/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 654: Război până în 2025! Trupele rusești continuă încercările de a încercui Avdiivka

09 decembrie 2023, ora 16:47

În ziua 654 de război Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte”, fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar. În paralel, cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi „ezită”. Între timp, luptele continuă, în special în regiunea Donețk, în jurul localității Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face apel la ucraineni să reziste, în contextul în care țara se află la începutul celei de-a doua ierni în plin război, în care Kievul se așteaptă la noi lovituri rusești asupra infrastructurii energetice. Și Ministerul energiei din Ucraina le-a cerut vineri cetățenilor să încerce să economisească energia, după ce rușii a bombardat una dintre centralele termice din zona frontului. 

UPDATE Decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a admite la Jocurile Olimpice de la Paris-2024 sportivii ruşi şi belaruşi sub un drapel neutru este „greşită” şi „încurajează” Moscova şi Minskul să îşi continue atacul asupra Ucrainei, afirmă autorităţile de la Kiev, informează AFP, citată de News.ro. „Membrii Comitetului Executiv al CIO care au luat această decizie îşi asumă responsabilitatea de a fi încurajat Rusia şi Belarus să îşi continue agresiunea armată împotriva Ucrainei”, susţine Ministerul ucrainean de Externe. „Nu există nicio îndoială că Kremlinul va folosi fiecare sportiv rus şi belarus ca armă în războiul său de propagandă”, a adăugat sursa citată.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au început să demonteze o statuie a comandantului Armatei Roșii, Nikola Şciors, situată pe una dintre străzile principale din centrul capitalei, a anunțat Administrația de Stat a orașului Kiev. Parlamentul Ucrainei a scos în afara legii majoritatea simbolurilor sovietice și comuniste, a numelor străzilor și a monumentelor ca parte a procesului de decomunizare în 2015. De atunci, o serie de statui care comemorau personalități sovietice sau ruse au căzut.

UPDATE Până la 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea ocupată de la anexarea ilegală a acesteia în 2014, iar aproximativ 100.000 de ucraineni au plecat, a declarat Vladyslav Miroshnychenko, analist la Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în Ucraina Comitetul Helsinki, potrivit The Kyiv Independent. Cifra se potrivește cu estimările anterioare făcute de alți oficiali ucraineni. Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, a declarat în iulie 2023 că între 500.000 și 800.000 de ruși s-au mutat ilegal în peninsulă începând din 2014. După anexarea ilegală din 2014, Rusia a pus în aplicare politici menite să crească ponderea rușilor în Crimeea, forțând în același timp ucrainenii să plece.

UPDATE Serviciile de securitate rusești au spionat infrastructurile de stat și private ucrainene din 2014 prin intermediul a mii de camere de securitate care funcționau cu software-ul rusesc „TRASSIR” aparținând companiei ruse „DSSL”. Cel puțin până în 2022, serviciile secrete ruse ar fi putut primi imagini video de la camerele de supraveghere din Ucraina, care funcționează cu software-ul rusesc TRASSIR, și să trimită datele către un server din Moscova, potrivit unei investigații a Skhemy (Schemes), un proiect de jurnalism de investigație și analiză al ediției ucrainene a Radio Liberty. În toiul războiului și al ocupării de către Rusia a teritoriilor ucrainene în 2014 și 2022, în Ucraina au fost instalate și au funcționat mii de camere de supraveghere video care funcționau cu software-ul rusesc TRASSIR dezvoltat de Laboratorul rusesc de sisteme de securitate digitală (DSSL). Acestea au fost achiziționate atât de întreprinderi de stat ucrainene, inclusiv pentru a fi utilizate în instalații de infrastructură critică, cum ar fi centrala nucleară de la Cernobîl, cât și de întreprinderi civile. De asemenea, ucrainenii le-au cumpărat în scopuri de securitate pentru a-și proteja locuințele. Activiști cu expertiză în domeniul tehnologiei de supraveghere video au declarat pentru Schemes că camerele de supraveghere marca TRASSIR și software-ul cu același nume instalate în întreprinderile civile și în sectorul public, inclusiv în instalațiile de infrastructură critică, ar putea trimite informații de la acestea către serverele rusești.

UPDATE Grupul de hackeri UAC-0050 a trimis e-mailuri care pretindeau că sunt de la agenții guvernamentale ucrainene către autoritățile de stat poloneze, a informat Serviciul de Comunicații Speciale de Stat de la Kiev. Angajații guvernamentali din Polonia și Ucraina au primit e-mailuri cu subiecte legate de „datorii” și „pretenții legale”, potrivit unei investigații efectuate de Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică (CERT-UA). E-mailurile conțineau și atașamente sub formă de fișiere RAR protejate cu parolă. Când sunt deschise, aceste fișiere ar putea infecta computerele utilizatorilor cu malware. E-mailurile proveneau de la conturi guvernamentale legitime care au fost compromise, potrivit CERT-UA. Multe dintre ele proveneau din domeniul gov.ua.

UPDATE Quantum Systems, o companie germană de drone, s-a alăturat proiectului Diia City (un hub de investiţii hi-tech al Ucrainei) pentru a înființa unități de producție de drone în Ucraina. Quantum Systems speră să lanseze şi un centru de cercetare și dezvoltare în Ucraina. Quantum Systems a început să furnizeze Ucrainei drone după invazia din 2022. Quantum Systems proiectează, dezvoltă și produce drone de 8 ani. Compania are peste 200 de angajați și 80 de retaileri autorizați în întreaga lume.

UPDATE Autoritățile din mai multe orașe ale Rusiei au anulat spectacolele de artificii și s-au angajat să trimită bani pe front în loc să cumpere decorațiuni de Revelion. Mai mulţi oficiali locali s-au angajat să reducă festivitățile tradiționale de sărbători pentru a achiziționa echipament militar. Primarul din Soci a spus că fondurile alocate pentru artificii vor fi redirecționate către armata rusă: „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din prima linie”. Primarul din Novorossiîsk a anunțat, de asemenea, că orașul său va anula focul de artificii de Revelion și va folosi banii economisiți pentru a trimite echipamente pe front. Orașul montan Nalcik s-a angajat să nu cumpere nicio decorație nouă de sărbători anul acesta. Planuri similare sunt în vigoare în toată Rusia, inclusiv la Voljskîi în regiunea Volgograd, Vladikavkaz în Osetia de Nord-Alania și regiunea de sud a regiunii Stavropol.

UPDATE Eșecul de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei ar avea un cost mare pentru interesele economice și de securitate ale SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. „Dacă credeți că costul sprijinirii Ucrainei este mare acum, gândiți-vă la... cât de mare va fi în averea națională și în sânge american, dacă trebuie să începem să acționăm în conformitate cu angajamentele noastre din articolul 5 (din tratatul NATO, care presupune apărarea oricărui stat membru - n.red.)”, a spus Kirby. Finanțarea pentru Ucraina a fost blocată în Congres, republicanii refuzând să aprobe continuarea ajutorului. Kirby spuse că a fost „un mare cadou pentru Vladimir Putin”.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi "ezită". "Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz, în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD). "De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor şi următorul", a adăugat el.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să-și păstreze rezistența în contextul în care sunt așteptate în această iarnă noi atacuri rusești asupra infrastructurii civile, relatează The Kyiv Independent. „Rolul statului nostru – chiar și acum, în timpul iernii, oricât de dificil ar fi – este de a da dovadă de putere și de a nu lăsa inamicul să preia inițiativa, de a nu-l lăsa să devină mai puternic”, a spus liderul de la Kiev în discursul său din seara zilei de 8 decembrie.

UPDATE Forțele ruse continuă operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, unde au capturat a stație de tratare a apelor uzate, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrainska Pravda. Imaginile de geolocalizare publicate pe 8 decembrie arată că trupele Moscovei au avansat până la o stație de epurare la 5 km nord-vest de Avdiivka.

UPDATE Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat pro-rus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie, informează agenția EFE, preluată de Agerpres. Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi „pentru” – din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, „împotrivă” votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea.

UPDATE Autoritățile locale din Novorossisk, Soci, Nalcik, Vladikavkaz și din aalte orașe au renunțat la festivitățile de Anul Nou, la decorațiuni și artificii, pentru a finanța armata, informează Radio Svoboda. Oficialii susțin că fondurile economisite vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru front. „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din primele linii ale operațiuni militare speciale și familiile lor”, a transmis primarul orașului Soci, Aleksei Kopaihorodskîi.

/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
 Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 195: Avertisment ONU și negocieri pentru pace. Publicul israelian – profund divizat
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 195: Avertisment ONU și negocieri pentru pace. Publicul israelian – profund divizat

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

18 aprilie 2024, ora 23:47

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse. Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a „aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina”, în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

UPDATE Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor, arată o analiză Politico.eu, care realizează o analiză a rădăcinilor antipatiei miliardarului american față de Kiev, dar și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters. „Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

UPDATE Kremlinul a atacat conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial și acuză autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă. TV8 a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, însă reprezentanții din comunicare au menționat că vor veni ulterior cu un comentariu.

UPDATE Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent. Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

UPDATE Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE.

UPDATE Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters. Dombrovskis a spus că sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare. El a spus că speră ca Uniunea Europeană să aprobe o măsură separată a UE în următoarele luni pentru a folosi profiturile sau dobânda obținută din active pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE În Ucraina, pentru prima dată într-o lună, au fost fabricate 10 unități auto-propulsate de artilerie „Bogdan”. Despre acest lucru a informat Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram în raportul zilnic privind situația de securitate din Ucraina. În special, au fost prezentate rapoartele privind sosirea echipamentelor și munițiilor. S-au discutat distribuția pe brigăzi de luptă și completarea brigăzilor de rezervă. „Procentajul producției interne crește constant. Statul încheie contracte serioase și de lungă durată cu întreprinderile noastre, care asigură predictibilitatea, posibilitatea de a angaja oameni și de a atrage investiții. În acest lună, industria noastră pentru prima dată a produs 10 unități „Bogdan”, iar în mai și în continuare - și mai mult”, a subliniat Zelenski.

UPDATE Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul.

UPDATE Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, în regiunile Ivano-Frankovsk și Hmelnițîi, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. 

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, relatează AFP. „Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Geankoi, pe un aerodrom”, a spus Zelenski în remarcile care însoțesc discursul său video de noapte.

UPDATE Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, scrie Reuters.

UPDATE Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram