Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 617: Semne de iarnă grea! Sandu acuză Rusia, Kremlinul reacționează, iar Zalujnîi recunoaște o greșeală

02 noiembrie 2023, ora 22:59

Războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene. Într-un articol pentru The Economist publicat miercuri, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună, scrie Realitatea. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina pierde războiul, în ciuda proviziilor de noi arme de la NATO, relatează BBC News. El a spus că Ucraina a suferit pierderi grave în timpul luptelor din Zaporojie, Herson și Donețk. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate. Totodată, minele terestre și alte dispozitive explozive au ucis 264 de civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, iar livrările de arme Rusiei din Coreea de Nord prevestesc o iarnă foarte grea pentru Ucraina, potrivit experților.

Între timp, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători pentru alegerile locale din acest weekend direcționând bani către partidele politice pro-Moscova. Pe de altă parte, Comisia Europeană va recomanda într-un raport ce urmează să fie publicat la 8 noiembrie începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, au declarat pentru G4Media surse europene. Parlamentul European a făcut deja două recomandări similare pentru Republica Moldova în aprilie și octombrie, dar decizia finală privind începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare va fi luată de șefii de stat și de guvern reuniți în Consiliul European. Totodată, Kievul a respins drept „baliverne” declarații citate anonim ale unor surse prezentate ca fiind apropiate de președintele ucrainean, iar numărul rușilor care vor continuarea războiului în Ucraina a scăzut la minimum de la așa-zisa mobilizare parțială ce a avut loc în Federația Rusă anul trecut, potrivit unui sondaj.

UPDATE Statele Unite au anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva companiilor implicate în furnizarea de arme către Rusia, în cea de-a 21-a lună de la invazia acesteia în Ucraina, potrivit AFP. Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei americane a anunțat că întărește sancțiunile împotriva a 130 de persoane și entități implicate în comerțul cu Rusia pentru a permite acestei țări să se aprovizioneze cu „tehnologia și echipamentele necesare” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

UPDATE Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Guvernul britanic urmează să dezvolte un proiect de asigurare a riscului de război pentru Ucraina, a anunțat Ministerul Economiei din Ucraina. Scopul este de a ajuta companiile din sectorul privat să facă afaceri în Ucraina, sprijinind eforturile de reconstrucție. Proiectul „demonstrează că partenerii noștri înțeleg importanța critică a acestei zone în contextul redresării Ucrainei”, a declarat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko.

UPDATE Ucraina a emis joi un mandat de arestare pe numele unui parlamentar acuzat că a deturnat peste 2,4 milioane de euro de la compania națională de căi ferate, potrivit AFP. „Înalta Curte Anticorupție a admis parțial cererea procurorului Biroului Anticorupție și a declarat un membru al Parlamentului ucrainean ca fiind urmărit internațional”, a precizat Biroul Anticorupție într-un comunicat.

UPDATE Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat joi, 2 noiembrie, "optimist" în ceea ce priveşte o viitoare începere de către Uniunea Europeană a negocierilor pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar, notează Ziare.com.

UPDATE Vehiculele rusești neînregistrate de către autoritățile letone până la jumătatea lunii februarie vor fi confiscate și trimise Ucrainei, a anunțat joi, 2 noiembrie, Parlamentul (Seimul) din această țară baltică, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Exportatorii ucraineni de produse agricole au lăsat aproximativ trei miliarde de dolari din veniturile lor peste hotare, de când Rusia a invadat ţara, ceea ce se adaugă presiunilor asupra rezervelor valutare, conform estimărilor Băncii Centrale, consultate de Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Forţele ucrainene au respins un nou asalt al trupelor ruse în apropiere de oraşul Vuhledar, în regiunea Doneţk (est), şi îşi continuă încercările de a avansa în sud, a declarat joi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Drone kamikaze lansate de armata ucraineană au fost interceptate joi de echipamentele de apărare antiaeriană ruse în apropierea centralei nucleare Zaporojie, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile internaţionale de presă. Un lider pro-rus din regiunea ucraineană Zaporojie, parțial ocupată de armata rusă, a declarat că au fost lansate în total 10 drone dinspre Nikopol, în timpul rotației membrilor misiunii AIEA, scrie Digi24.

UPDATE Nu există învingători reali în niciun război, a spus, joi, Papa Francisc, în timpul unei vizite la un cimitir militar din Roma, făcând referire la conflictele din Orientul Mijlociu şi din Ucraina, au transmis ANSA şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Președintele Joe Biden a primit o scrisoare semnată de un grup de congresmeni care reprezintă Partidul Republican, în care parlamentarii îl îndeamnă să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters. Apelul, din 1 noiembrie, precizează că există riscul unui impas pe câmpul de luptă și al prelungirii războiului dacă armata ucraineană nu primește armele specificate.În plus, refuzul de a transfera aceste rachete în Ucraina amenință și mai multă instabilitatea globală, deoarece adversarii SUA desfășoară operațiuni de influență în întreaga lume. „Este timpul să terminăm treaba cu ATACMS”, se spunea în scrisoare. 

UPDATE Amenințările Rusiei la adresa Occidentului nu sunt nimic nou. Propagandiștii de la Kremlin sau membrii guvernului rus înșiși au emis avertismente continue țărilor occidentale de când trupele lui Putin au invadat Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei nu au menţionat un posibil al Treilea Război Mondial, care ar fi devastator pentru planetă având în vedere utilizarea armelor nucleare. Dar, în ultimele ore, cercul liderului rus, în special Vladimir Soloviov, a amenințat cu un conflict pe scară largă "pentru ajutorul dat naziștilor ucraineni și acum Israelului", notează Știripesurse.

UPDATE Loviturile ucrainene au distrus probabil cel puțin patru lansatoare de rachete sol-aer ale Rusiei în ultima săptămână, a declarat Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării a declarat că trei lansatoare rusești SA-21 au fost raportate de mass-media rusești ca fiind distruse în orașul Luhansk, în estul Ucrainei. Surse ucrainene au raportat, de asemenea, pierderi suplimentare ale apărării antiaeriene rusești în Crimeea, a precizat Londra.

UPDATE Guvernul României se pregătește să-și ia „în mod necondiționat și irevocabil” angajamentul față de Comisia Europeană că va contribui direct de la bugetul de stat, cu aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei, notează Money.

UPDATE Pavel Prigojin, fiul fostului șef al grupării Wagner, a reluat recrutările de mercenari după moartea tatălui său, relatează mai multe site-uri locale din Rusia, citate de Insider.

UPDATE Armata Ucrainei este prinsă într-un război poziţional static, afirmă comandantul forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, la peste 20 de luni de la declanşarea invaziei ruse. Într-un articol publicat în The Economist, Zalujnîi explică cum s-a ajuns în această situație și ce greșeli de calcul a făcut. El spune că orice altă țară care ar fi suferit pierderile Rusiei ar fi oprit războiul. Iar singura soluție pe care o vede este un „salt tehnologic” - avioanele F-16, de exemplu - care să asigure superioritatea forțelor ucrainene asupra celor ruse pe front, scrie Digi24. Modul în care a evoluat contraofensiva ucraineană a subminat speranţele Occidentului că Ucraina s-ar putea servi de un eventual avans pentru a demonstra că războiul nu poate fi câştigat pe câmpul de luptă şi astfel să schimbe calculele lui Vladimir Putin, forţându-l pe preşedintele rus să se aşeze la masa negocierilor, notează Ukrainska Pravda. Aceasta a spulberat şi speranţele lui Zalujnîi că ar putea opri Rusia, decimându-i armata, scrie publicaţia ucraineană. „A fost greşeala mea. Rusia a suferit pierderi de ordinul a 150.000 de militari. În orice altă ţară, astfel de pierderi ar fi dus la oprirea războiului, dar nu şi în Rusia, unde pe viaţă nu se pune preţ, iar Putin se orientează pe exemplul celor două conflagraţii mondiale, în care Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni”, afirmă el.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că armata rusă a tras cu artilerie, joi, asupra localităţii Vesele. Potrivit oficialului, o persoană a fost ucisă în timpul bombardamentelor.

UPDATE Kremlinul a negat joi afirmaţiile comandantului şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, cu privire la impasul în care s-ar afla conflictul în Ucraina şi a declarat că Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până îşi va atinge toate obiectivele, transmite EFE.

UPDATE Importanţi membri republicani din Congresul SUA i-au cerut preşedintelui Joe Biden să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, într-un gest de sprijin pentru Kiev în rândul parlamentarilor americani.

UPDATE Rusia a declarat joi că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o „ruşine” pentru ţara sa şi a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale prin exagerarea ameninţării ce ar veni din partea Moscovei, potrivit Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral), potrivit EFE şi Reuters, notează Agerpres.

UPDATE Preşedintele Republicii Moldova a intervenit în disputa dintre cele două biserici ortodoxe rivale, care sunt una împotriva celeilalte din cauza influenţei ruse, afirmând că bisericile ar trebui să faciliteze obiectivul principal al ţării de integrare europeană, transmite Reuters.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că trebuie să Rusia trebuie să fie pregătită pentru intensificarea presiunii sancțiunilor din partea Occidentului.

UPDATE De la invadarea din 24 februarie 2022, forțele ruse au pierdut teren în Ucraina și au fost distruse mii de piese de artilerie, blindate și alte echipamente. Perspectivele pentru președintele Vladimir Putin și pentru Rusia nu arată bine. Ucraina nu folosește doar gloanțe și bombe împotriva forțelor ruse. Datorită operațiunilor serviciilor sale speciale, Kievul a reușit să scoată 17.000 de ruși de pe câmpul de luptă fără măcar să tragă un foc de armă, potrivit șefului Comandamentului pentru Operații Speciale al Armatei SUA, notează Adevărul.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin face glume pe seama ploşniţelor în oraşele din Franţa, în contextul în care Rusia este afectată de sancţiuni impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului din Ucraina.

UPDATE Guvernul Republicii Moldova va exclude Comunitatea Statelor Independente din lista organizațiilor cărora le achită anual cotizațiile de membru. Decizia vine în urma denunțării calității sale de membru din organizațiile comunității și a „sancțiunilor bancare aplicate Federației Ruse”, transmite Radio Europa Liberă, citat de Rador.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat luni că forțele rusești se pregătesc să desfășoare „atacuri cu carne", un termen folosit pentru a descrie asalturile conduse de infanterie, fără sprijin de artilerie. Acest tip de atac sunt făcute de unități de asalt „Storm-Z" formate în mare parte din ruși condamnați, folosite pentru viitoarele asalturi fără echipament. Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka și se pare că solicitările conducerii politice sunt din nou în dezacord cu capacitățile reale ale armatei, potrivit evaluării de sâmbătă a serviciilor secrete britanice, notează HotNews. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 302.420 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 930 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

UPDATE Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, evaluează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi privind conflictul din Ucraina care durează de mai bine de 20 de luni. În viziunea analiștilor de la ISW, Avdiivka este un microcosmos al eșecului al Statului Major rus de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul ofensivelor eșuate în Ucraina. ISW s-a referit la atacuri „la fel de catastrofale" ale infanteriei rusești care au implicat vehicule blindate, în special o ofensivă de iarna trecută în vestul regiunii Donețk. Campania Rusiei împotriva așezării bine fortificate Vuhledar s-a soldat cu pierderi grele de echipamente și personal. Potrivit ISW, forțele rusești au lansat astfel de atacuri în mai multe sectoare ale frontului ucrainean de la începutul războiului, în februarie 2022, notează HotNews.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că „cumpără” alegătorii la alegerile locale din acest weekend prin direcționarea de bani către partidele politice pro-Moscova, potrivit Reuters. Sandu, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture printr-o lovitură de stat, a declarat că Moscova a canalizat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari în două luni în finanțare pentru „grupuri criminale”. Printre acestea se numără un partid interzis condus de omul de afaceri fugar Ilan Șor. Ea a îndemnat alegătorii să-i susțină aliații la urnele de vot duminică, pentru a demonstra sprijinul pentru viziunea sa privind trecerea Moldovei la curentul european și aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE Chișinăul nu ia lecţii de democrație de la Kremlin, a comentat Maia Sandu, pe tema criticilor Rusiei la adresa autorităţilor, după ce Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web, inclusiv 21 controlate de Federaţia Rusă, şi să suspende licența a șase posturi TV, notează Spotmedia.

UPDATE Președinta Moldovei, Maia Sandu, a dezvăluit ieri că Gazprom a vrut să schimbe punctul de intrare a gazului în țara sa, în primele zile ale invaziei din Ucraina, deoarece ruşii credeau că vor ajunge rapid în Transnistria, relatează Hotnews.

UPDATE Ucraina a primit 40 de vehicule militare franceze de luptă AMX-10RC. Aceste vehicule blindate, destinate misiunilor de recunoaștere și luptă, au fost livrate recent din Franța, scrie agenția Unian, notează Adevărul. 

UPDATE Dacă dictatorul rus Vladimir Putin va decide să oprească invazia „chiar acum”, peste 70% dintre cetățeni îl vor sprijini. 34% sunt de acord să pună capăt războiului cu condiția returnării teritoriilor ucrainene ocupate. Aceste preferințe rezultă din datele unui sondaj de opinie realizat în octombrie 2023 de Centrul Levada.

UPDATE Ucraina nu poate rezilia contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său, pentru că ar încălca obligațiile sale internaționale, a declarat Hennadii Riabtsev, director pentru proiecte speciale la Centrul științific și tehnic „Psychea”, în cadrul unei emisiuni la Radio Ucraina, citat de Ukrinform.

UPDATE Miliardarul și omul de afaceri american Elon Musk este convins că Ucraina va pierde războiul cu Rusia, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu recunoaște înfrângerea pe câmpul de luptă. Antreprenorul și-a exprimat opinia pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).„Din păcate, această analiză este corectă”, a comentat Musk la o postare a omului de afaceri David Sacks pe X, în care analizează un articol recent din revista The Time.„Acestea (informații din surse – n.red .) confirmă că Ucraina nu poate câștiga. Mai mult, autorul articolului merge chiar mai departe, descriindu-l pe Zelenski ca fiind „detașat de realitate”, incapabil de a recunoaște realitățile de pe câmpul de luptă și lipsit de dorință de a lua în considerare negocierile de pace cu Rusia. Obiectivele militare ale Ucrainei sunt nerealiste”, crede Sacks.Musk a mai făcut o altă declarație scandaloasă cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, el a susținut opinia omului de afaceri american David Sacks, care a criticat acordarea de ajutor militar american Ucrainei. Musk i-a numit proști pe cei care susțin ajutorul, scrie Ziare.com.

UPDATE Coreea de Nord a livrat în 3 luni Rusiei 1 milion de obuze de artilerie, o cantitate care o depășește pe cea a obuzelor livrate Ucrainei de țările UE pe durata întregului război ruso-ucrainean. În același timp, cantitățile de muniții nord-coreene primite de Rusia reprezintă jumătate din cât a furnizat SUA Ucrainei (2 milioane de obuze) în cele 20 de luni de conflict. Conform unei analize bazate din surse deschise, doar din studierea și analizarea imaginilor furnizate de sateliții civili, Phenianul a livrat Rusiei nu mai puțin de 2.000 de containere maritime, cu diferite tipuri de muniții de artilerie. Institutul de Studii Strategice de la Londra (RUSI) a estimat că Ucraina consumat în această vară 200.000 de obuze pe lună. În ciuda acestei cantități enorme de muniții trase, contraofensiva ucraineană nu s-a materializat printr-o străpungere a liniilor ruse, după 5 luni de lupte. Iar pe ucraineni îi așteaptă o iarnă foarte grea: pe lângă ajutorul Phenianului, Rusia a reușit să crească producția de rachete tactice și strategice, de la 40 de piese/lună, la 100 piese/lună, notează Digi24.

UPDATE Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, este noua victimă a farselor telefonice pe care comedianţii ruşi Vovan şi Lexus le-au făcut mai multor politicieni, scrie agenția spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres. Pretinsul oficial african o întreabă apoi despre războiul din Ucraina şi dacă întrevede vreun final al acestuia. „Văd că mulţi au obosit. Sincer vorbind, s-ar putea să ne apropiem de momentul în care toţi vor înţelege că avem nevoie de o cale de ieşire. Problema este de a găsi o cale de ieşire acceptabilă pentru ambele părţi fără a distruge dreptul internaţional”, a mărturisit şefa guvernului italian, care sprijină Ucraina cu armament în războiul cu Rusia. Georgia Meloni s-a referit şi la contraofensiva armatei ucrainene, despre care a spus că merge, dar „probabil că nu dă rezultatele aşteptate” şi „nu schimbă soarta conflictului”. „Toată lumea înţelege că acesta ar putea într-adevăr să dureze ani la rând dacă nu găsim o soluţie. Problema este care este soluţia acceptabilă pentru ambele părţi fără a deschide alte conflicte (...), ştiţi deja ce cred eu despre Libia”, a completat premierul italian. Impostorul rus îi cere apoi şi părerea despre ideologia naţionalismului ucrainean şi liderul istoric al acestuia, Stepan Bandera. „Eu cred că naţionalismul este o problemă pe care o are (preşedintele rus Vladimir) Putin”, îi răspunde Meloni.

UPDATE Compania militară rusă de mercenari Wagner Group a început să recruteze din nou luptători, la trei luni după ce fondatorul său, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion, au anunțat două instituții media rusești.

UPDATE Un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusie a declarat că Ucraina „se joacă periculos cu focul nuclear”, prin bombardarea zonei centralei nucleare Zaporojie. Ucraina nu respectă principiile Autorității Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru asigurarea securității nucleare în conflictele armate, potrivit declarației directorului Alexey Polishchuk, scrie agenția TASS.

UPDATE Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a avut o reacție vehementă față de reportajul publicat recent de revista „Time” privind starea de spirit a lui Volodimir Zelenski și pesimismul unor membri ai echipei sale privind șansele Ucrainei de a câștiga războiul cu Rusia. Acesta a respins drept „baliverne” declarații citate anonim ale unor surse prezentate ca fiind apropiate de președintele ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda

UPDATE Peste 260 de civili au fost ucişi în Ucraina după ce au călcat pe mine sau alţi explozivi de la începutul invaziei ruse. Kievul estimează că 174.000 km pătraţi ai ţării, aproximativ o treime din teritoriul său, sunt presăraţi cu mine sau resturi de război periculoase. Cel puţin 571 de persoane au fost rănite în peste 560 de incidente care au implicat mine sau obiecte explozive abandonate în urma luptelor. Aproape un sfert dintre incidente s-au produs pe câmpuri, cândva folosite pentru activităţi agricole. Unii fermieri îşi asumă riscuri încercând să lucreze în zone contaminate cu mine. Miercuri, un tractor a lovit un exploziv neidentificat în Nikolaev, lăsând doi bărbaţi răniţi, potrivit Ministerului de Interne. „Unuia dintre ei i s-au amputat ambele picioare, iar celălalt a refuzat să fie dus la spital după ce a fost examinat”, a precizat ministerul într-un comunicat despre starea celor doi bărbaţi, notează Mediafax.

UPDATE China a fost de acord să poarte discuţii pentru controlul armelor nucleare cu Statele Unite săptămâna viitoare, primele după cele avute în perioada administraţiei Obama, a informat miercuri Wall Street Journal. Discuţiile au ca scop evitarea unei curse periculoase a înarmărilor între Statele Unite, China şi Rusia, dar nu constituie începutul unor negocierir formale privind limitele armelor nucleare, scrie Newsweek.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a felicitat Europa cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, „care a pus bazele unității europene moderne”. Într-un mesaj transmis miercuri seară, Zelenski a subliniat că este sigur că Ucraina va face Europa mai puternică. „Lucrăm cât se poate de activ, astfel încât să nu mai rămână niciun obstacol pentru intrarea noastră în Uniunea Europeană. De asemenea, sunt sigur că, indiferent de modul în care se dezvoltă evenimentele din lume, la ceilalți parteneri ai noștri, în America și peste tot în lume, unitatea va învinge. Unitatea, nu diviziunea. Unitatea, nu apelurile la autoizolare” – a remarcat liderul ucrainean. Zelenski a mulțumit pentru ajutorul acordat Ucrainei, „pentru acțiunile comune în protejarea valorilor noastre europene”. În plus, președintele și-a exprimat recunoștința faţă de activitatea militarilor care protejează cerul ucrainean – „soldații grupurilor mobile de foc, piloții ucraineni și soldații forțelor de rachete antiaeriene, toate unitățile care distrug avioanele rusești, rachetele și dronele”, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 615: Atacuri masive și peste 100 de explozii! Zelenski ironizează Rusia, iar SUA îi răspund lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 616: Atac masiv, luptă crâncenă și crezul lui Zelenski! SUA: Putin vrea să profite de războiul din Israel
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

05 octombrie 2024, ora 22:39

Rusia a atacat infrastructura cu 19 drone în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât nouă drone, alte șapte fiind probabil afectate de bruiajul electronic, a precizat aceasta, fără a detalia ce s-a întâmplat cu celelalte trei. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că un bloc a fost avariat în capitală, dar nu a raportat nicio victimă. Incendiul a fost stins repede. Atacul a avariat şi o clădire administrativă în regiunea centrală Kirovohrad, provocând răni ușoare unuia dintre angajați, a declarat guvernatorul Andrii Raokovici.

Între timp, fostul șef NATO propune ruperea Ucrainei în două, iar partea de Vest să fie primită în alianță. Totodată, UE pregăteşte un pachet de sancţiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei în contextul invaziei Ucrainei, a relatat Bloomberg, citând surse confidenţiale.

 

UPDATE Piloții ucraineni de F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară într-o perioadă foarte scurtă de timp, pentru a lupta împotriva Rusiei, iar aceasta este o provocare enormă pentru piloți atunci când sunt sub presiune, a declarat un expert în războiul aerian pentru Business Insider.

UPDATE România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Măsuri similare pregătesc și alte state UE, iar reproșurile care li se aduc ucrainenilor sunt aceleași ca și în cazul cerealelor.

UPDATE Piloții ruși care zburau cu un bombardier supersonic Tu-22M3 au lovit din greșeală o navă de cereale în Marea Neagră după ce „au țintit-o în grabă”, probabil în timp ce încercau să evite apărarea aeriană ucraineană, au declarat oficiali din domeniul apărării din Regatul Unit conform Newsweek.

UPDATE În teritoriile ocupate de Rusia din estul Ucrainei, 11 persoane au fost rănite sâmbătă în atacuri de artilerie şi drone ucrainene asupra oraşului Gorlivka, potrivit primarului acestuia, Ivan Prikhodko. De asemenea, un civil a fost ucis într-un atac ucrainean cu dronă în regiunea de frontieră rusă Voronej, a declarat guvernatorul acesteia, Alexander Gusev, pe Telegram. În partea ucraineană, două persoane au fost ucise în atacuri ruseşti asupra regiunii Zaporijie (sud), a anunţat guvernatorul acesteia, Ivan Fedorov, potrivit Spotmedia.

UPDATE Rusia a revendicat sâmbătă capturarea unui nou sat în apropiere de Pokrovsk, un oraş care serveşte drept centru logistic în estul Ucrainei şi de care forţele ruse se apropie treptat de câteva săptămâni, informează AFP.

UPDATE Forțele Armate Ucrainene au doborât, sâmbătă, o dronă rusă rară lângă o localitate din regiunea Donețk, relatează site-ul The New Voice of Ukraine. Inițial s-a crezut că a fost pus la pământ celebrul avion rusesc Su-25, dar în realitate este vorba de o dronă model S-70 Okhotnik. Potrivit analiștilor, rușii au introdus această dronă în producție de masă în acest an, iar în prezent este supusă unor teste. În total, Federația Rusă are doar trei unități de UAV Okhotnik, iar alte trei sunt în construcție. Costul unei astfel de drone este de aproximativ 7,3 milioane de dolari. În aceste condiții, după ce s-a întâmplat pe 5 octombrie, au mai rămas doar două.

UPDATE Un avion rusesc care trăgea cu rachete asupra teritoriului controlat de Ucraina s-a prăbușit în regiunea Donețk după ce a fost doborât de trupele ruse, informează pravda.ua citând surse din cadrul Forțelor Aeriene ucrainene.

UPDATE Polonia va începe construirea primelor elemente ale liniilor de apărare consolidate la graniţele cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului 2024, a declarat un ministru adjunct al apărării, citat de Reuters.

UPDATE Serviciul Gărzilor de Frontieră din Ucraina a publicat un videoclip din timpul luptelor pentru eliberarea platformelor din Marea Neagră, care au fost purtate de forțele speciale ale serviciului și de unități ale Serviciului militar de Informații. În comunicatul dat publicității, se arată că o parte a instalațiilor au fost readuse sub controlul ucrainean: “Controlarea acestora ne permite să controlăm o parte semnificativă a apelor și să ne consolidăm apărarea”. Potrivit informațiilor obținute de Ukrainska Pravda, operațiunea a avut loc în vara acestui an.

UPDATE Liderul rus Vladimir Putin se confruntă cu o lipsă acută de personal care să-i producă armele necesare continuării invaziei la scară largă din Ucraina, ce durează de aproape doi ani și opt luni. Această lipsă, îndeosebi de muncitori calificați, nu poate fi acoperită nici măcar în pofida salariilor mai mari propuse decât în alte sectoare economice, relatează BBC în limba rusă.

UPDATE Jumătate din toate obuzele de artilerie utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord, conform surselor de informaţii citate de publicația The Kyiv Independent. Se estimează că în fiecare an sunt livrate aproximativ 3 milioane de obuze din Phenian către Moscova, deşi o mare parte dintre acestea sunt defecte. The Times raportează că numărul mare de obuze furnizate a jucat un rol crucial în progresele Rusiei în estul Ucrainei, cel mai recent capturarea orașului Vuhledar în regiunea Donețk la începutul acestei săptămâni.

UPDATE Eșecul invaziei armatei ruse din Ucraina din urmă cu 2 ani și 7 luni a arătat că obiectivele inițiale nu au fost atinse de Moscova. Iar acum, Putin este furios că Occidentul îl lucrează pe ascuns și sprijină din ce în ce mai mult Kievul. Astfel, companii din Statele Unite, Franța și Germania își desfășoară operațiuni în Ucraina, pentru a ajuta împotriva agresiunii ruse, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune periodică a aliaţilor săi la Ramstein, în Germania, pe 12 octombrie, a anunţat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram.

UPDATE Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (nume de cod NATO: SS-X-29 sau SS-X-3 și supranumită neoficial Satan II) este proiectată pentru a fi „motorul de vârf al anihilării atomice” în cazul unui război nuclear pe scară largă între SUA și Rusia, dar înregistrează eșecuri în lanț la testare deși autoritățile ruse o consideră operațională, comentează Popular Mechanics.

UPDATE Războiul provocat în Ucraina de către liderul de la Kremlin în urmă cu peste 950 de zile a condus la declinul puterii lui Putin, susțin experții internaționali. Rusia a fost văzută ca o putere militară globală, dar cu toate astea evenimentele recente au îndepărtat această aură. Moscova a fost afectată de trei eșecuri grave, demonstrând că armata sa nu mai este invincibilă, așa cum pretindea și este mai mult un ”tigru de hârtie”. Puterea Rusiei a slăbit, ea fiind lovită de mai multe eșecuri: o strategie slabă, dezastre logistice și un arsenal militar învechit. Toate astea dovedite în războiul de uzură contra Ucrainei au scos la iveală slăbiciuni flagrante în planificarea militară, execuția și capacitățile Rusiei, potrivit UK Defense Journal, citat de Ziare.com.

UPDATE Kremlinul încearcă să exploateze conflictele din Orientul Mijlociu pentru a-și extinde propria influență, potrivit experților militari.Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, Rusia folosește conflictul pentru a promova instituțiile de securitate conduse de Moscova și pentru a-și construi propria arhitectură de securitate.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP. „Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri – cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară”, a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. „Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul”, a afirmat preşedintele ucrainean care s-a adresat soldaţilor într-un mesaj video.

UPDATE Arestări misterioase ale oamenilor de știință ruși care au inventat rachetele hipersonice: 12 cercetători din industria aerospațială rusă au fost băgaţi la închisoare și au dispărut. În ultimii șase ani, mai mulţi savanţi ruși ai fizicii aerospațiale au ajuns la închisoare. În cel puțin un caz, arestarea a fost urmată de un proces, care s-a încheiat cu o pedeapsă de 15 ani de închisoare, cu acuzaţia că ar fi dezvăluit secrete puterilor străine, scrie Antena3.

UPDATE Volodimir Zelenski, în „planul său de victorie”, a sugerat ca aliații occidentali să ofere Ucrainei garanții de securitate „similare unui pact de apărare reciprocă atunci când aderă la NATO”. Asta se poate face, spune Jens Stoltenberg, care a condus alianța timp de un deceniu, chiar dacă garanția nu se aplică întregului teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei. Țările occidentale trebuie să ofere și să formeze condiții care să le permită ucrainenilor să stea la masă cu rușii „și să obțină ceva acceptabil pentru ei, ceva în care să supraviețuiască ca națiune independentă”, a spus Stoltenberg pentru Financial Times. Asta ar putea include garanțiile NATO descrise în capitolul 5 (art. 5: „un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra NATO în ansamblu"); dar aceste garanții vor asigura protecția doar a unei părți a teritoriului ucrainean, crede Stoltenberg.

UPDATE Mike Pompeo, fost director al CIA şi fost secretar de stat în timpul administraţiei lui Donald Trump, este de părere că Rusia se simte mai încrezătoare în ultimele luni, iar regimul de sancţiuni nu are efecte asupra economiei sale şi ar fi de acord ca ucrainenilor să li se dea arme cu rază lungă de acţiune, pentru ca ruşii să nu se mai simtă în siguranţă şi să fie nevoiţi să pună capăt conflictului. Pe de altă parte, el crede că în cele din urmă, Moscova trebuie decuplată de China şi atrasă către valorile Occidentului. Toate aceste gânduri le-a împărtăşit într-o discuţie-capcană, o farsă pusă la cale de celebrii umorişti ruşi Vovan şi Lexus, transmite News.ro.

UPDATE Mandarine în loc de dolari. Companiile rusești au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, pe măsură ce încearcă să depășească dificultățile legate de plățile legate de sancțiunile occidentale impuse Moscovei, scrie themoscowtimes.com.

UPDATE În Rusia, mișcarea talibană a fost catalogată ca teroristă în 2003, dar în ultimii trei ani, oficialii de la Kabul au făcut mai multe vizite la Moscova pentru a atenua relațiile tensionate. Ministrul rus de externe a spus că țara sa vrea să mențină un dialog pragmatic cu guvernul afgan, pe care l-a lăudat pentru eforturile de a combate producția de droguri și de a lupta împotriva Statului Islamic. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut vineri Occidentului să ridice sancţiunile împotriva Afganistanului condus de talibani şi să îşi asume "responsabilitatea" pentru reconstrucţia acestei ţări devastate de decenii de război, transmite AFP.

UPDATE O dronă iraniană Shahed, găsită în România, în Deltă. Pentagonul nu permite doborârea acestora. Vineri, 4 octombrie, armata română a descoperit rămășițele unei drone rusești desfășurată pentru a distruge ținte în Ucraina, notează NewsWeek.

UPDATE Un colaborator rus a fost ucis în orașul Enerhodar ocupat de ruși. O mașină în care se afla Andrii Korotkii, „șeful securității fizice” de la centrala nucleară Zaporojie, a explodat vineri, 4 octombrie. Potrivit biroului de presă al serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, acest colaborator este implicat în organizarea și executarea crimelor de război și în represiunea ucrainenilor aflați sub ocupație, scrie trueua.info, citat de Adevărul. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 953: Vizită surpriză, atac la Harkov și anunț ciudat! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.