Alertele anti-aeriene au răsunat puternic în toată Ucraina în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, după ce ruşii au lansat un baraj de artilerie asupra principalelor oraşe ale ţării, notează Mediafax. Kievul anunță că sunt victime și distrugeri. Totodată, armata ucraineană recâştigă controlul asupra unui sat din regiunea Harkov. Pe de altă parte, Rusia susţine că a zădărnicit încercarea Ucrainei de a construi un cap de pod pe malul de est al râului Nipru, in timp ce ucrainenii consideră că au aflat planul ocupanților pentru Kupiansk.
Între timp, Guvernul german intenţionează să ofere 8 miliarde de euro ajutor militar Ucrainei în 2024, iar SUA avertizează firmele din China suspectate ca ajută Rusia cu echipamente pentru război. Miliardarul Elon Musk i-a cerut lui Volodimir Zelenski să înceapă negocieri cu Putin și „să nu trimită tinerii ucraineni să moară în tranșee”. Totodată, Kievul anunță că, în ciuda zecilor de lovituri asupra rețelelor de infrastructură critică, este pregătit de iarnă și are resurse suficiente. Însă, dacă Moscova își întețește atacurile, ca iarna trecută, vor apărea probleme.
UPDATE Atât Ucraina, cât și Republica Moldova ar putea avea o șansă de a deveni membre ale UE în jurul anului 2030, a declarat János T. Barabás, analist la Institutul Maghiar de Afaceri Externe, pentru ziarul Kronika, în legătură cu propunerea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare cu cele două țări, relatează publicația Kronika, citată de G4media. „Principala întrebare aici este dacă Ucraina poate adopta reformele potrivite, pentru că, personal, nu văd posibilă integrarea acestei țări mari în acest moment, de exemplu, agricultura sa este incompatibilă cu UE. De asemenea, este bine cunoscut faptul că la Kiev au loc periodic scandaluri de corupție, mă întreb dacă UE nu s-ar lăsa prinsă în ele. Cu o populație de 2,5 milioane de locuitori, Moldova ar putea fi mai incluzivă și mai flexibilă în adoptarea reformelor”, a subliniat el.
UPDATE Sediul rusesc din Melitopol a explodat aseară, soldându-se cu moartea mai multor ofiţeri. Acest lucru a fost raportat de serviciile de informaţii militare ucrainene (DIU), citate de Ukrainska Pravda, afirmând că acţiunea a fost efectuată de mişcarea de rezistenţă locală. La momentul exploziei, era în desfăşurare o întâlnire a ofiţerilor serviciilor ruse de informaţii ale FSB şi Gărzii Naţionale (Rosgvardia). Cel puţin trei ofiţeri Rosvgardia au fost ucişi, a spus DIU, adăugând că se strâng informaţii despre numărul deceselor. După explozie, numeroşi ofiţeri de poliţie pro-ruşi s-au îndreptat spre faţa locului cu sirenele răsunând, provocând panică în oraşul ocupat, adaugă DIU, notează Mediafax.
UPDATE Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren, relatează AFP, informează Agerpres.
UPDATE Forţele ruse au intensificat atacurile aeriene în sud, inclusiv folosind bombe aeriene ghidate. Acest lucru a fost raportat de generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Tavria care luptă pe frontul de sud. The Kyiv Independent raportează. În ultimele 24 de ore, relatează Tarnavski, armata a înregistrat 30 de lovituri aeriene ruseşti, 712 bombardamente de artilerie şi 48 de lupte între trupele ucrainene şi cele ruseşti în zonă. Între timp, artileria ucraineană a bombardat poziţiile ruseşti de peste 1.000 de ori, scrie Mediafax.
UPDATE Ucraina a fost agresivă în urmărirea țintelor din Crimeea, ca parte a unui efort mai amplu de a lovi centrele rusești de logistică, combustibil, mentenanță și comandă, pentru a le perturba aprovizionarea forțelor ruse din primele linii. Kievul s-a concentrat, de asemenea, pe ruperea dominației Rusiei în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră, mai notează CNN.
UPDATE Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia, scrie The Guardian. Medvedev, care în prezenteste vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.
UPDATE Washingtonul şi Kievul ar trebui să îşi dea seama că nu va fi posibil să învingă Moscova pe câmpul de luptă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat acest lucru într-un interviu la postul de televiziune Rossiya-1, după cum a raportat Tass. „A venit timpul ca toată lumea din Kiev şi Washington să înţeleagă: este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă”, a subliniat Peskov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski promite „cu disperare” o nouă ofensivă a forţelor armate de la Kiev, pentru că „în Occident, iritarea creşte, oboseala creşte. Există o reticenţă tot mai mare de a continua să dea bani Ucrainei, furnizând arme şi muniţii, mai ales atunci când acestea trebuie furnizate din abundenţă Israelului”, notează Mediafax.
UPDATE Mulți mercenari ai grupului Wagner au fost probabil asimilați în structura de comandă a Gărzii Naționale ruse (Rosgvardiya), a declarat Ministerul britanic al Apărării în informarea sa zilnică, transmite The Guardian. Brațul Wagner din Rosgvardiya este probabil condus de Pavel Prigojin, fiul fostului lider Wagner Evgheni Prigojin, care a fost ucis într-un accident de avion la scurt timp după ce luptătorii Wagner au capturat orașul rus Rostov pe Don și au mărșăluit spre Moscova – acte pe care Vladimir Putin le-a declarat „trădare”.
UPDATE Rusia a pierdut 311.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în actualizarea sa de dimineaţă din 10 noiembrie, scrie Mediafax. Peste 1.100 de soldați ruși au murit în ultima zi, potrivit armatei ucrainene.
UPDATE Ucraina ia în considerare să atace infrastructura de petrol și gaze a Rusiei, ca represalii pentru loviturile împotriva sistemului său energetic din timpul iernii, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.
UPDATE Fostul comandant al unei unităţi a forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei, Roman Cervinski, ar fi fost coordonatorul exploziei gazoductelor "Nord Stream", scrie publicaţia "The Washington Post", citând oficiali ucraineni și surse europene, potrivit TASS, conform Rador.
UPDATE Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creştere estimată a atacurilor ruseşti ar putea perturba reţelele de aprovizionare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, citat de Reuters.
UPDATE O flotă de drone navale ucrainene, lansată ca urmare a unei campanii internaţionale de crowdfunding, a atins opt ţinte cheie ruseşti în primul an de funcţionare, a declarat ministrul Transformării Digitale Mykhailo Fedorov, scrie Mediafax.
UPDATE Administraţia Militară Regională Doneţk informează, în raportul de duminică dimineaţă, că ruşii au ucis trei cetăţeni civili în regiune, în bombardamentele din ultimele 24 de ore. Instituţia a precizat că doi oameni au murit la Toreţk şi unul în Minkivka. De la începutul războiului, ruşii au ucis în regiunea Doneţk 1.769 de civili, iar numărul răniților a ajuns la 4.294. Acest bilanţ nu include şi victimele din Volnovaha şi Mariupol, notează Rador.
UPDATE Proprietarul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a comparat războiul din Ucraina cu Primul Război Mondial pe podcastul lui Lex Friedman, spunând că niciuna dintre părți nu va putea depăși apărarea inamicului fără a suferi pierderi semnificative, notează Știripesurse. Întrebat de prezentator dacă președintele Ucrainei, care anterior refuzase să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, ar trebui să se așeze la masa de negocieri, Musk a răspuns afirmativ. „Cred că l-aș sfătui să nu trimită tineri ucraineni să moară în tranșee. Nu este nevoie să faceți acest lucru, indiferent dacă se va angaja sau nu într-un dialog cu Putin”, a spus Musk. Omul de afaceri a mai adăugat că, indiferent de partea care încearcă acum o ofensivă, va suferi pierderi grele, iar „istoria nu va fi bună” cu cei care vor lua deciziile relevante.
UPDATE Ucraina ar putea face concesii cu privire la problemele legate de limbă și minoritățile naționale de dragul aderării la UE, a declarat secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Olexi Danilov, scrie TASS, conform Rador.
UPDATE Forţele de Apărare ale Ucrainei au respins 59 de atacuri ruseşti, sâmbătă, în Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Şahtarske. Potrivit Statului Major General, au avut loc 71 de ciocniri de luptă, în timp ce situaţia operaţională în estul şi sudul Ucrainei rămâne dificilă. Forţele ruseşti au intensificat operaţiunile de luptă în sectorul Avdiivka. Pe lângă infanterie, acestea desfăşoară un număr semnificativ de vehicule blindate, notează HotNews.
UPDATE Forțele ucrainene au recăpătat sâmbătă controlul asupra satului Topoli din regiunea Harkov și au ridicat steagul național, a anunțat duminică Serviciul de Frontieră de Stat. Satul a fost capturat la începutul războiului de către forțele ruse și a rămas ocupat în cele peste 20 de luni care au urmat, notează Libertatea.
UPDAT Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ale Ucrainei, Volodimir Fitio, a declarat că invadatorii ruși vor încerca să cucerească orașul Kupiansk (regiunea Harkov) până la sfârșitul anului 2023, notează Știripesurse.
UPDATE Germania se pregăteşte să îşi dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul planului Scholz, potrivit Bloomberg. Coaliţia de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect. Dacă va fi aprobată de parlamentul de la Berlin, unde partidele lui Scholz deţin majoritatea, majorarea ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei peste ţinta de 2% din produsul intern brut promisă de toţi membrii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat raportul, notează ZF.
UPDATE Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că guvernul SUA a văzut dovezi că firmele chineze ar putea ajuta la fluxul de echipamente necesar pentru efortul de război al Rusiei, în ciuda sancţiunilor occidentale, şi a spus că a îndemnat China să ia măsuri, transmite Reuters, citată de News.ro.
UPDATE Un tren de pasager rus a fost aruncat misterios în aer în ziua când Putin a reluat atacul asupra KIevului. O coincidență stranie care nu a fost, deocamdată, explicată, notează NewsWeek. De la fața locului există o singură imagine publicată. Un tren de marfă a deraiat în Rusia "din cauza intervenției unor persoane neautorizate". S-a raportat că 19 vagoane ar fi deraiat "din cauza intervenției unor persoane neautorizate" în regiunea Ryazan din Rusia. Altfel zis, un atentat.

UPDATE Ucraina a sărbătorit sâmbătă prima aniversare de la eliberarea de către armata sa a Hersonului, „un oraș sinonim cu speranța”, dată care marchează și ultima evoluție majoră de pe front contraofensiva ambițioasă a Kievului confruntându-se de atunci cu impenetrabila apărare rusă, relatează AFP, citată de Hotnews.ro.
UPDATE Oficialii ucraineni au anunţat că 4,9 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării (IDP), dintre care 3,6 milioane au primit statutul de IDP după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit Ukrinform, scrie News.ro. Irina Vereşcuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că aproape jumătate din totalul persoanelor strămutate intern nu primesc beneficii guvernamentale deoarece nu au depus o cerere oficială. Statutul de persoane strămutate în interiorul ţării le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a primi anumite beneficii sociale din partea guvernului, cum ar fi plăţi în numerar sau acces la servicii esenţiale.
UPDATE O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la o uzină de praf de pușcă în zona centrală a Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Independenţei Poloniei şi a oferit felicitări „în numele poporului ucrainean” într-o postare pe X. Parteneriatul dintre Ucraina şi Polonia „ne face pe amândoi şi pe întreaga noastră Europă mai puternici”, a scris Zelenski, notează Mediafax.