/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 653: Lupte grele, recoltă record și anunțul lui Putin! Alertă: Sprijinul pentru Kiev a scăzut cu 90%

08 decembrie 2023, ora 17:27

În a 653-a zi de război trupele rusești continuă să atace în direcția Avdiivka, folosind în special aviația și dronele kamikaze. Oraşul Harkov, estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit. Autoritățile ucrainene i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică, după ce Rusia a bombardat o centrală termică în apropierea liniei frontului, provocând daune serioase pe măsură ce temperaturile scad sub zero. În același context, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andrei Yusov, a declarat că forțele ruse nu au suficiente resurse pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană la o scară mai mare decât iarna trecută.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida la preşedinţie la scrutinul prezidenţial din 2024, o decizie care ar urma să-l menţină la putere cel puţin până în 2030, relatează agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP. Ajutorul străin a fost citat pe scară largă ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Kievul a avut succes în lupta împotriva armatei ruse, însă un nou raport arată că Ucraina a înregistrat o scădere dramatică a valorii noilor angajamente în ultimele luni.

UPDATE 16:41Astăzi, 8 decembrie 2023, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a autorizat sportivilor ​​ruși și belaruși să participe sub un steag neutru la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Sportivilor li s-a interzis inițial să concureze la nivel internațional în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar de atunci li s-a permis treptat să revină ca atleți neutri în majoritatea sporturilor.

UPDATE 16:21 Comisia Europeană insistă ca statele din cadrul Uniunii Europene să limiteze importurile de gaze din Rusia, avansând un proiect de lege privind necesitatea unor acțiuni de protejare a ”intereselor esențiale de securitate”, pe fondul reticenței anumitor țări de a se ralia total sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei militare în Ucraina.

UPDATE 16:10 Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătăţit prognozele referitoare la recolta de cereale din 2023, până la 59,7 milioane de tone, adăugând că producţia la hectar a atins un nou record, scrie Digi24.

UPDATE 15:48 Generalul-locotenent în retragere Marc Thys, fost șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene, atrage atenția privind stocurile europene de arme, care au scăzut la un nivel record, transmite defenseromania.ro.

UPDATE 15:38 Parlamentul ucrainean a aprobat vineri trei proiecte de lege necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv unul privind drepturile minorităţilor naţionale, o cerere critică din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE, potrivit Reuters.

UPDATE 15:35 Statele Unite ale Americii s-au alăturat, joi, 7 decembrie, reprezentanților din România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru o nouă reuniune la nivel înalt la Tulcea, pentru a găsi soluții reciproc avantajoase pentru a susține un volum ridicat de exporturi de cereale ucrainene. Acestea au ca scop îmbunătățirea rezilienței și flexibilității rutelor comerciale regionale și pentru a combate insecuritatea alimentară cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI) și de a ataca aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

UPDATE 15:31 Rudele rușilor tinerilor trimiși să lupte în țara vecină dau semne că se organizează activ într-o mișcare menită să ceară autorităților ruse aducerea acasă a acestora, iar protestul a luat treptat diferite forme, de la pichetări, până flashmob-uri sau apeluri oficiale, notează Adevărul.

UPDATE 15:29 UE nu poate accepta Ucraina pentru că este una dintre cele mai corupte țări din lume, transmite Viktor Orban într-un interviu pentru revista franceză Le Point. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la costurile suplimentare pentru statele membre și impactul negativ al agriculturii ucrainene asupra sistemului european, potrivit Știripesurse.

UPDATE 15:21 Rusia a salutat vineri anunţul comun făcut de Armenia şi Azerbaidjan cu o zi înainte legat de dorinţa lor de a-şi normaliza relaţiile după trei decenii de conflict pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în septembrie de Baku, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 15:19 Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri de Reuters, conform Agerpres. Proiectul legislativ este aşteptat în 12 decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistenţa bugetară şi militară atât de necesară Kievului.

UPDATE 14:00 Trupe ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul de iarnă cu rușii. Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu câteva zile înainte de a fi trimiși pe front în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters. „Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară și sunt învățați cum să execute câteva tactici de bază”, a declarat un soldat ucrainean. „Suntem învățați cum să folosim armele în zonele urbane și în tranșee”, a adăugat acesta. Antrenamentul a fost efectuat de către Comandamentul de pregătire a armelor combinate, care a fost înființat ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta armata ucraineană. Exerciții au avut loc în 24 din cele 27 de state membre ale blocului.

UPDATE 13:27 Putin a anunțat că va participa la alegerile prezidențiale din 2024. Anunțul a fost făcut după intervenția acestuia la ceremonia dedicată „Zilei Eroilor”. Pentru prima dată, alegerile prezidențiale din Rusia vor dura mai multe zile. Acestea vor avea loc în perioada 15 martie - 17 martie 2024. Se remarcă faptul că, candidații independenți pentru viitoarele alegeri prezidențiale din Federația Rusă trebuie să depună documentele până la 27 decembrie, iar candidații de partid - până la 1 ianuarie 2024.

UPDATE 12:26 În timp ce fondurile sunt blocate politic în Statele Unite și UE, sprijinul pentru Kiev a scăzut deja cu 90% într-un singur an, potrivit unui raport al Institutului Kiel, informează Le Monde. La aproape doi ani de la debutul războiului dus de ruși în Ucraina, dinamica susținerii occidentale pentru Kiev este în pierdere de viteză: ajutorul nou a scăzut cu 90% în perioada august-octombrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit celui mai recent raport al Institutului Kiel, publicat joi, 7 decembrie. Această tendință ar putea continua, întrucât un fond de 50 de miliarde de euro preconizat de Uniunea Europeană este blocat de reticența anumitor țări europene, în timp ce, peste Atlantic, aleșii Senatului american au votat miercuri împotriva unei măsuri de ajutor de urgență pentru Ucraina.

UPDATE 12:00 Statele Unite au pus sub abuzare doi cetățeni ruși care au condus o campanie de spionaj informatic la adresa statelor membre NATO, în interesul Moscovei. Potrivit autorităților de la Washington, operațiunile erau conduse de gruparea Star Blizzard, cunoscută și sub numele de Grupul Callisto, entitate asociată cu altă organizație a hackerilor ruși, Center 18. Star Blizzard are legături cu o unitate a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) aflată în spatele mai multor atacuri online asupra țărilor NATO, scrie Politico. Cei doi cetățeni ruși sunt acuzați de conspirație pentru comiterea de infracțiuni cibernetice și fraudă online împotriva SUA și riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare. Amploarea atacurilor cibernetice ale Rusiei asupra agențiilor guvernamentale americane încă nu este cunoscută.

UPDATE 11:52 Liderul în exil al opoziţiei democratice din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia, avertizează Statele Unite că abandonarea Ucrainei în lupta împotriva Rusiei şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin ar ameninţa securitatea întregii Europe de Est, relatează CNN. „Poporul belarus şi ucrainenii se confruntă cu acelaşi inamic – ambiţiile imperialiste ale Rusiei. Şi trebuie să luptăm împreună”, i-a spus opozanta belarusă Svetlana Tikhanovskaia analistului şef de securitate naţională de la CNN, Jim Sciutto. „Fără o Ucraină liberă, independentă şi sigură, nu va exista un Belarus sigur. Dar şi invers. Fără un Belarus liber, va exista o ameninţare constantă pentru toţi vecinii noştri din întreaga regiune”, a adăugat ea.

UPDATE 11:18 Ucraina a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit decretului pus în aplicare de către Volodimir Zelenski, în listă se află 185 de persoane și 181 de companii, inclusiv din Republica Moldova. Măsurile restrictive au fost propuse de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Restricțiile vizează 185 de persoane, inclusiv un cetățean al Republicii Moldova și un cetățean al Germaniei. Au fost impuse sancțiuni pentru 174 de străini pentru 10 ani, iar altor 11 - pentru cinci. Restricțiile prevăd blocarea activelor acestora, anularea licențelor, restricții privind operațiunile de tranzit și comerț pe teritoriul Ucrainei, interzicerea privatizării și achizițiilor publice. Potrivit documentului, cetățeanul din Republica Moldova căruia i-au fost aplicate sancțiuni este Inna Linnik. Inna Linnik este originară din Bender, deține și cetățenia Federației Ruse și în prezent ocupă funcția de viceministru al așa-numitului minister al economiei din Tiraspol. În plus, lista sancțiunilor include persoane apropiate liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

UPDATE 10:35 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian lansat vineri dimineață, vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, transmite Reuters. Rachetele au fost doborâte în regiunea de lângă Kiev și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, la televiziunea ucraineană.

UPDATE 09:59 Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean susţine că numărul confirmat oficial de copii ucraineni deportați de Rusia a trecut de 19.540. În martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru președintele rus, Vladimir Putin, și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, în legătură cu deportarea forțată a copiilor ucraineni, transmite Spotmedia.

UPDATE 09:13 Administrația SUA are în vedere posibilitatea înăspririi unor reglementări cu privire la  imigrație, la cererea republicanilor pentru a ajunge la un acord cu Congresul privind alocarea de asistență suplimentară Ucrainei, a relatat joi agenția Reuters. Potrivit surselor sale, Casa Albă admite posibilitatea înăspririi cerințelor pentru acordarea azilului în Statele Unite și ar putea, de asemenea, să fie de acord cu o utilizare mai largă a procedurii de deportare accelerată din țară. Potrivit agenției de știri, un grup de senatori din ambele partide participă la consultări pe această temă. Ei, în special, discută despre restricțiile privind cererile de azil în Statele Unite, cu toate acestea, după cum clarifică agenția, încă nu este clar ce poziție ar putea lua administrația de la Washington în acest sens.

UPDATE 09:00 Bilanțul de la începutul războiului. Încă 990 de ruși au murit în ultimele 24 de ore.

UPDATE 08:42 Oraşul Harkov din estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit, relatează AFP. „Ocupanţii au lovit Harkov de şase ori”, a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleg Synegubov, pe Telegram, indicând că a fost preluată o persoana rănită. Clădiri de locuinţe au fost avariate, a spus Synegubov. O mină de cărbune situata în Toreţk, în nordul regiunii Doneţk, a fost atacată joi după-amiaza, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. O persoană a fost rănită şi au fost înregistrate „pagube semnificative”.

UPDATE 08:30 Un panou provocator a apărut pe partea rusă a punctului de trecere a frontierei ruso-estonie Ivangorod-Narva:  „Granițele rusești nu se termină nicăieri”.  „Regimul lui Putin provoacă țările europene și vrea ca granițele să fie închise”, a comentat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Herașcenko într-un videoclip, conform defenseromania.ro. „Acest lucru va permite regimului (lui Putin) să acuze Occidentul că a creat o „cortina de fier”, a adăugat el, scrie Cotidianul.

UPDATE 08:27 Comisia Electorală Centrală de la Moscova a adoptat vineri o rezoluție care stipulează că alegerile prezidențiale de anul viitor vor dura 3 zile, o premieră pentru Rusia în contextul în care Kremlinul dorește ca Vladimir Putin să fie reales cu un scor record, potrivit HotNews.

UPDATE 08:20 Președintele rus Vladimir Putin l-a primit, joi, pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Kremlin pentru convorbiri, în special pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian. Putin a lăudat amploarea legăturilor dintre Moscova și Teheran, menționând că relațiile dintre cele două state „se dezvoltă foarte bine”, informează AFP. „Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”, a declarat Putin în debutul întrevederii lor difuzate de televiziunea rusă, menţionând „mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în „aproape toate domeniile”. În sprijinul afirmaţiei sale, Putin a subliniat că „anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari. Moscova şi Teheran, a spus liderul rus, urmează să semneze „în chiar ultimele zile ale lunii decembrie” un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică, aflată sub egida Rusiei şi grupând foste republici sovietice.

UPDATE 07:47 Oficialii Națiunilor Unite au declarat Consiliului de Securitate de la New York că intensificarea atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei a înrăutățit condițiile umanitare în întreaga țară. Secretarul general adjunct Miroslav Jenca a spus că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile care sunt „interzise de dreptul internațional umanitar”, în timp ce Ramesh Rajasingham, coordonatorul umanitar al ONU, a declarat că „decesele, rănirile și nivelul de distrugere a infrastructurii civile vitale sunt uluitoare”.

UPDATE 07:30 Ucraina i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică, după ce Rusia a bombardat o centrală termică în apropierea liniei frontului, provocând daune serioase pe măsură ce temperaturile scad sub zero. Ministerul Energiei, care nu a numit centrala, a declarat că două dintre unitățile sale energetice au încetat să funcționeze, ceea ce a dus la o „lipsă temporară de electricitate” în rețea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

16 aprilie 2024, ora 21:38

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. 

Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite, potrivit Știripesurse. 

UPDATE Raportul de activitate pe anul 2023 al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică drept principale amenințări la adresa securității naționale activitățile Rusiei în țările din flancul estic al NATO, precum încercări de infiltrare a instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice sau chiar risc ridicat de sabotaj al transporturilor militare care tranzitează România în drum spre Ucraina. De asemenea, activitățile Rusiei ar fi produs întârzieri ale reformelor în Republica Moldova, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou ambasador în România. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova, scrie Gândul.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în creștere, marți, previziunile de creștere pentru Rusia în 2024, estimând o creștere a PIB-ului de 3,2%, mai bună decât cea de 2,6% prognozată anterior, pe fondul unei economii rezistente, susținută de o creștere a comenzilor militare, transmite AFP. În pofida sancțiunilor occidentale severe și după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina, Rusia, bazându-se în special pe partenerii săi asiatici, a reușit să absoarbă șocul inițial al restricțiilor economice instituite de Occident ca represalii pentru asaltul său asupra Ucrainei. Țara este încă capabilă să se bazeze pe venituri bugetare substanțiale din hidrocarburi, în special datorită petrolului său, care este vândut peste prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de G7.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi soldaţi dispăruţi de la începutul invaziei ruseşti, un bilanţ care rămâne incomplet, în special din cauza faptului că aproape 20% din teritoriul ţării este sub ocupaţie rusă, relatează AFP, conform News.ro. La sfârşitul lunii februarie, Kievul a estimat că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în război. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a subliniat pe Facebook că „aceste cifre ar putea fi mult mai mari”, întrucât recensământul este încă în curs de desfăşurare. De la declanşarea invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili şi soldaţi – au murit, dar nu există o cifră globală fiabilă. Iar procedurile de identificare a celor morţi sau dispăruţi pot dura luni de zile.

UPDATE Rusia va fi invitată să participe la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) de la începutul lunii iunie. Din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, președintele Vladimir Putin a fost omis de pe lista organizatorilor, a anunţat marţi, 16 aprilie, Mission Liberation.

UPDATE Secretarul general al NATO a afirmat, marţi seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ucraineni și occidentali consideră bombardarea intensificată a orașului Harkov de către Rusia drept o modalitate de a forța evacuarea civililor. Harkovul, un oraș din nord-est situat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de granița rusă, a fost supus bombardamentelor din ce în ce mai intense cu rachete, drone și bombe ghidate grele în ultimul timp. Infrastructura energetică a fost afectată, iar casele au fost transformate în ruine, scrie Bloomberg. Orașul, ai cărui locuitori înainte de război numărau aproximativ 1,5 milioane de oameni, a fost supus atacurilor regulate începând cu februarie 2022, dar acțiunile recente ale Kremlinului par a fi eforturi coordonate pentru a opri aprovizionarea și a crea condiții care să facă orașul impropriu pentru viață, au spus oficialii sub acoperirea anonimatului. „Asediul Harkovului este una dintre principalele direcții ale operațiunii militare a Rusiei, care folosește epuizarea stocurilor de artilerie și slăbirea apărării antiaeriene ucrainene, precum și lipsa de forță vie. După mai mult de doi ani de la începutul războiului în toată regula, condițiile de viață în oraș devin tot mai periculoase. Daunele sunt destul de mari, iar atacurile continuă, astfel că autoritățile vor avea dificultăți în refacerea funcționării orașului până la venirea iernii viitoare, dacă, desigur, locuitorii vor mai rămâne acolo”, se arată în material. Aproape nimeni nu previzionează că forțele ruse vor reuși să captureze orașul în viitorul apropiat. Forțele armate ucrainene își întăresc apărarea, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski consideră că Rusia nu are resurse suficiente pentru o ofensivă serioasă. Potrivit lor, acest lucru i-a determinat să încerce să creeze sentimente de panică.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram