Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 624: Discuție Sandu-Zelenski și „succese în Crimeea”! FA: Risc de al doilea front al Rusiei în Europa

09 noiembrie 2023, ora 22:00

Maia Sandu și Volodimir Zelenski au discutat la telefon, după ce ieri Comisia Europeană a recomandat statelor membre UE să-și dea acordul în privința inițierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Atât Președinția de la Chișinău cât și cea de la Kiev au anunțat că cei doi șefi de stat s-au felicitat reciproc pentru avansarea în parcursul european. În raportul prezentat ieri de Comisia Europeană se spune că am reușit să avansăm pe șase condiționalități din cele nouă. Dar Republica Moldova mai are restanțe la capitolul reforma justiției, deoligarhizare și combaterea corupției. Experții sunt de părere că la Bruxelles există mai multă indulgență acțiunile Chișinăului și pentru că, după Ucraina, țara noastră este a doua care are de suferit cel mai mult de pe urma războiului. Totodată, Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este „un lucru cert”, a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea Aspen - GMF Bucharest Forum, potrivit Agerpres. Pe de altă parte “extinderea ar trebui să servească exact extinderii păcii, şi nu intrării războiului în Uniunea Europeană”, a avertizat un oficial maghiar.

Rușii au atacat cu avioane tactice din Marea Neagră o navă ce transporta fier în China. Forțele aeriene ruse au vizat suprastructura unei nave civile sub pavilionul Liberiei cu o rachetă în seara zilei de 8 noiembrie, chiar când nava intra într-un port în regiunea Odesa, notează NewsWeek. Mai mult, forțele ruse au bombardat miercuri 9 comunități din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, provocând peste 149 de explozii, a anunțat administrația militară regională. Pe de altă parte, forțele ucrainene au lansat, joi dimineața, un atac cu rachete asupra Sevastopolului, Crimeea. Alarmele antiaeriene au răsunat în toată peninsula. De asemenea, alte două explozii puternice au fost raportate în orașul Skadovsk din regiunea Herson. Totodată, forțele ruse, ale căror efective au fost suplimentate de rezerve, au strâns miercuri „menghina” în jurul orașului Avdiivka din estul țării, dar forțele Kievului rezistă pe pozițiile lor defensive, au declarat oficiali militari ucraineni. În alte zone ale frontului, în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă, notează HotNews.

UPDATE Kremlinul a obţinut anul acesta un miliard de euro în plus pentru efortul său de război, după ce cea mai mare firmă petrolieră privată din Rusia a exploatat lacunele din normele UE privind sancţiunile, cu ajutorul Bulgariei, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria consideră că UE nu ar trebui să înceapă discuţiile de aderare cu Ucraina şi că ar trebui să-i ofere un „parteneriat privilegiat", potrivit Sky News.

UPDATE În timp ce protestele anti-război sunt interzise în Rusia, tinerii activiști sabotează trenuri și a căile ferate pentru a-și manifesta opoziția față de agresiunea militară împotriva Ucrainei, dând astfel mari bătăi de cap regimului Putin, notează Adevărul.

UPDATE „Cei care susţin că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia chiar acum sunt fie neinformaţi, fie greşiţi, fie sunt de partea Rusiei şi vor ca Putin să ia o pauză înainte de o agresiune şi mai mare. Nu trebuie şi nu vom cădea în această capcană”. Astfel a scris pe X ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. „Pentru cei cu memorie scurtă: între 2014 şi 2022, Ucraina a purtat aproximativ 200 de discuţii cu Rusia – aminteşte Kuleba – în această perioadă s-au ajuns la 20 de acorduri de încetare a focului, toate fiind încălcate rapid de Rusia. Niciuna din 200 de runde de discuţii sau 20 de încetări a focului nu l-a împiedicat pe Putin să lanseze o invazie totală brutală a Ucrainei pe 24 februarie 2022”, scrie Mediafax.

UPDATE În urmă cu un an, forţele ucrainene sărbătoreau eliberarea oraşului Herson din sudul ţării. Dar de atunci, cei aproximativ o mie de kilometri de linie de front nu s-au modificat, în ciuda unei contraofensive ucrainene majore şi a multiplelor atacuri ruseşti, potrivit AFP, informează News.ro. Principalele puncte fierbinţi de pe un front în mare parte îngheţat sunt atât la sud, cât şi la est.

UPDATE Occidentul trebuie să-l împiedice pe Vladimir Putin din a provoca un conflict în Balcani, scriu în Foreign Affairs (FA) David R. Shedd, fost director interimar al Agenției de informații a apărării din SUA, și Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.  NATO ar trebui să desfășoare în Kosovo echipe care să contracareze mașina de propagandă a Rusiei și a Serbiei. Aceste echipe ar trebui să vizeze grupările sârbe de extremă dreapta și să le reamintească faptul că mesajele rusești despre „frăția slavă” - din care aparent face parte Serbia - sunt un mit și că, dacă izbucnește un conflict, Putin nu îi va ajuta. Pentru asta, tot ce trebuie să facă este să spună adevărul: Putin are mâinile ocupate luptând într-un război pierdut împotriva Ucrainei și nu va oferi resurse Serbiei pentru un conflict armat cu Kosovo. Ca dovadă, aceste echipe ar putea da ca exemplu războiul din septembrie dintre Armenia și Azerbaidjan. Rusia era un aliat de lungă durată al Armeniei și, totuși, în ciuda solicitărilor Armeniei, nu i-a oferit niciun sprijin militar în conflictul recent, pe care Armenia l-a pierdut. De asemenea, ar putea să li se reamintească naționaliștilor sârbi că Moscova nu i-a ajutat în timpul războaielor din anii 1990. Este posibil ca statele NATO să nu dorească să ia aceste măsuri. De fapt, probabil că vor să îl ignore pe Vucic cu totul. Alianța este epuizată cu ajutorul oferit Ucrainei, așa că a cheltui timp și resurse pentru Kosovo și Serbia poate părea prea mult, mai ales când pot pur și simplu să-l cumpere pe președintele sârb. Dar Occidentul trebuie să realizeze că, dacă sunt lăsate să se agraveze, tensiunile din aceste state ar putea deveni mult mai dificil - și mai costisitor - de rezolvat. Ceea ce se întâmplă în Kosovo și Serbia rareori rămâne în aceste țări, iar această criză s-ar putea extinde cu ușurință la alte state din Balcani. Macedonia de Nord din apropiere, care aparține NATO, ar putea fi atrasă în această situație. O nouă escaladare în Kosovo va invita, de asemenea, la haos în Bosnia și Herțegovina, unde liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik - care are legături strânse cu Putin - a amenințat că teritoriile sârbești din Bosnia se vor separa. În octombrie, Dodik a subliniat chiar că sârbii ar trebui să „formeze un singur stat”, alcătuit din Serbia, Republica Srpska și Muntenegru. O extindere a conflictului ar fi un cadou și mai mare pentru Putin, care dorește ca Occidentul să își mute atenția de pe Kiev. Pentru a proteja Europa și a opri Kremlinul, este, prin urmare, esențial ca NATO să-și fortifice flancul din Balcani chiar acum, cât timp costurile sunt încă ieftine.

UPDATE Armata rusă a bombardat comunităţi din regiunea Cernihiv, lângă graniţa cu Rusia, de 24 de ori în ultima zi. Acest lucru a fost raportat de Departamentul Regional Nord al Serviciului de Grăniceri de Stat, citat de Ukrinform. „În ultima zi, ruşii au bombardat de 24 de ori zonele de graniţă ale regiunii Cernihiv de pe teritoriul lor. Au fost înregistrate un total de 206 explozii. Comunităţile Novhorod-Siverskyi, Semenivka, Snovsk şi Horodnia au fost atacate”, se arată în raport, potrivit Mediafax.

UPDATE Bloggerii militari ruși au afirmat că este posibil ca comandanții ruși să ia decizii cheie în timpul războiului folosind hărți ale câmpului de luptă care „diferă de realitatea tactică”, relatează Sky News.

UPDATE Armata ucraineană a tras cu rachete dintr-un sistem de lansare multiplă (MLRS) împotriva zonelor locuite din regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a relatat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de agenţia rusă Ria Novosti. Ieri, 4 municipalităţi de la graniţă, din raionul Valuiski, au fost bombardate cu 88 de explozibili, dintre care trei proveneau de la o dronă de atac. Nu au fost raportate victime, dar au fost raportate pagube la locuinţe, maşini şi infrastructură, potrivit Mediafax.

UPDATE Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact negativ uriaș asupra bunăstării și educației copiilor, mii de școli și grădinițe fiind distruse, milioane de tineri nemaiavând acces la educație, a declarat Human Rights Watch (HRW) într-un raport și un material video publicat pe 9 noiembrie.

UPDATE Deşi e dat în urmărire internaţională de Curtea Penală de la Haga, Vladimir Putin se aventurează din nou în străinătate. Este a treia oară când părăseşte Rusia. Liderul de la Kremlin a ajuns în Kazahstan, iar la Astana discută cu omologul său kazah, notează Agerpres.

UPDATE Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este „un lucru cert”, a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea Aspen – GMF Bucharest Forum. El a mărturisit că este „extrem de bucuros” privind avizul Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina. „În special, pentru Republica Moldova este o veste formidabilă”, a completat Mircea Geoană, menționând susținerea pentru obiectivul aderării Chișinăului la UE până în 2030, notează Cotidianul.

UPDATE Rusia oferă militarilor angajați cu contract ceea ce Kremlinul numește condiții „foarte, foarte atractive” pentru a lupta în Ucraina. Dar unitatea de investigație rusă a RFE/RL, Systema, a descoperit numeroase cazuri în care beneficiile promise nu au venit niciodată.

UPDATE Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că un coridor de transport în Marea Neagră funcționează în ciuda unui atac recent al rușilor asupra unei nave civile, potrivit Sky News.

UPDATE Pierderile de sisteme de rachete sol-aer (SAM) în urma atacurilor ucrainene înseamnă că Rusia ar putea fi forțată să realoce arme pentru apărarea zonelor sale mai îndepărtate, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Sky News. Ministerul Apărării a raportat la 2 noiembrie că Moscova a pierdut probabil cel puțin patru SAM-uri cu rază lungă de acțiune în săptămâna precedentă. În urma acestui raport, o nouă analiză sugerează că Rusia „va trebui probabil să realoce SAM-uri care protejează în mod obișnuit zone îndepărtate ale Rusiei”, a declarat Londra, în actualizarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, scrie G4media.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că împărtășește îngrijorările sud-coreene cu privire la creșterea cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia, pe care a numit-o „o stradă cu două sensuri” care implică fluxuri de arme și sprijin tehnic, scrie Rador.

UPDATE Rusia caută să menţină cota sezonieră la exportul de cereale la un nivel ridicat, ceea ce probabil nu va afecta livrările, după încă o recoltă majoră de grâu, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a îndemnat lumea "să susţină mai mult Ucraina", patrimoniul şi poporul său, miercuri, în faţa UNESCO, la câteva zile după bombardamentele ruse asupra oraşului Odesa (sud), care s-au soldat cu cel puţin opt răniţi şi au avariat un muzeu, informează AFP.

UPDATE Aproape două treimi dintre români se declară îngrijorați foarte mult şi destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creşterea amenințărilor teroriste fiind cea mai mare temere. Întrebați care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina şi Rusia sau cel dintre Israel şi Hamas, aproape 50% au indicat conflictul din Ucraina, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

UPDATE Într-o postare pe Facebook, Forţele de Apărare ucrainene informează că au eliminat aproximativ 308.720 de soldaţi ruşi din 24 februarie 2022 şi până astăzi. Din total, 1.080 au fost omorâți în ultimele 24 de ore. De regulă, numărul militarilor ruşi ucişi într-o zi era de ordinul sutelor. Vorbind la conferința Reuters Next desfășurată ieri la New York, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul este încă pe cale să „obțină rezultate militare până la sfârşitul anului”, notează Mediafax. „Avem un plan. Avem obiective foarte concrete. Avem progrese lente în sud, dar şi în est”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană. Preşedintele ucrainean a mai spus că ieri a fost o „zi de succes” pentru Kiev, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au obținut succese uriașe în ceea ce priveşte distrugerea rușilor de pe teritoriul Crimeei, peninsulă temporar ocupată. „Avem succese uriașe în direcția Crimeea. Suntem în mod constant atenți la ceea ce se întâmplă pe uscat” – a afirmat Danilov, miercuri seară, menționând că se referă la loviturile împotriva forțelor ruse din Crimeea și la distrugerea navelor flotei ruse de la Marea Neagră. Secretarul a adăugat că este convins că Ucraina va avea parte de vești bune cu privire la distrugerea rușilor din Crimeea.

UPDATE Șeful adjunct al cancelariei prezidențiale de la Kiev, Ihor Jovkva, a declarat că Ucraina intenționează să inițieze oficial negocierile privind aderarea la UE la începutul anului viitor. „Este foarte important pentru noi și vom realiza acest lucru – declanşarea procesului de negocieri la începutul anului viitor” – a remarcat oficialul, potrivit Rador.

UPDATE Un deputat și fost oficial militar din regiunea ucraineană Lugansk (Est) aflată sub ocupație rusă, Mihail Filiponenko, a murit după ce mașina sa a explodat, a informat miercuri site-ul local de știri Lug-info.

UPDATE Ucraina nu este eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană până când nu va fi creată pacea, prin aderarea ţării, războiul ar intra în comunitate, ceea ce, evident, nimeni nu îşi poate dori, a declarat miercuri, la Lisabona, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, reacţionând la recentul pachet de extindere al Comisiei Europene, scrie Rador.

UPDATE Germania va trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, misiunea intervenind la câteva săptămâni de când Rusia a atacat sistematic porturile ucrainene de pe Dunăre.

UPDATE O rachetă rusească, "lansată de un avion, a atins suprastructura unei nave civile sub pavilion liberian, la momentul intrării sale în port", a afirmat pe Telegram comandamentul Sud al armatei ucrainene. "Trei membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, au fost răniţi; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis şi un alt angajat al portului a fost rănit", mai menţionează acelaşi mesaj. Incidentul a fost confirmat şi de directorul companiei de consultanţă Bosphorus Observer, Yoruk Isik, care însă a descris o versiune uşor diferită a evenimentelor. Acesta a declarat agenţiei Reuters că respectiva navă era deja acostată în port şi erau în desfăşurare operaţiunile de încărcare a acesteia în momentul impactului cu racheta. Conform aceleiaşi surse, pilotul ucrainean ucis se afla la bordul navei. Yoruk Isik a identificat respectiva navă ca fiind cargoul Kmax Ruler, cu o capacitate de 92.000 dwt. Pe această navă se încărca în portul ucrainean Pivdenîi minereu de fier ce urma să fie expediat către China. Este primul incident de acest gen după ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur. De atunci, Ucraina foloseşte un "coridor umanitar" pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră, navele care utilizează acest coridor către şi dinspre porturile ucrainene trecând prin apele teritoriale ale ţărilor din partea de vest a Mării Negre.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că poporul său merită să fie în Uniunea Europeană, împreună cu celelalte popoare libere. ”Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape”, a arătat el, citat de News.ro. Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că aceasta a fost o zi pe care istoria Ucrainei o va aminti cu siguranţă.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 623: Moment istoric pentru Chișinău și Kiev, dar Rusia avertizează! Colonel: „Urmează o nouă iarnă grea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 622: Cadou mortal, navă distrusă, tratat suspendat și al treilea val! Trump i-a răspuns lui Zelenski
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram