Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067:Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă să-l „manipuleze” pe Trump. Kremlinul ar fi gata de negocieri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 623: Moment istoric pentru Chișinău și Kiev, dar Rusia avertizează! Colonel: „Urmează o nouă iarnă grea”

08 noiembrie 2023, ora 22:15

Moment istoric! Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herțegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că și țara sa va fi în UE, arătând că acest rezultat va fi obținut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. Totodată, o voce importantă de la București anunță că Ucraina va deveni și membru NATO. 

Pe de altă parte, Rusia nu vede cu ochi buni ultimele evoluții de la Chișinău și Kiev și are o interpretare proprie a evenimentelor, deși liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat oficial în repetate rânduri că nu este contra extinderii UE pentru că uniunea nu este bloc militar. Totodată, cele mai bogate națiuni, care fac parte din Grupul G7, au reafirmat că vor sprijini Ucraina în războiul său cu Rusia, chiar dacă în ultima vreme toată atenția este îndreptată spre Orientul Mijlociu. Anunțul a fost făcut azi dimineață la Tokyo, de ministra de Externe a Japoniei.

UPDATE Colonelul Ants Kiviselg, șeful serviciului de informații al armatei estone, afirmă într-un interviu acordat RBC Ucraina că pentru ucraineni urmează o nouă iarnă grea și că Rusia masează trupe în regiunile Lugansk și Donețk din estul țării. Întrebat despre jurnaliștii ucraineni despre impasul în care a ajuns ofensiva de vară a Kievului, Kiviselg nu a răspuns direct, amintind însă că Rusia a avut mult timp să își consolideze liniile defensive și că în unele sectoare ale frontului are avantajul în aer. „Prin urmare, este dificil pentru Ucraina să elibereze Crimeea și să izoleze rușii din anumite teritorii”, a spus el, adăugând însă că loviturile forțelor ucrainene în spatele liniilor frontului pun presiune pe sistemul logistic al armatei ruse. „Și știm că, dată fiind cantitatea de artilerie pe care rușii o folosesc, ei au nevoie de logistică. Forțele armate ucrainene fac o treabă grozavă” la acest capitol, a declarat colonelul eston, notează HotNews.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski au discutat la telefon după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu cele două state. Cei doi șefi de stat s-au felicitat reciproc. „Am vorbit la telefon cu președintele Zelenski. Țările noastre sărbătoresc această zi importantă în care Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare pentru Moldova și Ucraina. Adresez sincere felicitări Ucrainei și poporului său pentru această realizare”, a scris Sandu pe rețeaua X. 

UPDATE Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, spune că războiul din Ucraina a creat contextul ca România și întreaga Europă să renunțe la dependența de gazul rusesc. În același timp a făcut trimitere la un citat al lui John F Kennedy: „Cine crede că poate prelua puterea călărind tigrul ajunge să fie mâncat de tigru. Acelaşi lucru i se poate aplica şi unui urs”. Din discursul său s-ar putea înțelege că Rusia ar putea fi ursul și invocă relația apropiată a Ungariei cu țara condusă de Putin. Asta după ce oficialii ungari au declarat că, atunci când afară e frig, și gazul rusesc e bun, notează Digi24.

UPDATE „Armata de drone” a Ucrainei lovește forțele rusești într-un ritm fără precedent, înregistrând săptămâna trecută cifre record, a declarat un oficial ucrainean, citat de Insider. Între 30 octombrie și 6 noiembrie, dronele ucrainene au revendicat lovirea unui număr record de ținte rusești: 335. Cifrele au fost prezentate de ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, într-o postare pe Telegram.

UPDATE Federația Rusă continuă să ducă război împotriva Ucrainei nu numai pe câmpul de luptă, ci și în spațiul informațional. Zilele trecute, pe internet a apărut un videoclip fals cu generalul Zalujnîi care comentează moartea tragică a asistentului său Chastyakov, notează Știripesurse.

UPDATE Miniștrii de Externe a țărilor din grupul G7 și șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-au reunit în capitala Japoniei pentru a discuta despre problemele stringente de securitate. Oficialii susțin că Rusia planifică un război pe termen lung în Ucraina și acest lucru necesită sprijin militar și economic de durată pentru Kiev. Grupul a fost în fruntea sancțiunilor împotriva Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Cât privește conflictul Israel-Gaza, consensul este mai greu de atins. Țările G7 nu au o poziție comună care să sprijine una din părțile beligerante. Oficialii au convenit doar asupra unor pauze temporare în luptă pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă în Gaza. Din gupul G7 fac parte Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, dar la reuniunea din 7-8 noiembrie participă și Uniunea Europeană.

UPDATE În pofida sancțiunilor, Rusia continuă să primească armament din Statele Unite și Europa, iar companiile din această țară reușesc să-și păstreze accesul pe piața achizițiilor de arme și muniție de pe continent și de peste Ocean, arată o investigație realizată de proiectul german Correctiv, citată de Spotmedia.

UPDATE Statul major ucrainean a spus că forțele sale au respins atacuri rusești pe fronturile din Kupiansk, Marinka, dar și Avdiivka, unde trupele Moscovei par să se pregătească pentru o nouă tentativă de a cuceri acest oraș de pe frontul de est, potrivit HotNews.

UPDATE Statele Unite continuă să cumpere uraniu și „alte materiale de importanță vitală” din Rusia, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, miercuri, la o masă rotundă cu ambasadorii de la Moscova. El a acuzat Occidentul că „provoacă tulburări” și a spus că sancțiunile care încearcă să atenteze la bunăstarea Rusiei „nu vor reuși”, în schimb „vor distruge economia globală” relatează Sky News.

UPDATE Departamentul de Stat american neagă că ar presa Ucraina să negocieze cu Rusia. „Nu avem cunoștință despre nicio discuție cu Ucraina despe negocieri în afara structurii formulei de pace”, a declarat, marți, adjunctul purtătorului de cuvânt, Vedant Patel, potrivit Spotmedia.

UPDATE Centrul de presă al grupului ucrainean de trupe "Tavria" a raportat că, în ultimele 24 de ore, în direcţia sudică Tavriisk, soldații Ucrainei au lichidat 505 invadatori ruşi, notează RBC potrivit Rador Radio România. De asemenea, un soldat rus a fost luat prizonier.

UPDATE Politicile „distructive” ale SUA și aliaților lor au crescut riscul ca arme nucleare, chimice și biologice să fie folosite, a spus miercuri Nikolai Patrușev, secretarul consiliului de securitate din Rusia, citat de Reuters. Acesta a mai spus că regimul internațional de control asupra armelor a fost subminat, notează Spotmedia.

UPDATE Moscova a anunțat miercuri că a pus pe lista persoanelor urmărite încă un judecător al Curții Penale Internaționale care în martie a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război. Potrivit bazei de date a ministerului rus de interne, judecătorul tribunalului de la Haga dat în urmărire este Sergio Gerarde Ugaldo Godinez, din Costa Rica. Iar președintele rus se va întâlni cu generalul Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, aflat în vizită la Moscova.

UPDATE Mihail Filiponenko, un politician prorus a murit în urma exploziei unei bombe montate sub mașina sa, în regiunea estică ucraineană Lugansk. Decesul a fost confirmat de fiul lui Filiponenko, potrivit Centrului de Informații Lugansk, o agenție de știri a autorităților proruse, citat de AFP. Filiponenko era membru al Consiliului Popular instalat de ruși în Lungansk, scrie Spotmedia.

UPDATE Presiunea pusă pe Ungaria pentru a renunșa la gazele rusești înseamnă periclitarea aprovizionării cu gaze, deoarece infrastructura națiunii nu permite evitarea acestuia, spune Peter Szijjarto, șeful diplomației de la Budapesta, potrivit Adevărul.

UPDATE „Țara noastră trebuie să fie în Uniunea Europeană. Ucrainenii merită asta atât pentru apărarea valorilor europene, cât și pentru faptul că chiar și în timpurile războiului total, ne ținem de cuvânt și dezvoltăm instituțiile de stat. Toate deciziile necesare sunt adoptate. Mulțumim tuturor celor care ne ajută! Slavă Ucrainei!”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE „Avizul de astăzi al Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o veste bună pentru oamenii din Moldova, dar și pentru toți cetățenii Uniunii. Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră. Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță. Anunțul de astăzi certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică. Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene”, a afirmat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în Belgia, că noi, România, ne dorim pentru Moldova şi Ucraina ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine şi a precizat că şi statele care sunt deja în UE trebuie să se pregătească suplimentar pentru această aderare. Șeful statului a mai explicat că procedurile și felul în care merg negocierile sunt aspecte la care ambele părți trebuie să lucreze, dar s-a arătat deopotrivă optimist spunând că în câțiva ani pașii necesari vor fi făcuți și de o parte, dar și de cealaltă, potrivit Digi24.

UPDATE Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile din Zaporojie, a anunţat, marţi, guvernatorul regional Iurii Malashko. Nu au fost raportate victime, potrivit guvernatorului regiunii, care nu a oferit alte detalii. La începutul aceleiaşi zile, forţele ruse au lovit o instalaţie de infrastructură în apropiere de Kryvyi Rih, în regiunea Dnipropetrovsk, a scris guvernatorul Serhii Lysak. Nu au existat victime în atac, potrivit informaţiilor preliminare citate de Lysak. El nu a precizat care instalaţie a fost lovită, potrivit Mediafax.

UPDATE Franţa intenționează să adauge încă 200 de milioane de euro la pachetul de ajutor pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Franceinfo. Sprijinul suplimentar va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipamente militare franceze. Fondurile suplimentare vor face parte dintr-un proiect de lege a bugetului care va fi dezbătut în parlamentul francez pe 8 noiembrie. Parlamentul francez a convenit în iulie 2023 să îşi majoreze bugetul pentru apărare până în 2030, parţial ca răspuns la agresiunea Rusiei. Creșterea cheltuielilor include sprijinul militar continuu pentru Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Presa rusă scrie că au avut loc mai multe explozii în apropierea bazelor militare din Crimeea. Exploziile au fost înregistrate aproape de aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, unul dintre porturile cheie ale Moscovei la Marea Neagră, potrivit Știripesurse.

UPDATE Camionagii polonezi aflaţi în grevă au blocat complet capacitatea camioanelor de marfă de a trece în şi din Polonia la două puncte de control la frontieră şi au blocat parţial un altul, a declarat Serhii Derkach, ministru adjunct în cadrul Ministerului ucrainean al Infrastructurii. Punctele de trecere Yahodyn - Dorohusk şi Rava-Ruska - Hrebenne de la graniţa Ucrainei cu Polonia au fost complet blocate, potrivit lui Derkach. Transportul de mărfuri umanitare, autobuze şi vehicule private a continuat, deşi într-un ritm mult mai lent, scrie Mediafax.

UPDATE După ce Volodimir Zelenski s-a jucat de-a alba-neagra cu dorința Ucrainei de a adera la NATO, optând, în cele din urmă, pentru a spune că vrea să intre în cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii, Bucureștiul transmite că acest lucru se va întâmpla. A spus-o chiar senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională din Senat, care a anunțat, la evenimentul "Bucharest Leaders Summit: The Highway to Succes", că Ucraina va intra în NATO, notează Știripesurse.

UPDATE Rusia a pierdut 307.640 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Acest număr include 780 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.301 tancuri, 9.996 de vehicule de luptă blindate, 9.814 vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.439 de sisteme de artilerie, 872 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 572 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.567 de drone şi 20 de ambarcaţiuni, scrie Mediafax.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că România va suspenda operaționalizarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale (TCFE) „atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internațional”. Această decizie vine ca răspuns la retragerea Rusiei din Tratat și la agresiunea sa împotriva Ucrainei.

UPDATE Democraţii din Senatul american au blocat marţi un proiect de lege iniţiat de republicani care prevedea acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Israel fără a trimite fonduri Ucrainei, relatează Reuters. Proiectul de lege, care a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a fost criticat de democraţi pentru că a întârziat sprijinul pentru Kiev şi pentru că a politizat conflictul din Israel. "Aliaţii noştri din Ucraina nu-şi pot permite o întârziere mai mult decât aliaţii noştri din Israel", a declarat senatorul democrat Patty Murray, care prezidează Comisia pentru alocări din Senat. În urmă cu câteva săptămâni, Casa Albă a prezentat un amplu pachet de finanţare în valoare de 105 miliarde de dolari, care lega un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina cu aproximativ 14 miliarde de dolari pentru Israel. Acest plan s-a lovit de opoziţia republicanilor din Camera Reprezentanţilor şi a preşedintelui recent numit Mike Johnson, care a declarat că susţinerea Tel Avivului în lupta sa împotriva Hamas are prioritate şi a propus un proiect de lege de finanţare de sine stătător pentru Israel, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Țărilor de Jos, pentru faptul că au trimis în România primele avioane de luptă F-16. Vă reamintim că țările de Jos au trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. „Sunt recunoscător Țărilor de Jos și lui Mark Rutte pentru că au sprijit Ucraina. Astăzi marchează o piatră de temelie: cinci F-16 olandeze au ajuns deja la centrul de antrenament din România. Continuăm să lucrăm împreună pentru a primi F-16 pe cerul ucrainean cât mai curând posibil”, a afirmat Zelenski, potrivit Știripesurse.

UPDATE Nikolai Patrușev este considerat, de foarte multă vreme, „mâna dreaptă a lui Vladimir Putin”, dar și „creierul” din spatele acțiunilor controversate ale liderului de la Kremlin. Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, fost ofițer de informații și ex-director FSB, Patrușev a lansat un nou atac la adresa Occidentului, dar a trimis „săgeți” și către Republica Moldova. Moldova este pe cale de a-și pierde suveranitatea și riscă să devină o altă victimă a colonialismului occidental”, a declarat Nikolai Patrușev. Declarația de la Moscova a fost făcută în contextul în care Comisia Europeană (CE) va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, odată ce acestea vor îndeplini condițiile restante, au declarat luni, sub anonimat, doi oficiali UE pentru agenția de presă Reuters, potrivit Gândul.

UPDATE Statele Unite au declarat marţi că sunt în favoarea menţinerii unei democraţii "puternice" în Ucraina, în timp ce par să înţeleagă reticenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza alegeri la începutul anului viitor, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi seară, că Ucraina a primit sisteme suplimentare de rachete antiaeriene NASAMS. Potrivit lui Zelenski, acestea sunt deja în serviciu de luptă. Liderul de la Kiev a remarcat că noile sisteme primite din Occident vor consolida în timp util apărarea antiaerienă înainte de venirea iernii, potrivit Rador.

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au transferat un număr limitat de vehicule blindate pe malul de est (stânga) al Niprului și continuă operațiuni terestre mai mari decât de obicei pe malul de est cu o grupare de infanterie ușoară de dimensiunea aproximativă a batalionului, notează Adevărul.

UPDATE Obuzele forțelor ucrainene au ucis marți șase persoane în orașul Donețk, a declarat Denis Puşilin, oficial instalat de Rusia în regiunea de est a Ucrainei, relatează The Guardian. „Şase persoane au fost ucise şi 11 rănite în urma a trei tiruri de obuz în centrul Doneţkului, potrivit unor informaţii preliminare”, a anunțat Denis Pușilin pe Telegram. Potrivit oficialului instalat de Moscova, clădiri civile, un centru social, o instituţie medicală şi mai multe imobile au fost avariate. Aceste afirmații nu au fost încă verificate independent, notează Libertatea.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus și interceptat 17 drone lansate de Ucraina, marți dimineața, deasupra Mării Negre și a teritoriului Peninsulei Crimeea, a anunțat ministerul rus al Apărării. Una dintre acestea a căzut pe acoperișul unei case din Sevastopol, provocând un incendiu. Nu există informații despre victime, scrie Libertatea.

UPDATE Armata ucraineană a afirmat marți că trupele sale au respins atacuri rusești în diferite sectoare de luptă și se pregătește pentru o nouă încercare a inamicului de a cuceri Avdiivka, oraș-cheie aflat pe linia frontului din estul țării. Statul Major General al Ucrainei, în raportul de marți seară, a transmis că forțele sale au respins 15 atacuri în apropiere de Kupiansk, în nord-est, și 18 atacuri în apropiere de Marinka, mai la sud, unde bătăliile se desfășoară de luni de zile. Nouă atacuri au fost respinse în și în apropiere de Avdiivka, unde armata rusă a declanșat luna trecută o nouă campanie ofensivă, scrie HotNews.

UPDATE „Datorită numărului mare de prizonieri de război ruși, în viitorul apropiat va fi deschisă în Ucraina un nou lagăr pentru păstrarea prizonierilor de război. În paralel cu aceasta, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru lansarea unui alt lagăr. Creșterea numărului de prizonieri de război este legată atât de situația de pe front, de deteriorarea motivației soldaților ruși, cât și de blocarea schimburilor de prizonieri de război de către partea rusă”, se arată în comunicat. Potrivit anunțului, în acest nou lagăr, militarii rusi vor primi asistență medicală, trei mese pe zi, contact cu rudele, precum și acces constant la reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii, notează Libertatea.

UPDATE Un activist belarus exilat, Pavel Latushka, susține că are dovezi clare cum că liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, ar participa „direct” la deportarea ilegală a copiilor ucraineni din statul pe care îl conduce cu mână de fier, notează Gândul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a raportat că apărarea aeriană a distrus o dronă ucraineanță deasupra regiunii Briansk aseară, în jurul orei locale 17:00, informează agenția Interfax. Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a anunțat pe canalul său de Telegram că forțele de apărare aeriană au oprit un atac cu drone asupra regiunii Suzemski. „Nu au fost răniți sau pagube. Serviciile operaționale și de urgență lucrează la fața locului", a scris Alexander Bogomaz, scrie Libertatea.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. ”Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, afirmă el, potrivit Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 622: Cadou mortal, navă distrusă, tratat suspendat și al treilea val! Trump i-a răspuns lui Zelenski
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac masiv și probleme serioase! Zelenski îl înjură pe Putin și îl invită pe Trump: „Rusia controlează cerul”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 477: ONU suspendă operațiunile în zonele din Yemen

25 ianuarie 2025, ora 10:30

ONU a suspendat toate mișcările în sau în jurul zonelor care se află sub controlul grupului armat Houthi din Yemen, după ce rebelii au reținut mai mulți membri ai personalului lor, scrie Al Jazeera.

UPDATE „Oficialii ONU din Yemen colaborează activ cu înalți reprezentanți ai autorităților de facto, cerând eliberarea imediată și necondiționată a întregului personal ONU și a partenerilor reținuți”, a declarat organizația, adăugând că suspendarea va rămâne în vigoare până la noi ordine.

UPDATE Houthis au reținut 11 lucrători umanitari și personal ONU la începutul lunii iunie a anului trecut și au confiscat Biroul pentru drepturile omului din capitala Sanaa în august.

UPDATE Armata israeliană a emis o avertizare către locuitorii din Gaza, subliniind pericolele de deplasare în nordul Fâșiei Gaza, în special în coridorul Netzarim. În sud, zona Philadelphi din Rafah este de asemenea considerată nesigură.

Autoritățile israeliene menționează că apropierea de graniță sau de zona-tampon impusă de forțele israeliene este strict interzisă. În plus, pescuitul, scăldatul și orice activitate pe mare sunt suspendate temporar.

UPDATE Un convoi al Crucii Roșii se deplasează din Gaza către punctul de trecere Karem Abu Salem cu Israel. Al Jazeera Arabic informează că patru cetățeni israelieni capturați în enclavă urmează să fie eliberați. Armata israeliană a transmis într-un comunicat oficial că a finalizat pregătirile pentru a primi ostaticii. Transferul este coordonat prin intermediul Crucii Roșii, care gestionează transportul captivilor din Gaza spre teritoriul israelian.

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.