/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 632: Șansa Moldovei, atac prin ceață, copii deportați și iad de foc! Zelenski: „Iarna va fi grea”

17 noiembrie 2023, ora 16:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel „de a evada din blestemul geografic”, scrie Digi24. Mai mult, Republica Moldova ar putea fi atuul României în bătălia economică pentru reconstrucția Ucrainei, crede Geoană. Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care anunță că urmează o iarnă grea. Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Între timp, un studiu al Universității Yale arată că mii de copii ucraineni răpiți de Rusia au fost deportați în Belarus pentru pregătire militară. Totodată, Kievul susține că ocupanții ruși preferă să atace dimineața, când e multă ceață, pentru că astfel dronele sunt mai greu de doborât de apărarea ucraineană.

Forțele ruse atacă cu disperare unitățile ucrainene care au trecut de partea stângă a râului Nipru, avansând în teritoriul ocupat de ruși din regiunea Herson, în încercarea de a opri o nouă ofensivă a armatei ucrainene înspre peninsula Crimeea, potrivit CNBC. Vladimir Saldo, un oficial prorus pus de Kremlin să conducă regiunea Herson, anexat ilegal de Rusia, transmis pe Telegram că unități ucrainene au reușit să treacă râul – prima confirmare a avansului armatei ucrainene venită din partea unui oficial rus de rang înalt – și a precizat inițial că Ucraina a trimis trupe adiționale pe care „mijloacele noastre de distrugere au putut să le distrugă”. „Forțe adiționale au fost aduse”, a mai spus Saldo, care susține că trupele ucrainene sunt blocate acum în satul Krinki, amenințând că îi așteaptă „un iad de foc”, scrie Digi24.

UPDATE „Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova şi să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Ei au o geografie interesantă, cunosc şi limba şi cultura locului. Ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova. Totul trece prin infrastructuri, este obligatoriu să creăm infrastructură care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa prin România, evident şi prin Polonia şi Slovacia”, a afirmat Mircea Geoană.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a desfăşurat ”o serie” de operaţiuni pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut în urmă cu două zile că Kievul ocupă poziţii în zonă, relatează AFP.

UPDATE „Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a afirmat Geoană. Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European ce va avea loc peste doar câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina. "Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil”, a arătat oficialul NATO, potrivit Realitatea.

UPDATE Kremlinul a susținut vineri, 17 noiembrie, că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt ”o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Finlanda va amplasa bariere la punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse pe care intenționează să le închidă la miezul nopții, ora locală, a anunțat vineri Garda de Frontieră finlandeză, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a început livrările gratuite de cereale promise de preşedintele Vladimir Putin către mai multe ţări africane, primele fiind Somalia şi Burkina Faso, a anunţat vineri ministrul agriculturii rus, Dmitri Patruşev, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Șefa statului Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, care se află în tranzit în R. Moldova. Oficialii au discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-se asupra beneficiilor pentru diaspora noastră. Popescu susține cu au abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, „inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”.

UPDATE Ministerul rus al Justiției a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a solicitat interzicerea „mișcării internaționale LGBT” pe motiv de „extremism” și că o audiere în acest sens a fost programată pentru 30 noiembrie la Curtea Supremă din Rusia, transmite Le Figaro.

UPDATE Compania Marsh McLennan, unul dintre cei mai mari furnizori globali de în domeniile riscului, a lansat în colaborare cu guvernul ucrainean serviciul Unity pentru a oferi asigurări accesibile care susțin exportul de cereale și alte produse alimentare critice din porturile ucrainene situate la Marea Neagră, potrivit unui comunicat, scrie G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să lanseze atacuri asupra Ucrainei în timpul iernii. Cu toate acestea, potrivit liderului ucrainean, există probabilitatea ca atacurile să nu fie la fel de mari ca cele de anul trecut. Zelenski a subliniat, pentru presa occidentală, că trupele ruse stochează rachete, pregătindu-se pentru lovituri masive asupra sectorului energetic al Ucrainei. „Cred că stochează (rachete, n.r.), dar nu au mult mai multe decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze” – a remarcat liderul ucrainean, citat de „Le Monde”. Președintele consideră că Ucraina este mai bine pregătită pentru posibile atacuri rusești decât era în 2022, când ocupanții au încercat să-i lase pe ucraineni fără electricitate și încălzire. Anul acesta, potrivit lui Zelenski, atacurile nu vor fi la fel de mari. „Cred că suntem mai pregătiți pentru iarnă decât eram înainte. Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea… Din punct de vedere al apărării aeriene, suntem într-o poziție mai bună decât eram iarna trecută” – a adăugat președintele, notează Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat că Ucraina a început producția în serie a variantei autohtone a dronei iraniene Shahed. Zeci de astfel de drone sunt produse în fiecare lună – potrivit oficialului ucrainean, transmite agenția RBC, citată de Rador.

UPDATE Capacitățile sistemului ucrainean de apărare aeriană sunt în creştere, a declarat joi seara Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina lucrează cu diverse ţări la realizarea unui scut aerian amplu, menţionând că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii din motive de securitate, scrie news.ro.

UPDATE Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Guvernul de la Kiev a făcut o comunicarea oficială în care arată că, în momentul de față, se desfășoară un proces de actualizare a legislației ucrainene existente pentru a se conforma acestei decizii (de înlocuire a limbii moldovenești cu limba română), implicând o serie de reglementări interne. „De asemenea, dorim să subliniem că toate deciziile guvernamentale viitoare vor fi luate în considerare aceste prevederi. Funcționarii publici care nu respectă această hotărâre vor fi supuși sancțiunilor disciplinare”, mai arată Executivul ucrainean. În comunicatul publicat și în limba română se mai menționează: „Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, scrie Adevărul.

UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele care deservesc obuzierului D-20 de lângă Soledar a lovit o concentrație a forțelor de infanterie ale Ucrainei și depozitele de muniții ale acestora, scrie agenția rusă TASS. Ministerul Apărării Rus a adăugat că bombardamentul a fost executat de un obuzier D-20 de 152 mm. Loviturile artileriei sunt executate pe baza informațiilor provinite de la drone de recunoaștere care identifică țintele. După aceasta, coordonatele lor sunt trimise la punctul de control, care calculează datele unde trebuie să ajungă obuzele, adaugă TASS, scrie Adevărul.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus, scrie Realitatea.

UPDATE Potrivit lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, împiedicarea lui Putin să câștige războiul din Ucraina este în interesul securității naționale a tuturor aliaților NATO. El a declarat acest lucru  la o conferință de presă cu președintele Letoniei, se arată într-un comunicat de pe site-ul NATO, scrie Adevărul.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 10 drone kamikaze de tip Shahed, precum și cu rachete S-300. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus nouă dintre dronele lansate de ruşi, notează Rador. „În noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2023, inamicul a atacat cu zece drone de tip Shahed din direcția Primorsko-Ahtarsk (Federația Rusă). Avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului aerian”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Potrivit armatei, nouă drone de atac inamice au fost distruse în spaţiul aerian al regiunilor Mikolaiv, Odesa, Jitomir și Hmelniţki. În plus, Rusia a lansat mai multe rachete ghidate antiaeriene S-300 spre direcția Donețk. Potrivit datelor preliminare, atacul de noaptea trecută nu s-a soldat cu victime. 

UPDATE Un activist anti-război din Rusia a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a înlocuit etichetele de prețuri din supermarketuri cu mesaje anti-război. Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, un artist din Sankt Petersburg, se află în detenție din luna aprilie a anului trecut, scrie BBC, potrivit Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, citată de Agerpres. „În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE În satul ucrainean Maslovka, regiunea Herson, soldații ruși au împușcat doi civili, soț și soție, scrie canalul de Telegram ASTRA, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, "pur și simplu minte", când susține că Chișinăul și Moscova nu au subiecte de dialog bilateral, a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează TASS preluat de Rador Radio România. "Maia Sandu pur și simplu minte. '...' Ea încearcă să prezinte problema ca și când cele două țări nu au ce să vorbească - aceasta este o minciună" - a spus diplomatul rus, ca răspuns la o solicitare de a comenta afirmațiile Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova nu are subiecte de discuție comune cu Federația Rusă.

UPDATE Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, lângă Robotîne și la nord-est de Vasylivka și au avansat lângă Avdiivka, Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, dar nu au făcut progrese confirmate, scrie HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca președintele Vladimir Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține pe șeful Kremlinului la putere cel puțin până în 2030, transmite Reuters.

UPDATE Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) susține că a arestat un bărbat care transmitea Ucrainei informații despre infrastructuri militare din Siberia. Într-un comunicat preluat de agenția de presă de stat TASS și AFP, FSB acuză un bărbat din regiunea Tiumen, situată în vestul Siberiei, că a colectat informații despre infrastructurile militare din regiunea sa și le-a transmis serviciilor secrete ucrainene în schimbul unei remunerări financiare, notează Adevărul.

UPDATE Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Yale, potrivit HotNews. „Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac referire la o campanie mai amplă dirijată de Rusia. Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Printre principalele constatări din raportul de 39 de pagini se numără faptul că respectivii copii au fost luați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris drept o activitate continuă. 

UPDATE Propagandistul rus de origine armeană Armen Gasparian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru rolul său în promovarea narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată” și pentru incitare la genocid, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), scrie Adevărul.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că atacurile ruseşti cu drone au loc, de obicei, pe timp de noapte, dar joi au fost înregistrate atacuri şi dimineaţă devreme. "La o astfel de oră, este și greu să le dobori (dronele, n.r.), din cauza ceții dense" - a declarat Ihnat, relatează Korespondent, citat de Rador Radio România. Armata ucraineană a doborât 16 dintre cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă în timpul atacurilor executate noaptea trecută, au mai transmis forțele aeriene din Kiev. Autoritățile ucrainene au mai precizat că infrastructura civilă din regiunea de est a Harkovului a fost avariată de rachetele S-300, dar că nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.

UPDATE Forțele de Apărare ucrainene au avut, în ultima zi, 72 de lupte cu forțele ruse pe front, a anunțat vineri dimineață armata ucraineană. Potrivit Kievului, rușii au lansat 12 rachete și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. În acest timp, armata ucraineană a continuat în această săptămână operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și a confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine, potrivit unei analize făcută de specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATÈ 852 de civili au căzut victime minelor terestre în Ucraina, a transmis, joi, colonelul Pavlo Vozniuk, șeful adjunct al Departamentului de Planificare, Organizare și Coordonare a Activităților de Mine. „De la începutul invaziei pe scară largă până joi, 16 noiembrie, au avut loc 576 de incidente în rândul populației civile care au implicat mine și resturi explozive. 852 de civili au căzut victime, dintre care 265 au murit și 587 au fost răniți”, a precizat Pavlo Vozniuk. Oficialul militar ucrainean, a cerut respectarea strictă a regulilor de siguranță în mine și să se acorde atenție marcajelor care avertizează asupra unui potențial pericol.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au luat decizia de a colora benzina și motorina destinate armatei, în speranța că vor limita cantitățile mari care sunt vândute pe piața neagră, scrie RBC.ua. Potrivit Ministerului Apărării, furnizorii de carburant vor colora benzina în verde și motorina în roșu. Ministerul a pregătit aspectele logistice pentru ca măsura să poată fi aplicată de săptămâna viitoare. Carburanții colorați astfel ajunge pe front la finalul lunii, notează Cotidianul.

UPDATE Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Forțele de Apărare ucrainene au confirmat câștiguri teritoriale în apropiere de Robotine, după ce au analizat mai multe date, transmite Pravda. Potrivit ISW, trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și au confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine pe 15 noiembrie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 631: Alerta lui Zelenski pentru Moldova, fals cu bijuterii și general mort! O țară închide vămi cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres

„Zelenski, du-te și câștigă lupta”: Congresul SUA a aprobat ajutorul militar, crucial pentru Ucraina

missing
24 aprilie 2024, ora 08:32

Congresul SUA a aprobat marți seara pachetul de ajutor de circa 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Urmează ca acesta să fie promulgat de liderul american, Joe Biden, potrivit căruia  Statele Unite vor „începe să trimită armament și echipamente Ucrainei în această săptămână”.

​Pachetul de ajutor a trecut de Congresul SUA, cu 79 de voturi pro și 18 contra.

„Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. 

Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

„Voi promulga acest proiect de lege și mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine (miercuri) pe biroul meu”, a reacționat Joe Biden, într-un comunicat al Casei Albe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit miercuri Senatului SUA pentru aprobarea ajutorului militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru țara sa.

„Le mulțumesc liderului majorității Chuck Schumer și liderului republican Mitch McConnell pentru conducerea lor fermă în promovarea acestei legislații bipartizane, precum și tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat pentru ea”, a scris el pe rețelele de socializare, la scurt timp după adoptarea masivului pachet de ajutor.

Statele Unite au fost principalul susținător militar al Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, dar noul pachet de ajutor, care include provizii militare esențiale, a fost blocat luni de zile în Congres. Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă gravă de arme și de noi recruți, în timp ce Moscova exercită o presiune constantă dinspre est.

„Apreciez, de asemenea, sprijinul președintelui Biden și sper că legea va fi promulgată în curând și că următorul program de ajutor militar va fi la înălțimea hotărârii pe care am văzut-o întotdeauna în negocierile noastre”, a adăugat Zelenski.

În opinia sa, „capacitățile cu rază lungă de acțiune, artileria și apărarea aeriană ale Ucrainei sunt instrumente esențiale pentru restabilirea mai rapidă a unei păci juste”.

Pachetul de ajutor ar putea fi ultimul aprobat pentru Ucraina până după alegerile din noiembrie, când mizele sunt Casa Albă, Camera Reprezentanților și o treime din Senat. O mare parte din opoziția față de asistența de securitate, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, a venit din partea republicanilor care au legături strânse cu fostul președinte american Donald Trump, un sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina, care a subliniat politicile „America First” în contextul în care încearcă să obțină un al doilea mandat.

Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram