Trupele ucrainene „demonstrează în fiecare zi că Ucraina poate învinge” în fața Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski, în cadrul întâlnirii cu omologul său american Joe Biden, în Biroul Oval. La rândul său, președintele SUA a anunțat un ajutor militar separat de 200 de milioane de dolari pentru Kiev și a avertizat că lipsa unui sprijin militar suplimentar din partea SUA ar putea fi un „cadou de Crăciun” mult așteptat de Rusia. Între timp, Odesa și Kievul au fost din nou atacate de armata rusă. În total, cel puțin 53 de persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor.
UPDATE Pe 14 decembrie, Danemarca va aproba un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de aproape 1 miliard de euro. Acesta va include tancuri, muniție, drone și alte echipamente, a declarat premierul Mette Frederiksen la summitul Ucraina-Europa de Nord. „Acum suntem la un punct decisiv. Și trebuie să ne asigurăm că Ucraina are tot ce-i trebuie pentru a-și continua lupta. Acest lucru este valabil și pentru astăzi, mâine și anii următori. Putin trebuie să știe că nu poate câștiga acest război. Suntem fermi de partea Ucrainei”.
UPDATE Norvegia a dezvăluit pe 13 decembrie un nou ajutor pentru Ucraina, ca parte a unui plan de sprijin multianual anunțat anterior, care include echipamente de apărare aeriană, asistență umanitară și producție sporită de muniție, relatează Kyiv Independent. Oslo a anunțat asistența în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Norvegia. Zelenski a fost zilele acestea într-în turneu în mai multe țări partenere într-un efort de a revigora sprijinul pentru Ucraina. „Chiar în această dimineață, am aflat că Ucraina a fost atacată de rachete rusești și că aveți nevoie de tot sprijinul posibil pentru a vă apăra”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere în timpul unei conferințe de presă cu Zelenski.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi îndeamnă miercuri, la Oslo, aliaţii europeni şi americani să continue să ajute Ucraina, în contextul în care noi fonduri sunt blocate de disensiuni atât la Bruxelles, cât şi la Washington.
UPDATE ”Cum Ucraina a avut puține succese militare în acest an, iar sprijinul occidental dă semne de slăbiciune, strategia de comunicare creează o falie intre administrația prezidențială și comandanții armatei, spun oficiali din cadrul forțelor armate, foști consilieri prezidențiali și experți în comunicare”, scrie Financial Times.
UPDATE 400 de miliarde de dolari ar putea ajunge în Ucraina pentru reconstrucție după încheierea războiului. Oficiali din România, Republica Moldova, Ucraina, dar și alte state se întâlnesc la Sinaia, la prima conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei, potrivit Antena3.
UPDATE Cel mai mare operator de rețea de telefonie mobilă din Ucraina a fost lovit de cel mai mare atac cibernetic din timpul războiului cu Rusia, oprind serviciile de telefonie mobilă și de internet pentru milioane de oameni și sistemul de alertă împotriva raidurilor aeriene în anumite părți ale regiunii Kiev. Atacul a fost revendicat miercuri de grupul de hackeri ruși Sonțepiok, notează Spotmedia.
UPDATE O modalitate sigură de a enerva un austriac este să menționezi un meci de fotbal dintre Austria și Ungaria și apoi să întrebi care este adversarul. Pentru mulți dintre cei aflați la Bruxelles în aceste zile, răspunsul este clar: UE. Indiferent dacă problema implică Ucraina, Rusia sau chiar conflictul dintre Israel și Hamas, impresia în cercurile UE este că cei doi cântă din aceeași carte de cântece, se arată într-o analiză publicată de Politico. „Acesta este un comportament clasic austriac”, a declarat un diplomat UE pentru Politico, insistând să rămână anonim pentru a nu arunca calomnii asupra unui aliat european. „Nu vă înșelați: aceasta este monarhia duală care se ridică din mormânt”, notează G4media.
UPDATE Pierderile Rusiei în războiul cu Ucraina se ridică la 315.000 de militari uciși și răniți, ceea ce reprezintă 87% din personalul pe care Ministerul rus al Apărării îl avea la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina. Reuters și CNN scriu despre acest lucru, citând un raport desecretizat al serviciilor secrete americane, informație preluată și de Meduza.
UPDATE Un agent al serviciilor secrete germane, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, și prezumtivul său complice sunt judecați pentru „înaltă trădare” începând de miercuri în fața unui tribunal din Berlin, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com. Procesul, descris de săptămânalul german Der Spiegel ca fiind „cel mai mare proces de spionaj” din țară din ultimele decenii, are loc pe fondul invaziei actuale a Rusiei în Ucraina, potrivit G4media.
UPDATE Comisia Europeană urmează să decidă miercuri să deblocheze fonduri europene în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari destinate Ungariei, suspendate anterior pentru nerespectarea statului de drept. Mutarea vine cu o zi înaintea unui summit al UE pe care Viktor Orban a ameninţat să-l deraieze, opunându-se unei proceduri accelerate de aderare a Ucrainei și Moldovei și blocând un ajutor de 50 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, pentru Kiev. Această undă verde, care urmează să fie anunţată miercuri după-amiaza, potrivt unor surse apropiate dosarului, a provocat deja reacţii puternice în Parlamentul European, unde mulți aleşi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de perspectiva ca Bruxellesul „să cedeze şantajului” liderului naţionalist ungar, notează Spotmedia.
UPDATE O nouă înregistrare video publicată de forțele armate ucrainene arată aproape 100 de militari ruși morți într-un singur sector al frontului de la Adiivka din estul Ucrainei, unde armata rusă încearcă să obțină o victorie înainte de încheierea anului, scrie HotNews.
UPDATE Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a apreciat, miercuri, sprijinul primit de ţara sa din partea României, prin care trec în prezent 70% din cerealele exportate de Ucraina, transmite Agrepres.
UPDATE Liderii militari americani și ucraineni caută o nouă strategie pe care ar putea începe să o implementeze anul viitor pentru a restabili poziția Kievului pe fron în fața Rusiei, scrie The New York Times.
UPDATE Premierul de la București, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, 13 decembrie, că relaţiile dintre România şi Ucraina urmează să ajungă, în scurt timp, la nivelul unui parteneriat strategic.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face miercuri o vizită surpriză în Norvegia. Şeful statului ucrainean a revenit în Europa după o vizită importantă în SUA unde s-a întâlnit şi cu preşedintele Joe Biden, potrivit Mediafax. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Oslo într-o vizită surpriză pentru a se întâlni cu liderii celor cinci ţări nordice, aflate printre principalii donatori pentru Ucraina în apărarea sa contra Rusiei, a anunţat guvernul norvegian, potrivit AFP.
UPDATE ”Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană, nu va fi altundeva”, a declarat, pentru POLITICO, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Ministrul de Externe de la Kiev a cerut, în timp ce liderii europeni se pregătesc să ia decizii istorice privind Ucraina, ca aceștia să nu aștepte până când o hotărâre privind ajutorul militar şi uman, notează Realitatea.
UPDATE Germania ar putea fi nevoită să ducă un război defensiv împotriva Rusiei în viitor. Această perspectivă este susținută de comentariile șefului armatei germane, generalul Carsten Breuer, citat de postul TV Tagesschau, anunță Antena3.
UPDATE Potrivit unui sondaj, europenii sunt în general deschiși la ideea aderării Ucrainei la UE, în ciuda costurilor și riscurilor, dar sunt în cel mai bun caz reticenți cu privire la extinderea potențială a blocului comunitar pentru a cuprinde și Georgia și țările din Balcanii de Vest, relatează The Guardian citat de Rador. Comisia Europeană a recomandat, luna trecută, începerea tratativelor oficiale de aderare cu Ucraina și cu R. Moldova. Cei 27 de șefi de guvern ai UE urmează să discute această propunere la un summit de la Bruxelles, săptămâna aceasta – deși premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus în repetate rânduri că se opune deschiderii negocierilor cu Kievul.
UPDATE Eventuala dramă legată de veto-ul Ungariei la discuțiile de aderare a Ucrainei amenință să dea impresia unui eșec colectiv cu ocazia viitorului summit al UE, după cum a avertizat vicepremierul ucrainean, Olha Stefanișina, relatează EuObserver citat de Rador.
UPDATE Finlanda intenţionează să-şi dubleze capacitatea de producţie de muniţie până în 2027. ”Actuala decizie va creşte semnificativ capacitatea de producţie a muniției grele în Finlanda, permițând sprijin pe termen lung pentru Ucraina până în anii 2030”, a spus în comunicat ministrul Apărării Antti Hakkanen, potrivit Money.
UPDATE Armata rusă a atacat Kievul a doua oară în decurs de o săptămână, rănind cel puțin 51 de persoane și avariind case și un spital de copii, au declarat miercuri oficialii ucraineni. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 10 rachete balistice care vizau capitala în jurul orei 3 dimineața, au declarat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram. Căderea de resturi a provocat răniți și distrugeri în patru dintre districtele Kievului de-a lungul râului Nipru, care traversează capitala, au declarat oficialii, potrivit Unian.
UPDATE Marți, președintele SUA, Joe Biden, i-a avertizat pe republicani că vor oferi Rusiei un „cadou de Crăciun” dacă nu reușesc să ofere un ajutor militar suplimentar lui Zelenski, a cărui întâlnire cu un important deputat american s-a încheiat fără un angajament pentru mai mult sprijin, scrie HotNews.
„Congresul trebuie să aprobe finanțarea suplimentară pentru Ucraina înainte să intre în vacanța de sărbători, înainte să îi ofere lui Putin cel mai mare cadou de Crăciun pe care îl poate primi”, a spus Biden.
UPDATE Un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane estimează că Rusia a pierdut în Ucraina 315.000 de militari, morţi şi răniţi, adică aproximativ 87% din efectivele angajate în acest război la începutul conflictului, a declarat marţi agenţiei Reuters o sursă din serviciile americane.
UPDATE O bază antirachetă americană din Polonia va deveni operațională vineri, a anunțat guvernul polonez. Baza Aeriană Redzikowo din nordul țării va fi a doua bază americană de acest gen din Europa, prima fiind în sudul României, relatează BBC preluat de Rador.
UPDATE Kremlinul denunță marţi un amestec „inacceptabil” al Statelor Unite în dosarul Aleksei Navalnîi, după ce Washingtonul s-a declarat „îngrijorat” de faptul că apropiați ai opozantului încarcerat nu mai au vești despre acesta de o săptămână, relatează AFP.
UPDATE Invazia pe scară largă a Ucrainei declanșată de către președintele Vladimir Putin în 2022 a înrăutățit legăturile dintre Rusia și Occident, tensiunile amenințând să se extindă în altă regiune din lume. Acum, amiralul Nikolai Yevmenov a declarat că Rusia își va revendica noi teritorii în regiunea arctică la Forumul de la Sankt Petersburg, din cauza ”extinderii NATO și a politicii agresive a Occidentului față de Moscova”, notează Ziare.com.
UPDATE Un rus a zburat de la Copenhaga la Los Angeles luna trecută fără pașaport, viză, bilet sau orice alt document care să ateste că el s-a aflat la bordul avionului, relatează Fox News, citat de Digi24.
UPDATE La întâlnirea din Biroul Oval, președintele american Joe Biden i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că nu vrea ca acesta „să își piardă speranța” în privința deblocării de către Congresul SUA a unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina. Biden a anunțat totodată un ajutor militar separat de 200 de milioane de dolari pentru Kiev. „Fără finanțare suplimentară, ne apropiem rapid de sfârşitul capacității noastre de a ajuta Ucraina să răspundă la solicitările operaționale urgente pe care le are. Putin se bazează pe faptul că Statele Unite nu vor reuși să furnizeze ajutor Ucrainei. Trebuie, trebuie, trebuie, dovediți-i că se înșală”, a spus Biden, îndemnând Congresul SUA să adopte finanțarea necesară pentru a ajuta Ucraina.
UPDATE Statele Unite au anunţat marţi un nou set de sancţiuni referitoare la „mașina de război” rusească, în aceeași zi în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla la Washington pentru a pleda în favoarea aprobării unei asistențe financiare considerate esențiala pentru Kiev. Sancţiunile vizează 150 de persoane şi entităţi suspectate de aprovizionarea sau finanțarea industriei de apărare ruse în războiul din Ucraina şi consolidarea sancţiunilor contra Rusiei adoptate până acum după începerea invadării Ucrainei în februarie 2022.
UPDATE 50 de parlamentari de opoziţie din Georgia s-au adresat, la începutul lunii noiembrie, NATO şi statelor membre ale UE cerând o poziţie unitară în faţa planului Rusiei de a stabili o bază navală permanentă din zona separatistă a Georgiei Abhazia. Planurile Kremlinului au provocat temeri că baza ar putea târî Georgia, care speră la o aderare la UE, în războiul Rusiei în Ucraina şi ar strica propriile planurile de la Tbilisi privind un port la Marea Neagră. „Condamnăm unanim şi ferm ocuparea, militarizarea şi alte acţiuni ale Rusiei care ţintesc anexarea regiunilor ocupate din Georgia, care au o nouă exprimare în deschiderea unei baze navale permanente ruseşti în portul Ochamchire”, se arăta în declaraţia parlamentarilor, scrie Spotmedia.
UPDATE Rusia şi Iranul vor accelera lucrările la un "nou acord interstatal major", a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, citat de Reuters, potrivit Agerpres. Ministerul nu a detaliat domeniul de aplicare a acordului, care vine pe fondul legăturilor politice, comerciale şi militare crescânde dintre Moscova şi Teheran şi pe care Statele Unite le privesc cu îngrijorare.
UPDATE Aliații din NATO ai Ucrainei întăresc forțele navale limitate ale Kievului, sporind capacitatea sa de a respinge armata rusă în Marea Neagră, în timp ce Ucraina luptă să respingă forțele Moscovei pe uscat, potrivit Newsweek, citat de Rador.
UPDATE Donald Trump a fost pus sub acuzare de două ori, a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, se confruntă cu zeci de acuzații în mai multe cazuri penale, iar criticii săi avertizează că el complotează pentru a conduce ca un autocrat. Cu toate acestea, fostul președinte s-ar putea întoarce la Casa Albă, transmite Reuters.
UPDATE Pentagonul a dat undă verde pentru o potențială tranzacție prin care România ar achiziționa rachete de tip Javelin în valoare de 80 de milioane de dolari, notează Gândul. Rachetele Javelin sunt acele arme antitanc portabile care și-au dovedit eficiența incredibilă în cadrul operațiunilor militare ale armatei ucrainene în războiul din Ucraina. Javelin a fost desfășurată pe scară largă în Afganistan și Irak pentru misiuni de luptă. Forțele americane și cele ale coaliției au efectuat cu succes peste 5.000 de angajamente cu sistemul de armament în Afganistan și Irak.
UPDATE În seara zilei de 12 decembrie, Rusia a atacat Odesa cu drone kamikaze. Potrivit datelor preliminare, două persoane au fost rănite în urma atacului rusesc și au fost internate la spital. Armata asigură că starea victimelor este satisfăcătoare. De asemenea, au fost avariate infrastructura civilă, iar un incendiu a fost stins rapid.