Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top

15 noiembrie 2023, ora 23:15

Generalul Ben Hodges susține că președintele SUA Joe Biden trebuie să pună capăt războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Fostul comandant al trupelor americane din Europa consideră că Rusia poate fi învinsă dacă Ucraina primește două arme de top. Pe de altă parte, unii experți consideră că Vladimir Putin poate fi împins la masa negocierilor, dacă se va confrunta cu 5 situații dificile.

Între timp, forțele ucrainene și-au asigurat un cap de pod pe malul de est al râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Totodată, liderul de la Kiev susține că armata ucraineană se confruntă cu o "creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdiivka. Președintele Ucrainei afirmă că Rusia suferă mai multe pierderi acolo decât în ​​Bahmut, oraşul din apropiere, alt punct fierbinte de război.

UPDATE R. Moldova este aliniată la patru din șase pachete elaborate și aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, anunță ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Precizările sunt făcute în contextul în care Comisia Europeană a indicat în raportul său anual privind extinderea Uniunii Europene că sunt necesare mai multe eforturi pentru a se alinia la măsurile restrictive ale UE.

UPDATE Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, transmite Reuters.

UPDATE Peste 300.000 de soldați ruși au murit pe front, de la începutul invaziei în Ucraina, iar mii de militari au dezertat, arată estimările Marii Britanii. Doar în ultimele două săptămâni, rușii au pierdut peste 4.000 de soldați pe frontul de est în Harkov și Donețk, a informat armata ucraineană, citată de Kiev Independent.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei face parte dintr-un „război hibrid” purtat de Occident și că transformă blocul comunitar în „idiotul util” al SUA, relatează Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul râului Nipru, în sudul regiunii Herson, a anunțat miercuri armata, făcând apel la „liniște" operațională de-a lungul liniei frontului, unde situația este „destul de fluidă”, informează Reuters.

UPDATE Companiile de apărare din Europa Centrală negociază noi acorduri pentru a vinde mai multe arme, echipamente militare şi servicii conexe în Africa, în timp ce încearcă să atragă clienţi care caută alternative la Rusia, spun firme şi oficiali guvernamentali, relevă Reuters într-o analiză publicată miercuri, citată de Agerpres.

UPDATE Monumentul scriitorului rus Alexandr Pușkin din Kiev a fost demontat, anunță presa din țara vecină. Statuia, care anterior a fost vandalizată de mai multe ori, a fost demontată cu o macara.

UPDATE ISW arată că rușii au continuat operațiunile ofensive în direcția Avdiivka pe 14 noiembrie și au avansat spre oraș. Imaginile geolocalizate postate pe 14 noiembrie arată că forțele rusești au făcut un avans marginal în zona industrială Avdiivka, la aproximativ un kilometru sud-est de oraș. Reamintim, recent, Rusia a adus în Donbas 40 de mii de soldați și muniție “de toate calibrele”, iar ucrainenii spun că se așteaptă la o ofensivă majoră spre Avdiivka. Armata Rusă a pierdut deja mii de soldați, numai în această toamnă, în ofensivele eșuate pe această direcție, potrivit Biziday.

UPDATE Guvernul Norvegiei a anunţat miercuri o investiţie masivă în apărarea sa aeriană. Peste 1 miliard de dolari vor fi investiți în achiziționarea de sisteme de rachete NASAMS, relatează DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Statele baltice doresc ca Uniunea Europeană să depună eforturi mai mari pentru a se asigura că planul UE privind livrarea de muniţie către Ucraina nu va eşua, relatează dpa.

UPDATE Luptele s-au intensificat în Avdiivka în ultimele săptămâni, iar dacă orașul ar rămâne sub controlul ucrainenilor, ar permite acestora să-și consolideze poziția la câțiva kilometri de Donețk. “Rusia pierde deja prea mulți oameni și echipamente lângă Avdiivka, mai repede și la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bakhmut. A rezista presiunii lor este extrem de dificil. Cu cât sunt mai multe forțe rusești distruse lângă Avdiivka, cu atât mai rea va fi situația generală pentru inamic”, a spus Zelenski, scrie Biziday.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării explică, în informarea zilnică de miercuri, că Vladimir Putin își va anunța probabil candidatura la prezidențiale înainte de sfârșitul anului 2023. Pe 9 noiembrie, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va organiza o conferință de presă înainte de sfârșitul anului. În 2022, evenimentul a fost anulat, probabil din cauza eșecurilor de pe front, a adăugat Ministerul Apărării, scrie Biziday.

UPDATE Poliția anchetează drept act terorist explozia, urmată de un incendiu, care a avut loc săptămâna trecută la uzina de praf de pușcă Tambov din sud-estul Rusiei, la peste 700 de km de frontiera cu Ucraina, potrivit publicației rusești Kommersant, citată de Meduza.

UPDATE Autoritățile din Kazahstan, țară care are teritorii revendicate de Rusia, sunt îngrijorate de securitatea fostei republici sovietice.Camera inferioară a parlamentului kazah (Mejlis) analizează un proiect de lege privind crearea unui nou tip de serviciu militar, ce include rezerviștii, relatează presa kazahă.Examinarea în Parlament a proiectului de lege este programată pentru astăzi, 15 noiembrie 2023. Acesta prevede crearea unei armate de rezervă separate, care va fi formată din voluntari.Potrivit documentului, rezerviștii vor urma pregătire militară în unități militare active. În cazul unei amenințări militare la adresa țării, acești luptători pot fi recrutați rapid pentru a îndeplini misiuni de luptă, notează Ziare.com.

UPDATE Deși războiul Rusiei din Ucraina a trecut de 20 de luni, iar zeci de mii de soldați au murit de ambele părți, Vladimir Putin continuă cu înverșunare conflictul fără a întrezări vreo speranță de pace. Acum ministerul britanic al Apărării a dezvăluit faptul că ”Rusia pedepsește dependenții de droguri și alcoolicii trimițându-i în primele linii în Ucraina în detașamentele de asalt Storm-Z”, unde măsura lui Putin ”îi condamnă 95% la moarte”, notează Ziare.com.

UPDATE Propagandiștii ruși au adus în discuție numele României la principalul post de televiziune rusesc, Rusia 1, care este sub controlul administrației lui Vladimir Putin. ”Bombardarea este necesară. Oricum, încep să fiu tot mai mult de acord cu Vladimir Rudolfovich (Solovyov). Nu aș bombarda Polonia chiar acum. Încă nu am negociat cu ei. În schimb, i-aș lovi pe români. Dar știți de ce? Au devenit tot mai aroganți. Este clar că românii au început să fie aroganți. Așa că i-aș pune pe români, în locul lor (al polonezilor, n. red.). Gaza este bombardată în prezent. Spre deosebire de Gaza, aș lovi cu atenție câteva baze militare românești prin care sunt trimise ajutoare militare, muniție și toate celelalte.” - a spus Evstafiev, notează Realitatea.

UPDATE Nicio noapte fără teroare rusă în Ucraina. Orașul Selidovo, din regiunea Donețk a fost atacat cu rachete. Cel puțin o persoană a murit, după ce scara unui bloc de locuințe a fost aruncată în aer. Rusia a lansat în localitate patru rachete S-300, a anunțat parchetul regional Donețk. Acestea au lovit o zonă rezidențială, unde a distrus scara unui bloc cu patru etaje. Potrivit salvatorilor, lovitura a fost dată la miezul nopții.

UPDATE Anunțul Ambasadei Rusiei la București referitor la oferta de studii gratuite este „o decizie unilaterală a guvernului rus”, iar tinerii români trebuie să cântărească atent ofertele de studiu venite din tara condusă de Putin, a transmis MAE, potrivit edupedu.ro.

UPDATE Comisia Europeană anunță că alocă 110 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar, dintre care 100 de milioane de euro vor fi destinate operațiunilor din Ucraina și 10 milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Moldova. Această nouă finanțare îi va ajuta pe partenerii umanitari ai UE să furnizeze servicii esențiale, cum ar fi asistență financiară în numerar, alimente, apă, adăpost, asistență medicală, sprijin psihosocial și protecție. Cea mai recentă alocare crește suma totală a ajutorului umanitar acordat de UE ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina la 843 de milioane de euro. Având în vedere atacurile deliberate de anul trecut ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, UE susține că acordă, de asemenea, prioritate sprijinului energetic de urgență acordat Ucrainei prin trimiterea a încă 84 de generatoare de energie din rezervele sale strategice rescEU. În total, peste 5 000 de generatoare de energie electrică au fost trimise în Ucraina prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. În plus, UE coordonează donațiile de la sectorul privat pentru a livra Ucrainei echipamente energetice esențiale.

UPDATE O delegație rusă condusă de ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, se află în vizită la Phenian, a anunțat presa de stat nord-coreeană, în timp ce statul izolat politic a anunțat noi progrese în programul său interzis de rachete balistice, potrivit Reuters.

UPDATE Armata ucraineană se confruntă cu o "creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdivka, a declarat ieri președintele Volodimir Zelenski. "Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice”, a precizat  președintele Ucrainei pe canalul său de Telegram, citând zonele Avdiivka, Kupiansk și Donețk, în est. Institutul pentru Studiul Războiului a afirmat luni, în ultimul său raport, că "forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdivka pe 13 noiembrie și au obținut câștiguri confirmate”. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a dat asigurări că soldații săi își mențin pozițiile și efectuează, de asemenea, operațiuni ofensive, notează Realitatea.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început prima vizită în Statele Unite după şase ani, în timp ce preşedintele Joe Biden spune că urmăreşte să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite Reuters.

UPDATE La întâlnirile dintre Iohannis și Zelenski și la vizita premierului român Marcel Ciolacu la Kiev a fost anunțată renunțarea Ucrainei la sintagma de limbă „moldovenească”. Libertatea publică astăzi cum arată cărțile care se pregătesc pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean. Este vorba de manualele de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a. În timp ce la București a fost sărbătorită schimbarea abordării Ucrainei față de divizarea limbii române, la Kiev se lucrează la manualele de limba și literatura „moldovenească” care vor ajunge la elevi în toamna anului 2024. Libertatea a obținut copiile după copertele celor două manuale, datate 2023, și o parte din corespondența dintre autorii manualelor și editură, notează Libertatea. Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol - soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Naţional-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

UPDATE Cu speranța unei contraofensive de succes a Ucrainei care să aducă o schimbare decisivă pe front și cu un alt conflict precum cel din Gaza ce a monopolizat scena mondială, acest tabu al negocierilor dintre Rusia și Ucraina pare să fi dispărut, potrivit The Spectator, citat de Ziare.com. Vladimir Putin poate fi împins la masa negocierilor, în situațiile în care va exista o amenințare reală la adresa guvernării liderului de la Kremlin. Cinci diverse situații, susțin experții, ar putea duce la acest lucru: înfrângere militară a Rusiei pe front, prin creșterea muniției occidentale sau prăbușirea moralului militar rus; izolarea politică și economică reală (în cazul improbabil, China adoptă o poziție mai pro-occidentală) sau declanșarea corespunzătoare a unei mișcări anti-război interne vizibile aproape de casă.Având în vedere că niciuna dintre acestea nu pare să se întâmple în curând, Occidentul ar putea înceta să mai facă presiuni asupra Ucrainei să negocieze și să încerce să introducă cel puțin una dintre aceste condiții prealabile în viață, potrivit Ziare.com.

UPDATE O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia şi din Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancţiunilor occidentale, relevă o investigaţie a cotidianului The Washington Post (WP), publicată marţi, relatează News.ro.

UPDATE Generalul Ben Hodges susține că președintele Statelor Unite Joe Biden trebuie să pună capăt războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Fostul comandant al trupelor americane din Europa consideră că Rusia poate fi învinsă dacă Ucraina primește rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS din America și pe cele Taurus ale Germaniei, care pot lovi decisiv armata rusă. Aceste arme de top sunt necesare pentru distrugerea obiectelor militare-navale, aviatice și logistice rusești din Crimeea, făcând peninsula insustenabilă pentru forțele ruse, a spus Hodges, potrivit The Telegraph. Hodges a spus că trebuie trimis o varietate de armament în acest scop. Statele Unite ar trebui să livreze în Ucraina rachete ATACMS cu focoase unitare și cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, notează Ziare.com. „Sperăm că acest lucru va inspira Germania să furnizeze Taurus (rachetă de croazieră) foarte eficientă cu o rază de 500 de kilometri, care ar adăuga o capacitate decisivă eforturilor ucrainene de a distruge cartierul general, artileria și logistica rusești”, a spus Hodges, adăugând că victoria Ucrainei va veni mai repede odată cu livrarea avioanelor de luptă F-16 promise, echipate cu o gamă completă de arme.„Cu tot teritoriul ucrainean ocupat sub tunurile lui Zelenski, podul Kerci va fi distrus de forțele ucrainene înarmate cu puterea aeriană occidentală adecvată, Ucraina ar putea să-și continue apoi drumul către Marea Azov și să taie în două armata rusă de invazie”, a spus el.Hodges crede că, după aceasta, nu va mai fi nevoie să lupte pentru Donbas - totul ar merge spre victorie și restaurarea Ucrainei la granițele sale din 1991. 

UPDATE Ministrul bulgar al finanţelor, Asen Vasilev, a acordat un interviu publicaţiei "Die Welt", în care a afirmat că o parte din propaganda rusă din Bulgaria sugerează că bulgarii sunt cetăţeni ai UE de calitatea a doua, scrie Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, marţi seară, că soldaţii rezistă eroic ofensivei ruse din est şi apără Avdiivka provocând pierderi mari inamicului, în condiţiile în care Moscova nu ezită să arunce în luptă resurse, întrucât Vladimir Putin are nevoie să arate rezultate pe front până la jumătatea lunii decembrie, când plănuieşte să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat, transmite News.ro. „Trebuie să înţelegem că Putin are un obiectiv politic foarte cinic şi specific în acest moment şi este gata să ucidă cât de mulţi dintre oamenii săi doreşte, pentru că vrea să arate cel puţin nişte rezultate tactice în prima jumătate a lunii decembrie. Atunci plănuieşte să-şi anunţe alegerile”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în mesajul său pe care îl transmite în fiecare seară.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 629: Soarta Moldovei, drone la Moscova și sancțiuni Rusiei! Baerbock: „Putin se bucură prea devreme”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 628: Plan B, știri retrase și apelul lui Scholz! Ungaria blochează banii UE către Kiev și pune o condiție
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram