Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 632: Șansa Moldovei, atac prin ceață, copii deportați și iad de foc! Zelenski: „Iarna va fi grea”

17 noiembrie 2023, ora 16:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel „de a evada din blestemul geografic”, scrie Digi24. Mai mult, Republica Moldova ar putea fi atuul României în bătălia economică pentru reconstrucția Ucrainei, crede Geoană. Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care anunță că urmează o iarnă grea. Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Între timp, un studiu al Universității Yale arată că mii de copii ucraineni răpiți de Rusia au fost deportați în Belarus pentru pregătire militară. Totodată, Kievul susține că ocupanții ruși preferă să atace dimineața, când e multă ceață, pentru că astfel dronele sunt mai greu de doborât de apărarea ucraineană.

Forțele ruse atacă cu disperare unitățile ucrainene care au trecut de partea stângă a râului Nipru, avansând în teritoriul ocupat de ruși din regiunea Herson, în încercarea de a opri o nouă ofensivă a armatei ucrainene înspre peninsula Crimeea, potrivit CNBC. Vladimir Saldo, un oficial prorus pus de Kremlin să conducă regiunea Herson, anexat ilegal de Rusia, transmis pe Telegram că unități ucrainene au reușit să treacă râul – prima confirmare a avansului armatei ucrainene venită din partea unui oficial rus de rang înalt – și a precizat inițial că Ucraina a trimis trupe adiționale pe care „mijloacele noastre de distrugere au putut să le distrugă”. „Forțe adiționale au fost aduse”, a mai spus Saldo, care susține că trupele ucrainene sunt blocate acum în satul Krinki, amenințând că îi așteaptă „un iad de foc”, scrie Digi24.

UPDATE „Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova şi să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Ei au o geografie interesantă, cunosc şi limba şi cultura locului. Ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova. Totul trece prin infrastructuri, este obligatoriu să creăm infrastructură care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa prin România, evident şi prin Polonia şi Slovacia”, a afirmat Mircea Geoană.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a desfăşurat ”o serie” de operaţiuni pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut în urmă cu două zile că Kievul ocupă poziţii în zonă, relatează AFP.

UPDATE „Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a afirmat Geoană. Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European ce va avea loc peste doar câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina. "Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil”, a arătat oficialul NATO, potrivit Realitatea.

UPDATE Kremlinul a susținut vineri, 17 noiembrie, că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt ”o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Finlanda va amplasa bariere la punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse pe care intenționează să le închidă la miezul nopții, ora locală, a anunțat vineri Garda de Frontieră finlandeză, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a început livrările gratuite de cereale promise de preşedintele Vladimir Putin către mai multe ţări africane, primele fiind Somalia şi Burkina Faso, a anunţat vineri ministrul agriculturii rus, Dmitri Patruşev, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Șefa statului Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, care se află în tranzit în R. Moldova. Oficialii au discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-se asupra beneficiilor pentru diaspora noastră. Popescu susține cu au abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, „inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”.

UPDATE Ministerul rus al Justiției a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a solicitat interzicerea „mișcării internaționale LGBT” pe motiv de „extremism” și că o audiere în acest sens a fost programată pentru 30 noiembrie la Curtea Supremă din Rusia, transmite Le Figaro.

UPDATE Compania Marsh McLennan, unul dintre cei mai mari furnizori globali de în domeniile riscului, a lansat în colaborare cu guvernul ucrainean serviciul Unity pentru a oferi asigurări accesibile care susțin exportul de cereale și alte produse alimentare critice din porturile ucrainene situate la Marea Neagră, potrivit unui comunicat, scrie G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să lanseze atacuri asupra Ucrainei în timpul iernii. Cu toate acestea, potrivit liderului ucrainean, există probabilitatea ca atacurile să nu fie la fel de mari ca cele de anul trecut. Zelenski a subliniat, pentru presa occidentală, că trupele ruse stochează rachete, pregătindu-se pentru lovituri masive asupra sectorului energetic al Ucrainei. „Cred că stochează (rachete, n.r.), dar nu au mult mai multe decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze” – a remarcat liderul ucrainean, citat de „Le Monde”. Președintele consideră că Ucraina este mai bine pregătită pentru posibile atacuri rusești decât era în 2022, când ocupanții au încercat să-i lase pe ucraineni fără electricitate și încălzire. Anul acesta, potrivit lui Zelenski, atacurile nu vor fi la fel de mari. „Cred că suntem mai pregătiți pentru iarnă decât eram înainte. Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea… Din punct de vedere al apărării aeriene, suntem într-o poziție mai bună decât eram iarna trecută” – a adăugat președintele, notează Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat că Ucraina a început producția în serie a variantei autohtone a dronei iraniene Shahed. Zeci de astfel de drone sunt produse în fiecare lună – potrivit oficialului ucrainean, transmite agenția RBC, citată de Rador.

UPDATE Capacitățile sistemului ucrainean de apărare aeriană sunt în creştere, a declarat joi seara Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina lucrează cu diverse ţări la realizarea unui scut aerian amplu, menţionând că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii din motive de securitate, scrie news.ro.

UPDATE Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Guvernul de la Kiev a făcut o comunicarea oficială în care arată că, în momentul de față, se desfășoară un proces de actualizare a legislației ucrainene existente pentru a se conforma acestei decizii (de înlocuire a limbii moldovenești cu limba română), implicând o serie de reglementări interne. „De asemenea, dorim să subliniem că toate deciziile guvernamentale viitoare vor fi luate în considerare aceste prevederi. Funcționarii publici care nu respectă această hotărâre vor fi supuși sancțiunilor disciplinare”, mai arată Executivul ucrainean. În comunicatul publicat și în limba română se mai menționează: „Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, scrie Adevărul.

UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele care deservesc obuzierului D-20 de lângă Soledar a lovit o concentrație a forțelor de infanterie ale Ucrainei și depozitele de muniții ale acestora, scrie agenția rusă TASS. Ministerul Apărării Rus a adăugat că bombardamentul a fost executat de un obuzier D-20 de 152 mm. Loviturile artileriei sunt executate pe baza informațiilor provinite de la drone de recunoaștere care identifică țintele. După aceasta, coordonatele lor sunt trimise la punctul de control, care calculează datele unde trebuie să ajungă obuzele, adaugă TASS, scrie Adevărul.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus, scrie Realitatea.

UPDATE Potrivit lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, împiedicarea lui Putin să câștige războiul din Ucraina este în interesul securității naționale a tuturor aliaților NATO. El a declarat acest lucru  la o conferință de presă cu președintele Letoniei, se arată într-un comunicat de pe site-ul NATO, scrie Adevărul.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 10 drone kamikaze de tip Shahed, precum și cu rachete S-300. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus nouă dintre dronele lansate de ruşi, notează Rador. „În noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2023, inamicul a atacat cu zece drone de tip Shahed din direcția Primorsko-Ahtarsk (Federația Rusă). Avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului aerian”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Potrivit armatei, nouă drone de atac inamice au fost distruse în spaţiul aerian al regiunilor Mikolaiv, Odesa, Jitomir și Hmelniţki. În plus, Rusia a lansat mai multe rachete ghidate antiaeriene S-300 spre direcția Donețk. Potrivit datelor preliminare, atacul de noaptea trecută nu s-a soldat cu victime. 

UPDATE Un activist anti-război din Rusia a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a înlocuit etichetele de prețuri din supermarketuri cu mesaje anti-război. Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, un artist din Sankt Petersburg, se află în detenție din luna aprilie a anului trecut, scrie BBC, potrivit Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, citată de Agerpres. „În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE În satul ucrainean Maslovka, regiunea Herson, soldații ruși au împușcat doi civili, soț și soție, scrie canalul de Telegram ASTRA, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, "pur și simplu minte", când susține că Chișinăul și Moscova nu au subiecte de dialog bilateral, a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează TASS preluat de Rador Radio România. "Maia Sandu pur și simplu minte. '...' Ea încearcă să prezinte problema ca și când cele două țări nu au ce să vorbească - aceasta este o minciună" - a spus diplomatul rus, ca răspuns la o solicitare de a comenta afirmațiile Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova nu are subiecte de discuție comune cu Federația Rusă.

UPDATE Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, lângă Robotîne și la nord-est de Vasylivka și au avansat lângă Avdiivka, Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, dar nu au făcut progrese confirmate, scrie HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca președintele Vladimir Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține pe șeful Kremlinului la putere cel puțin până în 2030, transmite Reuters.

UPDATE Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) susține că a arestat un bărbat care transmitea Ucrainei informații despre infrastructuri militare din Siberia. Într-un comunicat preluat de agenția de presă de stat TASS și AFP, FSB acuză un bărbat din regiunea Tiumen, situată în vestul Siberiei, că a colectat informații despre infrastructurile militare din regiunea sa și le-a transmis serviciilor secrete ucrainene în schimbul unei remunerări financiare, notează Adevărul.

UPDATE Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Yale, potrivit HotNews. „Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac referire la o campanie mai amplă dirijată de Rusia. Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Printre principalele constatări din raportul de 39 de pagini se numără faptul că respectivii copii au fost luați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris drept o activitate continuă. 

UPDATE Propagandistul rus de origine armeană Armen Gasparian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru rolul său în promovarea narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată” și pentru incitare la genocid, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), scrie Adevărul.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că atacurile ruseşti cu drone au loc, de obicei, pe timp de noapte, dar joi au fost înregistrate atacuri şi dimineaţă devreme. "La o astfel de oră, este și greu să le dobori (dronele, n.r.), din cauza ceții dense" - a declarat Ihnat, relatează Korespondent, citat de Rador Radio România. Armata ucraineană a doborât 16 dintre cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă în timpul atacurilor executate noaptea trecută, au mai transmis forțele aeriene din Kiev. Autoritățile ucrainene au mai precizat că infrastructura civilă din regiunea de est a Harkovului a fost avariată de rachetele S-300, dar că nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.

UPDATE Forțele de Apărare ucrainene au avut, în ultima zi, 72 de lupte cu forțele ruse pe front, a anunțat vineri dimineață armata ucraineană. Potrivit Kievului, rușii au lansat 12 rachete și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. În acest timp, armata ucraineană a continuat în această săptămână operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și a confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine, potrivit unei analize făcută de specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATÈ 852 de civili au căzut victime minelor terestre în Ucraina, a transmis, joi, colonelul Pavlo Vozniuk, șeful adjunct al Departamentului de Planificare, Organizare și Coordonare a Activităților de Mine. „De la începutul invaziei pe scară largă până joi, 16 noiembrie, au avut loc 576 de incidente în rândul populației civile care au implicat mine și resturi explozive. 852 de civili au căzut victime, dintre care 265 au murit și 587 au fost răniți”, a precizat Pavlo Vozniuk. Oficialul militar ucrainean, a cerut respectarea strictă a regulilor de siguranță în mine și să se acorde atenție marcajelor care avertizează asupra unui potențial pericol.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au luat decizia de a colora benzina și motorina destinate armatei, în speranța că vor limita cantitățile mari care sunt vândute pe piața neagră, scrie RBC.ua. Potrivit Ministerului Apărării, furnizorii de carburant vor colora benzina în verde și motorina în roșu. Ministerul a pregătit aspectele logistice pentru ca măsura să poată fi aplicată de săptămâna viitoare. Carburanții colorați astfel ajunge pe front la finalul lunii, notează Cotidianul.

UPDATE Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Forțele de Apărare ucrainene au confirmat câștiguri teritoriale în apropiere de Robotine, după ce au analizat mai multe date, transmite Pravda. Potrivit ISW, trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și au confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine pe 15 noiembrie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 631: Alerta lui Zelenski pentru Moldova, fals cu bijuterii și general mort! O țară închide vămi cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram