/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 663: Scenariu negru, problemă pe front și surpriza din birou! ISW reamintește minciuna lui Putin din 2022

18 decembrie 2023, ora 23:31

Războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin în urmă cu peste 660 de zile continuă, iar liderul de la Kremlin a declarat că Moscova nu se va opri până la victoria contra Kievului. Dar acum, el face o mutare secretă dezvăluită de fotografiile capturate de către sateliții spioni occidentali. Rusia are intenția să construiască o nouă bază navală la Marea Neagră, în portul Ochamchire din provincia separatistă Abhazia din Georgia, notează Ziare.com. Totodată, un grup paramilitar al rușilor care se opun lui Vladimir Putin, cu sediul în Ucraina, a afirmat că a distrus un pluton de trupe rusești din Belgorod, relatează Sky News. Legiunea „Libertatea Rusiei” a revendicat atacul transfrontalier din apropierea satului Terebreno. Nu a precizat dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, dar a spus că a lăsat în urmă mine. Comandourile ucrainene de operațiuni speciale desfășoară misiuni ultrasecrete în Rusia, a declarat o sursă militară pentru The Times of London.

Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunţat duminică serviciile de securitate de la Kiev, precizând totodată că dispozitivul "nu era operaţional", relatează AFP și Agerpres. Declarațiile făcute de președintele Vladimir Putin cum că Rusia nu are nicio intenție de a invada NATO sunt foarte similare cu afirmațiile Kremlinului din finalul de 2021 și începutul de 2022, când oficialii ruși insistau că nu au de gând să invadeze Ucraina, remarcă think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului, notează B1. Totodată, ISW scrie despre scenariul cu o victorie totală a lui Putin în Ucraina, ceea ce ar expune cel mai mult România și Polonia, iar NATO nu le-ar putea apăra cu actualele trupe din Est.

UPDATE Un atac rus asupra unei companii din Herson pe 18 decembrie a ucis un agent de securitate în vârstă de 40 de ani, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează Kyiv Independent. „Inamicul a tras într-o întreprindere privată dintr-unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană „vor reduce cu adevărat” baza economică a Rusiei pentru războiul împotriva țării sale, relatează Reuters. UE a declarat că sancțiunile, al 12-lea set introdus de bloc, se concentrează pe o interdicție a importului de diamante de origine rusă, precum și pe interdicții suplimentare de import și export și măsuri pentru a înlătura lacune și a combate eludarea măsurilor punitive.

UPDATE Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței, relatează Reuters. Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar din Rusia, spun că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord de consolidare a cooperării sale militare cu Statele Unite, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o consolidare militară rusă în urma aderării acestei ţări scandinave la NATO, potrivit News.ro. Acest acord - care oficializează relaţii mai strânse între Washington şi Helsinki - este salutat de către ministrul finlandez al Apărării Antti Hakkanen drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite faţă de apărarea Finlandei şi întregii Europe de Nord”.

UPDATE Biroul prezidenţial ucrainean a anunţat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susţine marţi o conferinţă de presă „importantă”. Reprezentanţii preşedintelui ucrainean nu au spus la ce oră va fi conferinţa şi nici ce subiecte va aborda Zelenski. Anterior, un general din armata ucraineană a declarat că trupele sale au fost nevoite să reducă unele operaţiuni militare din cauza lipsei de asistenţă externă. Soldaţii se confruntă şi cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front", a precizat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, potrivit Mediafax.

UPDATE Turcia şi companiile din această ţară au economisit în 2023 aproximativ două miliarde de dolari la facturile de energie majorând importurile de produse petroliere şi de petrol rusesc vândut la preţ redus, arată calculele Reuters pe baza datelor LSEG şi a estimărilor traderilor, iar Ankara vrea să cumpere şi mai mult de la vecina ei, în pofida sancţiunilor occidentale.

UPDATE În eventualitatea ocupării complete a Ucrainei, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria. România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată. În fața unei asemenea amenințări, NATO nu ar putea apăra România cu forțele de care dispune în prezent în Europa, conform analizei ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului), intitulată, ”Prețul scump al pierderii Ukrainei”. Statele Unite au interes mult mai mare în războiul dintre Ucraina și Rusia decât își imaginează majoritatea oamenilor. Cucerirea de către Rusia a întregii Ucraine este posibilă dacă SUA și UE își vor opri ajutoarele militare și economice, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american. Un astfel de rezultat nedorit, ar reprezenta o armată rusească obosită dar victorioasă, ajunsă la granițele NATO de la Marea Neagră, până la Oceanul Arctic, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sosit la Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse pentru a depune documentele pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2024. Vladimir Putin intră în cursa prezidenţială drept candidat auto-nominalizat. Conform legii cu privire la alegerea președintelui Federației Ruse, pentru aceasta trebuia să creeze un grup de alegători de cel puțin 500 de persoane. Întâlnirea grupului a avut loc pe 16 decembrie, iar participanții l-au susținut, în unanimitate, pe Putin. Setul de documente depus la Comisia Electorală Centrală include o cerere de înregistrare a unui grup în care se indică datele personale ale candidatului și ale tuturor participanților, un proces-verbal al ședinței, o listă a reprezentanților grupului, o declarație a candidatului privind consimțământul său de a candida la funcții şi alte documente, scrie Rador.

UPDATE Oficialii europeni iau în considerare posibilitatea de a utiliza articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană din 2007 pentru a priva Ungaria de dreptul de vot, pe fondul dezacordurilor privind un pachet de asistență propus pentru Ucraina, scrie Financial Times citând surse europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE O expertă ONU în domeniul drepturilor omului şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu „dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut regimului de la Moscova să-l elibereze imediat, potrivit Adevărul.

UPDATE Trupele ucrainene au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistență externă, a declarat un general de rang înalt din armată. Soldații se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front”, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pentru Reuters, citată de Sky News. „Există o problemă cu muniția, în special cu (obuze) post-sovietice – adică de 122 mm, 152 mm. Și astăzi aceste probleme există pe întreaga linie de front”, a spus el. Generalul Tarnavskyi a declarat că lipsa de muniție este o problemă „foarte mare” și că scăderea ajutorului militar străin are un impact pe câmpul de luptă, notează G4media.

UPDATE Misiunea luptătorilor ucraineni de pe malul stâng al Niprului este sinucigașă. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la The New York Times, pe baza poveștilor participanților la traversarea râului și a propriilor observații.

UPDATE Luptătorii ruși din unitățile Storm-Z sunt „foarte probabil să fie întorși la sarcini de luptă cu răni nevindecate”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. În unele cazuri, membrii unității s-au întors după amputarea unor membre, a adăugat acesta. O mare parte a unității este formată din recruți condamnați, care sunt „deosebit de predispuși să primească un tratament deficitar”, a spus ministerul, explicând că aceștia nu au adesea actele necesare pentru a avea acces la spitalele militare, potrivit G4media.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat luni, 18 decembrie, că a făcut o formă ușoară de coronavirus şi că zilele următoare va lucra de la distanţă, a relatat agenția germană de știri DPA, preluată de Agerpres „În mod clar aceasta nu este o surpriză plăcută. Cu câteva simptome, contez pe o formă uşoară şi pentru moment lucrez doar de la birou”, a postat Olaf Scholz pe platforma X, fostă Twitter, potrivit Libertatea.

UPDATE Armata rusă a distrus într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 17 centre de învăţământ şi cinci biserici din oraşul ucrainean Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, arată un raport al Centrului pentru Rezilienţă Informaţională (CIR).

UPDATE Forţele de la Kiev arată puterea obuzierului suedez Archer folosit de armata sa. Este nevoie de 20 de secunde pentru a te pregăti de luptă. În scurt timp, cu acest obuzier poţi deschide focul. Se introduc coordonatele ţintei, iar computerul calculează totul. „L-am primit recent. Suntem mulţumiţi şi foarte impresionaţi de acest obuzier. Funcţionează fără defecţiuni. Este foarte precis, foarte precis. A reuşit să tragă 21 de cartuşe în mai puţin de 3 minute”, explică un oficial, potrivit Mediafax. „Acest sistem este folosit în acţiuni de luptă în Ucraina pentru prima dată. Viitorul său depinde de performanţa sa”, spun oficialii del a Kiev, care caută să facă diferenţa pe front cu armele occidentale.

UPDATE Brigada germană ce va fi desfăşurată permanent în Lituania va fi pregătită complet de luptă în 2027, a anunţat luni ministrul apărării lituanian Arvydas Anusauskas, într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE O stare de spirit sumbră planează peste soldații Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia continuă. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare în această vară și a semnelor de susținere financiară neclintită din partea aliaților, soldații ucraineni spun că rămân ferm hotărâți să câștige, potrivit Adevărul.

UPDATE Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, motiv pentru care țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească industriile de apărare pentru a fi pregătite, susține guvernul german, potrivit HotNews.

UPDATE Liderii țărilor UE sunt nevoiți să găsească modalități de a-l împiedica pe Viktor Orbán să reducă sprijinul Bruxelles-ului pentru Kiev, au declarat oficiali și diplomați europeni, după ce intransigența liderului maghiar față de ajutorul acordat Ucrainei a marcat un nou minim în relațiile sale cu blocul comunitar, scrie Financial Times.

UPDATE Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră, au anunţat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean şi un diplomat UE, scrie FT. Austria făcuse presiuni pentru a scoate banca de pe lista ucraineană denumită "sponsori internaţionali ai războiului" - care îşi propune să rușineze companiile care fac afaceri în Rusia şi care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor. „Rezerva de sancţiuni a Austriei este ridicată", a declarat un diplomat UE, potrivit ZF.

UPDATE Serviciul de securitate ucrainean a anunţat că a lansat o anchetă penală în temeiul unei legi privind colectarea de informaţii după ce într-un birou care ar fi putut fi folosit în viitor de comandantul-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, a fost găsit un "dispozitiv tehnic", relatează Reuters. Serviciul de securitate a declarat duminică pe aplicația de mesagerie Telegram că a fost deschisă o anchetă în temeiul unui articol din Codul penal ucrainean privind "achiziționarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obţinerea de informaţii".

UPDATE Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creșterii cererii, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Conform The Telegraph, compania DTEK și compania britanică Rolls Royce au purtat deja primele negocieri despre dezvoltarea unor mini-reactoare nucleare (foto) în locații operate în prezent de centrale pe cărbune. Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale.

UPDATE Republica Moldova a început un exercițiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău. Exercițiile vor dura până vineri, iar vehiculele militare au fost puse, de azi, în mișcare, conform ministerului.

UPDATE Autoritățile poloneze intenționează să protejeze piața agricolă și de consum poloneză de Ucraina. Printre propuneri se numără închiderea acesteia pentru produsele ucrainene timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE. Ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, politicianul Coaliției Civice, aflată la guvernare, Michal Kolodziejczak, a declarat acest lucru la radio Rmf24, relatează Ukrinform.

UPDATE În ultimele 24 de ore, 64 de ciocniri militare au avut loc pe front între trupele ucrainene și cele ruse. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Kupiansk, apărătorii au respins 9 atacuri inamice în zonele Sinkovka și la est de Petropavlovka, regiunea Harkov.  Totodată, în direcția Liman, forțele armate ucrainene au respins 8 atacuri inamice în apropiere de Makeevka, regiunea Lugansk și la est de Ternov, regiunea Donețk. În direcția Bahmut, au respins 5 atacuri în zonele Bogdanovka, Kleșcievka și Andreevka din regiunea Donețk. 

UPDATE Rusia și Ucraina au lansat drone pe teritoriul celuilalt pentru a doua zi consecutiv. Ministerul rus al Apărării a declarat că 35 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în trei regiuni din sud-vestul Rusiei. O bază aeriană rusă care găzduiește avioane bombardiere folosite în Ucraina a fost printre ținte, potrivit unui canal rus Telegram care critică Kremlinul, scrie AlephNews.

UPDATE Rusia nu este interesată în prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, citându-l pe ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev, transmite Reuters.

UPDATE Pe Pământ există structuri secrete care doresc să transfere puterea mondială reptilienilor, dar pentru acest lucru este nevoie să fie distrusă populația din Rusia, susțin autorii articolului „Familia rusă ca bază a statului național", un deputat rus și un general FSB, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Între timp, urmele disidentului rus Navalnîi s-au pierdut de 12 zile: riscul este ca acesta să se „sinucidă” în închisoare, notează Mediafax.

UPDATE Republica Moldova va accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament, transmite IPN.

UPDATE Rusia a pierdut în total 347.160 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, după ce în ultimele 24 de ore au înregistrat 1.090 de decese în rândul forţelor armate, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. Rusia a pierdut, de asemenea, 5.783 de tancuri, 10.752 de vehicule blindate de luptă, 10.822 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.175 de sisteme de artilerie, 926 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 610 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.290 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE În cursul zilei de duminică, 17 decembrie, au avut loc 54 de confruntări pe linia frontului între Forțele de Apărare ale Ucrainei și trupele ruse, a transmis, într-un comunicat, armata ucraineană. Potrivit raportului, trupele ucrainene continuă să dețină poziții pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson și să provoace pagube inamicilor, potrivit Libertatea.

UPDATE Declarațiile occidentale privind posibilitatea ca Rusia să atace NATO sunt o figură de stil menită să justifice greșelile în direcția ucraineană, a declarat președintele rus Vladimir Putin. „Este un nonsens total. Cred că președintele Biden înțelege acest lucru. Aceasta este doar o figură de stil pentru a justifica politica sa eronată în direcția rusă", a declarat acesta într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin în cadrul emisiunii "Moscova. Kremlin. Putin" de la postul de televiziune "Rusia-1", potrivit Interfax. Șeful statului rus a comentat astfel declarațiile președintelui american Joe Biden, care a afirmat că Rusia ar putea ataca NATO dacă aceasta nu-l "oprește pe Putin în Ucraina", scrie Știripesurse.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, o grupare paramilitară cu sediul în Ucraina formată din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câţiva kilometri în interiorul regiunii Belgorod, relatează Reuters.

UPDATE Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunțat duminică serviciile de securitate de la Kiev. Serviciile de securitate ucrainene au precizat totodată că dispozitivul „nu era operațional”.

UPDATE Armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale imagini cu o ambuscadă organizată împotriva unor blindate ruse în apropiere de localitate Sinkivka, regiunea Kupiansk. Conform unui raport despre situația de pe front, publicat luni de Statul Major al forțelor ucrainene, forțele Kievului au respins în ultimele 24 de ore peste 9 atacuri ruse în această zonă, scrie Digi24.

UPDATE Rusia a anunţat duminică faptul că va mări reducerile exporturilor de petrol în decembrie, posibil cu 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât a promis, în timp ce cei mai mari exportatori ai lumii încearcă să susţină preţurile globale ale țițeiului, transmite Reuters.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar al rușilor care se opun președintelui Vladimir Putin, a declarat că se află în spatele unui atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod. Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a anunţat că a distrus o fortăreață a trupelor ruseşti în apropierea localităţii Terebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi, şi a adăugat că a lăsat în urmă mine. Duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Terebreno se află sub tirurile forţelor armate ucrainene şi că o „bătălie” este în desfășurare la marginea localităţii. El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case şi liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a scris pe Telegram că 19 sate sau ferme au fost ţinta unor bombardamente, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, transmite luni DPA. Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar, notează Digi24.

UPDATE „Bravo, războinici! Lumea ajută atunci când vede că statul și poporul înșiși fac tot posibilul pentru a se apăra, când văd că țara are cu adevărat potențialul de a se apăra. Și mulțumesc tuturor din Ucraina, întregului nostru popor, care săptămână după săptămână demonstrează lumii cu propria lor putere - Ucraina va rezista, își va menține independența și va învinge”, a spus Zelenski, în discursul de duminică seara.

Război în Ucraina, ziua 661: Atac ucrainean la Kursk, iar Rusia bombardează Kievul cu un „val” de drone Shahed
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 662: Ploaie de drone. Zeci de contracte pentru producție de armament în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/VIDEO/ Cinci au fost externați: Starea pacienților după accidentul de la Măgdăcești
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor
/DOC/ Ordonanța ce vizează concursul pentru șefia PG! Călătoria unui ex-membru CSP în Dubai și presupusa întâlnire cu Ilan Șor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

16 aprilie 2024, ora 21:38

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. 

Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite, potrivit Știripesurse. 

UPDATE Raportul de activitate pe anul 2023 al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică drept principale amenințări la adresa securității naționale activitățile Rusiei în țările din flancul estic al NATO, precum încercări de infiltrare a instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice sau chiar risc ridicat de sabotaj al transporturilor militare care tranzitează România în drum spre Ucraina. De asemenea, activitățile Rusiei ar fi produs întârzieri ale reformelor în Republica Moldova, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un nou ambasador în România. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova, scrie Gândul.

UPDATE Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în creștere, marți, previziunile de creștere pentru Rusia în 2024, estimând o creștere a PIB-ului de 3,2%, mai bună decât cea de 2,6% prognozată anterior, pe fondul unei economii rezistente, susținută de o creștere a comenzilor militare, transmite AFP. În pofida sancțiunilor occidentale severe și după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina, Rusia, bazându-se în special pe partenerii săi asiatici, a reușit să absoarbă șocul inițial al restricțiilor economice instituite de Occident ca represalii pentru asaltul său asupra Ucrainei. Țara este încă capabilă să se bazeze pe venituri bugetare substanțiale din hidrocarburi, în special datorită petrolului său, care este vândut peste prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de G7.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că a identificat aproape 37.000 de civili şi soldaţi dispăruţi de la începutul invaziei ruseşti, un bilanţ care rămâne incomplet, în special din cauza faptului că aproape 20% din teritoriul ţării este sub ocupaţie rusă, relatează AFP, conform News.ro. La sfârşitul lunii februarie, Kievul a estimat că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în război. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a subliniat pe Facebook că „aceste cifre ar putea fi mult mai mari”, întrucât recensământul este încă în curs de desfăşurare. De la declanşarea invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili şi soldaţi – au murit, dar nu există o cifră globală fiabilă. Iar procedurile de identificare a celor morţi sau dispăruţi pot dura luni de zile.

UPDATE Rusia va fi invitată să participe la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) de la începutul lunii iunie. Din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, președintele Vladimir Putin a fost omis de pe lista organizatorilor, a anunţat marţi, 16 aprilie, Mission Liberation.

UPDATE Secretarul general al NATO a afirmat, marţi seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al Alianţei şi va continua să sprijine Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ucraineni și occidentali consideră bombardarea intensificată a orașului Harkov de către Rusia drept o modalitate de a forța evacuarea civililor. Harkovul, un oraș din nord-est situat la mai puțin de o oră de mers cu mașina de granița rusă, a fost supus bombardamentelor din ce în ce mai intense cu rachete, drone și bombe ghidate grele în ultimul timp. Infrastructura energetică a fost afectată, iar casele au fost transformate în ruine, scrie Bloomberg. Orașul, ai cărui locuitori înainte de război numărau aproximativ 1,5 milioane de oameni, a fost supus atacurilor regulate începând cu februarie 2022, dar acțiunile recente ale Kremlinului par a fi eforturi coordonate pentru a opri aprovizionarea și a crea condiții care să facă orașul impropriu pentru viață, au spus oficialii sub acoperirea anonimatului. „Asediul Harkovului este una dintre principalele direcții ale operațiunii militare a Rusiei, care folosește epuizarea stocurilor de artilerie și slăbirea apărării antiaeriene ucrainene, precum și lipsa de forță vie. După mai mult de doi ani de la începutul războiului în toată regula, condițiile de viață în oraș devin tot mai periculoase. Daunele sunt destul de mari, iar atacurile continuă, astfel că autoritățile vor avea dificultăți în refacerea funcționării orașului până la venirea iernii viitoare, dacă, desigur, locuitorii vor mai rămâne acolo”, se arată în material. Aproape nimeni nu previzionează că forțele ruse vor reuși să captureze orașul în viitorul apropiat. Forțele armate ucrainene își întăresc apărarea, iar oficialii din anturajul președintelui Volodimir Zelenski consideră că Rusia nu are resurse suficiente pentru o ofensivă serioasă. Potrivit lor, acest lucru i-a determinat să încerce să creeze sentimente de panică.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram