Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 663: Scenariu negru, problemă pe front și surpriza din birou! ISW reamintește minciuna lui Putin din 2022

18 decembrie 2023, ora 23:31

Războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin în urmă cu peste 660 de zile continuă, iar liderul de la Kremlin a declarat că Moscova nu se va opri până la victoria contra Kievului. Dar acum, el face o mutare secretă dezvăluită de fotografiile capturate de către sateliții spioni occidentali. Rusia are intenția să construiască o nouă bază navală la Marea Neagră, în portul Ochamchire din provincia separatistă Abhazia din Georgia, notează Ziare.com. Totodată, un grup paramilitar al rușilor care se opun lui Vladimir Putin, cu sediul în Ucraina, a afirmat că a distrus un pluton de trupe rusești din Belgorod, relatează Sky News. Legiunea „Libertatea Rusiei” a revendicat atacul transfrontalier din apropierea satului Terebreno. Nu a precizat dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, dar a spus că a lăsat în urmă mine. Comandourile ucrainene de operațiuni speciale desfășoară misiuni ultrasecrete în Rusia, a declarat o sursă militară pentru The Times of London.

Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunţat duminică serviciile de securitate de la Kiev, precizând totodată că dispozitivul "nu era operaţional", relatează AFP și Agerpres. Declarațiile făcute de președintele Vladimir Putin cum că Rusia nu are nicio intenție de a invada NATO sunt foarte similare cu afirmațiile Kremlinului din finalul de 2021 și începutul de 2022, când oficialii ruși insistau că nu au de gând să invadeze Ucraina, remarcă think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului, notează B1. Totodată, ISW scrie despre scenariul cu o victorie totală a lui Putin în Ucraina, ceea ce ar expune cel mai mult România și Polonia, iar NATO nu le-ar putea apăra cu actualele trupe din Est.

UPDATE Un atac rus asupra unei companii din Herson pe 18 decembrie a ucis un agent de securitate în vârstă de 40 de ani, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează Kyiv Independent. „Inamicul a tras într-o întreprindere privată dintr-unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană „vor reduce cu adevărat” baza economică a Rusiei pentru războiul împotriva țării sale, relatează Reuters. UE a declarat că sancțiunile, al 12-lea set introdus de bloc, se concentrează pe o interdicție a importului de diamante de origine rusă, precum și pe interdicții suplimentare de import și export și măsuri pentru a înlătura lacune și a combate eludarea măsurilor punitive.

UPDATE Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței, relatează Reuters. Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar din Rusia, spun că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord de consolidare a cooperării sale militare cu Statele Unite, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o consolidare militară rusă în urma aderării acestei ţări scandinave la NATO, potrivit News.ro. Acest acord - care oficializează relaţii mai strânse între Washington şi Helsinki - este salutat de către ministrul finlandez al Apărării Antti Hakkanen drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite faţă de apărarea Finlandei şi întregii Europe de Nord”.

UPDATE Biroul prezidenţial ucrainean a anunţat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susţine marţi o conferinţă de presă „importantă”. Reprezentanţii preşedintelui ucrainean nu au spus la ce oră va fi conferinţa şi nici ce subiecte va aborda Zelenski. Anterior, un general din armata ucraineană a declarat că trupele sale au fost nevoite să reducă unele operaţiuni militare din cauza lipsei de asistenţă externă. Soldaţii se confruntă şi cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front", a precizat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, potrivit Mediafax.

UPDATE Turcia şi companiile din această ţară au economisit în 2023 aproximativ două miliarde de dolari la facturile de energie majorând importurile de produse petroliere şi de petrol rusesc vândut la preţ redus, arată calculele Reuters pe baza datelor LSEG şi a estimărilor traderilor, iar Ankara vrea să cumpere şi mai mult de la vecina ei, în pofida sancţiunilor occidentale.

UPDATE În eventualitatea ocupării complete a Ucrainei, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria. România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată. În fața unei asemenea amenințări, NATO nu ar putea apăra România cu forțele de care dispune în prezent în Europa, conform analizei ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului), intitulată, ”Prețul scump al pierderii Ukrainei”. Statele Unite au interes mult mai mare în războiul dintre Ucraina și Rusia decât își imaginează majoritatea oamenilor. Cucerirea de către Rusia a întregii Ucraine este posibilă dacă SUA și UE își vor opri ajutoarele militare și economice, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american. Un astfel de rezultat nedorit, ar reprezenta o armată rusească obosită dar victorioasă, ajunsă la granițele NATO de la Marea Neagră, până la Oceanul Arctic, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sosit la Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse pentru a depune documentele pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2024. Vladimir Putin intră în cursa prezidenţială drept candidat auto-nominalizat. Conform legii cu privire la alegerea președintelui Federației Ruse, pentru aceasta trebuia să creeze un grup de alegători de cel puțin 500 de persoane. Întâlnirea grupului a avut loc pe 16 decembrie, iar participanții l-au susținut, în unanimitate, pe Putin. Setul de documente depus la Comisia Electorală Centrală include o cerere de înregistrare a unui grup în care se indică datele personale ale candidatului și ale tuturor participanților, un proces-verbal al ședinței, o listă a reprezentanților grupului, o declarație a candidatului privind consimțământul său de a candida la funcții şi alte documente, scrie Rador.

UPDATE Oficialii europeni iau în considerare posibilitatea de a utiliza articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană din 2007 pentru a priva Ungaria de dreptul de vot, pe fondul dezacordurilor privind un pachet de asistență propus pentru Ucraina, scrie Financial Times citând surse europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE O expertă ONU în domeniul drepturilor omului şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu „dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut regimului de la Moscova să-l elibereze imediat, potrivit Adevărul.

UPDATE Trupele ucrainene au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistență externă, a declarat un general de rang înalt din armată. Soldații se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front”, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pentru Reuters, citată de Sky News. „Există o problemă cu muniția, în special cu (obuze) post-sovietice – adică de 122 mm, 152 mm. Și astăzi aceste probleme există pe întreaga linie de front”, a spus el. Generalul Tarnavskyi a declarat că lipsa de muniție este o problemă „foarte mare” și că scăderea ajutorului militar străin are un impact pe câmpul de luptă, notează G4media.

UPDATE Misiunea luptătorilor ucraineni de pe malul stâng al Niprului este sinucigașă. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la The New York Times, pe baza poveștilor participanților la traversarea râului și a propriilor observații.

UPDATE Luptătorii ruși din unitățile Storm-Z sunt „foarte probabil să fie întorși la sarcini de luptă cu răni nevindecate”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. În unele cazuri, membrii unității s-au întors după amputarea unor membre, a adăugat acesta. O mare parte a unității este formată din recruți condamnați, care sunt „deosebit de predispuși să primească un tratament deficitar”, a spus ministerul, explicând că aceștia nu au adesea actele necesare pentru a avea acces la spitalele militare, potrivit G4media.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat luni, 18 decembrie, că a făcut o formă ușoară de coronavirus şi că zilele următoare va lucra de la distanţă, a relatat agenția germană de știri DPA, preluată de Agerpres „În mod clar aceasta nu este o surpriză plăcută. Cu câteva simptome, contez pe o formă uşoară şi pentru moment lucrez doar de la birou”, a postat Olaf Scholz pe platforma X, fostă Twitter, potrivit Libertatea.

UPDATE Armata rusă a distrus într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 17 centre de învăţământ şi cinci biserici din oraşul ucrainean Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, arată un raport al Centrului pentru Rezilienţă Informaţională (CIR).

UPDATE Forţele de la Kiev arată puterea obuzierului suedez Archer folosit de armata sa. Este nevoie de 20 de secunde pentru a te pregăti de luptă. În scurt timp, cu acest obuzier poţi deschide focul. Se introduc coordonatele ţintei, iar computerul calculează totul. „L-am primit recent. Suntem mulţumiţi şi foarte impresionaţi de acest obuzier. Funcţionează fără defecţiuni. Este foarte precis, foarte precis. A reuşit să tragă 21 de cartuşe în mai puţin de 3 minute”, explică un oficial, potrivit Mediafax. „Acest sistem este folosit în acţiuni de luptă în Ucraina pentru prima dată. Viitorul său depinde de performanţa sa”, spun oficialii del a Kiev, care caută să facă diferenţa pe front cu armele occidentale.

UPDATE Brigada germană ce va fi desfăşurată permanent în Lituania va fi pregătită complet de luptă în 2027, a anunţat luni ministrul apărării lituanian Arvydas Anusauskas, într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE O stare de spirit sumbră planează peste soldații Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia continuă. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare în această vară și a semnelor de susținere financiară neclintită din partea aliaților, soldații ucraineni spun că rămân ferm hotărâți să câștige, potrivit Adevărul.

UPDATE Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, motiv pentru care țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească industriile de apărare pentru a fi pregătite, susține guvernul german, potrivit HotNews.

UPDATE Liderii țărilor UE sunt nevoiți să găsească modalități de a-l împiedica pe Viktor Orbán să reducă sprijinul Bruxelles-ului pentru Kiev, au declarat oficiali și diplomați europeni, după ce intransigența liderului maghiar față de ajutorul acordat Ucrainei a marcat un nou minim în relațiile sale cu blocul comunitar, scrie Financial Times.

UPDATE Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră, au anunţat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean şi un diplomat UE, scrie FT. Austria făcuse presiuni pentru a scoate banca de pe lista ucraineană denumită "sponsori internaţionali ai războiului" - care îşi propune să rușineze companiile care fac afaceri în Rusia şi care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor. „Rezerva de sancţiuni a Austriei este ridicată", a declarat un diplomat UE, potrivit ZF.

UPDATE Serviciul de securitate ucrainean a anunţat că a lansat o anchetă penală în temeiul unei legi privind colectarea de informaţii după ce într-un birou care ar fi putut fi folosit în viitor de comandantul-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, a fost găsit un "dispozitiv tehnic", relatează Reuters. Serviciul de securitate a declarat duminică pe aplicația de mesagerie Telegram că a fost deschisă o anchetă în temeiul unui articol din Codul penal ucrainean privind "achiziționarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obţinerea de informaţii".

UPDATE Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creșterii cererii, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Conform The Telegraph, compania DTEK și compania britanică Rolls Royce au purtat deja primele negocieri despre dezvoltarea unor mini-reactoare nucleare (foto) în locații operate în prezent de centrale pe cărbune. Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale.

UPDATE Republica Moldova a început un exercițiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău. Exercițiile vor dura până vineri, iar vehiculele militare au fost puse, de azi, în mișcare, conform ministerului.

UPDATE Autoritățile poloneze intenționează să protejeze piața agricolă și de consum poloneză de Ucraina. Printre propuneri se numără închiderea acesteia pentru produsele ucrainene timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE. Ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, politicianul Coaliției Civice, aflată la guvernare, Michal Kolodziejczak, a declarat acest lucru la radio Rmf24, relatează Ukrinform.

UPDATE În ultimele 24 de ore, 64 de ciocniri militare au avut loc pe front între trupele ucrainene și cele ruse. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Kupiansk, apărătorii au respins 9 atacuri inamice în zonele Sinkovka și la est de Petropavlovka, regiunea Harkov.  Totodată, în direcția Liman, forțele armate ucrainene au respins 8 atacuri inamice în apropiere de Makeevka, regiunea Lugansk și la est de Ternov, regiunea Donețk. În direcția Bahmut, au respins 5 atacuri în zonele Bogdanovka, Kleșcievka și Andreevka din regiunea Donețk. 

UPDATE Rusia și Ucraina au lansat drone pe teritoriul celuilalt pentru a doua zi consecutiv. Ministerul rus al Apărării a declarat că 35 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în trei regiuni din sud-vestul Rusiei. O bază aeriană rusă care găzduiește avioane bombardiere folosite în Ucraina a fost printre ținte, potrivit unui canal rus Telegram care critică Kremlinul, scrie AlephNews.

UPDATE Rusia nu este interesată în prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, citându-l pe ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev, transmite Reuters.

UPDATE Pe Pământ există structuri secrete care doresc să transfere puterea mondială reptilienilor, dar pentru acest lucru este nevoie să fie distrusă populația din Rusia, susțin autorii articolului „Familia rusă ca bază a statului național", un deputat rus și un general FSB, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Între timp, urmele disidentului rus Navalnîi s-au pierdut de 12 zile: riscul este ca acesta să se „sinucidă” în închisoare, notează Mediafax.

UPDATE Republica Moldova va accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament, transmite IPN.

UPDATE Rusia a pierdut în total 347.160 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, după ce în ultimele 24 de ore au înregistrat 1.090 de decese în rândul forţelor armate, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. Rusia a pierdut, de asemenea, 5.783 de tancuri, 10.752 de vehicule blindate de luptă, 10.822 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.175 de sisteme de artilerie, 926 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 610 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.290 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE În cursul zilei de duminică, 17 decembrie, au avut loc 54 de confruntări pe linia frontului între Forțele de Apărare ale Ucrainei și trupele ruse, a transmis, într-un comunicat, armata ucraineană. Potrivit raportului, trupele ucrainene continuă să dețină poziții pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson și să provoace pagube inamicilor, potrivit Libertatea.

UPDATE Declarațiile occidentale privind posibilitatea ca Rusia să atace NATO sunt o figură de stil menită să justifice greșelile în direcția ucraineană, a declarat președintele rus Vladimir Putin. „Este un nonsens total. Cred că președintele Biden înțelege acest lucru. Aceasta este doar o figură de stil pentru a justifica politica sa eronată în direcția rusă", a declarat acesta într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin în cadrul emisiunii "Moscova. Kremlin. Putin" de la postul de televiziune "Rusia-1", potrivit Interfax. Șeful statului rus a comentat astfel declarațiile președintelui american Joe Biden, care a afirmat că Rusia ar putea ataca NATO dacă aceasta nu-l "oprește pe Putin în Ucraina", scrie Știripesurse.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, o grupare paramilitară cu sediul în Ucraina formată din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câţiva kilometri în interiorul regiunii Belgorod, relatează Reuters.

UPDATE Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunțat duminică serviciile de securitate de la Kiev. Serviciile de securitate ucrainene au precizat totodată că dispozitivul „nu era operațional”.

UPDATE Armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale imagini cu o ambuscadă organizată împotriva unor blindate ruse în apropiere de localitate Sinkivka, regiunea Kupiansk. Conform unui raport despre situația de pe front, publicat luni de Statul Major al forțelor ucrainene, forțele Kievului au respins în ultimele 24 de ore peste 9 atacuri ruse în această zonă, scrie Digi24.

UPDATE Rusia a anunţat duminică faptul că va mări reducerile exporturilor de petrol în decembrie, posibil cu 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât a promis, în timp ce cei mai mari exportatori ai lumii încearcă să susţină preţurile globale ale țițeiului, transmite Reuters.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar al rușilor care se opun președintelui Vladimir Putin, a declarat că se află în spatele unui atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod. Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a anunţat că a distrus o fortăreață a trupelor ruseşti în apropierea localităţii Terebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi, şi a adăugat că a lăsat în urmă mine. Duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Terebreno se află sub tirurile forţelor armate ucrainene şi că o „bătălie” este în desfășurare la marginea localităţii. El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case şi liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a scris pe Telegram că 19 sate sau ferme au fost ţinta unor bombardamente, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, transmite luni DPA. Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar, notează Digi24.

UPDATE „Bravo, războinici! Lumea ajută atunci când vede că statul și poporul înșiși fac tot posibilul pentru a se apăra, când văd că țara are cu adevărat potențialul de a se apăra. Și mulțumesc tuturor din Ucraina, întregului nostru popor, care săptămână după săptămână demonstrează lumii cu propria lor putere - Ucraina va rezista, își va menține independența și va învinge”, a spus Zelenski, în discursul de duminică seara.

Război în Ucraina, ziua 661: Atac ucrainean la Kursk, iar Rusia bombardează Kievul cu un „val” de drone Shahed
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 662: Ploaie de drone. Zeci de contracte pentru producție de armament în Ucraina
/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital

/VIDEO/ Agitație la școala lui Moș Crăciun: Cum decurg pregătirile pentru întâlnirea cu cei mici

missing
14 noiembrie 2024, ora 22:00

Se apropie luna decembrie, așa că Moși Crăciunii au început deja să se pregătească de mult-așteptata întâlnire cu cei mici. Și pentru că sunt bătrâni și mai uită câte puțin, unii s-au dus din nou la școală. Acolo și-au antrenat vocile, au cântat și au recapitulat numele tuturor renilor. 

Primii la lecții au venit șase Moși Crăciuni care urmează să ajungă la copiii din Londra. Aceștia s-au așezat cuminți la masă și au recapitulat cântecele de Crăciun și numele tuturor renilor, iar la final și-au notat totul în caiete. Antrenorul moșilor spune că este foarte important ca aceștia să nu-i dezamăgească pe copii, pentru că cei mici îi așteaptă cu mare nerăbdare. 

„ Orice copil care merge la Moș Crăciun este entuziasmat, pentru că îi așteaptă de câteva zile, săptămâni sau poate chiar luni. De aceea, în momentul în care copilul ajunge în căsuța lui Moș Crăciun, acesta trebuie să arate bine. Trebuie să fie magic, vesel".

Acum, că sunt mai pregătiți, Moși Crăciunii așteaptă scrisori de la copii. Până atunci, însă, au dat o fugă la atelier să vadă cum decurge pregătirea jucăriilor.

În Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie, pe stil nou și pe 7 ianuarie, pe stil vechi. 

Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.