/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”

27 noiembrie 2023, ora 17:50

Vremea rea a făcut prăpăd și în țara vecină, Ucraina. O furtună puternică a lovit peninsula Crimeea și stațiunea rusească Soci. Valurile puternice din Marea Neagră au inundat orașe și blocat drumuri naționale. Valuri extrem de mari au lovit peninsula Crimeea ocupată de ruși, Marea Neagră a spălat drumuri și cheiuri, casele au fost inundate, zeci de copaci și stâlpi de curent au fost doborâți iar acoperișurile smulse. Cea mai puternică furtună din ultimii 100 de ani a lovit Crimeea. În ultimele ore, pe peninsulă au fost valuri de nouă metri. Furtuna a fost catalogată la 11 puncte pe o scară în care 12 puncte este maximul. Vântul a bătut până la 40 m/s, smulgând acoperișuri și copaci, notează Ziare.com.

Rușii au continuat asaltul la Avdiivka, oraș din regiunea Donețk, iar Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank american, relatează că trupele Moscovei au făcut „mici progrese”. Blogerii ruși transmit, însă, că forțele Moscovei au capturat întreaga zonă industrială. Pe de altă parte, Statul Major ucrainean precizează că au fost reprinse 30 de atacuri la Avdiivka și 10 pe direcția Bahmut, potrivit Libertatea. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat, luni, că țara sa nu are planuri agresive şi nici "expansioniste" în Europa.

UPDATE Artefacte scitice din muzeele din Crimeea ocupată de Rusia au fost returnate Ucrainei după o dispută juridică privind drepturile de proprietate. Acestea au petrecut aproape un deceniu în Olanda, au anunţat luni reprezentanţii unui muzeu ucrainean, potrivit Reuters.

UPDATE Trei persoane din Odesa şi una din Crimeea ocupată de Rusia ar fi murit din cauza vremii nefavorabile, au anunţat la 27 noiembrie poliţia din regiunea Odesa şi autorităţile de ocupaţie din Crimeea, scrie Mediafax.

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a cerut, luni, prelungirea armistițiului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, avertizând asupra riscurilor extinderii conflictului din Orientul Mijlociu. Jens Stoltenberg a atras atenția că lumea trece prin ”cea mai periculoasă” perioadă din ultimele decenii, în contextul ”intensificării competiției mondiale” și al războaielor din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

UPDATE Rezistenţa ucraineană ar fi aruncat în aer o maşină în care se aflau luptători ceceni care luptau de partea Rusiei în apropiere de Melitopol-ul ocupat, a declarat primarul exilat al oraşului, Ivan Fedorov, la 27 noiembrie, scrie Mediafax.

UPDATE Transportatorii și fermierii polonezi au demarat luni blocarea accesului în vama Medyka, unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, extinzând astfel un protest care s-a soldat cu mii de camioane blocate zile întregi în cozi ce se întind pe distanțe de kilometri, relatează Reuters.

UPDATE Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Neagră care să asigure o legătură sigură, care să nu poată fi bombardată de către ucraineni, între Rusia şi Crimeea anexată, dezvăluie tabloidul american Washington Post (WP).

UPDATE Viscolul lovește și Ucraina unde a lăsat peste 2000 de localități fără curent electric din 16 regiuni, iar o mulțime de autostrăzi sunt închise.Pe lângă energia electrică, și aprovizionarea cu apă a fost întreruptă, duminică, din cauza unor pene de curent, după cum au anunțat autoritățile, conform G4media. Cel mare mare furnizor privat de energie din Ucraina a anunțat la începutul zilei de luni că a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică în circa 250 de localități, scrie B1.

UPDATE Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului curent (iulie 2023/iunie 2024) şi până în prezent se ridică la 12,7 milioane de tone, arată datele oficiale publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Singurele semene de viaţă la Avdiivka sunt ciripitul păsărilor şi lătratul câinilor, printre explozii care răsună constant, un oraş ucrainean luat cu asalt neîncetat de către ruşi de peste o lună şi care se goleşte, relatează AFP, potrivit news.

UPDATE Rusia a furat și a exportat cereale ucrainene în valoare de un miliard de dolari pe piețele mondiale, a declarat prim-ministrul Denis Şmîhal, la un summit de cereale de la Kiev. La summit au participat lideri ai Lituaniei, Letoniei și Elveției, scrie Spotmedia.

UPDATE Grigori Pivovarov, 42 de ani, soldatul de elită israelian antrenat în Brigada Golani, nu luptă cu Hamas în Fâșia Gaza, ci pe frontul ucrainean, lângă Bahmut. „Adversarul este același, rușii au degetele băgate în toate“, susține militarul, într-un interviu pentru ziarul elvețian Blick. În timpul conversației de o oră cu jurnaliștii de la Blick, comandantul a dat mai multe ordine prin telefon trupelor sale, care luptau împotriva rușilor, la doar câțiva kilometri distanță. Tocmai căzuse prima ninsoare în Donbas. Pământul este ud, drumurile, rupte, câmpurile sunt pline de noroi, notează Libertatea.

UPDATE Cantitatea de petrol rusesc importată în UE prin rafinăria Lukoil din Bulgaria a crescut semnificativ în ultimele luni, a declarat Martin Vladimirov, principalul analist energetic al Centrului pentru Studierea Democrației (CSD), pentru Euractiv Bulgaria într-un interviu exclusiv. „Acest lucru înseamnă un profit suplimentar în valoare de sute de milioane pentru compania rusă în ultimul trimestru al anului”, a menționat Vladimirov, scrie Cotidianul.

UPDATE Artem Sachuk, vicepreședintele Federației ucrainene de Șah, a fost ucis pe front. Sachuk, 39 de ani, locuia în Jîtomîr şi s-a oferit voluntar în armată la scurt timp după invazia din februarie 2022. Într-un interviu acordat Suspilne în iulie 2022, Sachuk a spus că i-a învățat pe colegii săi militari cum să joace șah și a folosit jocul pentru a oferi exemple de formațiuni de luptă, notează Spotmedia.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat încă o dată că Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă. Fragmentul cu declarația despre confilctul ruso-ucrainean, din discursul lui Orban, a fost publicat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter) de către reprezentantul oficial al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, relatează Meduza. Orban a spus că agresiunea Rusiei față de Ucraina este inacceptabilă, dar țările occidentale, în opinia sa, au ales calea greșită de a rezolva acest conflict, scrie Libertatea.

UPDATE Avansul tehnologiei ruse și creșterea producției de arme a Moscovei ar putea extinde războiul dincolo de estul și sudul Ucrainei, a declarat general-locotenentul Serhii Naiev, responsabil pentru apărarea frontierei de nord a Ucrainei. „Ne pregătim pentru asta. Ne construim apărări, punem mine și ne antrenăm forțele”, a spus el, potrivit Spotmedia.

UPDATE Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins un nou maxim istoric pe fondul creşterii cererii, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

UPDATE Un comandant de artilerie ucraineană a spus că brigăzile concurează pentru a vedea cine poate ucide cei mai mulți soldați ruși în timp ce încearcă să traverseze o zonă de artilerie grea din Avdiivka, în estul Ucrainei, scrie Ziare.com.

UPDATE Odesa a fost acoperită de zăpadă. Pe drumurile auto Odesa - Reni și Odesa - Sud, traficul a fost blocat, iar pentru autovehiculele grele au fost impuse restricții de circulație pe autostrada M-05 Kiev - Odesa.Au fost raportate accidente rutiere. Mai târziu, poliția a informat că au primit peste cincizeci de rapoarte despre incidente rutiere. Din cauza condițiilor meteorologice, Moldova a decis să oprească trecerea vehiculelor pe teritoriul său la punctele de trecere „Maiași - Palanca - Udobnoe” și „Staro Kazacie - Tudora”. În regiunea Odesa, pentru eliminarea consecințelor ninsorii, au fost mobilizați chiar și vehicule blindate de transport.

UPDATE Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, plănuiește să organizeze votul pentru aprobarea ajutorului pentru Ucraina și Israel încă de pe 4 decembrie, relatează Politico. În acest fel, Schumer presează parlamentarii să ajungă la un acord privind politica de securitate a frontierei, deoarece aceasta este combinată cu ajutorul acordat Ucrainei și Israelului. Schumer a numit această cerință „cel mai mare obstacol” în calea furnizării de noi fonduri pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei și a războiului Israelului cu Hamas, notează Libertatea.

UPDATE Autoritățile de ocupaţie din Crimeea au început să blocheze sistematic Internetul, la intervale regulate. „Cel mai probabil, ocupanții întrerup în mod deliberat comunicarea pentru a preveni transmiterea de informații despre mișcările lor”, susţin partizanii Atesh. Raportul nu a precizat când au început deconectările și nici cât timp a fost blocat Internetul în fiecare caz. Autoritatea rusă de reglementare a Internetului, Roskomnadzor, a anunțat anterior limitări ale serviciilor în zonele în care se desfășoară așa-numitele „operațiuni de combatere a terorismului”, scrie Spotmedia.

UPDATE Aproape  76.000 de persoane, dintre care 6.526 cetăţeni ucraineni, au intrat duminică în România, prin punctele de la graniţă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

UPDATE Decizia de a lupta pentru Bahmut „a avut niște ramificații destul de serioase”, a declarat George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului, pentru Business Insider. Dacă Ucraina nu l-ar fi blocat, Rusia nu s-ar fi putut confrunta niciodată cu o serie de probleme importante care au degradat mașina de război a țării în timpul și după bătălie, notează Ziare.com.

UPDATE În ultimele 24 de ore au fost respinse 30 de atacuri la Avdiivka și 10 atacuri în direcția Bahmut, transmite, în această dimineață, Statului Major General ucrainean. Regiunea Donețk a suferit lovituri aeriene. Peste 100 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Herson au fost sub focul artileriei, potrivit Libertatea.

UPDATE Trei companii maritime de top deținute de armatori greci au încetat să mai transporte petrol rusesc pentru a nu fi supuse sancțiunilor impuse de Occident, după cum relatează Reuters, citând cifre din domeniu și declarații exclusive ale traderilor. Este vorba despre companiile Minerva Marine, Thenamaris și TMS Tankers, care au refuzat să comenteze știrea, transmite Business Daily, citată de Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski a mulțumit armatei ucrainene pentru că luptă împotriva atacurilor rusești și serviciilor sale de salvare pentru că intervin în aceste condiții de iarnă extremă, care au privat de energie electrică aproximativ 400 de localități din 10 regiuni. În discursul său video de duminică noapte, Zelenski a declarat că în regiunile estice Donețk și Harkov se duc lupte intense și continue, în timp ce „vremea extrem de dificilă" afectează zone din regiunea Kiev, în nord, până la Odesa, în sud, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 641: Iarnă grea, drone negre și riposta Kievului! "Următoarele luni ar putea fi decisive"
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 640: „Cel mai mare atac cu drone”, generali demiși și surprize promise! Oferta Rusiei, respinsă de Kiev
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

21 aprilie 2024, ora 12:20

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda opoziției acerbe a republicanilor de linie dură. După acest vot, Zelenski a declarat că pachetul de ajutor pentru Ucraina va împiedica extinderea războiului. 

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele rusești vor intensifica probabil ofensiva în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament. Mai mult, ISW a mai raportat că Rusia își extinde o parte din armată pentru a se pregăti pentru un conflict pe scară largă cu NATO.

UPDATE Rusia a exploatat deficitul de apărare aeriană din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pentru a distruge infrastructura energetică a regiunii și a-i teroriza pe cei 1,3 milioane de locuitori ai săi. În fața atacurilor constante, unii oameni își părăsesc locuințele, în vreme ce alții aleg să rămână, notează Associated Press.

UPDATE După Kiev, Mariupol, Severodonețk, Herson, Bahmut, Robotine ori Avdiivka, pe harta războiului din Ucraina și-a făcut loc un alt nume: Ceasiv Iar, o localitate aflată în prezent într-unul din cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului și  în care mai trăiesc acum în jur de 300 de locuitori dintr-un total de 12.000 de persoane care locuiau aici înainte de război. Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor, scrie Digi24.

UPDATE Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, relatează 24tv.ua.

UPDATE Revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC, care relatează că trupele ucrainene pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei. Pentagonul pregătește o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina. Armamentul și munițiile sunt„gata de transfer”, declarau oficialii americani, care mai așteaptau doar voturile din Congres și avizul lui Joe Biden.

UPDATE Este numit cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a început odată cu arestarea unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete și a dus la o serie de acuzații. Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, a fost reținut la sfârșitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie BBC.

UPDATE În faţa celui mai mare război de pe continent european din 1945 încoace, multe ţări doresc nu doar să-şi menţină forţele armate, ci să le şi extindă, însă aceasta se dovedeşte a fi o sarcină dificilă, relatează The Economist.

UPDATE Forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul pus de Moscova în Peninsulă, potrivit HotNews. Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a afirmat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina și a remarcat că acest pas este o manifestare a sprijinului transatlantic pentru Kiev în lupta sa împotriva agresiunii ruse, scrie Rador.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, dar ucrainenii par a contraataca la sud de Kreminna. O ofensivă rusă este de asemenea posibilă, pe Frontul de Est, pe la sud de Harkov. Nu este foarte clar, în această fază, dacă rușii se vor concentra pe ocuparea integrală a Donbasului (o treime încă se află sub control ucrainean), sau vor încerca să cucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pe care l-au bombardat intens în ultimele săptămâni, notează ISW, cotat de Bizoday.

UPDATE Franţa şi alte ţări europene sunt "bombardate de propaganda rusă" odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, News.ro, citând relatează AFP.

UPDATE Şefa diplomaţiei canadiene, Mélanie Joly, consideră că aprobarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina aduce războiul mai aproape de înfrângerea Rusiei. „Acesta este un pas important pentru războiul Ucrainei pentru libertate și securitate internațională. Pentru Ucraina, nu există altă opțiune decât victoria și, cu tot sprijinul nostru, ucrainenii vor câștiga” – a scris Joly pe rețeaua X. Ministrul canadian al apărării, Bill Blair, de asemenea, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA, scrie Rador.

UPDATE Iulia Navalnaîia consideră că președintele rus Vladimir Putin este imprevizibilși nu exclude posibilitatea ca liderul de la Kremlin să poată folosi arme nucleare la un moment dat. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine, crede văduva lui Aleksei Navalnîi, după cum relatează cotidianul austriac Krone Zeitung. „Nu știm la ce să ne așteptăm de la el”, a spus văduva opozantului rus într-un interviu acordat agenției de presă germană Dpa. Ea a adăugat: „Probabil ar face-o!” Este exact ca la începutul războiului rus împotriva Ucrainei: nimeni nu se aștepta la atacul lui Putin, pentru că existau legături atât de puternice între cele două țări. „Dar a decis să o facă. Îi sperie pe oameni și îi ține în frică. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine”, a spus Navalnîia. Ea nu este sigură dacă liderul de la Kremlin are într-adevăr o „strategie puternică”, notează Libertatea.

UPDATE În ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna anului trecut, scrie The New York Times.

UPDATE Pachetul de ajutor extern adoptat de Camera Reprezentanţilor va „exacerba crizele globale”, a declarat sâmbătă pentru CNN purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scrie Rador. Zaharova a subliniat că pe lângă „ajutorul militar pentru regimul de la Kiev”, prevăzut în pachet, legislaţia va susţine şi „amestecul Taiwanului în afacerile interne ale Chinei” şi va permite Israelului să continue „drumul direct către intensificarea fără precedent a situaţiei grave din regiune.” Rusia, care este aliată Chinei şi Iranului pe scena mondială, a prezentat de multă vreme ajutorul american către Ucraina drept intervenţionism din partea SUA şi o tentativă de a exercita influenţa occidentală în regiune. Ucraina afirmă că ajutorul din partea Washingtonului este crucial, în condiţiile în care Kievul continuă să riposteze la invazia pe care Moscova a lansat-o pe teritoriul ucrainean în februarie 2022.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pachetul de ajutor pentru Ucraina, că astfel va fi împiedicată extinderea războiului și vor  fi salvate mii de vieţi, scrie digi24.ro. „Sunt recunoscător Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, ambelor partide şi personal preşedintelui Mike Johnson pentru decizia care menţine istoria pe drumul cel bun. Democraţia şi libertatea vor avea întotdeauna o semnificaţie globală şi nu vor eşua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. Pachetul de ajutor vital din partea SUA adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica extinderea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta ambele naţiuni să devină mai puternice. Cu siguranță, vom folosi sprijinul american pentru a ne întări ambele națiuni și pentru a pune capăt acestui război – un război pe care Putin trebuie să-l piardă. Pacea justă şi securitatea pot fi obţinute doar prin forţă. Sperăm că proiectele de lege vor fi susţinute în Senat şi trimise la biroul preşedintelui Biden. Mulţumesc, America!”, a scris Zelenski pe reţeau X. 

UPDATE Oficiali de la Teheran au negat informaţiile din media despre livrarea iminentă a noilor avioane de lupta ruseşti Sukhoi Su-35 către Iran, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că, în Karelia, o republică din nordul Rusiei care se învecinează cu Finlanda, a fost formată o brigadă de rachete cu sisteme balistice Iskander-M. O divizie de tancuri este, de asemenea, în vedere, dar nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens. Între timp, Rusia a desfășurat în regiune și o nouă forță aeriană și o armată de apărare aeriană, formată din regimente de avioane de vânătoare și bombardiere, precum și unități de apărare aeriană și trupe de radiotehnică, potrivit ziarului Izvestia, citat de Newsweek.

UPDATE Forțele rusești vor intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de hotnews.ro. Trupele Moscovei au menținut și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive în curs de desfășurare, probabil pentru a exploata condițiile de sol anormal de uscate ale primăverii și penuria persistentă de materiale militare a ucrainenilor înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise, notează sursa citată. Așteptata sosire a asistenței de securitate americane a accentuat probabil aceste considerente pentru forțele rusești, iar comandamentul militar rus va intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone pentru a obținte efecte semnificative din punct de vedere operațional, care vor deveni cu siguranță mai greu de realizat împotriva forțelor ucrainene bine aprovizionate. Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice în ultimele șase luni de înrăutățire a penuriei ucrainene de armament și rămâne puțin probabil să realizeze o pătrundere care să ducă la o rupere a liniei frontului, mai spune ISW în ultima sa evaluare.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai, în încercarea de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China, transmite duminică dpa, potrivit Agerpers. Antony Blinken va efectua vizita în China între 24 şi 26 aprilie, unde intenţionează să îşi exprime direct îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei ruseşti de apărare, potrivit unui oficial american, citat de AFP.

UPDATE „Partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei, spun surse din serviciile ucrainene, potrivit hotnews.ro. O publicație ucraineană majoră relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca „partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina.  „Nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo”, a răspuns AUR, duminică, prin departamentul de comunicare al partidului, la întrebările HotNews.ro.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

UPDATE Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat, prin intermediul cercetărilor din surse deschise, numele a 50.471 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, scrie hotnews.ro. De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la sfârșitul lunii martie, numele a 1.190 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin doar din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.

UPDATE Rețeua electrică ucraineană reușește cu greu să facă față distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești, furnizorul național fiind nevoit să întrerupă prin rotație curentul. România, Polonia și Slovacia intervin astfel pentru a doua oară, în decurs de două săptămâni, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă. Restricțiile de ieri, în furnizarea curentului electric, în orașele Harkov, din est, și Krivoi Rog, din sud, au fost prelungite și pentru duminică. Totuși, compania națională ucraineană precizează că ajutorul de energie furnizat de țările vecine nu a depășit 2% din consumul zilnic total al Ucrainei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram