Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 992: Record macabru, sfatul lui Trump pentru Putin și scenarii de pace. UE: Rusia trebuie să dea socoteală

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 632: Șansa Moldovei, atac prin ceață, copii deportați și iad de foc! Zelenski: „Iarna va fi grea”

17 noiembrie 2023, ora 16:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel „de a evada din blestemul geografic”, scrie Digi24. Mai mult, Republica Moldova ar putea fi atuul României în bătălia economică pentru reconstrucția Ucrainei, crede Geoană. Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care anunță că urmează o iarnă grea. Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Între timp, un studiu al Universității Yale arată că mii de copii ucraineni răpiți de Rusia au fost deportați în Belarus pentru pregătire militară. Totodată, Kievul susține că ocupanții ruși preferă să atace dimineața, când e multă ceață, pentru că astfel dronele sunt mai greu de doborât de apărarea ucraineană.

Forțele ruse atacă cu disperare unitățile ucrainene care au trecut de partea stângă a râului Nipru, avansând în teritoriul ocupat de ruși din regiunea Herson, în încercarea de a opri o nouă ofensivă a armatei ucrainene înspre peninsula Crimeea, potrivit CNBC. Vladimir Saldo, un oficial prorus pus de Kremlin să conducă regiunea Herson, anexat ilegal de Rusia, transmis pe Telegram că unități ucrainene au reușit să treacă râul – prima confirmare a avansului armatei ucrainene venită din partea unui oficial rus de rang înalt – și a precizat inițial că Ucraina a trimis trupe adiționale pe care „mijloacele noastre de distrugere au putut să le distrugă”. „Forțe adiționale au fost aduse”, a mai spus Saldo, care susține că trupele ucrainene sunt blocate acum în satul Krinki, amenințând că îi așteaptă „un iad de foc”, scrie Digi24.

UPDATE „Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova şi să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Ei au o geografie interesantă, cunosc şi limba şi cultura locului. Ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova. Totul trece prin infrastructuri, este obligatoriu să creăm infrastructură care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa prin România, evident şi prin Polonia şi Slovacia”, a afirmat Mircea Geoană.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a desfăşurat ”o serie” de operaţiuni pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut în urmă cu două zile că Kievul ocupă poziţii în zonă, relatează AFP.

UPDATE „Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a afirmat Geoană. Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European ce va avea loc peste doar câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina. "Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil”, a arătat oficialul NATO, potrivit Realitatea.

UPDATE Kremlinul a susținut vineri, 17 noiembrie, că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt ”o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Finlanda va amplasa bariere la punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse pe care intenționează să le închidă la miezul nopții, ora locală, a anunțat vineri Garda de Frontieră finlandeză, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a început livrările gratuite de cereale promise de preşedintele Vladimir Putin către mai multe ţări africane, primele fiind Somalia şi Burkina Faso, a anunţat vineri ministrul agriculturii rus, Dmitri Patruşev, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Șefa statului Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, care se află în tranzit în R. Moldova. Oficialii au discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-se asupra beneficiilor pentru diaspora noastră. Popescu susține cu au abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, „inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”.

UPDATE Ministerul rus al Justiției a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a solicitat interzicerea „mișcării internaționale LGBT” pe motiv de „extremism” și că o audiere în acest sens a fost programată pentru 30 noiembrie la Curtea Supremă din Rusia, transmite Le Figaro.

UPDATE Compania Marsh McLennan, unul dintre cei mai mari furnizori globali de în domeniile riscului, a lansat în colaborare cu guvernul ucrainean serviciul Unity pentru a oferi asigurări accesibile care susțin exportul de cereale și alte produse alimentare critice din porturile ucrainene situate la Marea Neagră, potrivit unui comunicat, scrie G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să lanseze atacuri asupra Ucrainei în timpul iernii. Cu toate acestea, potrivit liderului ucrainean, există probabilitatea ca atacurile să nu fie la fel de mari ca cele de anul trecut. Zelenski a subliniat, pentru presa occidentală, că trupele ruse stochează rachete, pregătindu-se pentru lovituri masive asupra sectorului energetic al Ucrainei. „Cred că stochează (rachete, n.r.), dar nu au mult mai multe decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze” – a remarcat liderul ucrainean, citat de „Le Monde”. Președintele consideră că Ucraina este mai bine pregătită pentru posibile atacuri rusești decât era în 2022, când ocupanții au încercat să-i lase pe ucraineni fără electricitate și încălzire. Anul acesta, potrivit lui Zelenski, atacurile nu vor fi la fel de mari. „Cred că suntem mai pregătiți pentru iarnă decât eram înainte. Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea… Din punct de vedere al apărării aeriene, suntem într-o poziție mai bună decât eram iarna trecută” – a adăugat președintele, notează Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat că Ucraina a început producția în serie a variantei autohtone a dronei iraniene Shahed. Zeci de astfel de drone sunt produse în fiecare lună – potrivit oficialului ucrainean, transmite agenția RBC, citată de Rador.

UPDATE Capacitățile sistemului ucrainean de apărare aeriană sunt în creştere, a declarat joi seara Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina lucrează cu diverse ţări la realizarea unui scut aerian amplu, menţionând că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii din motive de securitate, scrie news.ro.

UPDATE Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Guvernul de la Kiev a făcut o comunicarea oficială în care arată că, în momentul de față, se desfășoară un proces de actualizare a legislației ucrainene existente pentru a se conforma acestei decizii (de înlocuire a limbii moldovenești cu limba română), implicând o serie de reglementări interne. „De asemenea, dorim să subliniem că toate deciziile guvernamentale viitoare vor fi luate în considerare aceste prevederi. Funcționarii publici care nu respectă această hotărâre vor fi supuși sancțiunilor disciplinare”, mai arată Executivul ucrainean. În comunicatul publicat și în limba română se mai menționează: „Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, scrie Adevărul.

UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele care deservesc obuzierului D-20 de lângă Soledar a lovit o concentrație a forțelor de infanterie ale Ucrainei și depozitele de muniții ale acestora, scrie agenția rusă TASS. Ministerul Apărării Rus a adăugat că bombardamentul a fost executat de un obuzier D-20 de 152 mm. Loviturile artileriei sunt executate pe baza informațiilor provinite de la drone de recunoaștere care identifică țintele. După aceasta, coordonatele lor sunt trimise la punctul de control, care calculează datele unde trebuie să ajungă obuzele, adaugă TASS, scrie Adevărul.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus, scrie Realitatea.

UPDATE Potrivit lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, împiedicarea lui Putin să câștige războiul din Ucraina este în interesul securității naționale a tuturor aliaților NATO. El a declarat acest lucru  la o conferință de presă cu președintele Letoniei, se arată într-un comunicat de pe site-ul NATO, scrie Adevărul.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 10 drone kamikaze de tip Shahed, precum și cu rachete S-300. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus nouă dintre dronele lansate de ruşi, notează Rador. „În noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2023, inamicul a atacat cu zece drone de tip Shahed din direcția Primorsko-Ahtarsk (Federația Rusă). Avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului aerian”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Potrivit armatei, nouă drone de atac inamice au fost distruse în spaţiul aerian al regiunilor Mikolaiv, Odesa, Jitomir și Hmelniţki. În plus, Rusia a lansat mai multe rachete ghidate antiaeriene S-300 spre direcția Donețk. Potrivit datelor preliminare, atacul de noaptea trecută nu s-a soldat cu victime. 

UPDATE Un activist anti-război din Rusia a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a înlocuit etichetele de prețuri din supermarketuri cu mesaje anti-război. Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, un artist din Sankt Petersburg, se află în detenție din luna aprilie a anului trecut, scrie BBC, potrivit Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, citată de Agerpres. „În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE În satul ucrainean Maslovka, regiunea Herson, soldații ruși au împușcat doi civili, soț și soție, scrie canalul de Telegram ASTRA, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, "pur și simplu minte", când susține că Chișinăul și Moscova nu au subiecte de dialog bilateral, a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează TASS preluat de Rador Radio România. "Maia Sandu pur și simplu minte. '...' Ea încearcă să prezinte problema ca și când cele două țări nu au ce să vorbească - aceasta este o minciună" - a spus diplomatul rus, ca răspuns la o solicitare de a comenta afirmațiile Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova nu are subiecte de discuție comune cu Federația Rusă.

UPDATE Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, lângă Robotîne și la nord-est de Vasylivka și au avansat lângă Avdiivka, Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, dar nu au făcut progrese confirmate, scrie HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca președintele Vladimir Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține pe șeful Kremlinului la putere cel puțin până în 2030, transmite Reuters.

UPDATE Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) susține că a arestat un bărbat care transmitea Ucrainei informații despre infrastructuri militare din Siberia. Într-un comunicat preluat de agenția de presă de stat TASS și AFP, FSB acuză un bărbat din regiunea Tiumen, situată în vestul Siberiei, că a colectat informații despre infrastructurile militare din regiunea sa și le-a transmis serviciilor secrete ucrainene în schimbul unei remunerări financiare, notează Adevărul.

UPDATE Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Yale, potrivit HotNews. „Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac referire la o campanie mai amplă dirijată de Rusia. Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Printre principalele constatări din raportul de 39 de pagini se numără faptul că respectivii copii au fost luați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris drept o activitate continuă. 

UPDATE Propagandistul rus de origine armeană Armen Gasparian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru rolul său în promovarea narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată” și pentru incitare la genocid, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), scrie Adevărul.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că atacurile ruseşti cu drone au loc, de obicei, pe timp de noapte, dar joi au fost înregistrate atacuri şi dimineaţă devreme. "La o astfel de oră, este și greu să le dobori (dronele, n.r.), din cauza ceții dense" - a declarat Ihnat, relatează Korespondent, citat de Rador Radio România. Armata ucraineană a doborât 16 dintre cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă în timpul atacurilor executate noaptea trecută, au mai transmis forțele aeriene din Kiev. Autoritățile ucrainene au mai precizat că infrastructura civilă din regiunea de est a Harkovului a fost avariată de rachetele S-300, dar că nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.

UPDATE Forțele de Apărare ucrainene au avut, în ultima zi, 72 de lupte cu forțele ruse pe front, a anunțat vineri dimineață armata ucraineană. Potrivit Kievului, rușii au lansat 12 rachete și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. În acest timp, armata ucraineană a continuat în această săptămână operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și a confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine, potrivit unei analize făcută de specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATÈ 852 de civili au căzut victime minelor terestre în Ucraina, a transmis, joi, colonelul Pavlo Vozniuk, șeful adjunct al Departamentului de Planificare, Organizare și Coordonare a Activităților de Mine. „De la începutul invaziei pe scară largă până joi, 16 noiembrie, au avut loc 576 de incidente în rândul populației civile care au implicat mine și resturi explozive. 852 de civili au căzut victime, dintre care 265 au murit și 587 au fost răniți”, a precizat Pavlo Vozniuk. Oficialul militar ucrainean, a cerut respectarea strictă a regulilor de siguranță în mine și să se acorde atenție marcajelor care avertizează asupra unui potențial pericol.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au luat decizia de a colora benzina și motorina destinate armatei, în speranța că vor limita cantitățile mari care sunt vândute pe piața neagră, scrie RBC.ua. Potrivit Ministerului Apărării, furnizorii de carburant vor colora benzina în verde și motorina în roșu. Ministerul a pregătit aspectele logistice pentru ca măsura să poată fi aplicată de săptămâna viitoare. Carburanții colorați astfel ajunge pe front la finalul lunii, notează Cotidianul.

UPDATE Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Forțele de Apărare ucrainene au confirmat câștiguri teritoriale în apropiere de Robotine, după ce au analizat mai multe date, transmite Pravda. Potrivit ISW, trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și au confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine pe 15 noiembrie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 631: Alerta lui Zelenski pentru Moldova, fals cu bijuterii și general mort! O țară închide vămi cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Atmosfera postelectorală în raionul Orhei: „Am demonstrat că nu suntem coadă de topor”
/VIDEO/ Atmosfera postelectorală în raionul Orhei: „Am demonstrat că nu suntem coadă de topor”
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
Reacția MAE: Cele două drone găsite astăzi în Moldova sunt rusești și au fost lansate de Federația Rusă
Reacția MAE: Cele două drone găsite astăzi în Moldova sunt rusești și au fost lansate de Federația Rusă

Măsuri mai ample împotriva migrației: Olanda va impune controale la toate frontierele terestre începând din 9 decembrie

missing
11 noiembrie 2024, ora 18:55

Olanda va impune controale la toate frontierele sale terestre începând cu data de 9 decembrie 2024. Anunțul a fost făcut luni de un purtător de cuvânt al ministrului pentru azil şi migraţie, Marjolein Faber, confirmând o ştire difuzată anterior de agenția olandeză de presă ANP, informează Reuters.

Controalele la frontierele terestre ale Olandei – toate fiind cu state din spaţiul de liberă circulaţie Schengen – ar urma să dureze cel puțin şase luni și fac parte dintr-o serie de măsuri mai ample împotriva migraţiei propuse de coaliţia de dreapta condusă de Partidul Libertăţii (PVV), partidul naționalist şi antimusulman al lui Geert Wilders.

Decizia Olandei de a institui controale la frontiere urmează după o măsură similară introdusă de ţara vecină Germania, scrie hotnews. 

În urmă cu două luni, autoritățile germane au decis introducerea de controale temporare și la frontierele sale de vest și de nord, cele mai „libere” până acum, ca parte a eforturilor de combatere a migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, după cum a anunțat atunci Ministerul de Interne din Germania.

Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/INFOGRAFIC/ Demisionarii de la CSJ: Indemnizații grase la plecare (I)
/INFOGRAFIC/ Demisionarii de la CSJ: Indemnizații grase la plecare (I)

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.