/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 616: Atac masiv, luptă crâncenă și crezul lui Zelenski! SUA: Putin vrea să profite de războiul din Israel

01 noiembrie 2023, ora 17:57

După 20 de luni de război, aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei se află sub ocupație rusă și zeci de mii de soldați și civili au fost uciși. Kievul a anunţat miercuri, 1 noiembrie, că Rusia a bombardat peste 100 de localităţi din Ucraina în ultimele 24 de ore, cel mai mare raid de la începutul anului. Călătorind în diverse țări, Zelenski are ocazia să perceapă că interesul global pentru război a slăbit. La fel și nivelul sprijinului internațional. „Cel mai înfricoșător lucru este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Epuizarea față de război se rostogolește ca un val. O vedeți în Statele Unite, în Europa”. „Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu. Nimeni”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru revista „TIME”, după ultima sa vizită la Washington, în septembrie. Reportajul nu este pe placul  secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ”Creează prejudicii imense țării noastre”, spune Danilov. „Nimic care să semene cu ceea ce este descris în articol nu se întâmplă în sălile guvernului”, a explicat Danilov, cu referire la reuniunile Statului Major și la ședințele cu cabinetul de război. 

Totodată, un apropiat al președintelui ucrainean a dezvăluit că Zelenski se simte trădat de aliații săi occidentali, care nu-i mai livrează armamentul necesar pentru a lupta împotriva Rusiei. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forțele ruse vor câștiga dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul, au atenționat doi miniștri americani, informează AFP. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat la rândul său că Vladimir Putin va reuși în tentativa sa de a ocupa teritoriul ucrainean cu forța dacă SUA vor înceta să susțină Kievul. "Pot să vă garantez că fără susținerea noastră Putin va fi victorios", a spus Lloyd Austin. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forțele Kievului vor reuși în luptele lor în viitor, în special în regiunea Mării Negre, chiar dacă situația de pe front este dificilă în prezent, relatează DPA. Între timp, Rusia a suferit pierderi masive de soldați și blindate în cea mai sângeroasă bătălie de pe frontul ucrainean din ultima perioadă.

UPDATE Ucrainenii au început să apeleze la astrologi, clarvăzători și vrăjitori pentru a afla când se termină războiul din țara lor, iar cel mai cunoscut clarvăzător ucrainean îi asigură că tot calvarul se va sfârși în 2024, notează Agerpres.

UPDATE Premierul Italian, Giorgia Meloni se adaugă listei de victime ale farsorilor ruși Vovan și Lexus, pe numele lor reale Vladimir Kuznetsov și Aleksei Stoliarov. Cei doi au sunat-o pe Meloni și, pretinzând a fi politicieni de rang înalt dintr-o țară africană au vorbit cu premierul Italiei despre „banii care merg în Ucraina”, cultul colaboratorului nazist Stepan Bandera și au bârfit Franța.

UPDATE Un tribunal olandez a condamnat un cetăţean rus la 18 luni de închisoare şi a amendat compania sa cu 200.000 de euro pentru încălcarea sancţiunilor comerciale impuse Rusiei de Uniunea Europeană în urma războiului din Ucraina, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele american Joe Biden se va opune prin veto unui proiect de lege ce prevede ajutor militar pentru Israel, nemulțumit de faptul că acesta nu include și asistență pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut ieri de Casa Albă și face referire la prima acțiune legislativă majoră a noului Președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson. Tot ieri, doi dintre cei mai importanți oficiali ai administrației Biden au încercat să-i convingă pe congresmeni că este în interesul Statelor Unite să ofere miliarde de dolari atât Ucrainei, cât și Israelului, în ciuda deficitelor bugetare uriașe. 

UPDATE Autorităţile din Ucraina susţin că avioanele de război ale ruşilor au aruncat „obiecte explozive” pe traseele navelor civile din Marea Neagră. S-a întâmplat de trei ori în ultimele 24 de ore, dar coridorul de transport încă funcţionează, au mai spus ucrainenii, potrivit Reuters.

UPDATE Guvernul elveţian a decis să nu revoce înainte de 4 martie 2025 statutul de protecţie pentru cetăţenii ucraineni care fug de războiul din ţara lor, potrivit unui comunicat al executivului de la Berna, transmite Reuters.

UPDATE Coreea de Nord a livrat deja Rusiei peste un milion de obuze de artilerie şi alte tipuri de armament din august, au declarat responsabili ai Serviciului Naţional de Informații al Coreei de Sud (NIS) într-un briefing cu reprezentanți ai Comisiei parlamentare de informaţii.

UPDATE Un grup de mercenari ruși încearcă să recruteze femei pentru a lupta în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie (MoD). Ministerul a spus că Redut – o companie militară privată susținută de stat – face un apel ca femeile să lucreze ca lunetiști și operatori de drone în batalionul său Borz, scrie Euronews, potrivit Spotmedia.

UPDATE În regiunea Avdiivka, apărătorii ucraineni ard vehicule blindate rusești coloană după coloană și, de asemenea, elimină un număr mare de sisteme de infanterie ale ocupanților. New York Times scrie că bătăliile de acolo au devenit cele mai sângeroase pentru Rusia, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat miercuri în Kazahstan, prima sa oprire a unui turneu în Asia Centrală, o regiune îndelung considerată „curtea din spate” a Rusiei, dar care a atras atenția Occidentului după începerea războiului din Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE Kremlinul strânge şurubul faţă de companiile străine care își continuă activitățile în Rusia. Potrivit cotidianului britanic de afaceri "The Financial Times", autoritățile ruse au interzis acum companiilor occidentale care își vând activele în Rusia să retragă veniturile din vânzare în dolari și în euro. "Având în vedere cvasi-războiul care este purtat împotriva Rusiei de către Occidentul colectiv, inclusiv războiul economic, există, desigur, un regim special pentru aceste companii occidentale care părăsesc Rusia", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Și a adăugat: "Evident, nu poate exista o ieșire liberă", notează Știripesurse.

UPDATE Rafinăria de petrol Kremenciuk a fost lovită în timpul unui atac aerian al rușilor, în noaptea de marți spre miercuri. Unitatea din regiunea centrală Poltava a luat foc, a transmis Filip Pronin, șeful administrației militare a regiunii. „Incendiul a fost stins. Situația este sub control”, a comunicat oficialul pe Telegram. Nu există informații despre victime și valoarea pagubelor. Rafinăria, despre care Pronin a spus că nu funcționează, a fost atacată în mod repetat de la începutul războiului, scrie Spotmedia.

UPDATE Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a avut miercuri o reacție batjocoritoare la adresa producătorului danez de bere Carlsberg, după ce compania s-a plâns că afacerea sa din Rusia a fost confiscată de autorități, relatează Reuters. Fostul președinte rus, considerat odată un reformator liberal, a batjocorit compania daneză într-o postare făcută miercuri dimineața pe canalul său de Telegram. „La fel ca semenii lor din menajeria Vestului, ei au abandonat totul în Rusia din motive politice (...), au refuzat să își respecte obligațiile față de clienții ruși și au crezut că vor fi lăsați în pace”, a notat el. „Vă dăm sancțiuni și arme pentru regimul ucrainean, dar nu ne atingeți proprietatea, sau cel puțin lăsați-ne să o vindem profitabil”, a parafrazat Medvedev presupusa atitudine a Occidentului față de Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Corespondenți de război ruși au confirmat zilele trecute că forțele Moscovei au întâmpinat probleme serioase în timpul atacurilor succesive pentru cucerirea orașului devastat Avdiivka, din estul Ucrainei, scrie Business Insider. Rusia a atacat cu toată forța în estul Ucrainei, într-o bătălie pentru orașul Avdiivka, și, deși trupele sale au făcut unele progrese, ofensiva sângeroasă a fost mai degrabă dezordonată și a avut un preț ridicat. Surse rusești din prima linie a luptelor au spus că artileria ucraineană și lipsa de coordonare și pregătire în rândurile rusești împiedică obținerea unor rezultate mai bune - chiar dacă conducerea militară a Moscovei are ca prioritate ocuparea regiunii, indiferent de costuri. Rusia și-a îndreptat atenția spre Avdiivka, un oraș din estul Ucrainei, din Donețkul ocupat, luna trecută. A fost un pas important către o nouă ofensivă majoră a Rusiei, după ce trupele sale au rămas în mare parte în defensivă timp de luni de zile, în est și sud. Luptele din Avdiivka au fost până acum de-a dreptul devastatoare. Pierderile de vieți și de echipamente militare în rândul armatei ruse au amintit de bătălia pentru Bahmut, de la începutul acestui an. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat săptămâna trecută că, într-o perioadă de șase zile, forțele Rusiei au pierdut aproximativ 2.500 de soldați - uciși sau răniți, potrivit Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat și el zilele trecute că Rusia a pierdut în zonă cel puțin o brigadă. Informația nu a fost cvonfirmată independent. Brigăzile pot avea între 1.500 și 8.000 de militari.

UPDATE Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în condiţiile în care luna noiembrie a început cu o vreme favorabilă la care se adaugă optimismul că războiul din Orientul Mijlociu nu va afecta livrările mondiale de energie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. 

UPDATE ISW a explicat că Rusia a suferit pierderi grele de echipament în apropiere de Avdiivka, care „vor submina probabil capacitățile ofensive rusești pe termen lung”. Situația a fost parțial vizibilă într-o serie de clipuri apărute în ultimele săptămâni, care au surprins distrugerea unot tancuri rusești. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu a făcut progrese. Săptămâna trecută, experții de la ISW au confirmat acest lucru, publicând hărți care arată că forțele rusești înconjoară Avdiivka pe trei fronturi, amenințând să încercuiască în cele din urmă trupele ucrainene în zonă.

UPDATE Forțele ruse au încercat fără succes să recâștige terenul pierdut în apropiere de Klișiivka și Andriivka, la sud de Bahmut, și lângă Robotîne, în regiunea Zaporojie, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic. Forțele ucrainene au respins cinci atacuri rusești la Klișchiivka și Andriivka și și-au condus propriile acțiuni ofensive pe flancul sudic la Bahmut, potrivit raportului. De asemenea, Rusia își continuă eforturile de a înconjura orașul Avdiivka, folosind forțele aeriene pentru a-și sprijini atacurile, scrie Spotmedia.

UPDATE Rusia a utilizat 20 de drone kamikaze Shahed şi o rachetă teleghidată Kh-59 în cursul atacurilor de noaptea trecută pentru a distruge infrastructuri critice şi obiective militare în diferite regiuni ale Ucrainei, a anunțat miercuri Forțele aeriene ucrainene, citate de EFE şi Reuters. Racheta şi 18 din cele 20 de drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, care nu a putut să împiedice totuşi impactul unuia dintre aparate asupra unei rafinării din regiunea Poltava (centru), potrivit şefului administraţiei militare din zonă, Filin Pronin, potrivit NewsWeek.

UPDATE Opera din orașul ucrainean Harkov se mută în subteran pentru a evita rachetele rusești. O scenă și scaune au fost montate în subsolul instituției, iar artiștii așteaptă aprobarea autorităților pentru a începe spectacolele, potrivit Reuters.

UPDATE Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, consideră cinism „curat” momentul în care copiii secretarului de stat american Antony Blinken au apărut la sărbătoarea de Halloween de la Casa Albă în costume care amintesc de hainele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski și de culorile steagului ucrainean, informează agenția TASS. „Copiii secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, s-au îmbrăcat ieri în președintele Zelenski și în steagul ucrainean. Arată uimitor! Vă mulțumesc, copii!”, a scris pe rețeaua X Anton Gherașcenko, consilierului ministrului de interne din Ucraina, potrivit Libertatea.

UPDATE Kremlinul a lansat o amplă campanie de dezinformare folosind versiuni false ale site-urilor de știri occidentale pentru a promova narațiuni defetiste despre războiul din Ucraina și pentru a ataca politica externă a SUA, relatează The Times. „Kremlinul urmărește să oprească aprovizionarea cu arme și sprijinul financiar pentru Ucraina prin influențarea opiniei publice din țările occidentale, împingând totodată publicul ucrainean să ceară încetarea focului și înghețarea conflictului pe pozițiile actuale”, a declarat analistul, vorbind sub protecția anonimatului, întrucât se află în Rusia. Postările sunt difuzate cu o frecvență de două mesaje și jumătate la fiecare minut, conținând linkuri către site-uri care reflectă cu atenție designul și aspectul unor instituții media occidentale și ucrainene consacrate. Descoperirile lui Bot Blocker au fost evidențiate pentru prima dată de The Insider, o organizație de jurnalism de investigație din Rusia, care a raportat că în spatele atacurilor se află serviciile de informații militare rusești.

UPDATE Ucraina se așteaptă la un nou val de atacuri în est și nord-est, a declarat șeful administrației militare din Avdiivka, scrie Sky News. Vitali Barabaș a spus că Rusia aduce forțe și echipamente în zonă. „Băieții noștri se pregătesc pentru un nou val”, a declarat Barabaș pentru televiziunea națională.

UPDATE Într-o analiză realizată pentru Sky News de colonelul Philip Ingram, fost ofițer britanic de informații și planificator NATO, se arată că ofensiva ucraineană din această vară a mers înaintea calendarului NATO de livrare atât a blindatelor, dar și de antrenare a trupelor și, mai ales, de asigurare a superiorității aeriene de care ucrainenii aveau nevoie pentru a străpunge o apărare rusească bine planificată, potrivit Biziday. În iulie, ministrul ucrainean al apărării de atunci, Oleksii Reznikov, credea că Ucraina va câștiga războiul până în vara anului 2024 și că tot atunci ar putea fi admisă în NATO. “Realitatea a ceea ce Ucraina a realizat cu adevărat pe teren ar sugera că aceasta a fost o evaluare prea optimistă”, scrie Philip Ingram. Philip Ingram mai arată că rușii și-au propus să îi întârzie cât mai mult pe ucraineni, iar folosirea elicopterelor de atac și a apărării bine planificate a arătat inclusiv vulnerabilitatea blindatelor occidentale. “Acum, la începutul sezonului ploios, predicțiile lui Reznikov rămân departe”, mai arată fostul planificator al NATO.

UPDATE Dronele kamikaze rusești „Lancet” au devenit cele mai eficiente arme de luptă ale Federației Ruse în ultimele 12 luni de război în Ucraina.Dronele Lancet au fost dezvoltate de compania ZALA Aero Group în 2019.Astăzi, 1 noiembrie, serviciul de presă al Ministerului britanic al Apărării a raportat despre dronele rusești Lancet. Drona este periculoasă deoarece poate zbura mult timp peste teritoriul inamic și, în același timp, poate căuta o țintă.De îndată ce o găsește, coboară brusc și lovește. ZALA Aero Group produce nu numai dronele Lancet, ci și drona de recunoaștere Orlan-10, pe care armata rusă o folosește adesea în tandem cu o dronă de atac, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene de apărare aeriană au respins un atac al dronelor rusești, informează Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „De la ora 20:00, în zona de responsabilitate a comandamentului aerian „Est” din raioanele Dnipro și Krîvîi Rih, au fost distruse două drone de tip Shahed- 131/136”, a declarat pe canalul oficial Telegram al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, scrie agenția Unian. Autoritățile au adăugat că ar putea exista atacuri cu drone în regiunea Kirovohrad, localnicii au primit recomandarea să rămână în adăposturi. Ulterior, s-a confirmat că drone Shahed se deplasează spre regiunea Sumî, de asemenea, o amenințare cu drone a fost activată și pentru regiunea Cerkasî, adaugă Unian.

UPDATE Liderii ruși sunt din ce în ce mai îngrijorați de pierderea controlului asupra regiunilor periferice ale țării în urma revoltelor din 29 octombrie din Republica majoritară musulmană Daghestan, a raportat ISW în evaluarea lor zilnică.

UPDATE O rusoaică din Krasnoiarsk, Olga, datorează băncii 800 de mii de ruble - aproximativ 8.000 de euro, bani luați pe credit pentru a-și renova apartamentul. Însă problemele cu plata ratelor au început după divorț. Olga a rămas cu doi copii de 9 și 13 ani și împotriva ei au fost inițiate proceduri de executare, scrie NGS24.RU.Pe 27 octombrie, plecând de la serviciu, a observat o scrisoare pe parbrizul mașinii sale. Înăuntru se afla o citație: debitorul era chemat la executorul judecătoresc.În plus, rusoaica a fost sfătuită să „contacteze comisariatul militar raional” pentru a semna un contract. Astfel, ”s-ar putea lua măsuri” cu privire la datoria acumulată la bancă.„Îmi oferă să vin la biroul de înrolare militară și să plec în baza unui contract în SVO (operațiunea specială din Ucraina) pentru a plăti datoria”, a spus Olga. Rusoaica spune că nu are nici livret militar, nici studii medicale pentru a merge pe front. În plus, nu îi este clar cui să lase copiii, notează Ziare.com.

UPDATE O alertă de raid aerian a fost declarată la Sevastopol. Oficialii numiți de Moscova au oprit traficul pe podul din Crimeea pentru a preveni eventuale incidente sângeroase. Pe de altă parte, Rusia a declanşat un atac cu drone în mai multe regiuni din vestul şi centrul Ucrainei la începutul zilei de 1 noiembrie, a informat presa locală, notează Mediafax. Sirenele de apărare antiaeriană au sunat ore în şir în regiunile Lviv, Ternopil şi Hmelnițk.

UPDATE 70% dintre rușii intervievați sunt gata să îl susțină pe dictatorul lor Vladimir Putin dacă acesta decide să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, arată un sondaj realizat de centrul Levada, citat de cotidianul ucrainean Pravda. Cu toate acestea, dacă Putin ar decide să pună capăt războiului cu revenirea teritoriilor ocupate la Ucraina, doar 34% dintre ruși ar susține acțiunile sale. În același timp, 55% dintre cetățenii chestionați din Federația Rusă consideră că este necesară oprirea războiului și începerea negocierilor de pace, în timp ce 38% susțin continuarea ostilităților, notează G4media.

UPDATE Un tribunal rus a respins marți apelul împotriva detenției jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, potrivit AFP.

UPDATE Rubla s-a depreciat cu peste 20% față de dolar în acest an, trecând de valoarea de 100 ruble la dolar în august. Acesta a marcat un „prag psihologic” pentru președintele Vladimir Putin, forțând autoritățile să ia „măsuri paliative”, a spus unul dintre bancherii implicați în recentele ieșiri din Rusia ale companiilor occidentale, scrie Ziare.com.

UPDATE Trei soldați ucraineni au fost condamnați la închisoare pe viață, acuzați de forțele ocupante ruse de comiterea de crime. Toți trei soldați au luptat în Mariupol, orașul ucrainean din sud-estul țării care a fost asediat de forțele ruse timp de mai multe luni, anul trecut, înainte de a fi capturat. Soldații au fost judecați pentru acuzații inclusiv de rele tratamente asupra civililor, notează Rador.

UPDATE Primele avioane de luptă F-16 de fabricație americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a declarat luni premierul olandez demisionar Mark Rutte, notează RFI. Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.  

UPDATE Producătorul de bere Carlsberg a întrerupt legătura cu afacerile sale din Rusia şi refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale ruseşti, a declarat, marţi, directorul general Jacob Aarup-Andersen, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul transmis marţi seară, că Ucraina va adăuga, cu ajutorul partenerilor, şi mai multă securitate la Marea Neagră, iar Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări, relatează News.ro. „Succesul Ucrainei în bătălia de la Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie, deşi nu se discută prea des acum”, a spus Zelenski.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 615: Atacuri masive și peste 100 de explozii! Zelenski ironizează Rusia, iar SUA îi răspund lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 614: Rusia critică Moldova, filmare TV8 la Odesa și atac în Crimeea! Putin iarăși dă vina pe SUA și Kiev
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

18 aprilie 2024, ora 23:47

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse. Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a „aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina”, în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

UPDATE Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor, arată o analiză Politico.eu, care realizează o analiză a rădăcinilor antipatiei miliardarului american față de Kiev, dar și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters. „Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

UPDATE Kremlinul a atacat conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial și acuză autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă. TV8 a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, însă reprezentanții din comunicare au menționat că vor veni ulterior cu un comentariu.

UPDATE Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent. Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

UPDATE Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE.

UPDATE Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters. Dombrovskis a spus că sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare. El a spus că speră ca Uniunea Europeană să aprobe o măsură separată a UE în următoarele luni pentru a folosi profiturile sau dobânda obținută din active pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE În Ucraina, pentru prima dată într-o lună, au fost fabricate 10 unități auto-propulsate de artilerie „Bogdan”. Despre acest lucru a informat Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram în raportul zilnic privind situația de securitate din Ucraina. În special, au fost prezentate rapoartele privind sosirea echipamentelor și munițiilor. S-au discutat distribuția pe brigăzi de luptă și completarea brigăzilor de rezervă. „Procentajul producției interne crește constant. Statul încheie contracte serioase și de lungă durată cu întreprinderile noastre, care asigură predictibilitatea, posibilitatea de a angaja oameni și de a atrage investiții. În acest lună, industria noastră pentru prima dată a produs 10 unități „Bogdan”, iar în mai și în continuare - și mai mult”, a subliniat Zelenski.

UPDATE Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul.

UPDATE Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, în regiunile Ivano-Frankovsk și Hmelnițîi, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. 

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, relatează AFP. „Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Geankoi, pe un aerodrom”, a spus Zelenski în remarcile care însoțesc discursul său video de noapte.

UPDATE Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, scrie Reuters.

UPDATE Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram