/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 665: Alertă pentru Moldova și ordinul lui Putin! Zelenski a fost întrebat când se va termina războiul

20 decembrie 2023, ora 17:40

Portalul de ştiri Politico de la Bruxelles îl citează pe Michel Hofman, şeful apărării forţelor armate belgiene, care a afirmat că trupele ruse ar putea să pornească, după Ucraina, un război împotriva Moldovei şi a ţărilor baltice. Între timp, armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, ceea ce ar însemna o intensificare dramatică a războiului dintre Ucraina și Rusia, a spus Volodimir Zelenski, la conferința sa de presă de sfârșit de an. Liderul ucrainean a mai declarat că este o chestiune „extrem de delicată” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a decide dacă vor trimite propunerea parlamentului. România și Moldova au ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a menționat că nimeni nu știe când se va termina războiul și a amintit despre declarațiile lui Vladimir Putin precum că scopurile Kremlinului rămân aceleași, iar asta ar însemna că Rusia nu dorește pace. Mai mult, Kremlinul a afirmat miercuri că acum nu există o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia, relatează Reuters.

Totodată, rușii au lansat mai multe atacuri aeriene, miercuri dimineață, vizate fiind, în principal orașele Kiev, Harkov și Herson. Cel mai afectat a fost Hersonul, unde autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin nouă persoane au fost rănite. În timp ce, pe front, armata rusă continuă să avanseze „ușor” pe cinci direcții, în regiunile Donețk și Zaporojie, Congresul american a anunțat că va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, notează Libertatea. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri un răspuns „sever” la agenții străini care urmăresc destabilizarea Rusiei prin susținerea Ucrainei, transmite agenția AFP. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian, forțele ucrainene și-au îndreaptat atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.

UPDATE O bucată de gheață a căzut peste mai mulți bărbați care așteptau în rând la ușa unui centru militar din suburbia Moscovei. Potrivit presei din Rusia, 4 persoane au avut de suferit, iar 3 au fost spitalizate.

UPDATE Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”, potrivit HotNews.

UPDATE Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

UPDATE Forțele ucrainene își îndreaptă atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian. În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării de la Londra a declarat că această mișcare urmează apelurilor lui Zelenski, de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, „pentru o fortificare mai rapidă în sectoarele cheie”, potrivit G4media.

UPDATE Potrivit oficialului ucrainean Anton Gerașcenko, Putin este acum în căutare de mai mulți soldați pentru a-și consolida "atacurile sinucigașe" asupra Ucrainei. Se pare că el a "simplificat obținerea cetățeniei ruse" pentru locuitorii din Belarus, Moldova și Kazahstan pentru a spori recrutarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Un militar al primei unități a centrului special Omega cu indicativul „Zigzag” a spus că forțele de ocupație ruse încearcă să taie „drumul vieții” care duce la Avdiivka în regiunea Donețk. „Astăzi (miercuri 20 decembrie), inamicul încearcă asalturi de pe flancurile orașului pentru a izola coridorul logistic, așa-numitul „drumul vieții”, a subliniat el.Potrivit acestuia, pe „drumul vieții” armata ucraineană primește tot ce are nevoie. „Este pe deplin sub controlul Forțelor Armate și al Forțelor de Apărare”, a menționat Zigzag.Trupele ruse au început să concentreze echipamente și forțe pentru atacuri pe direcții selectate separat lângă Avdiivka, regiunea Donețk, a remarcat șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș. Trupele Federației Ruse încearcă să folosească în mod activ echipamentul în timpul acțiunilor ofensive, scrie Ziare.com.

UPDATE Biroul procurorului ucrainean a anunţat miercuri dimineaţă că nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Mai multe obiective civile şi clădiri rezidenţiale au fost avariate, au precizat procurorii într-un comunicat, potrivit Spotmedia.

UPDATE Federaţia de Fotbal din Rusia (RFU) a votat împotriva trecerii sale din Europa în Asia, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruse, optând pentru a rămâne în cadrul federaţiei europene, în timp ce Moscova urmăreşte progresul în relaţiile cu UEFA.

UPDATE Condițiile insalubre în care trăiesc militarii ruși în tranșeele din Ucraina a dus la apariția unei boli periculoase, potrivit serviciilor de informații ucrainene. În rândurile soldaților a izbucnit o epidemie de febră hemoragică cu sindrom renal (FHSR). Din cauza lipsei proviziilor medicale și a igienei precare, boala se răspândește, potrivit Kyiv Post, scrie Gândul.

UPDATE Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters. Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari, scrie Digi24.

UPDATE Curtea Generală a UE a respins miercuri apelul formulat de miliardarul rus Roman Abramovici faţă de sancţiunile impuse contra sa de Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse, transmit Reuters şi DPA.

UPDATE Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Acesta a ajuns recent la Chișinău, pe cale aeriană, se arată într-un comunicat. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Potrivit Ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale Republicii Moldova. „În contextul actual de securitate, siguranța cetățenilor noștri este o prioritate. Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale. În acest sens, exprim gratitudine conducerii țării pentru atenția acordată domeniului de apărare, dar și partenerilor noștri externi, printre care Republica Franceză, pentru susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, a spus Anatolie Nosatîi. Achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre și modernizării Armatei Naționale.

UPDATE Kremlinul a răspuns cuvintelor rostite de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, legate de irelevanța negocierilor cu Rusia. Nu există premise pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina acum, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, comentând cuvintele lui Vladimir Zelenski. „Credem cu adevărat că subiectul negocierilor este acum irelevant și am repetat în repetate rânduri că nu există nicio bază pentru aceste negocieri, nici o bază, nu există condiții prealabile pentru astfel de negocieri”, a menționat el, potrivit Cotidianul.

UPDATE La sfârșitul săptămânii trecute, șase puncte cheie de pe front au fost bombardate intens, în timp ce forțele ruse vizau Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. Peste 100 de lupte sângeroase au avut loc în doar o zi, cu peste 1.250 de morți într-o singură zi și 930 în ziua precedentă, potrivit statisticilor Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE În tranșeele de pe frontul de luptă, soldații ucraineni se confruntă cu o amenințare terifiantă din partea dronelor rusești: gazul CS, cunoscut și sub numele de gaz lacrimogen, care îi sufocă pe militari și provoacă incendii, notează Adevărul.

UPDATE Comisia electorală din Rusia a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, inclusiv pe cea a preşedintelui Vladimir Putin, aflat la putere din 2000 şi a cărui realegere este certă, în Rusia nefiind tolerată nicio formă de opoziţie, notează miercuri AFP.

UPDATE Colaborarea României cu instructorii armatei americane a dus la efectuarea primului test al sistemului american de rachete Patriot, cu trageri reale, a declarat armata într-un comunicat, săptămâna aceasta, relatează Stars and Stripes.

UPDATE Rușii au suficiente drone „kamikaze” pentru a ataca Ucraina în fiecare zi, în diferite direcții, susţine Iuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Rusia acumulează astfel de arme, precum și rachete de croazieră și balistice, pentru noi atacuri, relatează Politika Strani, citată de Newsweek. „Am văzut deja rachete Iskander și S-400, folosite în atacuri asupra Kievului”, a spus Ignat, adăugând că Rusia lansează acum mai multe rachete de croazieră Kijhal Kh-101 și Kh-505 din bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS, scrie Spotmedia.

UPDATE În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveţ, în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa cu Uniunea Europeană. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară, scrie Bloomberg.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că întreţinerea de relaţii apropiate cu Rusia constituie o „alegere strategică” şi a îndemnat la aprofundarea în continuare a cooperării bilaterale, cu prilejul unei întâlniri la Beijing cu premierul rus Mihail Mişustin, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse în Rusia, va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro, în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia. Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri rus supus sancţiunilor Oleg Deripaska, potrivit Spotmedia.

UPDATE Statele Unite cer ajutorul Japoniei pentru a transfera rachete în Ucraina pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. „Japonia va face probabil săptămâna aceasta o modificare a legislației care îi va permite să exporte câteva zeci de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot în Statele Unite”. Ulterior, acestea să fie trimise Ucrainei.

UPDATE Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor – 72% – ar reacționa negativ la demisia comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), scrie BBC. Doar 2% dintre respondenți ar avea o atitudine pozitivă față de demisie și 21% „au o percepție neutră în această privință”. Sondajul a avut loc în perioada 4-10 decembrie, potrivit G4media.

UPDATE Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE O discuție telefonică între doi soldați ruși, interceptată de spionajul militar ucrainean, atestă că armata rusă folosește mercenari Wagner pentru instruirea trupelor de pe front, scrie Kyiv Post. „Oamenii ăștia de la Wagner sunt aici și ne pregătesc (…) se întorc încet”, a spus unul dintre militarii ruși, nemulțumit că unitatea sa e instruită de un mercenar Wagner, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ferm ideea că Ucraina ar fi pe punctul să piardă războiul cu Rusia. La întrebarea pusă de un jurnalist BBC, președintele ucrainean a răspuns direct „Nu” și a spus că armata ucraineană e într-o poziție mult mai bună acum față de primele luni ale invaziei rusești, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca OMV să fie deposedată de participaţiia de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică a Rusiei, scrie Reuters. Conform decretelor prezidenţiale publicate marţi noapte, participaţiile deţinute de OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor fi confiscate şi revin unor companii ruseşti nou create. Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declaraţie de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, potrivit ZF.

UPDATE Kievul încearcă să lupte împotriva sentimentului de oboseală în Occident faţă de un conflict care a început în urmă cu aproape doi ani, însă Volodimir Zelenski s-a abținut de la orice previziune cu privire la durata luptelor. ”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el, potrivit Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, o ruptură a relaţiilor cu comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, şi dă asigurări că întreţine relaţii de lucru cu acesta, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un reprezentant al departamentului militar a atașat scrisorii o listă cu armele pe care Pentagonul intenționează să le achiziționeze după transferul în Ucraina. Astfel, 635 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de rachete, 210 de milioane de dolari pentru obuze de fragmentare explozive mari de 155 mm M795 de rezervă, siguranțe, amorse și praf de pușcă și 129 de milioane de dolari pentru finanțare secretă pentru ca Marina SUA să înlocuiască armamentul. „Odată ce aceste fonduri sunt alocate, departamentul va epuiza fondurile disponibile pentru a ajuta la asigurarea securității Ucrainei”, a spus McCord, potrivit Realitatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a dat asigurări, în conferința de presă susținută aseară, că nu va semna legea privind mobilizarea femeilor în armată. „Nu, nu o voi semna”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deminţit marţi, răspunzînd unei întrebări într-o conferinţă de presă, la Kiev, că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban despre un armistiţiu cu Rusia, relatează BBC News, potrivit news.ro.

UPDATE În timp ce țările europene au impus un embargou asupra petrolului rusesc și s-au chinuit să găsească surse alternative, la prețuri mai mari, Turcia face notă discordantă și profită de acest lucru, cumpărând țiței din Rusia la prețuri foarte mici, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a declarat, în aceeași conferință, că pentru el este o onoare să fie șeful statului, dar dacă ucrainenii ar face altă alegere, ar fi ceva „normal”, relatează Ukrainska Pravda. „E dreptul oamenilor să decidă cum lucrez, cum servesc Ucraina. Dacă nu le place – ei bine, e de înțeles, este alegerea ucrainenilor, e în regulă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin este câștigătorul geopolitic al anului. Această opinie a fost exprimată de editorialistul The Wall Street Journal (WSJ) Gerald Baker. „Pentru a-l declara pe Vladimir Putin câștigătorul geopolitic al anului <...>, poziția sa pare incomensurabil mai puternică decât acum un an. Lăudata contraofensivă a Kievului a stagnat, economia lui Putin a rezistat sancțiunilor occidentale, hotărârea europeană se estompează, sprijinul american este slăbire”, a scris expertul într-un articol publicat în ediția din 18 decembrie.

UPDATE "Vom produce un milion de drone anul viitor", a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul conferinței sale de presă anuale. Potrivit unor oficiali ucraineni, forţele ucrainene au nevoie de 100.000 până la 120.000 de drone de diferite tipuri, pe lună, pentru a face faţă armatei ruse, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele rus Vladimir Puțin a declarat marți, în timpul unei ședințe a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, că armata rusă are inițiativa pe frontul din Ucraina”.

UPDATE Copreședinții sediului de campanie al lui Vladimir Putin, care pe 18 decembrie a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la nominalizarea sa pentru un nou mandat prezidențial, ar putea fi șefii parlamentului RPD, comandantul batalionului Sparta, Artem Joga, actorul Vladimir Mașkov și medicul-șef al Spitalului Orășenesc nr.52 Moscova, Mariana Lisenko, scrie Kommersant.

UPDATE Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile  pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei, scrie Mediafax.

UPDATE Mai multe drone rusești au efectuat atacuri asupra Kievului în noaptea de marți spre miercuri. Cel puțin două dintre aceste atacuri au vizat orașul Harkov din vestul Ucrainei, în timp ce bombardamentele din Herson, în sudul Ucrainei, au dus la rănirea a nouă persoane, scrie Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței sale de final de an că UE a fost împotriva blocadei frontierei cu Polonia și le-a mulțumit României și Moldovei pentru coridorul oferit. Liderul de la Kiev a răspuns marți, 19 decembrie, la o întrebare adresată de un jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza referitoare la relațiile viitoare cu Polonia și la schimbările necesare, scrie B1. „Trebuie să fim sinceri. Președintele a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră. Și noi stăm cât putem de bine… Apoi a fost blocada granițelor noastre. Înțelegeți, nu este o afacere în timpul războiului. Este vorba de supraviețuire. Nu aveam un coridor liber al Mării Negre prin care să exportăm cereale… Ce ne mai rămâne dacă nu există mare?”, a răspuns Zelenski la întrebarea jurnalistului. În privința blocadei frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus că Uniunea Europeană s-a opus acesteia și „slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă”.

UPDATE Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri oficiali militari ucraineni citaţi de Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul conferinței sale de presă, și-a exprimat opinia că țările occidentale vor continua să ofere asistență Ucrainei și nu îi vor trăda țara. "Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda și că Statele Unite vor implementa pe deplin ceea ce am convenit", a spus Zelenski despre alocarea unui nou pachet de ajutor din partea Statelor Unite, asupra căruia Congresul SUA nu a reușit să cadă de acord de câteva săptămâni, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus că Federația Rusă își modernizează arsenalul nuclear și „își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, deoarece Occidentul poartă un război hibrid împotriva sa”, a declarat liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni extinse a colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse din 19 decembrie, notează Ziare.com.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters.

UPDATE Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva scriitorului Boris Akunin pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili. El este suspectat că a „justificat terorismul” și că a răspândit „povești false” despre armata rusă, scrie Meduza.io. Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014 după anexarea Crimeei și de atunci s-a declarat în repetate rânduri împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte, din Crimeea, 19 drone de atac Shahed, dintre care 18 au fost distruse, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Dronele a fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Dnipro, Vinița, Hmelnițkii, Kiev, Cernihov și Kirovograd. „În plus, inamicul a tras două rachete antiaeriene S-300 ghidate de sisteme de apărare aeriană din regiunea Belgorod - Federația Rusă - în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat victime”, se spune într-o postare de pe Telegram.

UPDATE Forțele armate canadiene au comunicat marți achiziționarea a 11 drone de la compania americană General Atomics. Acestea vor fi utilizate pentru operațiuni militare în străinătate și pentru supravegherea aeriană extinsă a vastului teritoriu canadian, conform informațiilor furnizate miercuri de AFP.

UPDATE Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, notează Antena3.

UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv. „Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”.

UPDATE Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi, transmite AFP. Retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a anunţat, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, că se va retrage de pe piaţa rusă, notează Money.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată. Președintele Volodimir Zelenski a ținut marți o conferință de presă de final de an, în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev, scrie HotNews.

/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
Copiii nevaccinați împotriva rujeolei nu vor fi admiși în școli și grădinițe? Anunțul Primăriei Chișinău
Copiii nevaccinați împotriva rujeolei nu vor fi admiși în școli și grădinițe? Anunțul Primăriei Chișinău
/VIDEO/ Industria eoliană și fotovoltaică din R. Moldova: Cum arată imaginea de ansamblu și care sunt perspectivele
/VIDEO/ Industria eoliană și fotovoltaică din R. Moldova: Cum arată imaginea de ansamblu și care sunt perspectivele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

22 aprilie 2024, ora 22:11

Pachetul de ajutor militar de circa 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost aprobat de Congresul SUA și ar putea fi semnat în câteva zile. O analiză BBC detaliază ce arme ar putea primi ucrainenii și ce diferență ar putea face pe front în încercarea de a opri armata Rusiei să avanseze. Între timp, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului. Sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare din lume, a avertizat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, informează Reuters.

O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia. Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă. Reprezentantul Armatei Voluntare Ucrainene din Sud, Serghei Bratciuk, a catalogat scufundarea navei drept lucru destul de simbolic, ca o lovitură uriașă pentru Rusia. Pe de altă parte, un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk din estul Ucrainei.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană, rachetele cu rază medie și lungă de acțiune și artileria rămân cele mai presante arme de care are nevoie Ucraina. Aici ar putea merge ajutorul SUA, scrie BBC.

UPDATE Șeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a declarat, pentru BBC, că ţara sa se va confrunta cu o situaţie dificilă la mijlocul lunii mai şi la începutul lunii iunie. "Ne vom confrunta cu o situaţie destul de dificilă în viitorul apropiat, conform evaluării noastre. Dar nu este catastrofală şi trebuie să înţelegem acest lucru. Nu se va întâmpla Armagedonul, aşa cum încep să spună acum mulţi oameni. Dar vor exista probleme începând cu jumătatea lunii mai", a declarat Kirilo Budanov. Şeful GUR a precizat că predicţia sa se referă la Ucraina în ansamblu, nu doar la situaţia de pe front.

UPDATE Pentru artileriştii ucraineni epuizaţi care ţin pe loc trupele ruse lângă oraşul estic Kupiansk, pachetul de ajutor american votat în sfârşit sâmbătă de Camera Reprezentanţilor a SUA este o salvare şi poate schimba evoluţia pe front, dar asta va necesita timp şi noi trupe, se arată într-o analiză Reuters.

UPDATE Aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina a fost posibilă după ce președintele Camerei Reprezentanților a primit o informare de la șeful CIA, care l-a avertizat că Rusia “ar putea continua să mărșăluiască prin Europa”, dacă va câștiga războiul, arată o analiză NY Times, citată de Biziday.

UPDATE Miniştrii europeni de externe şi ai apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană.  

UPDATE NATO și UE vor să cheltuie 100 de miliarde de euro pe apărare, iar acest lucru duce la neînțelegeri. Uniunea Europeană îmbracă uniforma de camuflaj și își încordează mușchii, pregătindu-și apărarea, iar acesta nu-i un motiv de bucurie pentru NATO, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut luni apel la omologii săi din Uniunea Europeană să nu se relaxeze în privinţa trimiterii de ajutoare militare Kievului, după ce, sâmbătă, după luni de blocaj, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, relatează EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasiv Iar, în provincia Doneţk din estul Ucrainei, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului, scrie Ziare.com.

UPDATE Norvegia, ţară care a oferit deja un sprijin important Ucrainei, are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului său pentru Kiev, a declarat luni şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide, relatează AFP, citată de Agerpres. Ţara scandinavă s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) în perioada 2023-2027.

UPDATE "Cea mai importantă sursă a slăbiciunii ucrainene este lipsa de oameni", a declarat Konrad Muzyka, director al companiei de consultanţă militară Rochan din Polonia. După luni de dezbateri, o lege semnată de Zelenski la 16 aprilie pentru a revizui regulile de mobilizare a civililor în armată intră în vigoare în luna mai, cu scopul de a face procesul mai rapid, mai transparent şi mai eficient. Dar noii recruţi - a căror vârstă a fost scăzută de la 27 la 25 de ani - vor avea nevoie de luni de pregătire înainte de a putea fi desfăşuraţi, ceea ce, la rândul său, creează o "fereastră de oportunitate" pe care Rusia o poate exploata, a declarat Muzyka, scrie Ziare.com.

UPDATE În condiţiile în care Rusia îşi consolidează capacitățile nucleare în Belarus şi militarizează enclava sa Kaliningrad, Polonia este dispusă să găzduiască arme nucleare dacă NATO va lua o decizie în acest sens, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu publicat luni, 22 aprilie, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, este grav bolnav. El suferă de necroză pancreatică, ceea ce nu lasă nicio speranță de însănătoșire, relatează ziarul rus „Novaya Gazeta. Europa". „De un an de zile, starea de sănătate a șefului Ceceniei a ridicat multe întrebări. Faptul că Kadîrov este bolnav este negat în mod oficial, în primul rând, de el și de anturajul său. Dar există lucruri care nu pot fi ascunse, și anume schimbările izbitoare în aspectul, comportamentul și programul de lucru al liderului cecen. Kadîrov este bolnav, iar Kremlinul se confruntă cu o problemă serioasă - cum să pregătească cea mai dificilă regiune a Rusiei pentru schimbarea de putere care ar putea avea loc în viitorul apropiat în cel mai nedureros mod posibil", relatează ziarul rus „Novaya Gazeta. Europa".

UPDATE Forțele ruseşti au preluat controlul asupra satului Novomihailivka, situat la 40 de kilometri sud-vest de orașul ucrainean Donețk, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Turnul Televiziunii din Harkov a fost distrus luni, într-un atac rusesc care nu s-a soldat cu victime, după ce a mai fost atacat în 2022, dar a rămas ”în picioare”, anunţă autorităţile regionale semnalând întreruperea semnalului.

UPDATE Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters, și Hotnews. Întârzierea ajutorului a fost, însă, foarte costisitoare pentru Kiev.

UPDATE „Avem nevoie de tot și orice. De fiecare cartuș, de fiecare cent, de fiecare gând de încurajare.” Este reacția unui soldat ucrainean după ce, la Washington, Camera Reprezentanților a aprobat, în sfârșit, un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, până la 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar povara sa militară (cheltuielile militare ca pondere din produsul intern brut, PIB) a fost de 5,9%. Ucraina a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale, potrivit NewsWeek.

UPDATE Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post.Funcția a fost acum preluată de însuşi şeful guvernului.Motivul demiterii ministrului de Externe este angajamentul său insuficient faţă de Ucraina, a precizat premierul Glavcev, potrivit Ziare.com.

UPDATE International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, se aşteaptă ca în următoarele 18 luni să finanţeze proiecte din Ucraina cu 1,9 miliarde de dolari, a declarat luni pentru Reuters un oficial din cadrul acestei organizaţii. 

UPDATE Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare pentru „apărarea publică a terorismului", un verdict pronunţat în lipsă, informează agenţia de presă RIA, preluată de Reuters. Interfax a citat-o pe avocata inculpatului, Valentina Filippenkova, spunând că sentinţa va fi atacată cu recurs. „Am cerut achitarea", a spus ea, notează Agerpres. Ministerul rus de Interne a deschis o anchetă penală asupra lui Stone la sfârşitul anului trecut, fără a dezvălui acuzaţiile precise.

UPDATE Aproximativ 46.000 de aeronave au înregistrat probleme GPS deasupra Mării Baltice începând din august 2023, potrivit unui raport realizat pe baza analizei jurnalelor de zbor.

UPDATE "Armata rusă este capabilă de reformă, în special de natură structurală", a scris cercetătoarea Katherine Kjellström Elgin într-un raport pentru think tank-ul Center for Strategic and Budgetary Assessments din Washington, D.C. "Asta nu înseamnă, totuși, că reforma va fi ușoară. Într-adevăr, tendința Rusiei de a realiza reforme structurale de sus în jos, coroborată cu caracteristicile de durată ale armatei ruse, sugerează că o transformare a armatei ruse va fi dificilă", potrivit Ziare.com.

UPDATE Noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă, unde Rusia este în avantaj, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. „Forțele armate ruse își îmbunătățesc pozițiile pe front... Banii alocați și armele care vor fi furnizate nu vor schimba această dinamică”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov. „Vor duce la noi victime de partea ucraineană. Mai mulți ucraineni vor muri, Ucraina va suferi pierderi mai mari”, a adăugat Peskov.

UPDATE Franța este ”lovită puternic” de atacurile de dezinformare ale Kremlinului, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, potrivit căruia propaganda rusă va schimba pur și simplu rezultatele alegerilor europarlamentare din UE. 

UPDATE Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat luni preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Șeful Serviciului pentru Informații Interne al Germaniei (Biroul Federal pentru Protecția Constituției - BfV) a cerut luni Berlinului mai multe resurse pentru a avea mai multă putere de monitorizare a fluxurilor financiare, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la o potențială finanțare rusă a partidelor regionale de extremă dreaptă înainte de alegerile parlamentare europene, scrie Digi24.

UPDATE România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român, notează Știripesurse.

UPDATE Trupele ucrainene riscă să ajungă într-o situație dificilă „în viitorul apropiat” pe front, a avertizat luni şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, în contextul în care temerile privind o nouă ofensivă rusă sunt tot mai mari, relatează AFP.

UPDATE În 2023, România a cheltuit pentru apărare 1,6% din PIB, sub pragul NATO de 2% și sub media membrilor alianței, de 1,73%, cu un total de 5,6 miliarde de dolari. Această sumă plasează Bucureștiul într-o situație critică în raport cu investițiile europene în apărare, în special în contextul geopolitic tensionat din aprilie 2024, scrie Ziare.com.

UPDATE Ucraina susține că Rusia a pierdut 460,260 de soldați pe câmpul de luptă, din care 730 doar în ultima zi, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse au atacat orașul Harkov duminică seară, rănind cel puțin un civil, a transmis guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov, citat de The Kyiv Independent. Conform sursei citate, un tânăr de 19 ani din Harkov a suferit răni de schije la picioare și este internat. Nu au fost raportate alte victime.

UPDATE Moscova susține că forțele sale au avansat spre orașul-cheie Ceasiv Iar din estul Ucrainei și că a preluat controlul unei așezări situate la vest de orașul Bahmut. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat în raportul zilnic că respins atacuri în sat.

UPDATE Volodimir Zelenski a făcut apel, în mesajul video de duminică seară, la eforturi pentru a se reduce la minimum timpul scurs între deciziile politice de a furniza ajutor militar și înzestrarea propriu-zisă a soldaților de pe front.

UPDATE Aprobarea de către Congresul SUA a ajutoarelor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina va permite Forțelor Armate ucrainene să își ia o pauză pe câmpul de luptă, deși este puțin probabil ca acest lucru în sine să schimbe cursul războiului, scrie Bloomberg. Publicația notează că mult va depinde de cât de repede va ajunge ajutorul american în prima linie. Cu pachetul de ajutor blocat în Congres timp de șase luni, forțele armate ucrainene s-au luptat cu o lipsă din ce în ce mai gravă de muniție și forță de muncă, în timp ce forțele de la Kremlin își făceau avantaj. Potrivit lui Nikolai Beleskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, ajutorul oferă un spațiu de respirație armatei ucrainene și îi va ajuta să încetinească avansul Kremlinului, să conducă o „apărare eficientă” și să minimizeze pierderile. Dar a merge mai departe necesită mai mult ajutor, o perspectivă dificilă în SUA având în vedere rezistența republicanilor din Congres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram