Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 665: Alertă pentru Moldova și ordinul lui Putin! Zelenski a fost întrebat când se va termina războiul

20 decembrie 2023, ora 17:40

Portalul de ştiri Politico de la Bruxelles îl citează pe Michel Hofman, şeful apărării forţelor armate belgiene, care a afirmat că trupele ruse ar putea să pornească, după Ucraina, un război împotriva Moldovei şi a ţărilor baltice. Între timp, armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, ceea ce ar însemna o intensificare dramatică a războiului dintre Ucraina și Rusia, a spus Volodimir Zelenski, la conferința sa de presă de sfârșit de an. Liderul ucrainean a mai declarat că este o chestiune „extrem de delicată” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a decide dacă vor trimite propunerea parlamentului. România și Moldova au ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a menționat că nimeni nu știe când se va termina războiul și a amintit despre declarațiile lui Vladimir Putin precum că scopurile Kremlinului rămân aceleași, iar asta ar însemna că Rusia nu dorește pace. Mai mult, Kremlinul a afirmat miercuri că acum nu există o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia, relatează Reuters.

Totodată, rușii au lansat mai multe atacuri aeriene, miercuri dimineață, vizate fiind, în principal orașele Kiev, Harkov și Herson. Cel mai afectat a fost Hersonul, unde autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin nouă persoane au fost rănite. În timp ce, pe front, armata rusă continuă să avanseze „ușor” pe cinci direcții, în regiunile Donețk și Zaporojie, Congresul american a anunțat că va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, notează Libertatea. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri un răspuns „sever” la agenții străini care urmăresc destabilizarea Rusiei prin susținerea Ucrainei, transmite agenția AFP. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian, forțele ucrainene și-au îndreaptat atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.

UPDATE O bucată de gheață a căzut peste mai mulți bărbați care așteptau în rând la ușa unui centru militar din suburbia Moscovei. Potrivit presei din Rusia, 4 persoane au avut de suferit, iar 3 au fost spitalizate.

UPDATE Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”, potrivit HotNews.

UPDATE Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

UPDATE Forțele ucrainene își îndreaptă atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian. În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării de la Londra a declarat că această mișcare urmează apelurilor lui Zelenski, de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, „pentru o fortificare mai rapidă în sectoarele cheie”, potrivit G4media.

UPDATE Potrivit oficialului ucrainean Anton Gerașcenko, Putin este acum în căutare de mai mulți soldați pentru a-și consolida "atacurile sinucigașe" asupra Ucrainei. Se pare că el a "simplificat obținerea cetățeniei ruse" pentru locuitorii din Belarus, Moldova și Kazahstan pentru a spori recrutarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Un militar al primei unități a centrului special Omega cu indicativul „Zigzag” a spus că forțele de ocupație ruse încearcă să taie „drumul vieții” care duce la Avdiivka în regiunea Donețk. „Astăzi (miercuri 20 decembrie), inamicul încearcă asalturi de pe flancurile orașului pentru a izola coridorul logistic, așa-numitul „drumul vieții”, a subliniat el.Potrivit acestuia, pe „drumul vieții” armata ucraineană primește tot ce are nevoie. „Este pe deplin sub controlul Forțelor Armate și al Forțelor de Apărare”, a menționat Zigzag.Trupele ruse au început să concentreze echipamente și forțe pentru atacuri pe direcții selectate separat lângă Avdiivka, regiunea Donețk, a remarcat șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș. Trupele Federației Ruse încearcă să folosească în mod activ echipamentul în timpul acțiunilor ofensive, scrie Ziare.com.

UPDATE Biroul procurorului ucrainean a anunţat miercuri dimineaţă că nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Mai multe obiective civile şi clădiri rezidenţiale au fost avariate, au precizat procurorii într-un comunicat, potrivit Spotmedia.

UPDATE Federaţia de Fotbal din Rusia (RFU) a votat împotriva trecerii sale din Europa în Asia, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruse, optând pentru a rămâne în cadrul federaţiei europene, în timp ce Moscova urmăreşte progresul în relaţiile cu UEFA.

UPDATE Condițiile insalubre în care trăiesc militarii ruși în tranșeele din Ucraina a dus la apariția unei boli periculoase, potrivit serviciilor de informații ucrainene. În rândurile soldaților a izbucnit o epidemie de febră hemoragică cu sindrom renal (FHSR). Din cauza lipsei proviziilor medicale și a igienei precare, boala se răspândește, potrivit Kyiv Post, scrie Gândul.

UPDATE Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters. Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari, scrie Digi24.

UPDATE Curtea Generală a UE a respins miercuri apelul formulat de miliardarul rus Roman Abramovici faţă de sancţiunile impuse contra sa de Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse, transmit Reuters şi DPA.

UPDATE Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Acesta a ajuns recent la Chișinău, pe cale aeriană, se arată într-un comunicat. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Potrivit Ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale Republicii Moldova. „În contextul actual de securitate, siguranța cetățenilor noștri este o prioritate. Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale. În acest sens, exprim gratitudine conducerii țării pentru atenția acordată domeniului de apărare, dar și partenerilor noștri externi, printre care Republica Franceză, pentru susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, a spus Anatolie Nosatîi. Achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre și modernizării Armatei Naționale.

UPDATE Kremlinul a răspuns cuvintelor rostite de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, legate de irelevanța negocierilor cu Rusia. Nu există premise pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina acum, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, comentând cuvintele lui Vladimir Zelenski. „Credem cu adevărat că subiectul negocierilor este acum irelevant și am repetat în repetate rânduri că nu există nicio bază pentru aceste negocieri, nici o bază, nu există condiții prealabile pentru astfel de negocieri”, a menționat el, potrivit Cotidianul.

UPDATE La sfârșitul săptămânii trecute, șase puncte cheie de pe front au fost bombardate intens, în timp ce forțele ruse vizau Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. Peste 100 de lupte sângeroase au avut loc în doar o zi, cu peste 1.250 de morți într-o singură zi și 930 în ziua precedentă, potrivit statisticilor Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE În tranșeele de pe frontul de luptă, soldații ucraineni se confruntă cu o amenințare terifiantă din partea dronelor rusești: gazul CS, cunoscut și sub numele de gaz lacrimogen, care îi sufocă pe militari și provoacă incendii, notează Adevărul.

UPDATE Comisia electorală din Rusia a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, inclusiv pe cea a preşedintelui Vladimir Putin, aflat la putere din 2000 şi a cărui realegere este certă, în Rusia nefiind tolerată nicio formă de opoziţie, notează miercuri AFP.

UPDATE Colaborarea României cu instructorii armatei americane a dus la efectuarea primului test al sistemului american de rachete Patriot, cu trageri reale, a declarat armata într-un comunicat, săptămâna aceasta, relatează Stars and Stripes.

UPDATE Rușii au suficiente drone „kamikaze” pentru a ataca Ucraina în fiecare zi, în diferite direcții, susţine Iuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Rusia acumulează astfel de arme, precum și rachete de croazieră și balistice, pentru noi atacuri, relatează Politika Strani, citată de Newsweek. „Am văzut deja rachete Iskander și S-400, folosite în atacuri asupra Kievului”, a spus Ignat, adăugând că Rusia lansează acum mai multe rachete de croazieră Kijhal Kh-101 și Kh-505 din bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS, scrie Spotmedia.

UPDATE În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveţ, în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa cu Uniunea Europeană. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară, scrie Bloomberg.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că întreţinerea de relaţii apropiate cu Rusia constituie o „alegere strategică” şi a îndemnat la aprofundarea în continuare a cooperării bilaterale, cu prilejul unei întâlniri la Beijing cu premierul rus Mihail Mişustin, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse în Rusia, va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro, în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia. Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri rus supus sancţiunilor Oleg Deripaska, potrivit Spotmedia.

UPDATE Statele Unite cer ajutorul Japoniei pentru a transfera rachete în Ucraina pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. „Japonia va face probabil săptămâna aceasta o modificare a legislației care îi va permite să exporte câteva zeci de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot în Statele Unite”. Ulterior, acestea să fie trimise Ucrainei.

UPDATE Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor – 72% – ar reacționa negativ la demisia comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), scrie BBC. Doar 2% dintre respondenți ar avea o atitudine pozitivă față de demisie și 21% „au o percepție neutră în această privință”. Sondajul a avut loc în perioada 4-10 decembrie, potrivit G4media.

UPDATE Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE O discuție telefonică între doi soldați ruși, interceptată de spionajul militar ucrainean, atestă că armata rusă folosește mercenari Wagner pentru instruirea trupelor de pe front, scrie Kyiv Post. „Oamenii ăștia de la Wagner sunt aici și ne pregătesc (…) se întorc încet”, a spus unul dintre militarii ruși, nemulțumit că unitatea sa e instruită de un mercenar Wagner, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ferm ideea că Ucraina ar fi pe punctul să piardă războiul cu Rusia. La întrebarea pusă de un jurnalist BBC, președintele ucrainean a răspuns direct „Nu” și a spus că armata ucraineană e într-o poziție mult mai bună acum față de primele luni ale invaziei rusești, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca OMV să fie deposedată de participaţiia de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică a Rusiei, scrie Reuters. Conform decretelor prezidenţiale publicate marţi noapte, participaţiile deţinute de OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor fi confiscate şi revin unor companii ruseşti nou create. Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declaraţie de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, potrivit ZF.

UPDATE Kievul încearcă să lupte împotriva sentimentului de oboseală în Occident faţă de un conflict care a început în urmă cu aproape doi ani, însă Volodimir Zelenski s-a abținut de la orice previziune cu privire la durata luptelor. ”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el, potrivit Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, o ruptură a relaţiilor cu comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, şi dă asigurări că întreţine relaţii de lucru cu acesta, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un reprezentant al departamentului militar a atașat scrisorii o listă cu armele pe care Pentagonul intenționează să le achiziționeze după transferul în Ucraina. Astfel, 635 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de rachete, 210 de milioane de dolari pentru obuze de fragmentare explozive mari de 155 mm M795 de rezervă, siguranțe, amorse și praf de pușcă și 129 de milioane de dolari pentru finanțare secretă pentru ca Marina SUA să înlocuiască armamentul. „Odată ce aceste fonduri sunt alocate, departamentul va epuiza fondurile disponibile pentru a ajuta la asigurarea securității Ucrainei”, a spus McCord, potrivit Realitatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a dat asigurări, în conferința de presă susținută aseară, că nu va semna legea privind mobilizarea femeilor în armată. „Nu, nu o voi semna”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deminţit marţi, răspunzînd unei întrebări într-o conferinţă de presă, la Kiev, că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban despre un armistiţiu cu Rusia, relatează BBC News, potrivit news.ro.

UPDATE În timp ce țările europene au impus un embargou asupra petrolului rusesc și s-au chinuit să găsească surse alternative, la prețuri mai mari, Turcia face notă discordantă și profită de acest lucru, cumpărând țiței din Rusia la prețuri foarte mici, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a declarat, în aceeași conferință, că pentru el este o onoare să fie șeful statului, dar dacă ucrainenii ar face altă alegere, ar fi ceva „normal”, relatează Ukrainska Pravda. „E dreptul oamenilor să decidă cum lucrez, cum servesc Ucraina. Dacă nu le place – ei bine, e de înțeles, este alegerea ucrainenilor, e în regulă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin este câștigătorul geopolitic al anului. Această opinie a fost exprimată de editorialistul The Wall Street Journal (WSJ) Gerald Baker. „Pentru a-l declara pe Vladimir Putin câștigătorul geopolitic al anului <...>, poziția sa pare incomensurabil mai puternică decât acum un an. Lăudata contraofensivă a Kievului a stagnat, economia lui Putin a rezistat sancțiunilor occidentale, hotărârea europeană se estompează, sprijinul american este slăbire”, a scris expertul într-un articol publicat în ediția din 18 decembrie.

UPDATE "Vom produce un milion de drone anul viitor", a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul conferinței sale de presă anuale. Potrivit unor oficiali ucraineni, forţele ucrainene au nevoie de 100.000 până la 120.000 de drone de diferite tipuri, pe lună, pentru a face faţă armatei ruse, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele rus Vladimir Puțin a declarat marți, în timpul unei ședințe a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, că armata rusă are inițiativa pe frontul din Ucraina”.

UPDATE Copreședinții sediului de campanie al lui Vladimir Putin, care pe 18 decembrie a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la nominalizarea sa pentru un nou mandat prezidențial, ar putea fi șefii parlamentului RPD, comandantul batalionului Sparta, Artem Joga, actorul Vladimir Mașkov și medicul-șef al Spitalului Orășenesc nr.52 Moscova, Mariana Lisenko, scrie Kommersant.

UPDATE Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile  pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei, scrie Mediafax.

UPDATE Mai multe drone rusești au efectuat atacuri asupra Kievului în noaptea de marți spre miercuri. Cel puțin două dintre aceste atacuri au vizat orașul Harkov din vestul Ucrainei, în timp ce bombardamentele din Herson, în sudul Ucrainei, au dus la rănirea a nouă persoane, scrie Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței sale de final de an că UE a fost împotriva blocadei frontierei cu Polonia și le-a mulțumit României și Moldovei pentru coridorul oferit. Liderul de la Kiev a răspuns marți, 19 decembrie, la o întrebare adresată de un jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza referitoare la relațiile viitoare cu Polonia și la schimbările necesare, scrie B1. „Trebuie să fim sinceri. Președintele a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră. Și noi stăm cât putem de bine… Apoi a fost blocada granițelor noastre. Înțelegeți, nu este o afacere în timpul războiului. Este vorba de supraviețuire. Nu aveam un coridor liber al Mării Negre prin care să exportăm cereale… Ce ne mai rămâne dacă nu există mare?”, a răspuns Zelenski la întrebarea jurnalistului. În privința blocadei frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus că Uniunea Europeană s-a opus acesteia și „slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă”.

UPDATE Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri oficiali militari ucraineni citaţi de Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul conferinței sale de presă, și-a exprimat opinia că țările occidentale vor continua să ofere asistență Ucrainei și nu îi vor trăda țara. "Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda și că Statele Unite vor implementa pe deplin ceea ce am convenit", a spus Zelenski despre alocarea unui nou pachet de ajutor din partea Statelor Unite, asupra căruia Congresul SUA nu a reușit să cadă de acord de câteva săptămâni, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus că Federația Rusă își modernizează arsenalul nuclear și „își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, deoarece Occidentul poartă un război hibrid împotriva sa”, a declarat liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni extinse a colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse din 19 decembrie, notează Ziare.com.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters.

UPDATE Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva scriitorului Boris Akunin pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili. El este suspectat că a „justificat terorismul” și că a răspândit „povești false” despre armata rusă, scrie Meduza.io. Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014 după anexarea Crimeei și de atunci s-a declarat în repetate rânduri împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte, din Crimeea, 19 drone de atac Shahed, dintre care 18 au fost distruse, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Dronele a fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Dnipro, Vinița, Hmelnițkii, Kiev, Cernihov și Kirovograd. „În plus, inamicul a tras două rachete antiaeriene S-300 ghidate de sisteme de apărare aeriană din regiunea Belgorod - Federația Rusă - în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat victime”, se spune într-o postare de pe Telegram.

UPDATE Forțele armate canadiene au comunicat marți achiziționarea a 11 drone de la compania americană General Atomics. Acestea vor fi utilizate pentru operațiuni militare în străinătate și pentru supravegherea aeriană extinsă a vastului teritoriu canadian, conform informațiilor furnizate miercuri de AFP.

UPDATE Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, notează Antena3.

UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv. „Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”.

UPDATE Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi, transmite AFP. Retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a anunţat, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, că se va retrage de pe piaţa rusă, notează Money.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată. Președintele Volodimir Zelenski a ținut marți o conferință de presă de final de an, în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev, scrie HotNews.

/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
Un prim pas către dialog sau jocuri politice? Ce spun experții despre decizia Tiraspolului de a accepta gaz livrat de Moldovagaz
Un prim pas către dialog sau jocuri politice? Ce spun experții despre decizia Tiraspolului de a accepta gaz livrat de Moldovagaz
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”

21 ianuarie 2025, ora 12:48

Președintele american Donald Trump a declarat că liderul rus Vladimir Putin „distruge Rusia” prin prelungirea războiului din Ucraina și că ar trebui să ajungă la un acord de pace, conform The Kyiv Independent. Trump a menționat că, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus că dorește un acord pentru a pune capăt războiului, președintele american nu este sigur dacă Putin dorește același lucru.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare lui Donald Trump cu ocazia revenirii acestuia la Casa Albă și i-a transmis o condiție esențială pentru a opri războiul din Ucraina. Putin îi cere lui Trump demolarea bazelor Deveselu și Kogălniceanu din România și a subliniat că Moscova este pregătită să reia „contactele directe” cu Washingtonul, suspendate în timpul administrației Biden, notează NewsWeek.

UPDATE Chiar dacă au trecut peste 1.060 de zile de conflagrație în Ucraina și obiectivele inițiale ale Kremlinului nu au fost atinse, Putin continuă nebunește transformarea țării pentru a-și alimenta mașina de război. Acum Christian Freuding, un general german a avertizat Europa asupra unei mutări groaznice a lui Putin contra NATO. El a spus că Rusia se reînarmează mai repede decât se credea „pentru un posibil atac asupra alianței”, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia prin gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Şeful fondului suveran al Rusiei l-a lăudat marţi pe preşedintele american Donald Trump, afirmând că multitudinea de ordine executive adoptată în primele sale ore de mandat arată că un leadership decisiv poate schimba cursul istoriei, stimula creșterea economică şi deschide oportunități de dialog.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin poartă în prezent discuții prin videoconferință cu liderul chinez Xi Jinping, a declarat secretarul de presă al șefului statului rus Dmitri Peskov pentru TASS.

UPDATE Ministrul român al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a primit vizita Ministrului Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional al Ungariei, Péter Szijjártó, la sediul Ministerului Energiei. Sebastian Burduja a folosit acest moment pentru a ataca indirect Rusia de șantaj, chiar dacă nu îi menționează explicit numele. Ungaria a devenit în ultima perioadă un adevărat aliat al Rusiei în regiune, premierul maghiar Viktor Orban fiind în strânse legături cu Kremlinul, notează Știripesurse.

UPDATE Incidentele implicând cabluri submarine din Marea Baltică au fost ”accidente”, potrivit unui consens care apare între serviciile americane şi europene, declară trei surse din trei ţări implicate în anchetă, dezvăluie The Washington Post (WP), în contextul în care Rusia nu este acuzată în mod oficial, în pofida faptului că a fost bănuită rapid, conform news.ro.

UPDATE Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat marţi că discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", care ar trebui, în opinia sa, "să definească în sfârşit un cadru pentru autonomia europeană" în privinţa apărării, potrivit Digi24.

UPDATE De la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, mulți africani s-au alăturat armatei ruse. Unii s-au înrolat voluntar, prin intermediul unor companii private care au contract cu Kremlin, alții acuză faptul că au fost atrași cu promisiuni false. Unul dintre ei, un soldat din Camerun, spune în interviul acordat în exclusivitate pentru RFI că, la fel ca mulți alții, și el a fost victima unei operațiuni de „trafic de persoane”, bine organizat. 

UPDATE Vladimir Putin a declarat că este dispus să negocieze cu Donald Trump în privința războiului din Ucraina, dar a pus câteva condiții, cum ar fi aspecte legate de extinderea NATO și situația etnicilor ruși în Ucraina. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Kremlinul cere de fapt capitularea Ucrainei. „Oficiali de rang înalt de la Kremlin, inclusiv Putin şi Lavrov, au reiterat în ultimele săptămâni că Kremlinul refuză să ia în considerare orice compromis faţă de cererile lui Putin de la sfârşitul anului 2021 şi începutul anului 2022, care includ cereri ca Ucraina să rămână permanent „neutră” şi să nu adere la NATO, să impună limitări severe privind dimensiunea armatei ucrainene şi să înlăture actualul guvern ucrainean”, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE Președintele american Donald Trump i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina pe 20 ianuarie, la scurt timp după învestirea sa, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty, preluat de Meduza.io. În campanie, Trump a promis că va încheia războiul în 24 de ore de la preluarea mandatului. Întrebat luni dacă mai poate respecta termenul, a glumit că îi mai trebuie „o jumătate de zi”, scrie RBC.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, care se apropie de borna celor trei ani, Putin este cu gândul să-și extindă ”imperiul” rus, dincolo de granițele țării sale. Acum, el poate pune lumea în mare pericol, vrând să acapareze un zăcământ de petrol descoperit în Antarctica, dar care reprezintă o comoară a umanității, în valoare de aproximativ 40.000 de miliarde dolari, potrivit Ziare.com.

UPDATE Germania şi-a îndeplinit obiectivul NATO de a cheltui 2% din Produsul său Intern Brut pentru apărare în 2024, a declarat luni guvernul, deşi cu mult sub solicitarea preşedintelui SUA Donald Trump, de până la 5%, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Noua administrație siriană a interzis intrarea în țară a tuturor bunurilor rusești, iraniene și israeliene printr-un nou decret emis recent de ministrul de finanțe al țării. Orice bunuri relevante descoperite la punctele de trecere a frontierei terestre și maritime vor fi confiscate, conform interdicției, au raportat mass-media regionale. Decizia a fost luată la scurt timp după ce țara a restricționat intrarea deținătorilor de pașapoarte iraniene și israeliene. Ucraina a acționat rapid pentru a restabili legăturile cu Siria după ce rebelii au răsturnat regimul susținut de Rusia al fostului dictator sirian Bashar al-Assad la 8 decembrie, notează Digi24.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este nevoie urgentă de o „pace justă și durabilă” în Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă din 20 ianuarie, organizată după întâlnirea cu premierul slovac Robert Fico. „O pace justă și durabilă trebuie să fie obținută în Ucraina cât mai curând posibil înainte ca consecințele războiului din geografia noastră vecină să se adâncească și mai mult”, a declarat Erdogan. El a reafirmat angajamentul continuu al Turciei față de acest obiectiv și a menționat planurile sale de a discuta această chestiune cu președintele american Donald Trump, proaspăt învestit în funcție, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni, 20 ianuarie, că miliardele de euro din banii contribuabililor cheltuiți pentru bugetele militare ale Europei nu ar trebui să fie folosite pentru a cumpăra doar arme americane, făcând presiuni pentru mai multe investiții în industriile de apărare autohtone, scrie Reuters.

UPDATE Explozii au răsunat marți dimineață în Dnipro în jurul orei 06:00, relatează Ukrainska Pravda. „Ținte de mare viteză se îndreaptă spre Dnipro!”, a transmis aviația ucraineană. Anterior exploziilor, a fost emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Dnipropetrovsk din cauza amenințării cu atacuri cu rachete balistice rusești.

UPDATE Comisia Europeană elaborează o strategie pentru a elimina combustibilii fosili ruşi de pe piaţa energetică a Uniunii Europene. Cu toate acestea, livrările de gaze din Rusia către Europa persistă în ciuda eforturilor UE, iar Bruxelles-ul este hotărât să pună capăt acestei situaţii, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie şi locuinţe, notează The Kyiv Independent, potrivit 

UPDATE Proiectul analitic DeepState a raportat în noaptea de 20-21 ianuarie avansarea trupelor ruse în mai multe aşezări din regiunile Harkov şi Doneţk. Potrivit sursei citate, ruşii continuă să cucerească teritorii în regiunea Doneţk. Trupele ruse au obținut unele succese în apropierea așezărilor Velyka Novosilka, Uspenivka şi Slovianka. În regiunea Luhansk, ruşii au avansat în apropierea așezării Nadiia. În regiunea Harkov, forţele ruse au avansat în Dvorichna, scrie Mediafax.

UPDATE Moldova şi regiunea separatistă Transnistria s-au apropiat de un acord pentru a permite gazului să ajungă la locuitorii enclavei rebele, care suferă de la începutul anului din cauza întreruperilor de curent şi încălzire, scrie Reuters.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopţii de luni spre marţi o fabrică a complexului militar-industrial rus din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei, care produce şi modifică avioane militare Suhoi Su-25, a anunţat şeful Centrului de combatere a dezinformării de pe lângă Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrii Kovalenko, citat de EFE, transmite Agerpres.

UPDATE Conflictul din Ucraina „nu se va încheia mâine şi nici poimâine”, a atenţionat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un avertisment abia voalat la adresa lui Donald Trump, care tocmai depunea jurământul în calitate de preşedinte al SUA şi care a promis un sfârșit rapid al războiului, informează AFP, potrivit Agerpres. „Nu poate exista pace şi securitate în Europa fără europeni şi fără ca ele să fie negociate de europeni”, a declarat şeful statului francez în timpul unor urări adresate forţelor armate ale Franţei, lângă Rennes.

UPDATE „Volodimir Zelenski dorește să încheie un acord. Nu știu dacă Putin vrea asta, poate nu. Dar ar trebui să o facă. Cred că este pe cale de a distruge Rusia dacă nu încheie o înțelegere”, a spus cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite la întoarcerea sa în Biroul Oval, acolo unde a semnat în fața presei o avalanșă de ordine prezidențiale, notează Gândul.

UPDATE În 2024, al treilea an de război din Ucraina, rușii au cumpărat cu aproape 17% mai multe antidepresive decât în ​​anul precedent și chiar au depășit nivelurile record din 2022, când a izbucnit războiul, ceea ce a făcut ca unele medicamente să devină insuficiente în farmacii, potrivit Rador.

UPDATE Potrivit studiului „Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis”, publicat pe site-ul BNR, războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022. Inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, scrie Money.

UPDATE „Ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia prin faptul că nu încheie o înțelegere”, a declarat Trump după învestirea sa, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty. Noul președinte american a depus jurământul la Capitoliul Statelor Unite pe 20 ianuarie. Vorbind cu reporterii, Trump a declarat din nou că urmărește să încheie conflictul cât mai curând posibil, dar a menționat că va trebui să discute mai întâi cu Putin. Noul președinte american a mai spus că omologul său rus „nu are cum să fie încântat de război pentru că nu o duce prea bine”. „Majoritatea oamenilor au crezut că războiul s-ar fi terminat într-o săptămână”, a spus Trump, adăugând că lui Putin „i-ar fi foarte bine să pună capăt războiului”.

UPDATE Noul președinte american învestit Donald Trump nu a menționat Ucraina în mod direct în timpul primului său discurs către americani după ce a depus jurământul luni, comentează CNN. „Ne vom măsura succesul nu numai prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”, a spus Trump.

UPDATE Vladimir Putin i-a transmis un mesaj lui Donald Trump, cu câteva ore înainte ca acesta să își înceapă mandatul de președinte al SUA. Liderul rus a vorbit în timpul reuniunii Consiliului de Securitate și a zis că Rusia este gata de dialog cu orice administrație americană. Totuși, Putin a pus și condiții care arată că părerea Kremlinului nu s-a schimbat deloc în trei ani de război. „Donald Trump este învestit drept al 47-lea președinte al Statelor Unite. Evident, perioada pre-electorală nu a fost ușoară pentru domnul Trump din toate punctele de vedere: el și chiar membrii familiei sale au fost în mod constant sub presiune puternică și au existat chiar și atentate la viața lui. Dar a dat dovadă de curaj și a câștigat o victorie convingătoare în alegeri.Și vedem declarații noului Președinte al SUA și ale membrilor echipei sale despre dorința de a restabili contactele directe cu Rusia, întrerupte fără nicio vină a noastră de către Administrația precedentă. De asemenea, auzim declarațiile sale despre necesitatea de a face totul pentru a preveni un al Treilea Război Mondial. Desigur, salutăm această atitudine și îl felicităm pe Președintele ales al Statelor Unite ale Americii pentru preluarea mandatului”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a numărat printre liderii străini care l-au felicitat luni seară pe Donald Trump pentru preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite, afirmând că învestirea republicanului este „o zi a schimbării şi, de asemenea, o zi a păcii pentru rezolvarea multor probleme şi provocări globale”.

 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1061: Condiția Chișinăului, intenția lui Trump și 1.000 de atacuri! Zelenski cere sisteme Patriot
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.