/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 638: Risc de nor negru, pene de curent și apelul lui Scholz! Finlanda închide toate vămile cu Rusia

23 noiembrie 2023, ora 18:00

Țările din Europa sunt extrem de îngrijorate de o posibilă escaladare a războiului declanșat de Vladimir Putin din Ucraina, spre Vest. Acum, președintele rus mai face o mișcare neprevăzută periculoasă, mutând o nouă rachetă nucleară intercontinentală ICBM tip Yars în apropierea Occidentului, la baza sa militară Kozelsk, aflată la doar 1.500 de kilometri de Berlin și 2.400 de km de Londra, ce pot fi lovite de Moscova în doar câteva minute, scrie Ziare.com.

Există perspectiva reală ca Kievul să piardă războiul sau și mai rău pacea în fața Rusiei, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939, scrie „The Telegraph“.  Oficialii norvegieni şi estonieni au declarat pe că ar putea urma exemplul Finlandei şi ar putea să-şi închidă punctele de trecere ale frontierei cu Rusia dacă criza migrației, orchestrată de Moscova, va escalada, potrivit Mediafax. Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv, citat de hotnews.ro.

UPDATE Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.

UPDATE Transportatorii polonezi care protestează de la începutul lui noiembrie împotriva unei „concurenţe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina, informează AFP și Agerpres.

UPDATE Cetăţenii din Belarus care vor să trăiască permanent în altă ţară trebuie să depună o solicitare în acest sens la autoritatea pentru migraţie de la Minsk, conform unui decret guvernamental făcut public joi, citat de dpa.

UPDATE Un important prezentator al televiziunii de stat ruse a lăudat victoria liderului olandez de extremă dreapta Geert Wilders în alegerile din Olanda, afirmând că victoria sa joacă în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Moscow Times, citat de G4media.

UPDATE Uniunea Europeană trimite Finlandei gardieni de graniţă, pentru patrularea frontierei cu Rusia. Finlanda a acuzat Rusia că îi încurajează pe azilanţi să treacă graniţa. Ţara a transmis că sute de persoane au venit în ultimele două săptămâni, scrie Rador.

UPDATE Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, le cere liderilor UE, într-un interviu pentru Financial Times, să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar. "Seismograful nostru geostrategic loveşte în ambele direcţii", a spus el, adăugând că ar fi un "dezastru geostrategic" dacă executivul european ar privi Balcanii de Vest "cu lupa", în timp ce Ucraina ar fi privită "cu ochelarii roz". "Nu poţi avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu", a comentat Schallenberg. 

UPDATE Prin decretul său, președintele rus Vladimir Putin a transferat rețeaua de tipografii Prime Print, deținută de holdingul norvegian Amedia și administrată de Dmitri Muratov, 62 de ani, în conducerea temporară a guvernului de la Moscova, relatează Radio Svoboda.

UPDATE Kremlinul a apreciat joi că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax. "NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict", a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

UPDATE Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa, problemele de logistică, un capitol cheie în războaiele moderne, urmând să ducă întârzieri importante în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Yuri Şcihol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), a fost demis sub suspiciunea de corupţie şi arestat preventiv, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului, potrivit Gândul.

UPDATE O fetiță în vârstă de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, a fost descoperită în Rusia lui Vladimir Putin. Paradoxal, copilul a fost „adoptat” de un cuplu cu legături puternice la Kremlin, Serghei Mironov fiind liderul partidului A Just Russia (O Rusie Dreaptă), aliat politic al președintelui rus. Conflictul din Ucraina a adus în atenția opiniei publice mondiale și fenomenul copiilor deportați în Rusia. Ucraina a transmis că nu mai puțin de 19.546 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă din luna februarie a anului 2022.

UPDATE Aproximativ 20.000 de bărbați ucraineni au încălcat legea marțială și au trecut ilegal granița, conform BBC. Autoritățile din țările vecine Ucrainei, respectiv din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Moldova, au declarat că 19.740 de bărbați au trecut ilegal granițele între 24 februarie 2022 și 31 august 2023, notează Gândul.

UPDATE Soldații ucraineni se confruntă cu probleme serioase pe front, din cauza vremii nefavorabile. Acest lucru a fost recunoscut și de președintele Zelenski. Tot mai multe imagini cu probleme întâmpinate de soldații Ucrainei au apărut pe rețelele de socializare. Mașini de infanterie și blindate blocate în noroaie au fost filmate pe front, iar despre acest lucru a vorbit și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Adevărul.

UPDATE Autorităţile ruse au anunţat joi, 23 noiembrie, că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis, informează AFP.

UPDATE Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șansa de a găzdui un summit pentru pace. Despre aceasta a anunţat Diana Mondino, director de politică externă la La Libertad Avanza, partidul lui Milei. „Intenționăm să acționăm ca sediu, dacă este posibil”, a asigurat Mondino presei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Milei pentru „sprijinul clar”: „Fără ambiguitate între bine şi rău. Doar sprijin clar pentru Ucraina. Noi, ucrainenii, suntem conștienți de acest lucru şi îl apreciem foarte mult”, a spus Zelenski. Relația dintre ţările din America Latină şi guvernul ucrainean a fost complexă încă de la începutul războiului. Kievul a invitat lideri precum preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze ţara de mai multe ori, dar până acum nu a mers nimeni, scrie Mediafax.

UPDATE Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianță la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe aliaţi, au afirmat miercuri două surse ale agenţiei Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE Republica Moldova ar fi fost folosită de Rusia drept cap de pod pentru atacul asupra Odesei dacă în 2021 nu ar fi avut loc alegeri anticipate și la guvernare ar fi ajuns Șor și PSRM. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Minsk, a anunţat la 23 noiembrie serviciul de presă al Kremlinului. CSTO este o alianță între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus şi Tadjikistan, formată în 2002. Reuniunea urmează să discute "îmbunătățirea în continuare a sistemului de securitate colectivă". Summitul are loc la Minsk, întrucât dictatorul belarus Alexander Lukaşenko este actualul preşedinte al acesteia. Ultima dată când Putin a ajuns într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022. În ultimele câteva luni, Putin a călătorit în Kazahstan, China şi Kârgâzstan.

UPDATE Copiii cu afecțiuni precum ADHD și autism au fost în mod special afectați de traumele și incertitudinile războiului din Ucraina și de perturbările din viața de zi cu zi, spun familiile și experții. Însă și în cazul copiilor care nu aveau nevoi speciale, situația este gravă, cinci milioane de copii au cerut ajutor psihologic în 2022, arată New York Times.

UPDATE Consilierul pentru comunicare al ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Igor Zaharov, a declarat că Chișinăul nu a extrădat și nu intenționează să extrădeze ucrainenii de vârstă militară fugiți din Ucraina. În plus, Kievul nu a făcut o astfel de solicitare, a declarat acesta la Radio Moldova citat de TASS și preluat de Rador Radio România. „Până acum, niciun singur cetățean ucrainean, care a împlinit vârsta militară sau care o va împlini în viitorul apropiat, nu a fost și nu va fi extrădat în Ucraina. Nu am avut astfel de cazuri, iar partea ucraineană nu a cerut extrădarea acestor cetățeni", a spus Zaharov.

UPDATE Jurnalistul Boris Maksudov, corespondent al postului de televiziune Rossiya 24, a murit în urma rănilor suferite în timpul unui atac al forţelor armate ucrainene în regiunea Zaporojie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ieri, armata ucraineană a tras cu un proiectil de fragmentare dintr-o dronă asupra unui grup de jurnalişti ruşi, iar Maksudov a fost rănit de schije, relatează Ria Novosti, citat de Mediafax.

UPDATE În ciuda ororilor expuse în Gaza, războiul împotriva Ucrainei are o semnificație mult mai mare pentru securitatea și prosperitatea viitoare a Marii Britanii și a Europei. Occidentul, „distras” acum de conflictul din Gaza, e „pe punctul de smulge înfrângerea din fălcile victoriei în Ucraina. Fluxurile occidentale de armament și muniție încep să sece și aparent sunt redirecționate spre estul Mediteranei”, subliniază autorul în „The Telegraph“. Or, „grupările teroriste din Orientul Mijlociu ne amenință cu atentate. Dar ele sunt limitate și nu au capacitatea de a se transforma în acel gen de subjugare tiranică pe care Putin și-ar dori atât de mult s-o încerce în Ucraina. Nu au nici capacitatea de a trimite focoase nucleare letale să brăzdeze cerul. Există perspectiva reală ca Ucraina să piardă, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939”, avertizează ziarul britanic The Telegraph, citat de Adevărul.

UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat pe Yegor Balazeikin, în vârstă de 17 ani, la şase ani de închisoare pentru că a încercat să incendieze două birouri militare de înrolare din Kirovsk şi Sankt Petersburg, a informat RFE, notează Mediafax.

UPDATE Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaştere în această săptămână, au declarat joi deputaţi sud-coreeni care au acces la informaţiile agenţiei de spionaj a ţării, relatează Reuters.

UPDATE În perioada sovietică, cetățenii URSS aveau posibilități foarte limitate de a călători în afara granițelor sale, în special pentru a vizita țările blocului capitalist. Iar una dintre temerile rușilor este că se va reveni la o situație similară, ceva ce se întâmplă deja parțial după declanșarea ofensivei rusești în Ucraina, care a complicat foarte mult călătoriile ruşilor în țările occidentale, potrivit El Periodico, citat de Rador.

UPDATE Cheia supraviețuirii lui Putin este o echipă de economiști liberali talentați care se ocupă de politica monetară și fiscală a statului rus, observă jurnalistul rus Oleg Suhov, care s-a autoexilat la Kiev din cauza represiunii din Rusia. Această echipă a reformat economia și sectorul financiar al Rusiei și a permis regimului să treacă peste mai multe crize majore, notează Oleg Suhov în articolul publicat în The Kyiv Independent, notează Adevărul.

UPDATE Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori, notează Realitatea.

UPDATE Un bărbat de origine rusă deţinut în Letonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a murit în închisoare în urma unor probleme de sănătate subite, a anunţat miercuri administraţia penitenciară din ţara baltică, relatează AFP.

UPDATE Ucraina trebuie să-și consolideze potențialul militar înainte de iarnă. Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să avanseze în est și sud, în ciuda condițiilor meteorologice dificile, inclusiv ploi, zăpadă și îngheț, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Realitatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Coridorul nostru de export din Marea Neagră continuă să funcționeze și să ofere rezultate excelente. Aproape 5,5 milioane de tone de mărfuri au fost deja trimise în Africa, Asia și Europa. Le mulțumesc tuturor celor care apără securitatea Mării Negre și lucrează în porturile noastre”, potrivit Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 637: Alerta de la Sandu și întrebare lui Zelenski! Putin: Rusia e pregătită pentru discuții de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 636: Zelenski e „vânat”, Sandu e la Kiev, dar mitropolitul are interzis! Avertizarea lansată de Londra
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

/VIDEO/ Votul SUA pentru Kiev, crucial și pentru Moldova. Pașa: „Mai siguri că armata putinistă va rămâne departe de frontierele noastre”

missing
21 aprilie 2024, ora 00:16

Prin deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina, SUA a redeschis lupta împotriva avansării regimurilor dictatoriale, ce provoacă războaie. Afirmația îi aparține președintelui WatchDog, Valeriu Pașa, potrivit căruia aprobarea pachetului american de susținere a Kievului înseamnă că Republica Moldova poate fi mai sigură că Ucraina va rezista și armata putinistă va rămâne departe de frontierele noastre.

„Este o victorie a democrației care totuși poate fi funcțională și să nu permită victoria dictaturii. Cei care vor război vor înțelege din nou că nu vor putea obține nimic prin așa metodă”, a scris Pașa, pe rețelele de socializare.

Valeriu Pașa a evidențiat și că Congresul SUA a deschis calea pentru exproprierea averilor rusești în favoarea Ucrainei. 

„Morala și valorile libertății umane sunt puse peste interesele meschine. O decizie grea, dar una etică. După balamucul de câteva luni generat de blocajul din parlamentul american, se pare că elita politică de la Washington s-a luat în mâini și s-a apucat să salveze poziția de lider al lumii libere deținută de SUA. Democrația poate fi greoaie, dar până la urmă livrează!”, a punctat Pașa.

Și deputatul PAS, Radu Marian, a subliniat că votul SUA este esențial pentru menținerea păcii și democrației în Moldova: „Atât timp cât Ucraina liberă și independentă, Moldova democratică și independentă este în siguranță”.

Reamintim că Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat sâmbătă seara pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, de 60,4 de miliarde de dolari. Se întâmplă după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front, scrie BBC. Rezultatul final al votului a fost de 311 la 112, voturile contra fiind ale republicanilor trumpiști. Democrații au votat alături de o parte a conferinței republicane pentru deblocarea ajutorului. 

Este un moment de cotitură pentru Ucraina, a cărei situație pe front era tot mai dificilă și mai vulnerabilă. E de așteptat ca și Senatul SUA să aprobe și pachetul de ajutor în zilele următoare, urmând să fie, apoi, promulgat de președintele Joe Biden. Conform oficialilor americani o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.

Pachetul de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă în Congresul american, după luni de blocaj, va „salva mii și mii de vieți”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după votul de la Washington. Şeful NATO, Jens Stoltenberg, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, au salutat sâmbătă aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina.

Iar Moscova a avut un răspuns dur după decizia SUA. Hotărârea Camerei Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram