/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

28 noiembrie 2023, ora 22:13

Recordul din China cu care se laudă Gazprom este, de fapt, indicatorul unui eșec. Gigantul rus al gazelor a rămas fără cea mai valoroasă piață a sa și este nevoit să se bazeze pe o piață nouă, unde cererea e relativ redusă, concurența este puternică, iar costurile sunt mari, dat fiind că trebuie să investească în infrastructură. În plus, Kremlinul nu mai poate folosi gazele nici ca pârghie politică în relația cu Beijingul. Altfel spus, dacă înainte Europa era dependentă de livrările de gaze din Rusia, acum Rusia este dependentă de livrările de gaze în China, notează Wall-Street.ro. Între timp, vremea severă a omorât zece oameni în Ucraina. Alte peste 20 de victime ale zăpezii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Rusia a detașat fregata Amiral Makarov în serviciu la Marea Neagră, nava poate avea până la opt rachete Kalibr, motiv pentru care a crescut riscul atacurilor aeriene împotriva Ucrainei, potrivit agenției Unian, scrie Adevărul. Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022, notează Adevărul. Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe oraşul Avdiivka şi avansează din toate părțile, a declarat un oficial local. Totodată, miniștrii de Externe din NATO se reunesc, la Bruxelles, pentru a discuta diferite chestiuni legate de securitate, printre care și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Parlamentul României îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi cu majoritate de voturi. În acest fel, Legislativul de la Bucureşti susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina.

UPDATE Republica Moldova va păși în noul an fără stare de urgență. După aproape doi ani, în care cele mai controversate decizii au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale, guvernarea susține că prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii decembrie, votată zilele trecute de Parlament, a fost ultima. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la TV8.

UPDATE Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepția traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunțat marţi premierul finlandez, Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Politica de migrație a Rusiei trebuie modificată, a spus, marți, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, avertizând că altfel amenințările la adresa întregii lumi ruse vor continua, relatează agenția Interfax.

UPDATE Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din această săptămână, la Skopje, din cauza prezenței șefului diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a anunțat, marţi, ministerul de externe ucrainean.

UPDATE Evacuarea obligatorie a copiilor din districtul Kupiansk din regiunea Kharkiv Oblast s-a încheiat după ce 296 de copii au părăsit zona vizată în mod constant de atacurile rusești, a anunțat poliția regională la 27 noiembrie, notează Mediafax.

UPDATE Criza energetică din Europa, asociată cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, se arată într-o analiză Reuters. Problema care a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză, scrie HotNews.

UPDATE Alexandr Kalinin, liderul unui partid prorus de la Chișinău a rămas fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de șefa statului, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Președinția nu a comentat decizia, dar se se știe că Alexandr Kalinin este cercetat penal pentru propagarea războiului. Politicianul nu a reacționat, deocamdată, la decizia președintei.

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un membru al unei presupuse reţele înfiinţate de agenţia de informaţii militare ruseşti, cunoscută sub numele de GRU. Suspecta, o femeie de afaceri locală, ar fi trimis GRU zeci de locaţii în care credea că se află unităţi militare ucrainene, potrivit SBU, scrie Mediafax.

UPDATE Soțiile rușilor recrutați în timpul mobilizării dictate anul trecut de Vladimir Putin au publicat un apel, în care critică Kremlinul pentru că și-a trădat propriul popor și a făcut promisiuni goale. Apelul a fost publicat pe canalul Telegram The Way Home. „Acesta este un apel către toată lumea sau mai degrabă o cerere de ajutor. Tragedia noastră se desfășoară chiar în fața ochilor voştri, pe care nu o putem suporta singure!”, se arată în mesajul rudelor soldaţilor. Apelul adaugă că publicul rus a fost „trădat și exterminat”. „Ne amintim cum președintele a promis că rezerviștii nu vor fi chemați, că sarcinile în [Ucraina] erau îndeplinite doar de voluntari profesioniști. Și apoi cei dragi au fost duși în Ucraina. Promisiunile s-au dovedit a fi goale. Mulţi nu se vor mai întoarce niciodată. Mobilizarea s-a dovedit a fi o greșeală teribilă”, a adăugat grupul, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele ruse își intensifică eforturile pentru capturarea localității Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să înainteze din toate direcțiile după săptămâni de lupte, a anunțat principalul oficial din localitate, potrivit Reuters.  

UPDATE Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reţinut în Rusia la sfârşitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vântul puternic, ninsorile şi inundaţiile care au măturat părţi din sudul Rusiei, dar și regiuni din Ucraina şi Moldova s-au soldat, luni, cu cel puţin 13 morţi, informează AFP, potrivit News.ro. Aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric.

UPDATE Camera superioară a parlamentului rus va anunța oficial data alegerilor prezidențiale din martie pe 13 decembrie, a declarat liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov. Potrivit legii ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Ziua alegerilor este, în general, considerată a fi 17 martie, notează Spotmedia.

UPDATE Viktor Zhora, fost șef adjunct al Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, a fost reținut în legătură cu o schemă de delapidare a fondurilor de stat, a informat Curtea Superioară Anticorupție. Alături de fostul șef al serviciului Yuri Şcihol și alți patru suspecți ar fi deturnat 62 de milioane de hrivne (1,7 milioane de dolari) din fonduri de stat alocate pentru achiziționarea de echipamente și software între 2020 și 2022. Zhora urmează să fie ținut în arest preventiv pentru două luni, cu cauțiune stabilită la 10 milioane de hrivne, adică 276.000 de dolari. Guvernul i-a demis pe ambii oficiali din posturile lor, scrie Spotmedia.

UPDATE Zece persoane au murit în furtunile de zăpadă din Ucraina, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko. „Ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteorologice, 10 persoane au murit în regiunile Odesa, Harkov, Nikolaiv și Kiev”, a scris Klimenko pe Telegram. „23 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, a adăugat el. 411 localităţi din 11 regiuni au rămas fără curent, iar peste 1.500 de maşini au trebuit să fie salvate din nămeţi, scrie Spotmedia.

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a fost otrăvită cu metale grele. A fost internată în spital după o deteriorare prelungită a sănătății, scrie portalul Babel.ua citând surse din serviciile de informații. notează Ziare.com.

UPDATE Protestele organizate în Rusia de rudelor soldaților măcelăriți pe frontul din Ucraina s-au înmulțit în ultima perioadă, fapt de natură să irite puterea de la Moscova, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat că rușii au activat o rețea de spioni în Ucraina pentru a destabiliza situația și a submina unitatea statului. În timpul unui interviu pentru The Times, el a subliniat că scopul Federației Ruse este să creeze o ruptură între conducerea politică și cea militară a Ucrainei și să aprindă sentimentul antiguvernamental în rândul cetățenilor, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat pentru sursa citată că schimbările, care vor fi anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front. „Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocate Apărării faţă de anul în curs, în contextul războiului din Ucraina, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).

UPDATE Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

UPDATE Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.

UPDATE Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate dintr-o serie de fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate de publicația independentă de știri rusă Important Stories pe 27 noiembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Canale de Telegram locale au raportat zgomote de explozii în orașul rus în cursul nopții trecute. În replică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele lor au doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk, în jurul aceleiași ore locale de 23:00. Guvernatorul regiunii a confirmat că nu au existat daune semnificative la infrastructură și nici victime în urma incidentului. Cu toate acestea, surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat că au reușit să lovească fabrica rusă de avioane. Smolensk se află la aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Moscova și la 300 de kilometri de granița ucraineană, scrie Realitatea.

UPDATE Nici președintele Franței, Emmanuel Macron, nici cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cea mai influentă persoană din Europa în 2023, potrivit Politico. Zelenski a intrat în atenția opiniei mondiale odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează, în raportul său din 27 noiembrie, că „în ciuda condițiilor meteorologice dificile, atât forțele rusești, cât și cele ucrainene continuă atacurile terestre pe teritoriul Ucrainei, deși într-un ritm ușor mai lent din cauza zăpezii și a vizibilității reduse”, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.  

UPDATE Forțele rusești au lovit de șase ori districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 27 noiembrie, rănind o femeie de 51 de ani, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse continuă ofensiva asupra orașului ucrainean Avdiivka, din regiunea Donețk, unde avansează în șase direcții, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Lupte grele au loc în apropierea fabricii de cocs din oraș. Anterior, bloggeri ruși au afirmat că forțele Moscovei au capturat întreaga zonă industrială a orașului.

UPDATE Noaptea trecută, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale. „În timpul nopții, o țară teroristă a atacat din nou Ucraina cu rachete și UAV-uri (drone – n.r.). A avut loc un atac cu rachete asupra orașului nostru”, a anunțat șeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, Alexander Vilkul. De asemenea, forțele ruse au tras cu artilerie grea asupra comunității Marganets din districtul Nikopol aflat în aceeași regiune. Nu au fost înregistate victime, scrie Libertatea.

UPDATE Potrivit mai multor surse ucrainene, rușii atacă pe toată linia Frontului din Donbas, mai ales la Avdiivka, dar ISW spune că nu există raportări confirmate că ar fi făcut vreun câștig teritorial. Anterior, ucrainenii au arătat că atacul furibund de la Avdiivka, care este o suburbie a orașului Donețk (ocupat din 2014), ar urmări o victorie cu orice preț, de care Putin ar urma să se folosească pentru a-și anunța, în decembrie, o nouă candidatură la președinția Federației Ruse, potrivit Biziday.

UPDATE Bulgaria şi-a acordat permisiunea pentru zborul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, prin spațiul său aerian, informează oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia. Lavrov va participa la reuniunea Consiliului miniştrilor OSCE în Europa, care va avea loc la Skopje, între 29 noiembrie şi 1 decembrie, scrie Rador.

UPDATE NATO a calificat drept „foarte dificilă” situația de pe linia frontului din Ucraina, iar linia frontului nu s-a schimbat prea mult de la începutul contraofensivei armatei ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut această declarație în ajun, înaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de Externe, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Pe rețelele de socializare circulă numeroase imagini cu furtuna care a lovit weekendul trecut inclusiv coastele Crimeei, acoperind tranșeele și deteriorând fortificațiile pregătite de ruși pentru situația unui asalt amfibiu al ucrainenilor. ISW observă faptul că este posibil ca și liniile feroviare să fi fost serios afectate, ceea ce complică și mai mult situația aprovizionării pe Frontul de Sud. Navele rusești purtătoare de rachete au fost retrase în porturi și există temererea că ancorele mai multor mine marine, plantate atât de Rusia cât și de Ucraina, au fost smulse de furtună, iar acestea plutesc acum în derivă, complicând orice operațiuni navale, atât militare, cât și civile, potrivit Biziday.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că se aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO fără alte amânări, potrivit unui interviu acordat de Stoltenberg website-ului ungar index.hu, publicat marţi, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina pentru a câștiga timp și a reînarma Ucraina. În același timp, bloggerii din presa rusă susțin că orice "armistițiu" sau pauză în război va permite forțelor armate să se odihnească, să se reînarmeze și să reia ofensiva. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că există o lipsă evidentă de consens în Federația Rusă cu privire la ceea ce anume va fi considerată victoria sa. Iar acest lucru sporește îngrijorarea în spațiul informațional rusesc cu privire la ritmul războiului, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ucraina a respins 79 de atacuri pe mai multe direcții ale frontului. Forțele ruse au atacat în special pe direcțiile Avdiivka și Bahmut, unde armata ucraineană a respins 47 de atacuri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate, scrie agenția Unian.

UPDATE Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia, relatează AFP. „Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (…) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui”, potrivit unui comunicat, scrie Cotidianul.

UPDATE Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est).

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei a lăsat să se înțeleagă că UE nu ar trebui să aprobe cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu va analiza consecințele precedentelor pachete, potrivit Sky News.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale, scrie Adevărul.

UPDATE Gazprom nu a furnizat cifre concrete, dar, potrivit Bloomberg, Rusia vrea să ajungă la exporturi de gaze către China de 38 de miliarde de metri cubi în 2024. Vorbim însă doar de deziderate – fiindcă, în cifre reale, în 2022 exporturile de gaze rusești către China au fost de 15 miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, nivelul contractat ar fi fost de 22 de miliarde, conform declarațiilor, destul de vagi, ale șefului Gazprom, Alexei Miller. Deci recordul anunțat de gigantul gazelor nu are cum să depășească 25 de miliarde. Chiar și așa, cifra pare impresionantă – pentru cei care nu cunosc volumul de gaze rusești importate de Europa înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În deceniul dinaintea invaziei, acesta a fost constant peste 120 de miliarde, ajungând în 2021 la aproximativ 170 de miliarde de metri cubi, dintre care 146 în statele Uniunii Europene, notează Wall-Street.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 641: Iarnă grea, drone negre și riposta Kievului! "Următoarele luni ar putea fi decisive"
/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
/VIDEO/ Riscă să piardă 100 de milioane de lei în arbitraj: Șeful ASP, despre dosarul schemelor cu pașapoarte
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul
/UPDATE/ O nouă alertă falsă la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce riscă făptașul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

21 aprilie 2024, ora 19:54

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda opoziției acerbe a republicanilor de linie dură. După acest vot, Zelenski a declarat că pachetul de ajutor pentru Ucraina va împiedica extinderea războiului. 

Ruşii lansează câte 20-30 de bombe aeriene ghidate pe zi în zona oraşului Ceasiv Iar, din regiunea estică ucraineană Donețk, scrie agenţia RBC. Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele rusești vor intensifica probabil ofensiva în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament. Mai mult, ISW a mai raportat că Rusia își extinde o parte din armată pentru a se pregăti pentru un conflict pe scară largă cu NATO.

UPDATE Adoptarea unui pachet de ajutor în sumă de 60 de miliarde de dolari de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA va transmite un mesaj puternic Kremlinului că Statele Unite vor rămâne alături de Kiev, a declarat, duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la postul NBC, Zelenski a cerut în mod repetat Washingtonului să adopte rapid proiectul de lege în Senat și să procedeze cu transferul efectiv al armelor, în special al sistemelor de apărare aeriană și al armelor cu rază lungă de acțiune, pe care le-a descris drept priorități, scrie Rador.

UPDATE Bombardierul Tu-22M3 care s-a prăbușit pe 19 aprilie ar fi putut fi doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot al SUA. Expertul în analiza datelor deschise al BILD, Julian Repke, a ajuns la această concluzie. El consideră "extrem de puțin probabilă" versiunea Ministerului rus al Apărării potrivit căreia o defecțiune tehnică a dus la doborârea bombardierului strategic supersonic în apropierea fermei Bogomolov din regiunea Stavropol. Expertul s-a referit la o înregistrare video care arată motorul drept în flăcări al avionului, care se întorcea la baza sa din Mozdok după un alt bombardament al Ucrainei, potrivit NewsWeek.

 

UPDATE Rusia a declarat, duminică, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se scufundă mai adânc într-un război hibrid cu Rusia, război care se va sfârşi printr-o umilinţă similară cu cele din Vietnam sau Afganistan, transmite Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat un nou ajutor pentru Kiev, ale cărui trupe se află în dificultate pe front, scrie HotNews.

UPDATE Rușii ar putea să fie nevoiți să-și revizuiască planurile pentru operațiunea ofensivă pe scară largă pe care analiștii militari se așteaptă să o lanseze Putin în luna iunie a acestui an. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, până la începutul verii, forțele Kievului vor avea o poziție operațională semnificativ îmbunătățită, deoarece vor atrage suficientă asistență de securitate din partea Statelor Unite, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a sugerat cu fermitate că Rusia intenționează să pună mâna pe orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, fiind astfel primul înalt oficial de la Kremlin care a identificat orașul ca o potențială țintă, scrie Bussines Insider.

UPDATE Corespondență „delicată” între Viola Amherd (61 de ani), președinta Confederației Elvețiene de la 1 ianuarie, și Kremlin, relatează ziarul Blick. Elveția este o „țară ostilă în mod deschis”, a spus Serghei Lavrov (74 de ani) într-un interviu recent. Ministrul de externe este supărat pentru că Elveția a organizat o conferință de pace pentru Ucraina în iunie și nici măcar nu a invitat reprezentanți ai Rusiei. În timp ce Lavrov critica Confederația Elvețiană, liderul de la Kremlin primea o scrisoare de felicitare de la Berna, cu ocazia realegerii sale în funcția de președinte. Vladimir Putin a obținut o victorie categorică, în scrutinul criticat de Occident, organizat luna trecută în Rusia. La cererea Blick, Departamentul Apărării (DDS) a confirmat scrisoarea către Putin, precizând că este un text „care acoperă mai multe subiecte în vederea noului mandat al președintelui rus”, notează Libertatea.

UPDATE Rusia a exploatat deficitul de apărare aeriană din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pentru a distruge infrastructura energetică a regiunii și a-i teroriza pe cei 1,3 milioane de locuitori ai săi. În fața atacurilor constante, unii oameni își părăsesc locuințele, în vreme ce alții aleg să rămână, notează Associated Press.

UPDATE După Kiev, Mariupol, Severodonețk, Herson, Bahmut, Robotine ori Avdiivka, pe harta războiului din Ucraina și-a făcut loc un alt nume: Ceasiv Iar, o localitate aflată în prezent într-unul din cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului și  în care mai trăiesc acum în jur de 300 de locuitori dintr-un total de 12.000 de persoane care locuiau aici înainte de război. Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor, scrie Digi24.

UPDATE Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, relatează 24tv.ua.

UPDATE Revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC, care relatează că trupele ucrainene pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei. Pentagonul pregătește o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina. Armamentul și munițiile sunt„gata de transfer”, declarau oficialii americani, care mai așteaptau doar voturile din Congres și avizul lui Joe Biden.

UPDATE Este numit cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a început odată cu arestarea unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete și a dus la o serie de acuzații. Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, a fost reținut la sfârșitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie BBC.

UPDATE În faţa celui mai mare război de pe continent european din 1945 încoace, multe ţări doresc nu doar să-şi menţină forţele armate, ci să le şi extindă, însă aceasta se dovedeşte a fi o sarcină dificilă, relatează The Economist.

UPDATE Forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul pus de Moscova în Peninsulă, potrivit HotNews. Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a afirmat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina și a remarcat că acest pas este o manifestare a sprijinului transatlantic pentru Kiev în lupta sa împotriva agresiunii ruse, scrie Rador.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, dar ucrainenii par a contraataca la sud de Kreminna. O ofensivă rusă este de asemenea posibilă, pe Frontul de Est, pe la sud de Harkov. Nu este foarte clar, în această fază, dacă rușii se vor concentra pe ocuparea integrală a Donbasului (o treime încă se află sub control ucrainean), sau vor încerca să cucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pe care l-au bombardat intens în ultimele săptămâni, notează ISW, cotat de Bizoday.

UPDATE Franţa şi alte ţări europene sunt "bombardate de propaganda rusă" odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, News.ro, citând relatează AFP.

UPDATE Şefa diplomaţiei canadiene, Mélanie Joly, consideră că aprobarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina aduce războiul mai aproape de înfrângerea Rusiei. „Acesta este un pas important pentru războiul Ucrainei pentru libertate și securitate internațională. Pentru Ucraina, nu există altă opțiune decât victoria și, cu tot sprijinul nostru, ucrainenii vor câștiga” – a scris Joly pe rețeaua X. Ministrul canadian al apărării, Bill Blair, de asemenea, a salutat decizia Camerei Reprezentanților din SUA, scrie Rador.

UPDATE Iulia Navalnaîia consideră că președintele rus Vladimir Putin este imprevizibilși nu exclude posibilitatea ca liderul de la Kremlin să poată folosi arme nucleare la un moment dat. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine, crede văduva lui Aleksei Navalnîi, după cum relatează cotidianul austriac Krone Zeitung. „Nu știm la ce să ne așteptăm de la el”, a spus văduva opozantului rus într-un interviu acordat agenției de presă germană Dpa. Ea a adăugat: „Probabil ar face-o!” Este exact ca la începutul războiului rus împotriva Ucrainei: nimeni nu se aștepta la atacul lui Putin, pentru că existau legături atât de puternice între cele două țări. „Dar a decis să o facă. Îi sperie pe oameni și îi ține în frică. Nimeni nu știe ce va face Putin mâine”, a spus Navalnîia. Ea nu este sigură dacă liderul de la Kremlin are într-adevăr o „strategie puternică”, notează Libertatea.

UPDATE În ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna anului trecut, scrie The New York Times.

UPDATE Pachetul de ajutor extern adoptat de Camera Reprezentanţilor va „exacerba crizele globale”, a declarat sâmbătă pentru CNN purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scrie Rador. Zaharova a subliniat că pe lângă „ajutorul militar pentru regimul de la Kiev”, prevăzut în pachet, legislaţia va susţine şi „amestecul Taiwanului în afacerile interne ale Chinei” şi va permite Israelului să continue „drumul direct către intensificarea fără precedent a situaţiei grave din regiune.” Rusia, care este aliată Chinei şi Iranului pe scena mondială, a prezentat de multă vreme ajutorul american către Ucraina drept intervenţionism din partea SUA şi o tentativă de a exercita influenţa occidentală în regiune. Ucraina afirmă că ajutorul din partea Washingtonului este crucial, în condiţiile în care Kievul continuă să riposteze la invazia pe care Moscova a lansat-o pe teritoriul ucrainean în februarie 2022.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pachetul de ajutor pentru Ucraina, că astfel va fi împiedicată extinderea războiului și vor  fi salvate mii de vieţi, scrie digi24.ro. „Sunt recunoscător Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, ambelor partide şi personal preşedintelui Mike Johnson pentru decizia care menţine istoria pe drumul cel bun. Democraţia şi libertatea vor avea întotdeauna o semnificaţie globală şi nu vor eşua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. Pachetul de ajutor vital din partea SUA adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica extinderea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta ambele naţiuni să devină mai puternice. Cu siguranță, vom folosi sprijinul american pentru a ne întări ambele națiuni și pentru a pune capăt acestui război – un război pe care Putin trebuie să-l piardă. Pacea justă şi securitatea pot fi obţinute doar prin forţă. Sperăm că proiectele de lege vor fi susţinute în Senat şi trimise la biroul preşedintelui Biden. Mulţumesc, America!”, a scris Zelenski pe reţeau X. 

UPDATE Oficiali de la Teheran au negat informaţiile din media despre livrarea iminentă a noilor avioane de lupta ruseşti Sukhoi Su-35 către Iran, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că, în Karelia, o republică din nordul Rusiei care se învecinează cu Finlanda, a fost formată o brigadă de rachete cu sisteme balistice Iskander-M. O divizie de tancuri este, de asemenea, în vedere, dar nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens. Între timp, Rusia a desfășurat în regiune și o nouă forță aeriană și o armată de apărare aeriană, formată din regimente de avioane de vânătoare și bombardiere, precum și unități de apărare aeriană și trupe de radiotehnică, potrivit ziarului Izvestia, citat de Newsweek.

UPDATE Forțele rusești vor intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de hotnews.ro. Trupele Moscovei au menținut și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive în curs de desfășurare, probabil pentru a exploata condițiile de sol anormal de uscate ale primăverii și penuria persistentă de materiale militare a ucrainenilor înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise, notează sursa citată. Așteptata sosire a asistenței de securitate americane a accentuat probabil aceste considerente pentru forțele rusești, iar comandamentul militar rus va intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone pentru a obținte efecte semnificative din punct de vedere operațional, care vor deveni cu siguranță mai greu de realizat împotriva forțelor ucrainene bine aprovizionate. Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice în ultimele șase luni de înrăutățire a penuriei ucrainene de armament și rămâne puțin probabil să realizeze o pătrundere care să ducă la o rupere a liniei frontului, mai spune ISW în ultima sa evaluare.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai, în încercarea de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China, transmite duminică dpa, potrivit Agerpers. Antony Blinken va efectua vizita în China între 24 şi 26 aprilie, unde intenţionează să îşi exprime direct îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei ruseşti de apărare, potrivit unui oficial american, citat de AFP.

UPDATE „Partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei, spun surse din serviciile ucrainene, potrivit hotnews.ro. O publicație ucraineană majoră relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca „partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina.  „Nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo”, a răspuns AUR, duminică, prin departamentul de comunicare al partidului, la întrebările HotNews.ro.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

UPDATE Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat, prin intermediul cercetărilor din surse deschise, numele a 50.471 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, scrie hotnews.ro. De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la sfârșitul lunii martie, numele a 1.190 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin doar din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.

UPDATE Rețeua electrică ucraineană reușește cu greu să facă față distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești, furnizorul național fiind nevoit să întrerupă prin rotație curentul. România, Polonia și Slovacia intervin astfel pentru a doua oară, în decurs de două săptămâni, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă. Restricțiile de ieri, în furnizarea curentului electric, în orașele Harkov, din est, și Krivoi Rog, din sud, au fost prelungite și pentru duminică. Totuși, compania națională ucraineană precizează că ajutorul de energie furnizat de țările vecine nu a depășit 2% din consumul zilnic total al Ucrainei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram