/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO

29 noiembrie 2023, ora 20:35

O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunțat miercuri dimineață Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters, citată de News.ro. Ministerul a precizat că „țintele desemnate” au fost lovite. Pe de altă parte, Kievul susține că direcția principală a loviturii cu drone a fost regiunea Hmelnîțk, iar rachetele au fost îndreptate spre sudul țării. Deși nu a fost distrusă, nici a treia rachetă „nu și-a atins” ținta, mai spun ucrainenii. Marina ucraineană a declarat marţi seara târziu că marina rusă a menținut două submarine, complet echipamente cu până la opt rachete Kalibr, în serviciu în Marea Neagră, notează Mediafax. 

Ezitările Occidentului și hotărârea tot mai fermă a Rusiei de a-și pune toate resursele – umane și economice – în slujba războiului prevestesc un an greu pentru apărarea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“. SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au o producție economică anuală combinată de aproximativ 45 de trilioane de dolari — de 20 de ori mai mare decât economia Rusiei — și tehnologie superioară. Pe hârtie, susținătorii Ucrainei sunt mult mai puternici decât atacatorul ei. Dar Rusia face mult mai mult efort. Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să își mențină efortul, informează AFP. Între timp, Moscova avertizează SUA împotriva unei noi „curse a înarmării” şi nu exclude un război între Rusia şi NATO.

UPDATE O iarnă aspră va afecta în primul rând soldații ruși din prima linie, iar Ucraina va câștiga timp prețios. Ofițerii ucraineni speră într-o iarnă grea care să le facă rău rușilor. Spre deosebire de soldații ucraineni, care au îmbrăcăminte de iarnă, adăposturi și încălțăminte adecvată, majoritatea soldaților ruși de pe frontul din Ucraina sunt prost echipați și nepregătiți pentru temperaturi scăzute și zăpadă, scrie publicația germană Bild, citată de Ziare.com.

După întâlnirea de ieri cu Kuleba, diplomatul șef al UE Josep Borrell a fost întrebat dacă sprijinul neclintit pentru Ucraina este „elefantul din cameră.” „Uite, camera este plină de elefanți. Avem o sală plină de probleme mari și întrebări mari. Și cu siguranță, perspectiva războiului din Ucraina este una dintre cele mai importante probleme, pe care le confruntăm,” a replicat Borrell. „Dar, să fiu sincer, nu văd niciun semn ca statele membre ar da semne de „oboseală,” așa cum vorbește presa. “Retorica nu poate plăti facturile sau umple arsenalul de luptă, conchide editorialistul. Premierul României, Marcel Ciolacu, a promis că va ajuta Ucraina până la capăt. Vorba cea, “va coborî și ultimii cârnați din podurile românilor, pentru a-i hrăni pe ostașii eliberatori”, potrivit Newsstandard.

UPDATE Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea pe un patinoar din parcul Gorki din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a pierdut peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri în războiul din Ucraina, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vorbind la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, Jens Stoltenberg a spus că războiul a diminuat influența Rusiei în străinătate, a făcut-o mai dependentă de China și a costat-o o parte substanțială din forțele sale convenționale.

UPDATE Rusia pregătește o nouă lege conform căreia oricine vizitează ţara trebuie să se angajeze că nu va critica obiceiurile sau politicile ruse. Agenţia oficială de presă rusă TASS transmite că „Acordul de loialitate” a fost elaborat de Ministerul rus de Interne. Conform acestuia, nu trebuie să fie puse la îndoială valorile morale şi spirituale ale Rusiei, iar relatările oficiale privind modul în care Uniunea Sovietică a câştigat Al Doilea Război Mondial nu trebuie contestate. Practic, noua lege ar interzice vizitatorilor străini să desfăşoare orice activitate pe care guvernul rus o consideră dăunătoare intereselor Rusiei, transmit corespondenţii BBC. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne a declarat că noua lege va ajunge în scurt timp în faţa Parlamentului rus, notează Rador.

UPDATE Andrey Kolesnikov şi Denis Volkov (Centrul Levada) au publicat o nouă lucrare pentru think tank-ul Carnegie, care documentează atitudinile Rusiei faţă de război. Concluzia principală: sprijinul pentru cursul imprimat de Kremlin nu a scăzut. Sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina a fost în medie de 75% de la începutul războiului. Marea majoritate a ruşilor se află într-o stare de indiferenţă. Ei „susţin” ceea ce face regimul, aşteptând ca totul să se termine. Numărul celor care nu susţin războiul a rămas şi el constant, la 19-20%. Doar 13% dintre ei atribuie însă responsabilitatea conflictului Rusiei, scrie Mediafax.

UPDATE Kremlinul se arată ofensat de faptul că Finlanda își întărește frontiera cu Rusia, spunând că ”nimeni și nimic” nu amenință statul scandinav. Dimpotrivă, masarea de trupe la graniță poate constitui o amenințare pentru Rusia.  

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situația de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE, citată de Agerpres. „Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune”, a declarat Zelenski pe rețelele sale de socializare, subliniind situația din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate. Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidențiat „măsuri împotriva minelor” explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigația în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi „garanțiile de securitate pentru coridorul de cereale” deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.

UPDATE Dacă se aşteaptă să câștige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înșală, a spus ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, publicat miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters. Circumstanțele actuale nu sunt "favorabile" unor discuții cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat într-un interviu pentru semioficiosul Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus. 

UPDATE După ce nu a reușit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregătește de o iarnă în defensivă, în fața unei armate ruse care desfășoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia inițiativa pe frontul de est, relatează EFE. În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat marţi seara, în discursul său către națiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificațiilor defensive ale Ucrainei, scrie Cotidianul.

UPDATE Ucrainenii au spulberat cu rachete HIMARS oficialii ruși care se bucurau că au capturat un sat. Armata ucraineană a spulberat 5 oficiali de rang înalt ai conducerii militare rusești exact în momentul în care aceștia se întâlneau într-un sat capturat din regiunea Herson, notează NewsWeek.

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, respinge îngrijorările privind lipsa de progres a forțelor armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei. Miercuri, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, Kuleba a spus că "Nu există niciun impas. Trebuie să continuăm, trebuie să luptăm în continuare. Ucraina nu va da înapoi". În ceea ce privește angajamentele de ajutor pe termen lung din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Dmitro Kuleba a declarat că rămâne „încrezător” în luarea unor decizii favorabile Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres. 

UPDATE Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze din cele un milion promise până în prezent, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care participă la o reuniune NATO la Bruxelles, informează Reuters. În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o campanie concertată de atragere a principalilor producători mondiali de armament pentru a înființa operațiuni în Ucraina, în încercarea de a nu mai fi dependent de armele și munițiile oferite de aliații săi.

UPDATE Adam, fiul șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, va supraveghea batalionul Șeih Mansur, al Ministerului Rus al Apărării, a declarat președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, preluat de Meduza. „Lui Adam Kadîrov i s-a încredințat o sarcină importantă: de acum înainte va supraveghea una dintre cele mai pregătite unități de luptă din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, batalionul Șeih Mansur”, a scris el pe canalul de Telegram. Daudov a subliniat că adolescentul Kadîrov, care a împlinit 16 ani pe 24 noiembrie, are o muncă grea, dar hotărârea și responsabilitatea îl vor ajuta să-și îndeplinească sarcinile, notează Libertatea.

UPDATE Ministerul de interne de la Moscova a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în Rusia să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.

UPDATE Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din  le ale Occidentului, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Occidentul că încearcă să-i obstrucţioneze participarea la reuniunea ministerială de la Skopje a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).  

UPDATE Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.

UPDATE Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.

UPDATE Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev (GUR) a confirmat pe 28 noiembrie otrăvirea soției lui Kyril Budanov. Pe lângă Mariana Budanova, au fost otrăviți și alți ofițeri de informații care erau responsabili de operațiuni legate de Federația Rusă.

UPDATE Comandantul adjunct al Corpului 14 Armată al Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Vladimir Zavadsky a murit pe frontul din Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va face pace în Ucraina înainte de a ști rezultatele alegerilor din SUA din noiembrie 2024, a declarat un oficial de rang înalt din Departamentul american de Stat, în contextul îngrijorărilor că o eventuală victorie a lui Donald Trump ar putea reduce sprijinul occidental pentru Kiev, relatează Reuters.

UPDATE Dacă Occidentul nu poate câștiga războiul din Ucraina, atunci ce război (mai) ar putea câștiga? Bună întrebare! Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a fost cel care a pus întrebarea într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, publicat vineri, 10 noiembrie. Interesul întrebării, de fapt, constă nu atât în ​​răspuns, cât în ​​faptul că se pune astăzi chestiunea, după douăzeci de luni de război. Întrebarea presupune că ipoteza unei înfrângeri a Ucrainei, în ciuda sprijinului occidental, nu este doar luată în considerare, ci și plauzibilă, relatează în Le Monde editorialistul Silvie Kaufmann citat de Rador.

UPDATE „Distragerea atenției de la Ucraina îi folosește doar Rusiei”, a declarat Bret Schafer, șef al departamentului care cercetează manipularea informației al grupului de reflecție de la Washington „German Marshall Fund of the United States' Alliance for Securing Democracy”. „Cu cât se concentrează publicul occidental mai mult pe Israel și Hamas, cu atât e mai puțin atent la faptul că Congresul e pe punctul de a renunța la finanțarea efortului de război ucrainean”, a precizat el. „Când pui reflectorul pe alte locuri distragi atenția de la Ucraina”, notează Știripesurse.

UPDATE Bancherul Oleg Tinkov, care a părăsit Rusia și a renunțat la afacerile din țară, l-a criticat aspru pe dictatorul rus Vladimir Putin.Acesta l-a acuzat că a distrus Rusia. Postarea îndrăzneață a fost publicată pe contul său de Instagram, pe 28 noiembrie. Bancherul a scris jumătate din postare în engleză. El l-a numit pe Putin „al naibii de idiot” și „maniac nebun”, notează Ziare.com.

UPDATE Deși Rusia a renunțat momentan la mobilizarea civililor din cauza nepopularității măsurii din septembrie 2022, ea reușește să-și regenereze forțele prin recrutarea masivă pentru armata sa profesionistă și concentrează cea mai mare parte a efortului uman asupra războiului din Ucraina. „În acest moment, Norvegia ar putea lua ocupa Murmanskul doar cu forțele de poliție, pentru că nordul Rusiei este pustiu”, glumește un expert scandinav, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că „Moldova este pe drumul cel bun, iar Uniunea Europeană va continua să o susțină”, notează Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră a lovit cu rachete de croazieră infrastructura militară ucraineană, deși nu e clar când a fost lansat atacul. Forțele aeriene ucrainene au anunțat la scurt timp că Rusia a lansat în vestul și sudul Ucrainei 21 de drone și trei rachete, majoritatea fiind doborâte. Singura rachetă care a trecut de apărarea aeriană nu și-a atins ținta, au mai susținut forțele aeriene ucrainene, scrie HotNews.

UPDATE Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda, scrie marţi France Presse, conform Agerpres.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară, potrivit Libertatea.

UPDATE România susține adoptarea, în luna decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Un cetățean rus din Kemerovo a fost reținut și acuzat de trădare și terorism, în timp ce încerca să călătorească în Ucraina pentru a lupta de partea inamicului, relatează serviciul de presă al serviciului regional de securitate - FSB, potrivit Ziare.com.

UPDATE Zece țări nord-europene, membre ale Forței Expediționare Comune (JEF), au ales să pună în aplicare, marți, o "clauză de apărare" care implică mobilizarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, ca răspuns la o serie de incidente, potrivit Ziare.com.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară ucraineană. Într-un discurs la Consiliul Mondial al Rusiei, președintele Vladimir Putin a declarat că „suntem acum în fruntea creării unei ordini mondiale mai echitabile”, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova, informează agenţia EFE. "Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul", a indicat liderul de la Kremlin, scrie Realitatea.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct, Mircea Geoană, s-au întâlnit, marţi, cu secretarul de stat american Antony Blinken, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe NATO. Jens Stoltenberg a transmis, marţi seară, într-o postare pe Twitter, că miniştrii de externe NATO se întâlnesc pentru a aborda probleme stringente de securitate, potrivit Cotidianul.

UPDATE Președintele rus încearcă să transforme avantajul al națiunii sale în ceea ce privește numărul populației și muniții în progres pe câmpul de luptă, în timp ce voința și asistența occidentală pentru Kiev început să devină șovăielnice. Rusia are mult mai mulți oameni care să-i completeze armata decât ucrainenii, scrie WSJ. Președintele Vladimir Putin militarizează economia rusă, folosind venituri mari din petrol pentru a crește producția de arme. Între timp, paralizia politică din SUA și Europa amenință furnizarea de arme și bani de care depinde supraviețuirea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“, citat de Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

16 aprilie 2024, ora 21:38

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. 

Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite, potrivit Știripesurse. 

UPDATE Raportul de activitate pe anul 2023 al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică drept principale amenințări la adresa securității naționale activitățile Rusiei în țările din flancul estic al NATO, precum încercări de infiltrare a instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice sau chiar risc ridicat de sabotaj al transporturilor militare care tranzitează România în drum spre Ucraina. De asemenea, activitățile Rusiei ar fi produs întârzieri ale reformelor în Republica Moldova, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou ambasador în România. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova, scrie Gândul.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în creștere, marți, previziunile de creștere pentru Rusia în 2024, estimând o creștere a PIB-ului de 3,2%, mai bună decât cea de 2,6% prognozată anterior, pe fondul unei economii rezistente, susținută de o creștere a comenzilor militare, transmite AFP. În pofida sancțiunilor occidentale severe și după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina, Rusia, bazându-se în special pe partenerii săi asiatici, a reușit să absoarbă șocul inițial al restricțiilor economice instituite de Occident ca represalii pentru asaltul său asupra Ucrainei. Țara este încă capabilă să se bazeze pe venituri bugetare substanțiale din hidrocarburi, în special datorită petrolului său, care este vândut peste prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de G7.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi soldaţi dispăruţi de la începutul invaziei ruseşti, un bilanţ care rămâne incomplet, în special din cauza faptului că aproape 20% din teritoriul ţării este sub ocupaţie rusă, relatează AFP, conform News.ro. La sfârşitul lunii februarie, Kievul a estimat că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în război. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a subliniat pe Facebook că „aceste cifre ar putea fi mult mai mari”, întrucât recensământul este încă în curs de desfăşurare. De la declanşarea invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili şi soldaţi – au murit, dar nu există o cifră globală fiabilă. Iar procedurile de identificare a celor morţi sau dispăruţi pot dura luni de zile.

UPDATE Rusia va fi invitată să participe la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) de la începutul lunii iunie. Din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, președintele Vladimir Putin a fost omis de pe lista organizatorilor, a anunţat marţi, 16 aprilie, Mission Liberation.

UPDATE Secretarul general al NATO a afirmat, marţi seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ucraineni și occidentali consideră bombardarea intensificată a orașului Harkov de către Rusia drept o modalitate de a forța evacuarea civililor. Harkovul, un oraș din nord-est situat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de granița rusă, a fost supus bombardamentelor din ce în ce mai intense cu rachete, drone și bombe ghidate grele în ultimul timp. Infrastructura energetică a fost afectată, iar casele au fost transformate în ruine, scrie Bloomberg. Orașul, ai cărui locuitori înainte de război numărau aproximativ 1,5 milioane de oameni, a fost supus atacurilor regulate începând cu februarie 2022, dar acțiunile recente ale Kremlinului par a fi eforturi coordonate pentru a opri aprovizionarea și a crea condiții care să facă orașul impropriu pentru viață, au spus oficialii sub acoperirea anonimatului. „Asediul Harkovului este una dintre principalele direcții ale operațiunii militare a Rusiei, care folosește epuizarea stocurilor de artilerie și slăbirea apărării antiaeriene ucrainene, precum și lipsa de forță vie. După mai mult de doi ani de la începutul războiului în toată regula, condițiile de viață în oraș devin tot mai periculoase. Daunele sunt destul de mari, iar atacurile continuă, astfel că autoritățile vor avea dificultăți în refacerea funcționării orașului până la venirea iernii viitoare, dacă, desigur, locuitorii vor mai rămâne acolo”, se arată în material. Aproape nimeni nu previzionează că forțele ruse vor reuși să captureze orașul în viitorul apropiat. Forțele armate ucrainene își întăresc apărarea, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski consideră că Rusia nu are resurse suficiente pentru o ofensivă serioasă. Potrivit lor, acest lucru i-a determinat să încerce să creeze sentimente de panică.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram