Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 665: Alertă pentru Moldova și ordinul lui Putin! Zelenski a fost întrebat când se va termina războiul

20 decembrie 2023, ora 17:40

Portalul de ştiri Politico de la Bruxelles îl citează pe Michel Hofman, şeful apărării forţelor armate belgiene, care a afirmat că trupele ruse ar putea să pornească, după Ucraina, un război împotriva Moldovei şi a ţărilor baltice. Între timp, armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, ceea ce ar însemna o intensificare dramatică a războiului dintre Ucraina și Rusia, a spus Volodimir Zelenski, la conferința sa de presă de sfârșit de an. Liderul ucrainean a mai declarat că este o chestiune „extrem de delicată” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a decide dacă vor trimite propunerea parlamentului. România și Moldova au ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a menționat că nimeni nu știe când se va termina războiul și a amintit despre declarațiile lui Vladimir Putin precum că scopurile Kremlinului rămân aceleași, iar asta ar însemna că Rusia nu dorește pace. Mai mult, Kremlinul a afirmat miercuri că acum nu există o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia, relatează Reuters.

Totodată, rușii au lansat mai multe atacuri aeriene, miercuri dimineață, vizate fiind, în principal orașele Kiev, Harkov și Herson. Cel mai afectat a fost Hersonul, unde autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin nouă persoane au fost rănite. În timp ce, pe front, armata rusă continuă să avanseze „ușor” pe cinci direcții, în regiunile Donețk și Zaporojie, Congresul american a anunțat că va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, notează Libertatea. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri un răspuns „sever” la agenții străini care urmăresc destabilizarea Rusiei prin susținerea Ucrainei, transmite agenția AFP. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian, forțele ucrainene și-au îndreaptat atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.

UPDATE O bucată de gheață a căzut peste mai mulți bărbați care așteptau în rând la ușa unui centru militar din suburbia Moscovei. Potrivit presei din Rusia, 4 persoane au avut de suferit, iar 3 au fost spitalizate.

UPDATE Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”, potrivit HotNews.

UPDATE Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

UPDATE Forțele ucrainene își îndreaptă atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian. În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării de la Londra a declarat că această mișcare urmează apelurilor lui Zelenski, de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, „pentru o fortificare mai rapidă în sectoarele cheie”, potrivit G4media.

UPDATE Potrivit oficialului ucrainean Anton Gerașcenko, Putin este acum în căutare de mai mulți soldați pentru a-și consolida "atacurile sinucigașe" asupra Ucrainei. Se pare că el a "simplificat obținerea cetățeniei ruse" pentru locuitorii din Belarus, Moldova și Kazahstan pentru a spori recrutarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Un militar al primei unități a centrului special Omega cu indicativul „Zigzag” a spus că forțele de ocupație ruse încearcă să taie „drumul vieții” care duce la Avdiivka în regiunea Donețk. „Astăzi (miercuri 20 decembrie), inamicul încearcă asalturi de pe flancurile orașului pentru a izola coridorul logistic, așa-numitul „drumul vieții”, a subliniat el.Potrivit acestuia, pe „drumul vieții” armata ucraineană primește tot ce are nevoie. „Este pe deplin sub controlul Forțelor Armate și al Forțelor de Apărare”, a menționat Zigzag.Trupele ruse au început să concentreze echipamente și forțe pentru atacuri pe direcții selectate separat lângă Avdiivka, regiunea Donețk, a remarcat șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș. Trupele Federației Ruse încearcă să folosească în mod activ echipamentul în timpul acțiunilor ofensive, scrie Ziare.com.

UPDATE Biroul procurorului ucrainean a anunţat miercuri dimineaţă că nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Mai multe obiective civile şi clădiri rezidenţiale au fost avariate, au precizat procurorii într-un comunicat, potrivit Spotmedia.

UPDATE Federaţia de Fotbal din Rusia (RFU) a votat împotriva trecerii sale din Europa în Asia, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruse, optând pentru a rămâne în cadrul federaţiei europene, în timp ce Moscova urmăreşte progresul în relaţiile cu UEFA.

UPDATE Condițiile insalubre în care trăiesc militarii ruși în tranșeele din Ucraina a dus la apariția unei boli periculoase, potrivit serviciilor de informații ucrainene. În rândurile soldaților a izbucnit o epidemie de febră hemoragică cu sindrom renal (FHSR). Din cauza lipsei proviziilor medicale și a igienei precare, boala se răspândește, potrivit Kyiv Post, scrie Gândul.

UPDATE Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters. Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari, scrie Digi24.

UPDATE Curtea Generală a UE a respins miercuri apelul formulat de miliardarul rus Roman Abramovici faţă de sancţiunile impuse contra sa de Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse, transmit Reuters şi DPA.

UPDATE Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Acesta a ajuns recent la Chișinău, pe cale aeriană, se arată într-un comunicat. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Potrivit Ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale Republicii Moldova. „În contextul actual de securitate, siguranța cetățenilor noștri este o prioritate. Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale. În acest sens, exprim gratitudine conducerii țării pentru atenția acordată domeniului de apărare, dar și partenerilor noștri externi, printre care Republica Franceză, pentru susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, a spus Anatolie Nosatîi. Achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre și modernizării Armatei Naționale.

UPDATE Kremlinul a răspuns cuvintelor rostite de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, legate de irelevanța negocierilor cu Rusia. Nu există premise pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina acum, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, comentând cuvintele lui Vladimir Zelenski. „Credem cu adevărat că subiectul negocierilor este acum irelevant și am repetat în repetate rânduri că nu există nicio bază pentru aceste negocieri, nici o bază, nu există condiții prealabile pentru astfel de negocieri”, a menționat el, potrivit Cotidianul.

UPDATE La sfârșitul săptămânii trecute, șase puncte cheie de pe front au fost bombardate intens, în timp ce forțele ruse vizau Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. Peste 100 de lupte sângeroase au avut loc în doar o zi, cu peste 1.250 de morți într-o singură zi și 930 în ziua precedentă, potrivit statisticilor Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE În tranșeele de pe frontul de luptă, soldații ucraineni se confruntă cu o amenințare terifiantă din partea dronelor rusești: gazul CS, cunoscut și sub numele de gaz lacrimogen, care îi sufocă pe militari și provoacă incendii, notează Adevărul.

UPDATE Comisia electorală din Rusia a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, inclusiv pe cea a preşedintelui Vladimir Putin, aflat la putere din 2000 şi a cărui realegere este certă, în Rusia nefiind tolerată nicio formă de opoziţie, notează miercuri AFP.

UPDATE Colaborarea României cu instructorii armatei americane a dus la efectuarea primului test al sistemului american de rachete Patriot, cu trageri reale, a declarat armata într-un comunicat, săptămâna aceasta, relatează Stars and Stripes.

UPDATE Rușii au suficiente drone „kamikaze” pentru a ataca Ucraina în fiecare zi, în diferite direcții, susţine Iuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Rusia acumulează astfel de arme, precum și rachete de croazieră și balistice, pentru noi atacuri, relatează Politika Strani, citată de Newsweek. „Am văzut deja rachete Iskander și S-400, folosite în atacuri asupra Kievului”, a spus Ignat, adăugând că Rusia lansează acum mai multe rachete de croazieră Kijhal Kh-101 și Kh-505 din bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS, scrie Spotmedia.

UPDATE În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveţ, în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa cu Uniunea Europeană. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară, scrie Bloomberg.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că întreţinerea de relaţii apropiate cu Rusia constituie o „alegere strategică” şi a îndemnat la aprofundarea în continuare a cooperării bilaterale, cu prilejul unei întâlniri la Beijing cu premierul rus Mihail Mişustin, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse în Rusia, va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro, în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia. Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri rus supus sancţiunilor Oleg Deripaska, potrivit Spotmedia.

UPDATE Statele Unite cer ajutorul Japoniei pentru a transfera rachete în Ucraina pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. „Japonia va face probabil săptămâna aceasta o modificare a legislației care îi va permite să exporte câteva zeci de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot în Statele Unite”. Ulterior, acestea să fie trimise Ucrainei.

UPDATE Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor – 72% – ar reacționa negativ la demisia comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), scrie BBC. Doar 2% dintre respondenți ar avea o atitudine pozitivă față de demisie și 21% „au o percepție neutră în această privință”. Sondajul a avut loc în perioada 4-10 decembrie, potrivit G4media.

UPDATE Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE O discuție telefonică între doi soldați ruși, interceptată de spionajul militar ucrainean, atestă că armata rusă folosește mercenari Wagner pentru instruirea trupelor de pe front, scrie Kyiv Post. „Oamenii ăștia de la Wagner sunt aici și ne pregătesc (…) se întorc încet”, a spus unul dintre militarii ruși, nemulțumit că unitatea sa e instruită de un mercenar Wagner, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ferm ideea că Ucraina ar fi pe punctul să piardă războiul cu Rusia. La întrebarea pusă de un jurnalist BBC, președintele ucrainean a răspuns direct „Nu” și a spus că armata ucraineană e într-o poziție mult mai bună acum față de primele luni ale invaziei rusești, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca OMV să fie deposedată de participaţiia de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică a Rusiei, scrie Reuters. Conform decretelor prezidenţiale publicate marţi noapte, participaţiile deţinute de OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor fi confiscate şi revin unor companii ruseşti nou create. Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declaraţie de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, potrivit ZF.

UPDATE Kievul încearcă să lupte împotriva sentimentului de oboseală în Occident faţă de un conflict care a început în urmă cu aproape doi ani, însă Volodimir Zelenski s-a abținut de la orice previziune cu privire la durata luptelor. ”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el, potrivit Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, o ruptură a relaţiilor cu comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, şi dă asigurări că întreţine relaţii de lucru cu acesta, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un reprezentant al departamentului militar a atașat scrisorii o listă cu armele pe care Pentagonul intenționează să le achiziționeze după transferul în Ucraina. Astfel, 635 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de rachete, 210 de milioane de dolari pentru obuze de fragmentare explozive mari de 155 mm M795 de rezervă, siguranțe, amorse și praf de pușcă și 129 de milioane de dolari pentru finanțare secretă pentru ca Marina SUA să înlocuiască armamentul. „Odată ce aceste fonduri sunt alocate, departamentul va epuiza fondurile disponibile pentru a ajuta la asigurarea securității Ucrainei”, a spus McCord, potrivit Realitatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a dat asigurări, în conferința de presă susținută aseară, că nu va semna legea privind mobilizarea femeilor în armată. „Nu, nu o voi semna”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deminţit marţi, răspunzînd unei întrebări într-o conferinţă de presă, la Kiev, că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban despre un armistiţiu cu Rusia, relatează BBC News, potrivit news.ro.

UPDATE În timp ce țările europene au impus un embargou asupra petrolului rusesc și s-au chinuit să găsească surse alternative, la prețuri mai mari, Turcia face notă discordantă și profită de acest lucru, cumpărând țiței din Rusia la prețuri foarte mici, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a declarat, în aceeași conferință, că pentru el este o onoare să fie șeful statului, dar dacă ucrainenii ar face altă alegere, ar fi ceva „normal”, relatează Ukrainska Pravda. „E dreptul oamenilor să decidă cum lucrez, cum servesc Ucraina. Dacă nu le place – ei bine, e de înțeles, este alegerea ucrainenilor, e în regulă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin este câștigătorul geopolitic al anului. Această opinie a fost exprimată de editorialistul The Wall Street Journal (WSJ) Gerald Baker. „Pentru a-l declara pe Vladimir Putin câștigătorul geopolitic al anului <...>, poziția sa pare incomensurabil mai puternică decât acum un an. Lăudata contraofensivă a Kievului a stagnat, economia lui Putin a rezistat sancțiunilor occidentale, hotărârea europeană se estompează, sprijinul american este slăbire”, a scris expertul într-un articol publicat în ediția din 18 decembrie.

UPDATE "Vom produce un milion de drone anul viitor", a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul conferinței sale de presă anuale. Potrivit unor oficiali ucraineni, forţele ucrainene au nevoie de 100.000 până la 120.000 de drone de diferite tipuri, pe lună, pentru a face faţă armatei ruse, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele rus Vladimir Puțin a declarat marți, în timpul unei ședințe a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, că armata rusă are inițiativa pe frontul din Ucraina”.

UPDATE Copreședinții sediului de campanie al lui Vladimir Putin, care pe 18 decembrie a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la nominalizarea sa pentru un nou mandat prezidențial, ar putea fi șefii parlamentului RPD, comandantul batalionului Sparta, Artem Joga, actorul Vladimir Mașkov și medicul-șef al Spitalului Orășenesc nr.52 Moscova, Mariana Lisenko, scrie Kommersant.

UPDATE Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile  pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei, scrie Mediafax.

UPDATE Mai multe drone rusești au efectuat atacuri asupra Kievului în noaptea de marți spre miercuri. Cel puțin două dintre aceste atacuri au vizat orașul Harkov din vestul Ucrainei, în timp ce bombardamentele din Herson, în sudul Ucrainei, au dus la rănirea a nouă persoane, scrie Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței sale de final de an că UE a fost împotriva blocadei frontierei cu Polonia și le-a mulțumit României și Moldovei pentru coridorul oferit. Liderul de la Kiev a răspuns marți, 19 decembrie, la o întrebare adresată de un jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza referitoare la relațiile viitoare cu Polonia și la schimbările necesare, scrie B1. „Trebuie să fim sinceri. Președintele a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră. Și noi stăm cât putem de bine… Apoi a fost blocada granițelor noastre. Înțelegeți, nu este o afacere în timpul războiului. Este vorba de supraviețuire. Nu aveam un coridor liber al Mării Negre prin care să exportăm cereale… Ce ne mai rămâne dacă nu există mare?”, a răspuns Zelenski la întrebarea jurnalistului. În privința blocadei frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus că Uniunea Europeană s-a opus acesteia și „slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă”.

UPDATE Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri oficiali militari ucraineni citaţi de Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul conferinței sale de presă, și-a exprimat opinia că țările occidentale vor continua să ofere asistență Ucrainei și nu îi vor trăda țara. "Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda și că Statele Unite vor implementa pe deplin ceea ce am convenit", a spus Zelenski despre alocarea unui nou pachet de ajutor din partea Statelor Unite, asupra căruia Congresul SUA nu a reușit să cadă de acord de câteva săptămâni, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus că Federația Rusă își modernizează arsenalul nuclear și „își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, deoarece Occidentul poartă un război hibrid împotriva sa”, a declarat liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni extinse a colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse din 19 decembrie, notează Ziare.com.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters.

UPDATE Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva scriitorului Boris Akunin pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili. El este suspectat că a „justificat terorismul” și că a răspândit „povești false” despre armata rusă, scrie Meduza.io. Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014 după anexarea Crimeei și de atunci s-a declarat în repetate rânduri împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte, din Crimeea, 19 drone de atac Shahed, dintre care 18 au fost distruse, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Dronele a fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Dnipro, Vinița, Hmelnițkii, Kiev, Cernihov și Kirovograd. „În plus, inamicul a tras două rachete antiaeriene S-300 ghidate de sisteme de apărare aeriană din regiunea Belgorod - Federația Rusă - în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat victime”, se spune într-o postare de pe Telegram.

UPDATE Forțele armate canadiene au comunicat marți achiziționarea a 11 drone de la compania americană General Atomics. Acestea vor fi utilizate pentru operațiuni militare în străinătate și pentru supravegherea aeriană extinsă a vastului teritoriu canadian, conform informațiilor furnizate miercuri de AFP.

UPDATE Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, notează Antena3.

UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv. „Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”.

UPDATE Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi, transmite AFP. Retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a anunţat, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, că se va retrage de pe piaţa rusă, notează Money.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată. Președintele Volodimir Zelenski a ținut marți o conferință de presă de final de an, în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev, scrie HotNews.

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram