a subliniat Ihor Klimenko. Ministrul a remarcat că teroarea din partea Federației Ruse nu încetează, iar autoritățile ucrainene sunt pregătite pentru situaţia în care rușii vor ataca, din nou, instalațiile energetice în timpul iernii, potrivit Rador.

UPDATE O navă de deminare rusească a explodat în Crimeea, iar ucrainenii cred că incidentul a fost provocat de o mină plasată tot de ruși. Nava Vladimir Kozitski, din clasa Project 23040G, a fost avariată grav în Sevastopol. Explozia a fost una puternică, potrivit unor surse, fiind auzită de locuitorii orașului. Ulterior, nava a fost remorcată până la țărm, potrivit The New Voice of Ukraine. Vladimir Kozitski intrase în serviciu în 2021, notează Gândul.

UPDATE Promisiunea noului guvern al Slovaciei de a opri furnizarea ajutorului pentru Ucraina trebuie să se aplice doar proviziilor militare, nu vânzărilor comerciale – a transmis purtătorul de cuvânt al legislativului de la Bratislava, Peter Pellegrini. Acesta a afirmat că pledează pentru continuarea vânzărilor de arme către Ucraina. „Dacă cineva comandă și plătește pentru aceste sisteme, acest lucru susţine industria slovacă” – a remarcat Pellegrini. Amintim că, anterior, noul premier al Slovaciei, pro-rusul Robert Fico, a anunţat că nu va sprijini ajutorul militar acordat Ucrainei. „Lăsați-i să negocieze pacea timp de 10 ani, în loc să se omoare între ei timp de 10 ani fără niciun rezultat” – a afirmat Fico, în fața membrilor Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, potrivit Rador.

UPDATE Aviația cu rază lungă a Rusiei nu a mai efectuat atacuri cu rachete de croazieră lansate aeriene împotriva Ucrainei de peste o lună, una dintre cele mai lungi lacune în astfel de lovituri de la începutul invaziei la scară largă, a raportat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 27 octombrie. „În timp ce Rusia este încă capabilă să utilizeze alte capacități de lovitură, LRA (Aviația cu rază lungă de acțiune) a fost metoda principală pentru a efectua lovituri de precizie la distanță”, a scris ministerul în cea mai recentă actualizare a informațiilor. Acest lucru se întâmplă, transmite sursa citată, deoarece stocurile de rachete ale Rusiei sunt mici, iar Moscova le păstrează pentru mai târziu. Rusia a folosit bombardierele strategice Tupolev Tu-95 „Bear” („Urs”) pentru a lansa rachete de croazieră Kodiak spre Ucraina, deseori asupra unor ținte civile, fără importanță militară. Aceste bombardiere au fost metoda preferată de Rusia în acest conflict pentru a efectua bombardamente de precizie, scrie Business Insider. Operațiunile sunt, însă, foarte costisitoare pentru Rusia.

UPDATE Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski, printr-o scrisoare deschisă, să instituie Ziua limbii române pe teritoriul Ucrainei, ce ar urma să fie sărbătorită pe 31 august. Instituirea Zilei limbii române în Ucraina trebuie să aibă loc în contextul recentelor întâlniri bilaterale româno-ucrainene, dar și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România, spune asociația, notează Cotidianul.

UPDATE Lituania a interzis orice import, încărcare și regazificare de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc la toate instalațiile, notează Știripesurse.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a distrus trei rachete ghidate X-59 în regiunea Mykolaiv şi două drone Lancet deasupra regiunii Herson, a informat Comandamentul aerian de Sud al Ucrainei.

UPDATE Ucraina este cu un pas mai aproape de a obţine acces la activele ruseşti îngheţate pentru a începe procesul de reconstrucţie. „Din punct de vedere politic, am convenit că, în cele din urmă, Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia pe termen lung a Ucrainei”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la finalul summit-ului UE de la Bruxelles, scrie Mediafax.

UPDATE Administrația Statelor Unite răspândește „falsuri absolut monstruoase" pentru a găsi o scuză pentru forțele armate ale Ucrainei, care au eșuat în contraofensivă, acuză Ambasada Rusiei la Washington într-un comentariu postat pe canalul Telegram al misiunii diplomatice, scrie HotNews.

UPDATE Dispozitivul de urmărire descoperit în maşina preşedintelui polonez ar fi fost plantat de Rusia. Ofiţerii polonezi ai Serviciului de Protecţie de Stat (SOP) au raportat că vehiculul preşedintelui a fost lucrat cu câteva luni înainte de descoperire şi că probabil dispozitivul de urmărire a fost instalat în timpul vizitei lui Duda în Ucraina.

UPDATE Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit vineri, cu principalul diplomat chinez, Wang Yi, au anunțat oficiali de la Casa Albă. În comunicatul emis se afirmă că liderul american a subliniat că SUA și China „trebuie să gestioneze în mod responsabil concurența în relația dintre ele și să mențină deschise liniile de comunicare”, potrivit Rador.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că numărul victimelor din rândul forţelor ruse a crescut brusc pe frontul ucrainean în ultima săptămână. „Săptămâna aceasta a existat o creștere semnificativă a victimelor rusești. Chiar așa cum ar trebui să fie„, a spus dl Zelenski în discursul său de seară, referindu-se la luptele de pe o serie de sectoare ale liniei frontului de 1.000 km, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 611: Atacuri cu drone, ordinul 227 al lui Stalin și deputat împușcat! Kremlinul neagă moartea lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 610: Coridor suspendat și premiera lăudată de Rusia! Țara care oprește ajutorul militar pentru Kiev
/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Gazul din Rusia pentru malul stâng, o incertitudine. Serebrian: „Entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut”
/VIDEO/ Gazul din Rusia pentru malul stâng, o incertitudine. Serebrian: „Entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut”
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS

Sumarul discursului de învestitură al lui Trump: Stare de urgență la granița cu Mexic, imigranți deportați și două sexe în SUA

missing
Foto: NBC
20 ianuarie 2025, ora 23:24

Noul președinte al Statele Unite, Donald Trump, a anunțat în discursul susținut la Capitoliu după depunerea jurământului, că va declara starea de urgență la granița cu Mexicul și că va trimite “milioane și milioane” de imigranți ilegali în țările din care au venit, promițând în același timp să ofere Americii “o nouă epocă de aur”, scrie G4media

Donald Trump s-a prezentat drept salvatorul unei Americi „în decadență” și a promis că SUA vor fi din nou „respectate în lume”. „Dumnezeu m-a salvat pentru ca eu să pot face America măreață din nou”, a insistat el, pledând în același timp pentru “unitate națională”, potrivit Le Figaro.

„Programul nostru se bazează pe protejarea tuturor populațiilor. Afro-americanilor și latinilor, vreau să vă mulțumesc: nu voi uita niciodată încrederea voastră”, a spus el, în aplauzele unui număr foarte mare de invitați, printre care Elon Musk, Tim Cook, Mark Zuckerberg și francezul Bernard Arnault. În același timp, el a declarat că dorește să abordeze o „elită coruptă și radicală care a monopolizat puterea și bogăția timp de mulți ani”.

Discursul integral al președintelui:

Milioane de imigranți ilegali vor fi deportați

În timpul discursului său, Donald Trump a profitat de ocazie pentru a-și multiplica atacurile la adresa „sistemelor” americane actuale, începând cu sistemul judiciar. „Guvernul nostru protejează infractorii, în special pe cei care vin din cele patru colțuri ale lumii”, a declarat el în fața Capitoliului. Pentru a „repara” America, al 47-lea președinte a promis să deporteze „milioane și milioane” de imigranți ilegali.

„În primul rând, voi declara stare de urgență la frontiera noastră sudică” cu Mexicul, a spus el. „Toate intrările ilegale vor fi blocate imediat și vom începe procesul de trimitere a milioane și milioane de străini criminali înapoi de unde au venit”, a adăugat președintele republican.

Cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite intenționează, de asemenea, să reia construcția zidului de la frontieră, potrivit Annei Kelly, viitoarea purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe. El va semna, de asemenea, decrete care atacă dreptul la azil. „Vom pune capăt dreptului de azil, (…) care creează o procedură de deportare imediată, fără nicio posibilitate de azil”, a explicat Anna Kelly.

„Vor exista doar două sexe: bărbat și femeie”.

El a criticat, de asemenea, „sistemul” educațional. „Avem un sistem educațional care îi învață pe copiii noștri să le fie rușine de ei înșiși”. El a acuzat, de asemenea, politica de „gen”, după ce a denunțat cu câteva zile în urmă „iluzia transgender”. „Toate acestea se vor schimba astăzi, foarte repede”, a promis el. În acest scop, el a anunțat că politica guvernului Statelor Unite va fi, de acum înainte, aceea de a spune că există „doar două sexe, masculin și feminin”.

Scopul acestui ordin executiv este de a „apăra femeile de extremismul ideologic de gen și de a restabili adevărul biologic în cadrul guvernului federal”, a declarat presei un oficial sub rezerva anonimatului, adăugând că identitatea sexuală a indivizilor va fi definită de acum înainte exclusiv de gameții pe care îi produc.

Promisiunea unei stări de „urgență energetică”

Donald Trump va declara o stare națională de „urgență energetică”. Scopul? Să stimuleze producția de petrol și gaze în țară, care este deja primul producător mondial. „Drill, baby, drill”, a declarat președintele american, repetându-și promisiunea de campanie. Noul președinte a promis, de asemenea, că va anula o serie de măsuri climatice luate de predecesorul său Joe Biden. Și a ținut să mulțumească producătorilor de automobile.

O nouă retragere din acordurile de la Paris

El a revenit la consecințele uraganului Helene în Carolina de Nord în septembrie anul trecut, precum și la incendiile din Los Angeles. „Aceste incendii au distrus casele unor oameni foarte bogați, care sunt acum fără adăpost. Este interesant. Nimeni nu poate face nimic în această privință, dar asta se va schimba”, a spus el. În timpul discursului său, Donald Trump a proclamat că va „pune capăt New Green Deal”.

În același timp, Casa Albă a confirmat acest anunț. „Președintele Trump se va retrage din Acordul de la Paris privind clima”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat. Statele Unite, al doilea mare poluator mondial după China și cel mai mare poluator din istorie, părăsiseră deja pentru scurt timp acordul în timpul primului mandat al republicanului, înainte ca Joe Biden să anunțe revenirea sa.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.