Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 613: Măcel la Avdiivka, discuții secrete și apel din Belarus! Zelenski vrea model global de soluționare

29 octombrie 2023, ora 18:45

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 20 de luni a dus la moartea a sute de mii de oameni din ambele tabere. Cu toate că și acum mor zilnic soldați pe front, există un canal secret de comunicare, în spatele ușilor închise între cele două țări, intermediat uneori, de cel puțin 6 entități internaționale.

Kievul susține că unele regiuni au fost atacate aerian de către ocupanți în timpul nopții, fără a fi înregistrate victime, iar toate cele 5 drone lansate de ruși au fost doborâte. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 29 octombrie că forţele sale au distrus 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră şi nord-vestul Crimeei. Totuși, au existat rapoarte despre explozii în apropiere de Ciornomorsk. Mai mult, Rusia a înregistrat  unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor secrete britanice.

UPDATE Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean l gazelor ruseşti spre Europa, document care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, preluat de agenție EFE, relatează Agerpres. Furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina a scăzut de la debutul războiului, care durează de 613 zile, dar, de anul viitor, acesta va fi sistată total.

UPDATE Bilanţul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina de la începutul conflictului s-a apropiat de ieri de 300.000, a scris pe Facebook personalul general al Forţelor Armate de la Kiev, potrivit Ukrinform. Din 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Moscova a pierdut 299.080 de militari, dintre care 660 doar ieri. Cifrele oferite de Kiev n-au fost niciodată confirmate de partea adversă, potrivit Mediafax.

UPDATE Membri ai Serviciului ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră (DPSU) care luptă alături de armata ţării au doborât ceea ce probabil a fost un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 în apropiere de Avdiivka, în regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al DPSU, Andrii Demchenko, pentru ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda, notează Mediafax.

UPDATE Batalionul „Bogdan Hmelnițki”, format din prizonieri de război ucraineni, s-a alăturat unei unități militare rusești și va fi desfășurat pe frontul ucrainean după ce va depune jurământul, a anunțat la 27 octombrie agenția rusă de presă RIA Novosti. Acest batalion a fost creat în februarie în partea ocupată de Rusia a regiunii Donețk, a declarat pentru RIA Novosti presupusul comandant al formațiunii, Andrii Tișcenko, adăugând că au fost „recrutați” în jur de 70 de prizonieri de război ucraineni la acea vreme.

UPDATE „Nu renunţăm. Continuăm să ne rugăm pentru Ucraina, de asemenea pentru situaţia gravă din Palestina şi Israel şi pentru celelalte regiuni de război”, a spus Papa Francisc, la finalul Angelusului, mulţumind „tuturor în multe locuri şi în moduri diferite s-au alăturat Zilei de post, rugăciune şi penitenţă pe care am trăit-o vinerea trecută, implorând pacea în lume”, potrivit Mediafax.

UPDATE China ar putea să atace Taiwan așa cum Hamas a decis să atace Israelul pe 7 octombrie, spune unul dintre liderii Hamas care se află în străinătate, Khaled Meshaal, scrie Le Figaro, citat de News.ro. China consideră că Taiwan face parte din teritoriul său și a organizat mai multe exerciții militare de încercuire a insulei, chiar și anul acesta. Liderul Hamas a recunoscut că Rusia a „beneficiat” de atacul asupra Israelului, pentru că „a deturnat atenția SUA de la Ucraina”.

UPDATE Foşti mercenari ai Grupului Wagner s-au alăturat batalionului Akhmat din Cecenia, care luptă în războiul din Ucraina. Comandantul batalionului Akhmat, Apti Alaudinov, a spus acest lucru într-un interviu, după cum arată Kyiv Independent. Potrivit lui Alaudinov, „mulţi soldaţi Wagner s-au alăturat diferitelor detaşamente ale forţelor Akhmat şi operează în mai multe sectoare nespecificate ale frontului din Ucraina”, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a primit o ofertă din partea SUA de a relua dialogul sistematic pe probleme de stabilitate strategică, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov, citat de presa afiliată Kremlinului.  

UPDATE Rusia a înregistrat unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor secrete britanice. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat sâmbătă că pierderile rusești în Avdiivka s-au ridicat la aproximativ 4.000 de soldați, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă care încerca să cucerească orașul, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia va confisca bunurile care aparţin statelor UE pe care le consideră neprietenoase dacă Uniunea Europeană „fură” fondurile ruseşti îngheţate în încercarea de a finanţa Ucraina, a declarat duminică un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin, scrie Rador.

UPDATE Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului și aliatul necondiționat al lui Vladimir Putin, cere Moscovei și Kievului să se așeze la masa negocierilor pentru pace. Rusia și Ucraina sunt blocate într-un impas, în primele linii ale războiului, iar cele două părți trebuie să se așeze și să negocieze încheierea conflictului, a spus Alexander Lukașenko, scrie Gândul. „Sunt destule probleme de ambele părți și, în general, situația este acum în stand-by, nimeni nu poate face nimic și să-și consolideze pozițiile sau să avanseze în mod substanțial poziția. Sunt acolo, cap la cap, oamenii mor”, a declarat Alexandr Lukașenko.

UPDATE Invazia rusă în Ucraina, începută în 2022, începe să crească veniturile contractorilor din domeniul apărării, deoarece clienţi precum guvernul SUA îşi refac stocurile golite de livrările către Ucraina şi ţări din întreaga Europă se înarmează cu ochii pe agresiunile Moscovei, transmite Reuters. Contractori de apărare din SUA, cum ar fi Lockheed Martin, General Dynamics şi alţii, se aşteaptă ca actualele comenzi, pentru sute de mii de cartuşe de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot şi o creştere a comenzilor pentru vehicule blindate aşteptate în lunile următoare vor susţine rezultatele lor în trimestrele următoare.

UPDATE Un soldat rus a descris „măcelul” a 1.000 de camarazi de-ai săi și a spus că aceștia nu au nicio șansă împotriva forțelor ucrainene bine pregătite, potrivit unui apel telefonic interceptat și divulgat de Direcția de Informații Militare a Ucrainei (GUR), scrie Ziare.com.

UPDATE Cooperarea Rusiei cu Europa în domeniul energiei a fost înghețată sau inutilă, deoarece țările europene au trecut prin momente dificile și au perspective de creștere slabe, a declarat fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medevedev, informează Reuters.

UPDATE Ungaria este posibil să blocheze cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, propus de Uniunea Europeană. Dacă sancțiunile vor include sectoarele de gaze, petrol și energie nucleară, Ungaria își va folosi dreptul de veto, a spus ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, potrivit Spotmedia.

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 28 octombrie. Ministerul apărării rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Synkivka, Nadiya (16 km vest de Svatove), Torske (15 km vest de Kreminna), Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) și Hryhorivka (11 km sud de Kreminna). Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut pe 28 octombrie.

UPDATE Surse militare ucrainene au raportat pe 28 octombrie că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei dintre cele patru rachete de croazieră Iskander-K pe care forțele ruse le-au lansat din Crimeea.Se pare că a patra rachetă nu și-a atins ținta. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit infrastructura ucraineană în Kryvyi Rih și orașul Dnipro, regiunea Dnipropetrovsk și Izmail, regiunea Odesa, scrie Adevărul.

UPDATE Se pare că forțele ruse nu folosesc încă dronele „Izdeliye-53” la scară largă, dar surse ruse au susținut că forțele ruse testează în prezent dronele pentru lovituri de roi sincronizate în masă, scrie Adevărul.

UPDATE Sâmbătă, 28 octombrie, la Kiev au fost înregistrate calamităţi naturale. Furtuna a culcat la pământ mai mult de două sute de copaci.  Numărul persoanelor rănite și decedate a crescut din cauza vremii nefavorabile, a declarat primarul Vitali Kliciko. Majoritatea victimelor  au fost spitalizate. „Două persoane au murit – doi bărbați de 65 și 35 de ani. Șapte locuitori ai Kievului s-au ales cu leziuni și fracturi. Cinci dintre ei au fost spitalizați. Doi au fost tratați la fața locului”, a declarat Kliciko. Lichidarea consecințelor vremii nefavorabile continuă, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Combustibilul nuclear din Rusia a fost livrat unei centrale nucleare din Ungaria de-a lungul unei rute care a ocolit Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a remarcat că în 2023, lotul care a ajuns recent în Ungaria este deja al treilea lot de combustibil nuclear produs la întreprinderile Rosatom, scrie Adevărul.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a cerut altor guverne să condamne Kievul în urma loviturii cu drone la centrala nucleară din Kursk, relatează Reuters. „Solicităm tuturor guvernelor să emită o condamnare fermă a acțiunilor barbare ale Kievului, care sunt extrem de periculoase și ar putea duce la consecințe ireparabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, notează AlephNews.

UPDATE În discursul său video de seară, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat recunoştinţa pentru „pachetul foarte puternic din partea Germaniei”, afirmând că acesta va„ajuta foarte mult soldaţii noştri şi apărarea oraşelor noastre”, notează Mediafax.

UPDATE Noile imagini din interiorul tranșeelor ​​rusești arată șobolani și șoareci morți, cel mai recent semn al condițiilor de război tot mai grele și degradante pentru trupele de pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un alt posibil atac cu rachete ruseşti în această iarnă, relatează dpa.

UPDATE Departe de ochii publicului și de linia frontului sângeros, Ucraina și Rusia încă vorbesc. Țările, acum dușmani în război, reușesc totuși să negocieze câteva chestiuni umanitare de bază: schimbul de prizonieri de război și cadavrele soldaților morți; trecerea navelor din porturile Ucrainei la Marea Neagră; și, cel mai recent, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia, potrivit MSN.În unele cazuri, Moscova și Kievul folosesc intermediari, precum Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Vatican și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Dar cea mai mare parte a schimburilor din timpul războiului se face direct, de către reprezentanți individuali, inclusiv în întâlniri dure și neplăcute față în față de la granița ucraineană-rusă și la Istanbul, precum și în apeluri telefonice, potrivit unor oficiali ucraineni implicați în discuții, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la o reuniune unde au participat peste 60 de consilieri de securitate naţională, să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia, informează Reuters, citat de Agerpres. Întâlnirea, care a avut loc cu uşile închise în Malta, va ajuta la evaluarea capacităţii Ucrainei şi a Occidentului de a susţine un sprijin continuu şi mai larg, pe măsură ce conflictul din Israel domină titlurile, mutând atenţia de la situaţia din Ucraina. Planul său de pace în zece puncte include solicitări pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protecţia aprovizionărilor cu alimente şi energie, securitate nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor. Oficialii au spus că speră ca rezultatul acestei reuniuni, parţial în persoană şi parţial virtual, să fie un acord pentru organizarea unui summit global pentru pace la sfârşitul acestui an. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 612: Pauză ciudată, crime de război și președinte spionat! Scrisoarea trimisă de români lui Zelenski
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 611: Atacuri cu drone, ordinul 227 al lui Stalin și deputat împușcat! Kremlinul neagă moartea lui Putin
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram