/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 656: Atacuri masive, discuție cu Orban și apelul lui Scholz! Zelenski: „Putin nu are nevoie de pace”

11 decembrie 2023, ora 17:53

​Forțele antiaeriene au doborât luni opt rachete lansate de Rusia asupra Kievului, cel puțin patru persoane fiind rănite de resturile care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au anunțat autoritățile ucrainene. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 04:00 dimineața asupra Kievului, au anunțat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

De asemenea, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA atrag atenția, într-un raport, că spitalele şi unităţile sanitare din Ucraina se confruntă cu o ”creştere alarmantă” a infecţiilor rezistente la medicamente. Autoritățile medicale susțin că este necesară consolidarea urgentă a capacității de prevenire, detectare şi răspuns la rezistența antimicrobiană pentru a salva vieţi în Ucraina şi pentru a limita răspândirea internaţională.

UPDATE 17:39 Zelenski nu va face compromisuri cu Putin. Acest lucru a fost declarat de către președintele Ucrainei reprezentanților mass-mediei latino-americane. „El (n.r. Putin) nu are nevoie de pace”, a declarat liderul de la Kiev.

UPDATE 17:30 Zelenski a spus că războiul dintre Israel și Hamas a distras atenția lumii de la Ucraina.„Criza din Orientul Mijlociu a luat cu totul atenția Ucrainei, fapt ce a dus la o scădere a asistenței, atât financiar cât și militar. Prin urmare, aceasta aduce consecințe nefaste”, a spus președintele ucrainean.

UPDATE 16:30 Aflat în America Latină, după vizita sa în Argentina, Volodimir Zelenski s-a auto-invitat în vizită la președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut ca Lula, dar acesta a refuzat, scrie ziarul O Globo, citând surse din Ministerul brazilian de Externe. Potrivit surselor, cererea a fost făcută foarte repede, în timp ce diplomații brazilieni și însuși președintele Braziliei erau ocupați la summitul de la Rio. Zelenski nu a precizat în cererea sa despre ce dorește să vorbească cu Lula, dar se presupune că a vrut să discute contextul războiului din Ucraina.

UPDATE 16:27 Eurostat: Astăzi, peste 4 milioane de ucraineni care au fugit de război trăiesc în Uniunea Europeană. Germania, Polonia și Cehia au primit cei mai mulți refugiați.

UPDATE 16:24 Republica Cehă a propus țărilor UE să limiteze circulația diplomaților ruși și a membrilor familiilor acestora în zona Schengen.

UPDATE 16:20 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat luni că șoferii polonezi care protestau au ridicat blocada de la un punct de trecere a frontierei ucraineano-poloneze și că primele camioane au trecut pe acolo spre Ucraina. „Blocada de la punctul de trecere Yahodyn-Dorohusk s-a încheiat. Traficul stabil de camioane a fost restabilit de la ora 14:00", a afirmat Kurakov pe Facebook. „Cincisprezece vehicule au trecut în Ucraina și se află acum la punctul de trecere. În plus, 25 de camioane sunt autorizate să se îndrepte spre Polonia", a adăugat el.

UPDATE 16:00 Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat din colonia penitenciară unde era încarcerat, potrivit purtătoarei sale de cuvânt. Kira Iarmici a spus că aceasta este a șasea zi de când nu s-a putut lua legătura cu Navalnîi. „Astăzi, la fel ca și vineri, avocații au încercat să ajungă la IK-6 și IK-7 - două colonii din regiunea Vladimir, unde ar putea fi Alexey Navalnîi. Tocmai au fost informați simultan în ambele colonii că acesta nu se află acolo. Încă nu știm unde se află Alexey”, a scris Iarmici pe platforma X. „Avocatul meu a fost informat de către colonia penală 6 din Melehovo că Navalnîi nu mai este în evidențele lor. Au refuzat să spună unde a fost transferat”, a adăugat ea.

UPDATE 15:30 Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut luni partenerilor săi europeni să trimită un „mesaj" de unitate preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care statele din UE discută despre continuarea ajutorului militar şi financiar şi a negocierilor pentru aderarea ţării la blocul comunitar, relatează AFP. Sprijinul militar pentru Ucraina „necesită într-adevăr un efort comun", a declarat Scholz la o conferinţă de presă alături de premierul olandez Mark Rutte.

UPDATE 14:18 Germania va extinde în mod automat, până în 2025, regimul de protecție pentru refugiații ucraineni. Anunțul a fost făcut de Ministerul german de Interne. Permisele de ședere pentru refugiații din Ucraina, care au fugit din calea războiului și au primit statut de protecție în Germania, vor fi prelungite până pe 4 martie 2025. Ucrainenii nu vor trebui să solicite prelungirea permisului de ședere și nici să repete procedurile pentru a-și confirma statutul. Autoritățile germane spun că ei vor avea acces la educație și la piața muncii. În Germania sunt înregistrați peste un milion de cetățeni ai Ucrainei, iar numărul acestora continuă să crească.

UPDATE 14:03 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a subliniat, înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care va avea loc luni la Bruxelles, importanţa ajutorului acordat Ucrainei. Se vorbeşte din ce în ce mai des despre o anumită „oboseală" în Europa. Iar unii se întreabă dacă nu cumva sprijinul pentru Ucraina se apropie încet de sfârşit, afirmă şefa diplomaţiei germane într-un editorial pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nu susţinem Ucraina doar din loialitate faţă de un prieten. O sprijinim ca ea să-şi poată elibera poporul de iad. Şi pentru că este în interesul nostru de securitate", a spus Baerbock. „Bărbaţii şi femeile curajoase din Ucraina" sunt cei care au împiedicat războiul să se extindă în alte ţări europene, cum ar fi Republica Moldova, afirmă ministrul de externe german. Afirmaţia că sprijinul internaţional a fost ineficient este falsă, consideră ea, conform Agerpres.

UPDATE 13:50 Având în mână toate pârghiile puterii din Rusia, Vladimir Putin nu poate fi învins în alegerile prezidențiale, susțin principalii consilieri ai lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, transmite Reuters. Dar ei văd campania electorală de 100 de zile ca pe o șansă de a arăta că liderul de la Kremlin este vulnerabil în ceea ce privește problemele care contează cel mai mult pentru ruși: războiul din Ucraina și starea economiei. „Putin este vulnerabil pentru că nu are astăzi răspunsuri la întrebările care îi îngrijorează cu adevărat pe oameni. Acestea sunt întrebările legate de o strategie de ieșire din război - când și cum ar trebui să se încheie și când se vor întoarce soldații acasă - și întrebările legate de sărăcie, lipsuri, corupție, credite bancare și toate celelalte", a spus Navalnîi.

UPDATE 13:17 Comisia Electorală Centrală a Rusiei a decis să organizeze votul la alegerile prezidențiale din martie 2024 în noile regiuni anexate ilegal. Este vorba despre alegeri în republicile populare Donețk și Luhansk. 

UPDATE 12:20 Una dintre rachetele trase azi-noapte asupra regiunii Kiev a creat un crater imens. Ucrainenii au spus că au doborât toate rachetele balistice lansate de ruși.

UPDATE 12:00 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că ar fi „devastator" atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană dacă la summitul de la sfârșitul acestei săptămâni liderii UE nu vor da țării sale undă verde pentru discuțiile de aderare. „Nu-mi pot imagina, nici măcar nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care vor avea loc dacă Consiliul (European) nu va lua această decizie", a declarat Kuleba jurnaliștilor la sosirea la Bruxelles pentru o reuniune cu miniștrii de externe din UE. (Reuters)

UPDATE 11:00 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fost KGB) a declarat luni că a destructurat o rețea de agenți ucraineni din Crimeea care a fost implicată în tentative de asasinare a unor oficiali pro-ruşi, relatează Reuters, preluat de Agerpres. FSB a precizat că printre persoanele vizate de reţea se numără Serghei Aksionov, numit de Moscova guvernator al Crimeei, şi un fost membru pro-rus al parlamentului ucrainean, Oleg Ţariov. Ţariov a supravieţuit deşi a fost împuşcat de două ori într-un atac în octombrie în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014. O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la acea vreme pentru Reuters că tentativa de asasinat a fost o operaţiune a SBU. FSB a afirmat că reţeaua ucraineană a vizat şi infrastructura feroviară şi energetică din peninsulă. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a spus că a găsit depozite de arme şi explozibili şi a reţinut 18 „agenţi şi complici ai serviciilor speciale ucrainene”.

UPDATE 10:47 Vladimir Putin a intrat deja în campanie electorală. Cu un pahar de șampanie în mână, președintele Rusiei a ținut, duminică, un prim discurs, la Kremlin, în care a vorbit despre ura Occidentului față de Moscova și războiul din Ucraina. „Stiu că nu avem de toate, dar ei rămân fără muniție”,a spus Putin, arătând că ucrainenii „nu au niciun viitor”. Cu un pahar de șampanie în mână, Putin a spus că Ucraina nu are niciun viitor. „Planurile noatre de apărare merg din ce în ce mai bine. E evident. Industria noastră ia avânt, am început să producem de câteva ori mai mult (armament). Știu că încă nu avem din toate suficient, dar ei (ucrainenii) rămân fără arme. Ei nu au niciun fundament, nu au ideologie sau propria industrie, nu au banii lor proprii, nu au nimic al lor. Ei nu au viitor, dar noi avem”. Președintele Rusiei a mai spus că ucrainenii sunt „imbecili” și dispuși să colaboreze cu oricine, doar să facă rău Rusiei.

UPDATE 10:44 Situația din estul Ucrainei rămâne dificilă, iar Rusia desfășoară acțiuni ofensive de-a lungul întregului front, a afirmat Comandantul Grupului de Est al Forțelor Armate ale Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sirski, citat de BBC. În prezent, cele mai puternice lupte din estul Ucrainei se desfășoară în Avdiivka, Kupiansk și Bahmut. Forțele armate ucrainene se află, de asemenea, în apărare activă în direcția Bahmut.

UPDATE 10:43 Compania ucraineană „Ukrenergo” a anunţat că, pentru a doua zi consecutiv, a apelat la asistență de urgență din partea României și a Poloniei, importând energie electrică vineri pentru a echilibra sistemul de aprovizionare și a evita penele de curent, transmite Rador Radio România.

UPDATE 10:35 Marea Britanie va furniza Ucrainei două nave pentru a o ajuta să detecteze minele marine rusești din Marea Neagră și pentru a-și spori exporturile pe mare, a transmis luni guvernul britanic. Navele „vor oferi Ucrainei capacități vitale care vor contribui la salvarea de vieți pe mare și vor deschide rute de export cruciale", a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Furnizarea de către Londra a acestor nave vine odată cu un anunț făcut de Shapps și de omologul său norvegian, Bjørn Arild Gram, privind o coaliție pentru sprijinirea capacităților maritime ucrainene.

UPDATE 10:00 Forțele aeriene ucrainene au spus într-o postare pe Telegram că toate cele 18 drone Shahed și toate cele 8 rachete balistice trase de ruși azi-noapte au fost doborâte. Toate dronele inamice au fost distruse de apărarea aeriană în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian de Sud. Cele mai multe dintre ele se aflau în regiunea Nikolaev , a spus sursa citată, precizând că dronele Shahed au fost lansate din Crimeea. De asemenea, au fost doborâte cele opt rachete balistice lansate dinspre nord, din regiunea Bryans din Rusia, către regiunea Kiev.

UPDATE 09:20 Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat într-o convorbire la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”susţinerea Franţei” a deschiderii unor negocieri de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, blocată în prezent de Ucraina, în contextul în care şefii de stat şi de guverne urmează să se pronunţe într-un summit UE, joi şi vineri, asupra acestui subiect, relatează AFP.

UPDATE 09:17 Un ofițer rus responsabil cu activitățile de mobilizare într-un birou de înrolare din Rusia a vorbit despre pierderile reale ale armatei lui Putin în Ucraina.Sub condiția anonimatului, el a dat un interviu amplu pentru Novaya Gazeta, în care a oferit detalii despre pierderile armatei ruse, constatând amploarea catastrofală a numărului de morți și răniți."Cei mai mulți dintre cei mobilizați mor în prima lună. Îmi amintesc cum am înregistrat oamenii, după care le-am văzut numele deja pe listele celor uciși", a spus el.În procesul de înregistrare, ofițerul rus a trebuit adesea să reducă numărul deceselor. Potrivit acestuia, armata rusă a pierdut deja peste 200.000 de oameni. 

UPDATE 09:00 Preşedintele american, Joe Biden, l-a invitat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să vină marţi la Washington pentru a discuta despre "nevoile urgente ale Ucrainei", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP. "În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic", a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

UPDATE 08:40 Ruşii cărora li s-a interzis să călătorească în străinătate vor trebui să predea paşapoartele autorităţilor în termen de cinci zile de la notificare, potrivit unui decret guvernamental care intră în vigoare luni, relatează Reuters. Potrivit legislaţiei din Rusia, autorităţile pot impune o interdicţie de călătorie, printre altele, recruţilor, angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB), condamnaţilor sau persoanelor care au acces la secrete de stat sau la "informaţii de importanţă specială". Paşaportul returnat va fi păstrat de autorităţile care l-au eliberat, cum ar fi Ministerul de Interne sau autorităţile Ministerului de Externe. După ridicarea interdicţiei de călătorie, paşaportul va putea fi returnat în urma completării unei cereri, potrivit decretului guvernamental. Cei al căror drept de călătorie a fost limitat temporar pe baza înrolării în serviciul militar sau în serviciul civil alternativ vor trebui să prezinte în plus un document de identitate militar cu o dovadă că au terminat serviciul, se arată în rezoluţie.

UPDATE 08:25 Preşedintele american, Joe Biden, l-a invitat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să vină marţi la Washington pentru a discuta despre "nevoile urgente ale Ucrainei", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP. "În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic", a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

UPDATE 08:12 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban au vorbit pentru scurt, duminică, în timp ce participau la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei, se arată într-o înregistrare video de pe canalul YouTube al Senatului argentinian, transmite Reuters. Nu au fost disponibile imediat detalii despre ce au discutat. Presa ucraineană a speculat că cei doi s-ar putea întâlni la Buenos Aires pentru a rezolva diferendele privind candidatura Kievului la aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE 08:00 Patru civili ucraineni au fost uciși și șapte au fost răniți, în urma unor atacuri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, scrie The Guardian. Atacurile au avut loc în regiunile Harkov, Donețk și Herson, a scris pe X Gyunduz Mamedov, un fost procuror general adjunct al Ucrainei. 12 case, o instituție de învățământ și facilități de infrastructură au fost avariate.

Război în Ucraina, ziua 655: Kievul cere ajutorul Poloniei și României, iar Rusia vrea să preia inițiativa pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 654: Război până în 2025! Trupele rusești continuă încercările de a încercui Avdiivka
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
/VIDEO/ Cazul tinerei însărcinate, dispărută acum 5 zile: Șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat, a fost reținut
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Judecătorul Oleg Melniciuc și-a cumpărat apartament în România din motive de securitate: „Aici ne sperie că o să vină rușii”
/VIDEO/ Judecătorul Oleg Melniciuc și-a cumpărat apartament în România din motive de securitate: „Aici ne sperie că o să vină rușii”
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru
PAS va avea un deputat nou. CEC va propune CC să valideze mandatul candidatului supleant, Grigore Grădinaru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

17 aprilie 2024, ora 22:31

13 oameni au murit și 20 sunt răniți în orașul ucrainean Cernihov în urma unui atac rusesc asupra regiunii. Șeful administrației locale susține că trei rachete au lovit centrul orașului. Exploziile au fost surprinse de oamenii care se aflau într-o stație de așteptare a transportului public. 

Aseară, în adresarea sa zilnică președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va solicita convocarea Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre protejarea spațiului aerian al Ucrainei. Liderul de la Kiev a reiterat necesitatea și dreptul la apărare al cetățenilor ucraineni de rând cu cei ai Israelului, care au fost ajutați de marile puteri în timpul atacului masiv al Iranului în weekend. Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

UPDATE Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă utilizare militară. Se presupune că nava poate călători cu o viteză de 50 de kilometri pe oră şi poate transporta o încărcătură utilă de explozivi, sau 10 persoane. Conceptul aparţine startup-ului Highland Systems din Emiratele Arabe Unite. Submarinul este electric şi are un design inspirat din forma unei pisici de mare, dar seamănă şi cu o navă spaţială.

UPDATE Numărul deceselor militare din Rusia în Ucraina a depășit acum pragul de 50.000, a confirmat BBC. Numărul ar putea fi însă mult mai mare. Jurnaliștii au explicat cum s-a ajuns la această cifră.

UPDATE Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

UPDATE Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat miercuri, 17 aprilie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, a transmis MApN. Ele vor fi folosite exclusiv pentru instruirea piloților F-16 din diverse țări membre ale NATO și partenere, scrie Libertatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernihov nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană”. Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient”.

UPDATE Germania a lansat un apel către statele din Uniunea Europeană şi din NATO de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei cât mai rapid posibil, au anunţat miercuri oficiali germani, în contextul în care rachete ruseşti lovesc oraşele ucrainene, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin din partea aliaţilor, notează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent. Baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit Airforce Technology. 

UPDATE Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP. Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene. Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

UPDATE Secretarul general al NATO afirmă, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina. „Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a transmis Jens Stoltenberg. Anterior, Klaus Iohannis a anunţat că a avut marţi „o discuţie telefonică substanţială” cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră. 

UPDATE Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi militari dispăruţi după declanşarea invaziei ruse, număr incomplet inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean, scrie AFP.

UPDATE Zelenski a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Ucraina-NATO. El a remarcat că sunt în curs discuții continue cu partenerii pentru întărirea capacităților Ucrainei în apărarea împotriva Federației Ruse. „Lucrăm pentru a obține mai multă asistență reală. Pentru a atinge adevărata egalitate în apărarea împotriva terorii, când și pentru noi aici, în Ucraina, în Europa, și în alte părți ale lumii, vor fi aplicate reguli egale, cu adevărat echitabile, atunci când ne confruntăm cu aceleași manifestări ale terorii, aceleași lovituri de rachete și drone”, a subliniat șeful statului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram